Timp de o săptămână, o mămică de peste hotare a făcut un experiment interesant. Nu a mai corectat deloc comportamentul copilului său, nu i-a mai dat indicații, nu i-a mai spus ce să facă și cum să facă. Și a învățat câte ceva din asta.
„Câteodată mă tem că devin prea insistentă, că îl corectez prea mult pe copilul meu. Îl bat mereu la cap să-și pună șosetele, să se spele pe dinți sau să strângă farfuria după ce a mâncat. Îi spun o dată, de două ori, iar apoi, când văd că tot nu mă bagă în seamă mă enervez și ridic tonul.
Iar apoi mă simt vinovată și mă gândesc că trebuie să învăț să fiu mai răbdătoare” mărturisește mămica.
Mai departe, aceasta povestește cum decurge o conversație obișnuită cu copilul ei în vârstă de 5 ani, atunci când încearcă să-i corecteze comportamentul.
„Pune-ți șosetele! (nu și le pune, încă este în picioarele goale)
Două minute mai târziu, îi spun să-și pună iar șosetele. Aceeași situație.
Peste câteva minute, același lucru, iar după ce i-am spus deja de câteva ori să facă ceva și văd că nu mă ascultă, încep să mă frustrez și țip la el.
Apoi îmi cer iertare și îi spun că am fost nervoasă, dar că o să încerc să fiu mai răbdătoare”.
Dorind să găsească o soluție, mămica a descoperit pe Instagram o postare a altei mămici.
În postarea respectivă, femeia încuraja toți părinții să încerce, timp de o săptămână, să nu le mai corecteze comportamentul copiilor lor, în afara situațiilor în care își pun viața în pericol, desigur.
Mămicii i-a plăcut ideea și s-a gândit să o încerce.
„Lucrez de acasă și fiul meu nu este încă la grădiniță, așa că am oportunitatea să fiu cu el toată ziua, pentru a vedea dacă dinamica noastră se schimbă. Și chiar s-a schimbat.
Am descoperit că se poate și altfel. Câteodată, schimbarea e bună” povestește mama.
La finalul săptămânii, mămica s-a simțit mai fericită și copilul ei la fel. Se pare că acest experiment a funcționat, cel puțin în cazul ei.
„Planul meu a fost să îl rog o singură dată să facă ceva și, cel mai important, să nu-mi mai pierd cumpătul. Așadar, nu am zis nimic atunci când a răsturnat toate creioanele în cadă și a dat drumul la apă. Nici atunci când a vărsat o sticlă de apă pe parchet și nu s-a obosit să o strângă. I-am spus doar că apa face rău lemnului și e bine să o ștergem repede dacă se întâmplă să o vărsăm. Spre uimirea mea, a înțeles ce am spus și m-a asigurat că nu va mai face asta. Nu-mi venea să cred că am ajuns atât de repede la un consens.
Să ne înțelegem, nu spun că trebuie să-ți lași copilul să facă mereu ce vrea sau să nu-i corectezi comportamentul niciodată, pentru că treaba ta de părinte este să îl ghidezi. Însă, mă gândesc că poate există o modalitate să facem asta fără ca cei mici să nu simtă mereu că fac ceva greșit.
Cred că abordarea este cheia. Așa că a fost un experiment extraordinar și pot să zic că mi-a schimbat mult perspectiva.
Copilul meu a reacționat mult mai bine și mult mai repede atunci când și eu mi-am păstrat o atitudine calmă, fără să-l bat la cap să facă ceva din două în două minute” mai spune mămica, la final.
Ai încerca și tu acest experiement cu copilul tău?
Surse foto: www.istockphoto.com https://unsplash.com
Surse articol: https://www.scarymommy.com/parenting/one-week-without-correcting-kid