8 beneficii ale mersului pe jos în perioada sarcinii

8 beneficii ale mersului pe jos în perioada sarcinii

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Specialiștii recomandă, pentru o sarcină sănătoasă și pentru o naștere cât mai ușoară, să facem cât mai des mișcare. Una dintre cele mai indicate tipuri de mișcare pentru perioada sarcinii este mersul pe jos. Parcurgeți cu atenție articolul de mai jos pentru a afla nu numai care sunt beneficiile pe care ni le poate aduce mersul pe jos, ci și cum ar trebui să desfășurăm această activitate pentru a fi în siguranță atât noi, cât și bebelușul.

De ce mersul pe jos este benefic și în perioada sarcinii

Este una dintre cele mai la îndemână activități fizice și va duce la îmbunătățirea circulației sanguine

Pe măsură ce corpul tău se va modifica pe parcursul sarcinii, și circulația sanguină se va intensifica. În vederea stimulării acesteia, specialiștii ne recomandă să facem mișcare.
Una dintre cele mai recomandate forme de mișcare când suntem însărcinate este mersul pe jos, care va îmbunătăți nu numai circulația sanguină, dar îți va tonifia și musculatura.

Poți să fii mai puțin expusă riscului de a avea preeclampsie

Preeclampsia este o afecțiune ce poate surveni oricând în timpul sarcinii, putând crea numeroase complicații, inclusiv o naștere prematură. Dar dacă vom face mișcare, nu vom acumula prea multe kilograme în plus, iar nivelul tensiunii arteriale se va menține mai ușor în limite normale, în condițiile în care preeclampsia este cauzată și de hipertensiune.
Iată de ce se recomandă să mergem cât mai mult pe jos în timpul sarcinii, astfel încât să ne menținem tensiunea arterială în limite de siguranță.

Mersul pe jos va reduce riscul de a te confrunta cu diabet gestațional

În timpul sarcinii nivelul zahărului din sânge va cunoaște fluctuații importante, de aceea riscul de a dezvolta diabet de tip 2 va crește. Din cauza acestei afecțiuni, va crește și riscul de naștere prematură sau de a avea un bebeluș supraponderal.
Medicii ne îndeamnă, pentru a reduce cât mai mult posibilitatea de a ne confrunta cu diabetul pe parcursul sarcinii, să încercăm să ne menținem greutatea mergând cât mai mult pe jos.

Citește și: Complicatii ale sarcinii de care  sa ne ferim

Mersul pe jos te poate ajuta să fii mai puțin stresată

Întrucât în perioada sarcinii poți fi adesea stresată (nu numai din cauza fluctuațiilor hormonale, ci și a grijilor legate de naștere și de cum vei avea grijă de bebeluș), o activitate fizică te poate ajuta să fii mai puțin stresată.
De exemplu, mersul pe jos este una dintre cele mai recomandate în acest sens, dat fiind faptul că și el poate contribui, asemenea exercițiilor fizice, la eliberarea endorfinelor (acestea sunt substanțe chimice produse de către glanda pituitară și de către hipotalamus, contracarând nu numai efectele stresului, ci și pe cele ale durerii, ajutându-ne să fim mai relaxați, mai fericiți). De aceea poți ajunge să fii mai relaxată și mai puțin predispusă spre stări de anxietate.

Tanara insarcinata tinand in mana un trandafir mare, artificial

Te ajută să nu acumulezi prea multe kilograme în plus

Chiar dacă ești însărcinată, medicii spun că nu este necesar să beneficiezi de mult mai multe calorii decât înainte, ghidându-te după principiul de a mânca o cantitate „cât pentru doi". Va fi suficient, de pildă, să-ți suplimentezi aportul de calorii cu 300-500 pe zi. În acest fel, nu numai că atât tu, cât și bebelușul, veți beneficia de nutrienții necesari, dar nici tu nu vei acumula prea multe kilograme în plus. Acestea pot fi foarte dăunătoare, expunându-te pe tine și pe bebeluș unor pericole precum diabetul, preeclampsia, hipertensiunea arterială etc..
Pentru a te menține mai ușor pe parcursul sarcinii încearcă și să mergi cât mai des pe jos, rămânând în formă, la o greutate normală.

