6 pasi pentru a-ti proteja copilul de muscaturi de insecte

6 pasi pentru a-ti proteja copilul de muscaturi de insecte

Irina Olteanu - Redactor Senior

Vara este anotimpul cel mai prolific pentru insecte, insa urmand o serie de pasi, putem preveni muscaturile acestora, respectiv eventual probleme cauzate celor mici. Iata cum puteti proceda si din ce motiv este bine sa tineti cont de aceste recomandari.

Vara copiii si parintii petrec mare parte din timp afara. Asadar, ei intra in contact cu o serie de insecte si cu repelentele destinate acestora care, de multe ori, contin toxine daunatoare. Conform revistei Stiri Medicale Astazi, cand insectele ciupesc, ele elibereaza un tip de saliva care poate cauza inflamatie, pustule si iritatie. Semnele si simptomele variaza, in functie de tipul insectei si de sensibilitatea individuala. In timp ce la unii se observa o umflatura mica, care confera senzatie de mancarime si dispare in cateva zile, la altii pot aparea reactii grave cum sunt urticarie papuloasa (manunchiuri de mici bube si papule) care pot deveni infectate sau lichenifiate (pielea se ingroasa si intareste) din cauza scarpinatului si excoriatiei. Cele mai frecvente ciupituri de insecte apartin: tantarilor, purecilor, anumitor muste, plosnitelor, musculitelor, paduchilor, paianjenilor si capuselor (ordinea este aleatorie). Tantarii sunt probabil cel mai frecvent mentionati cand vine vorba de disconfortul asociat intalnirii cu ei si cel mai bun mod de a evita ciupiturile lor este sa nu intrati in contact cu ei.
Iata cateva sfaturi de care este bine sa tineti cont pentru a evita contactul cu chimicale nocive, mai ales ca pielea copiilor este extrem de sensibila.

haine

1. Calculati timpul de iesire afara

Cel mai bine este sa ramaneti in casa in preajma rasaritului, respectiv a apusului, cand tantarii sunt cel mai activi. In cazul in care nu este posibil, imbracati-i pe cei mici cu haine usoare, cu maneci lungi/pantaloni lungi (desi nu pare practic vara), palarii si sosete.
Hainele trebuie sa fie deschise la culoare, fine ca textura si introduse in pantaloni si pantofi. Evitati-le le cele largi de care se pot prinde diverse insecte, precum si pe cele puternic colorate (tantarii sunt atrasi de culori inchise deoarece seamana cu blana animalelor si pot ciupi prin cele stramte pe corp, in timp ce modelele florale/intens colorate pot semana cu flori si pot fi atragatoare pentru albine/viespi). Nu-i lasati pe cei mici sa stea desculti sau cu sandale in aceste momente ale zilei si nu uitati ca in restul zilei pandesc alte pericole in iarba si aer.

Citeste si:

5 pasi esentiali pentru a-ti proteja copilul de intepaturile tantarilor 

Repelente naturale pentru tantari 

2. Nu pastrati in locuinta/ in preajma ei sursa de apa statuta

Chiar daca nu aveti o piscina sau un elesteu langa casa, trebuie sa inlaturati orice sursa de apa care invita practic tantarii sa depuna oua. Puteti gauri cosurile de gunoi/cauciucurile goale care pot acumula apa, schimbati vasele pasarilor/animalelor domestice cat mai des pentru a diminua sansele de proliferare ale tantarilor. Verificati alte surse de apa cum sunt jgheaburile, ghivecele de plante si jucariile. Nu uitati, daca este cazul, de piscinele gonflabile, iar cei care locuiesc in preajma apei trebuie sa ia masuri suplimentare.

