Mersul pe jos aduce o mulțime de beneficii pentru sănătate și este un obicei care poate fi introdus foarte ușor în rutina de zi cu zi. Poate fi făcut în orice moment al zilei și într-un ritm ales de tine. Mersul pe jos arde caloriile, ne ajută să slăbim și să ne menținem o greutate sănătoasă. Întărește oasele și tonifică musculatura, crește condiția fizică a inimii și plămânilor și îmbunătățește nivelul de colesterol „bun”. Reduce stresul și îmbunătățește starea de spirit, sistemul imunitar, echilibrul, coordonarea și calitatea somnului. Iar specialiștii spun că cu cât mergem într-un ritm mai alert, cu atât beneficiile sunt mai mari!
Număr de pași zilnic
Există și un anumit număr de pași pe care ar trebui să îl facem pentru a ne menține sănătatea, potrivit studiilor publicate în JAMA Network Open. Atunci când vine vorba de mersul pe jos, cei mai mulți dintre noi ne gândim că ar trebui să facem cel puțin 10.000 de pași pe zi pentru o sănătate de fier. Și pe bună dreptate, având în vedere că există dovezi care susțin acest lucru. O serie de studii din ultimii ani au arătat că efectuarea mai multor pași zilnic este legată de un risc mai mic de deces prematur.
Citește și: 8 beneficii ale mersului pe jos în perioada sarcinii
În cel mai recent studiu despre numărul de pași pe care o persoană al trebui să îl facă pentru o viață mai sănătoasă, o echipă condusă de epidemiologul specializat în activitatea fizică, Amanda Paluch de la Universitatea din Massachusetts, Amherst, a analizat un grup de peste 2.000 de bărbați și femei de vârstă mijlocie, din patru orașe diferite din SUA. Toți participanții la studiu au purtat brățări speciale care au urmărit numărul zilnic de pași și intensitatea cu care pașii erau făcuți. Experimentul a început în 2005, iar participanții au fost urmăriți la intervale regulate în anii de până în 2018, moment în care 72 dintre membrii grupului inițial au murit.
Câți pași trebuie să faci pe zi ca să slăbești
Cercetătorii au descoperit că persoanele care făceau cel puțin 7.000 de pași pe zi aveau un risc de deces prematur cu aproximativ 50 până la 70% mai mic în comparație cu cei care făceau, în medie, mai puțin de 7.000 de pași pe zi în cadrul experimentului. Intensitatea pașilor nu a avut niciun efect asupra mortalității.
Citește și: Mersul pe jos, nu alergatul te ajută să slăbești
Potrivit cercetătorilor, creșterea volumului zilnic de pași în rândul celor mai puțin active persoane ar putea conferi cea mai mare protecție împotriva mortalității - dar, după un anumit punct, pașii în plus par să nu aibă niciun efect benefic, cel puțin în ceea ce privește acest rezultat specific. „Efectuarea a mai mult de 10.000 de pași pe zi nu a fost asociată cu o reducere suplimentară a riscului de mortalitate”, explică cercetătorii în studiul lor.
În timp ce rezultatele confirmă, în linii mari, o mare parte din ceea ce știam deja despre beneficiile mersului pe jos din studiile anterioare, noul prag de 7.000 de pași este cu siguranță o țintă mai ușor de atins decât 10.000 de pași pentru persoanele mai puțin active. Însă pentru cei care doresc să slăbească, numărul de pași depinde foarte mult de dieta aleasă. Numărul total de calorii arse zilnic trebuie să fie mai mic decât cel pe care îl consumăm prin alimentație. Astfel, corpul nostru în stare de repaos consumă un anumit număr de calorii, prin metabolism, în general, între 1000 și 1500 de calorii. O jumătate de oră de mișcare arde aproximativ 112 calorii, adică aproximativ 1 piept de pui la grătar de 200 de grame. Prin urmare, răspunsul la întrebarea câți pași trebuie să faci pe zi depinde mult de scopul tău.
Citește și: Schimbări mici care te ajută să slăbești
- Surse: sciencealert.com, jamanetwork.com
Surse foto: istockphoto.com