- Nu rata micul dejun
- