Cum recunoști și cum tratezi mușcătura de purice

Cum recunoști și cum tratezi mușcătura de purice

Irina Olteanu - Redactor Senior

Mușcătura de purice apare de obicei la persoanele care au un animal în gospodărie, însă există și cazuri în care puteți fi ciupiți în afara casei. Iată cum puteți diferenția mușcătura de purice de cea a altor insecte, precum și informații despre tratament și eventuale complicații.

Informații despre purici și mușcătura de purice

Puricii sunt niște insecte mici și deranjante care se hrănesc cu sânge pentru a trăi și pentru a-și perpetua specia (au nevoie de sânge în procesul de reproducere); nu cresc mai mult de vârful unui creion și variază în ceea ce privește aspectul de la maro deschis la negru. Nu au aripi, așadar se mișcă sărind dintr-un loc în altul. Deoarece au un corp subțire și plat și un exterior dur trebuie strânși cu putere între unghii sau două suprafețe dure pentru a-i distruge. Mușcăturile lor provoacă mâncărime și sunt uneori dureroase, iar eradicarea acestora din casă este extrem de dificilă (unde este unul de obicei urmează și alții). Uneori se poate impune o deratizare riguroasă efectuată de către personal specializat. Puricii se reproduc rapid, în special dacă aveți în gospădărie animale domestice. Chiar dacă nu dețineți animale, grădina poate reprezenta un loc în care se pot adăposti puricii și veți ajunge să vă confruntați cu o multitudine de ciupituri misterioase.

mușcătura de purice

Mușcăturile de purice au un aspect destul de distinct. Rămân de dimensiune mică, spre deosebire de cele de țânțar. În cazul în care un purice vă ciupește, puteți observa unul sau mai multe dintre simptomele următoare: ciupituri care par niște umflături mici și roșii, un halou roșu în jurul centrului ciupiturii, ciupituri în grup de 3 sau 4 sau într-o linie dreaptă, ciupituri care apar în jurul gleznelor sau al picioarelor. Mușcăturile își modifică de obicei aspectul în alb când sunt presate. Locurile preferate cu preponderență de purici sunt: talia, brațele, sânii, zona inghinală sau pliurile coatelor și ale genunchilor. Alături de aceste trăsături cu privire la aspectul ciupiturilor, apare o senzație de mâncărime; poate fi resimțită și o durere la nivelul pielii. Unele persoane experimentează urticarie sau o iritație în apropierea locului mușcăturii, în timp ce persoanele cu piele sensibilă pot prezenta reacții alergice (chiar prezența puricilor declanșează în unele cazuri simptome de alergie respiratorie).

Este important să încercați să evitați scărpinatul excesiv; puteți agrava aspectul epidermei, în plus se poate dezvolta o infecție bacteriană secundară în zona mușcăturii (urmăriți în acest sens dacă apar blistere cu vârf alb sau o iritație a pielii).

Complicații cauzate de mușcătura de purice

În cazul oamenilor, riscul de a contacta alte tipuri de îmbolnăviri de la purici este extrem, extrem de redus (acest lucru nu este valabil și în cazul animalelor domestice și necesită un control la medicul veterinar). Însă, puricii pot fi purtători pentru diverse tipuri de bacterii și afecțiuni virale, fiind cunoscuți a transmite teniaza.

Trebuie subliniat faptul că puricii vor mușca și persoane care nu dețin animale domestice sau de companie, putând proveni dintr-un spațiu verde (preferă iarba înaltă și zonele umbrite de lângă poduri, grămezile de lemne sau depozitele) sau de pe un animal domestic străin.

Tratament pentru mușcătura de purice

Mușcătura de purice dispare și în lipsa unui tratament specializat. În orice caz, pentru a împiedica proliferarea puricilor în casa voastră, este important să apelați o dezinsecție riguroasă (cu pesticide); va trebui să părăsiți domiciliul pentru mai multe ore după ce se efectuează tratamentul. Există și varianta de a elimina o contaminare cu purici pe care o puteți pune singuri în practică, însă de cele mai multe ori nu este la fel de eficace precum cea realizate de profesioniști.