Tanara insarcinata plimbandu-se

Mersul pe jos din timpul sarcinii va crește șansele ca al tău copil să se nască având o greutate normală

Specialiștii ne sfătuiesc să mergem constant pe jos în perioada sarcinii întrucât  vom putea menține mai ușor sub control atât greutatea noastră, cât și pe cea a bebelușului. Astfel, vor crește șansele ca acesta să aibă o greutate normală, iar posibilitatea ca tu să poți naște pe cale naturală va fi mai mare.
Mai mult, dacă vei face mișcare pe timpul sarcinii vei putea să ai o naștere mai ușoară. Explicația este următoarea: mușchii din zona pelviană vor fi mai flexibili și mai tonifiați, iar nașterea poate avea loc cu mai puține dureri.

Mersul pe jos te poate ajuta să dormi mai bine

O mare parte dintre noi nu ne odihnim bine noaptea în perioda sarcinii, mai ales pe parcursul ultimului trimestru (de exemplu, ne găsim greu o poziție în care să ne simțim confortabil, ni se pare că ne e prea cald, ni se umflă picioarele etc.).
Dacă însă vom face tot posibilul să mergem pe jos zilnic, vom vedea că vom avea parte de un somn mai liniștit. De altfel, studiile din domeniu au arătat de mai multe ori faptul că femeile însărcinate care au reușit să facă măcar o scurtă plimbare au reușit să adoarmă mai repede și să aibă parte de un somn mai odihnitor decât acelea care au fost sedentare.

Datorită mersului pe jos vei avea mai puține dureri la nivelul articulațiilor

În timpul sarcinii poți fi mai predispusă unor dureri articulare, în condițiile în care nu mai ești la fel de activă ca înainte.
Cu toate acestea, spun specialiștii, dacă te vei strădui să mergi pe jos zilnic, te vei confrunta cu mai puține asemenea dureri și vei fi mai energică.

Cât de des ar trebui să mergi pe jos în perioada sarcinii și cum ar trebui să te pregătești pentru această activitate

Dacă ai deja antrenament în privința mersului pe jos constant încă din perioada anterioară sarcinii îți va fi mai ușor să-ți păstrezi acest obicei și când ești însărcinată.
Când nu ești foarte familiarizată cu a face mișcare în mod constant, specialiștii recomandă să începi cu 15-30 minute de mers pe jos, de 3-4 ori pe săptămână și apoi să ajungi la cca. 60 de minute de mers pe jos în aproape toate zilele săptămânii.
Poți să practici această activitate atât timp cât de simți confortabil și cât medicul îți va permite. În general, specialiștii recomandă cam 150 de minute de mers pe jos într-o săptămână.
Pentru a fi în siguranță și pentru a te simți cât mai bine pe parcursul perioadelor în care vei merge pe jos, ține cont de aceste indicații:
• Alege o încălțăminte cât mai comodă, dar care să-ți poată susține cum trebuie gleznele. În caz contrar, riști să cazi și să te accidentezi.
• Ai grijă să ai mereu la tine o sticlă cu apă-Astfel vei reuși să fii mereu hidratată corespunzător.
• Dacă mergi pe jos într-o zi caldă, cu soare mai puternic, poartă o pălărie și aplică obligatoriu o loțiune de protecție solară
• Pentru o mai bună stabilitate în timpul unui mers pe jos mai susținut, încearcă să te sprijini mai întâi în călcâie și apoi în degete.
• Când mergi, uită-te mai ales drept în față, diminuând riscul să te împiedici și să cazi
• Nu merge prea repede și încearcă să-ți găsești ritmul care te va face să te simți cel mai bine, fără să te obosească prea mult
• Încearcă să faci câteva mișcări de stretching înainte și după mersul pe jos- Nu numai că te vei relaxa sau „încălzi" pentru efortul pe care-l vei face, dar te vei simți mai relaxată.
• Când te simți prea obosită sau prea încinsă, încearcă să faci rapid o pauză- Nu va fi indicat să te obosești prea mult, în condițiile în care poți fi mai predispusă apariției contracțiilor sau accidentărilor.
• Fii atentă la cum mergi, în condițiile în care centrul tău de greutate se va modifica pe măsură ce sarcina avansează.
• Dacă poți, încearcă să nu mergi pe jos singură-Va fi mai sigur pentru tine să fii însoțită, în cazul în care s-ar întâmpla brusc să nu te simți bine sau să cazi.
• Încearcă să eviți să vorbești la telefon sau să asculți muzică în timp ce mergi pe jos, mai ales dacă ești singură- Practic, încearcă să nu te lași distrasă de nimic, diminuând astfel riscul de a cădea.

Citește și: Exerciții fizice în timpul sarcinii

Ar trebui să consulți un medic înainte să te hotărăști cât să mergi pe jos în perioada sarcinii?