apa statuta 

3. Nu folositi produse parfumate pentru copii

Fie ca e vorba de sampoane parfumate, lotiuni pentru corp sau de parfumuri pentru copii, tantarii (si nu numai) adora mirosurile placute pe care le aseamana cu nectarul florilor. Asadar, evitati notele florale daca nu vreti sa aveti de-a face cu ei prea des. De asemenea, se pare ca si bananele constituie un impediment in acest sens; conform medicului Janet Starr Hull, este vorba de modul in care corpul metabolizeaza uleiul de banana care atrage femelele de tanatar. Dimpotriva, consumul constant de usturoi poate proteja impotriva tantarilor, dar si a capuselor.
De asemenea, temperatura corporala si substantele chimice secretate de piele (cum este acidul lactic) sunt extrem de atractive pentru tantari care vor ataca fara mila un corp transpirat. Cei mici ar trebui sa evite efortul fizic intens pe durata diminetii/serii.

4. Stati aproape de ventilator si de lumina puternica

Conform profesorului Dave Shetler de entomologie urbanistica de la Universitatea din Ohio, tantarii nu zboara prea bine, prin urmare este bine sa va pozitionati cu copiii langa ventilatoare; exista in unele localuri dispozitive care sufla aerul din jos in sus. De asemenea, tantarii sunt atrasi de lumina difuza, prin urmare pot zbura initial catre aparatul pentru insecte (instalat in locuinta) pentru ca apoi sa se indeparteze (la distanta de 3-6 m) cand realizeaza ca s-au apropiat prea mult. Echivalentul unui bec de 1-2 watti este suficient pentru a fi captati, asadar aparatele cu lumina albastra, binecunoscute pentru indepartarea tantarilor, nu vor avea un impact semnificativ asupra lor. Prim urmare nu este bine ca cei mici sa stea in preajma acestora.

5. Nu deranjati cuiburile de insecte si aveti grija la mancare

Un sfat de baza, valabil mai ales in cazul celor mici care sunt atrasi de necunoscut, este sa nu deranjeze cuiburile de insecte, cum sunt cele de viespi sau de albine (din copaci sau de pe acoperis). In cazul in care va intalniti cu asemenea insecte, trebuie sa va miscati lent si sa nu va panicati. Mentineti mancarea si bauturile acoperite cand le serviti in exterior, in special cele dulci (albinele sau viespile pot intra in ele) si evitati zonele inflorite, cu gunoi sau compost; indepartati fructele din gradina in mod constant (pot atrage insecte).

albine

6. Folositi protectie corespunzatoare

Exceptand plasele contra insectelor care pot fi aplicate pe usi, dar si paturi sau carucioare, exista o multime de produse pe piata, cele mai cunoscute fiind cele cu continut DEET. Concentratia poate ajunge uneori pana la 100% si nu trebuie aplicata direct pe piele. Conform specialistului in farmacologie Abou-Donia, efectele acestei substante pot conduce la leziuni cerebrale (demonstrate in laborator). Copiii sunt in special susceptibili efectelor adverse deoarece pielea lor absoarbe mai rapid chimicalele din mediu si le poate afecta sistemul nervos in dezvoltare. Alte potentiale efecte ale expunerii DEET includ: pierderea memoriei, durere de cap, slabiciune musculara si oboseala, scurtarea respiratiei, durere musculara/articulara, tremor. Nu trebuie neglijate nici produsele care contin permetrina, inclusa in categoria neurotoxinelor, care are efect cancerigen (tumori pulmonare, hepatice), afecteaza sistemul imunitar si poate cauza anormalitati cromozomiale. In plus, dauneaza mediului, fiind toxica pentru albine si viata acvatica, dar si pentru pisici.