În ceea ce privește ameliorarea simptomelor cauzate de mușcătura unui purice, trebuie în primul rând să încetați să vă scărpinați (deși poate fi dificil, încercați să rețineți că ciupiturile se pot infecta cu bacterii care vor pătrunde în fluxul sanguin și vor cauza complicații în organism. Pentru a calma senzația de mâncărime puteți apela la diverse creme sau loțiuni - acestea vor aduce inflamația și vor curăța zona afectată, reducând riscul de a apărea suprainfectarea menționată. De obicei este vorba despre cremă cu calamină sau cu hidrocortizon (1%). Calamina folosește oxid feric pentru a trata mâncărime ușoară, iar hidrocortizonul este o cremă de tip steroid ușor; ambele sunt sigure de folosit în condițiile respectării indicațiilor de pe prospect.

mușcătura de purice

Înainte de a le folosi este bine să spălați locul respectiv cu apă și săpun și să aplicați o soluție antiseptică. Dacă aceste produse nu sunt suficient de eficiente în cazul vostru, există medicamente antihistaminice sub formă de tablete sau sirop (în această situație trebuie să cereți sfatul medicului înainte de a le achiziționa). Antihistaminicele care vă pot fi recomandate sunt difenhidramina (ameliorează senzația de mâncărime dar poate cauza somnolență) sau hidroxizina (pentru mâncărime gravă și când alte antihistaminice nu funcționează - reduce histaminele din corp).

Nu în ultimul rând, poate fi de ajutor pentru calmarea mâncărimii și folosirea unei comprese reci sau cu gheață (aplicați-o pe piele timp de 10 minute, apoi îndepărtați-le încă 10 minute, repetând acest ciclu de 2 ori în decurs de 1 oră; apa fierbinte nu este indicată pe zona cu mușcătura de purice deoarece poate agrava inflamația pielii); aceasta previne/reduce de asemenea inflamația locală. Tratamentele homeopate pentru mâncărimi includ: arnica, pulpă de nucă de cocos, Echinacea, frunze de busuioc, aloe vera, spălături cu ceai negru sau de lavandă sau băi cu ovăz.

Dacă în locul unei mușcături de purice apare puroi, dacă observați un buzunar alb sau o iritație trebuie să contactați medicul de urgență.

Pentru a preveni mușcătura de purice trebuie să verificați constant animalele domestice și covoarele din casă (aici trăiesc puricii).

Citește și: 6 pasi pentru a-ti proteja copilul de muscaturi de insecte 

Surse:

www.healthline.com; www.orkin.com; www.fleabites.net; www.livestrong.com

Articolul urmator
Dieta volumetrică: ce este și cum te poate ajuta
Dieta volumetrică: ce este și cum te poate ajuta

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum recunoști mutismul selectiv la copii și cum gestionezi situația?
    Cum recunoști mutismul selectiv la copii și cum gestionezi situația?

    Copilul refuză să vorbească în anumite situații sau cu anumite persoane? Nu este doar un moft sau un semn al obrăzniciei! Poate fi un semn al mutismului selectiv! Citește mai...

    Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi
    Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi

    Există multe motive pentru care apar pete roșii pe piele la copii. De cele mai multe ori, acestea nu reprezintă motive serioase de îngrijorare, însă pot ascunde si afecțiuni...

    Comportamentul antisocial la copil: cum îl recunoști și ce trebuie să faci
    Comportamentul antisocial la copil: cum îl recunoști și ce trebuie să faci

    Este normal ca, pe măsură ce cresc, copiii să manifeste comportamente sociale pozitive și negative sau unele tendințe antisociale, cum ar fi închidere, retragere în sine sau...

    Intoxicație alimentară pe piele: cum o recunoști și ce trebuie să faci?
    Intoxicație alimentară pe piele: cum o recunoști și ce trebuie să faci?

    Intoxicația alimentară poate apărea atunci când consumi un aliment sau o băutură care conține bacterii dăunătoare organismului. Aceste microorganisme pot produce toxine ce se...

    Tulburare borderline la copii: cum o recunoști
    Tulburare borderline la copii: cum o recunoști

    Copilăria este o perioadă critică de dezvoltare, marcată de formarea personalității, a rezistenței emoționale și a elementelor ce construiesc relațiile interpersonale. Cu toate...

    Cum recunoști o relație toxică între mamă și fiică
    Cum recunoști o relație toxică între mamă și fiică

    Într-o relație sănătoasă, atât mama, cât și fiica, se simt întotdeauna în largul lor, sunt dispuse să-și deschidă inima, se înțeleg una pe alta...

    Depresia zâmbitoare: ce este și cum o recunoști la copilul tău
    Depresia zâmbitoare: ce este și cum o recunoști la copilul tău

    Depresia poate „îmbrăca” forme foarte diverse, inclusiv în cazul copiilor și adolescenților. De aceea, nu sunt puține situațiile în care nu vei reuși să...

    Păianjeni de casă: cum să scapi de arahnide și cum poți să previi apariția acestora
    Păianjeni de casă: cum să scapi de arahnide și cum poți să previi apariția acestora

    Când nici nu te aștepți, îi vei descoperi în cele mai ascunse unghere ale casei tale. În colțurile pereților, în cămară, la marginea ferestrelor sau...

    © 2024 Qbebe