Experții ne sfătuiesc, pentru siguranța noastră și a bebelușului, să nu ne apucăm să mergem mult pe jos dacă suntem în oricare dintre următoarele situații:
• Ai deja un „istoric" în ceea ce privește pierderea unor sarcini
• Te confrunți cu hipertensiune arterială
• Suferi de o maladie cardiacă
• Ai diabet
• Suferi de vreo afecțiune pulmonară cronică
Numai medicul ne poate spune exact cât ar trebui să mergem pe jos, astfel încât să evităm orice pericole.

În ce situații va trebui să renunți să mai mergi constant pe jos când ești însărcinată

Uneori se poate întâmpla ca organismul tău să nu mai tolereze efortul fizic și atunci va trebui, pentru sigurața ta și a bebelușului, să nu te mai forțezi să mergi pe jos în mod constant.
Printre semnele care ar trebui să te alarmeze și să te trimită de îndată la medic se numără:
• Ești foarte obosită și amețită după o plimbare pe jos
• Ai vederea încețoșată
• Respirația ta este întretăiată și simți că nu mai ai aer
• Începi să ai scurgeri vaginale anormale (cu sânge)
• Ai dureri în piept
• Ai dureri articulare sau musculare care nu se ameliorează în 24 de ore
• Observi că ai o scurgere de lichid amniotic
• Ți se pare că bebelușul nu mai mișcă
• Ai contracții

Voi știați până acum de beneficiile mersului pe jos din timpul sarcinii?

Surse:
www.babyprepping.com, www.beingtheparent.com, www.indiaparenting.com,www.momjunction.com

Articolul urmator
Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi
Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am urât perioada sarcinii, dar când văd o altă femeie însărcinată mi se face dor
    Am urât perioada sarcinii, dar când văd o altă femeie însărcinată mi se face dor

    Stând la coadă la cafea, observ adidașii femeii din fața mea. Sunt mișto - alb-negru, Adidas poate, cu șireturi desfăcute. Are poate în jur de 30 de ani, poartă jambiere...

    O femeie în travaliu a plecat de la spital și a mers 3 km pe jos pentru a-și satisface o poftă
    O femeie în travaliu a plecat de la spital și a mers 3 km pe jos pentru a-și satisface o poftă

    O femeie însărcinată a mers pe jos 3 km de la spitalul la care urmă să nască până la un fast food, pentru că avea poftă de un burger. Viitoarea mămică era în...

    Studiu: perioada prenatală ar putea prezice ADHD-ul la copii
    Studiu: perioada prenatală ar putea prezice ADHD-ul la copii

    Un studiu recent realizat în SUA demonstrează că semnele ADHD-ului la copii pot fi prezise chiar de la naștere. Eșantionul a cuprins 10.000 de copii din SUA, care au fost...

    Sunt imobilizată de la gât în jos, dar asta nu mă împiedică să vreau să devin mamă
    Sunt imobilizată de la gât în jos, dar asta nu mă împiedică să vreau să devin mamă

    Dorința de a deveni mamă este atât de puternică pentru unele femei, încât sunt gata de orice sacrificiu pentru a-și îndeplini acest vis. Un exemplu în acest...

    Mama mea mi-a obligat iubita însărcinată să doarmă pe jos
    Mama mea mi-a obligat iubita însărcinată să doarmă pe jos

    Când o femeie se pregătește să devină mamă, te-ai aștepta ca toată lumea să o trateze cu cât mai multă grijă. Această așteptare este și mai mare când te...

    Povestea bărbatului care a mers 450 km pe jos pentru a se calma după o ceartă cu soția. La final a primit și o amendă
    Povestea bărbatului care a mers 450 km pe jos pentru a se calma după o ceartă cu soția. La final a primit și o amendă

    Mersul pe jos este terapie pură. O simplă plimbare în aer liber reduce stresul, crește buna dispoziție și ne ajută să ne conectăm la emoțiile noastre și să gândim mai...

    Mă doare burta jos și urinez des: cauze, tratament și prevenție
    Mă doare burta jos și urinez des: cauze, tratament și prevenție

    Durerile, fie că sunt acute, fie că sunt cronice, trezesc îngrijorare. Cu atât mai mult cu cât sunt acompaniate și de alte simptome neplăcute, temerile se vor...

    Brânca ursului: beneficii și mod de utilizare
    Brânca ursului: beneficii și mod de utilizare

    Brânca ursului, cunoscută și sub denumirea științifică Heracleum sphondylium, este o plantă medicinală tradițională folosită de secole în medicina populară. Aceasta...

    © 2025 Qbebe