spray  roll on   spray

Noua gama Chicco 3 luni+ de protectie impotriva tantarilor si a altor tipuri de insecte foloseste ca substanta activa Citrodiolul, un extract natural de Eucalipt (Eucalyptus Maculata Citrodiora), originar din Australia, recunoscut pentru calitatile sale exceptionale in prevenirea intepaturilor insectelor. Aceste produse si-au demonstrat eficienta si impotriva speciei de tantar, cunoscuta sub denumirea de Asian Tiger (Aedes Albopictus), purtatorul meningitei West Nile. Produsele Chicco Zanzo-N pot fi utilizate pentru copii cu varsta peste 3 luni, femei insarcinate; formula lor exclusiva isi mentine efectul de protectie impotriva insectelor atat in timpul zilei, cat si in timpul noptii. Datorita protectiei de lunga durata (3 ore), nu necesita aplicari frecvente. Produsele sunt sigure, testate dermatologic (nu contin coloranti, parabeni sau ingrediente chimice de tipul Diethyltoluamidum-ului (DEET)) si dispun de formula delicata (se absoarbe imediat; nu pateaza hainutele si nu lasa urme de grasime; emana un miros placut, neiritant).

www.chicco.ro

Surse: 

http://articles.mercola.com; www.webmd.com; www.motherearthnews.com; http://abcnews.go.com; www.nhs.uk

Articolul urmator
Copilul meu are 15 luni și nu merge. Ce să fac?
Copilul meu are 15 luni și nu merge. Ce să fac?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce văd când îmi alăptez copilul? O pereche de sâni devastați, plini de vergeturi și mușcături!
    Ce văd când îmi alăptez copilul? O pereche de sâni devastați, plini de vergeturi și mușcături!

    O tânără mămică povestește cum a afectat-o depresia postpartum și cum i-a schimbat percepția despre propriul trup. În loc să se privească în oglindă și să vadă...

    Ce este sindromul Skeeter și ce trebuie să faci pentru a-ți proteja familia
    Ce este sindromul Skeeter și ce trebuie să faci pentru a-ți proteja familia

    O banală ciupitură de țânțar se poate transforma într-un coșmar pentru întreaga familie. Sindromul Skeeter este o reacție alergică puternică la ciupitura de...

    Șase pași esențiali în a învăța copilul să spună „Îmi pare rău"”, fără să simtă că este pedepsit
    Șase pași esențiali în a învăța copilul să spună „Îmi pare rău"”, fără să simtă că este pedepsit

    Alături de „Te rog” și „Mulțumesc”, „Îmi pare rău” este printre primele reguli sociale, de politețe, pe care cel mic le învață de la...

    Cum îl poți responsabiliza pe copilul tău în 5 pași simpli
    Cum îl poți responsabiliza pe copilul tău în 5 pași simpli

    Pe măsură ce micuțul tău descoperă lumea și devine tot mai independent, îți dai seama că trebuie să-l înveți ce înseamnă responsabilitatea. Fie că este vorba...

    Cel mic începe grădinița? Cum îl putem proteja împotriva virozelor
    Cel mic începe grădinița? Cum îl putem proteja împotriva virozelor

    Pe lângă entuziasmul și bucuria pe care le ai când îți pregătești micuțul pentru începerea grădiniței, este firesc să ai și emoții. Pe de o parte, te...

    Dieta GAPS: cum poate proteja creierul copilului
    Dieta GAPS: cum poate proteja creierul copilului

    Dieta GAPS pornește de la premisa că există o legătură între funcțiile sistemului digestiv și creier. Aceasta a fost creată în 2004, de Dr. Natasha Campbell-McBride,...

    Ajută-l pe cel mic să își dezvolte noi abilități în 5 pași simpli
    Ajută-l pe cel mic să își dezvolte noi abilități în 5 pași simpli

    Ne dorim ca micuții noștri să devină niște adulți autosuficienți, independenți și inteligenți din punct de vedere emoțional. Pentru asta, însă, este important să ne...

    Cum ne învățăm copiii să treacă peste traume. Pași de urmat pentru orice părinte
    Cum ne învățăm copiii să treacă peste traume. Pași de urmat pentru orice părinte

    Toți părinții își doresc să-și protejeze copiii, însă nu reușesc mereu să-i protejeze și de traume. Tocmai de aceea, este important să știm cum ne ajutăm copiii să...

    © 2025 Qbebe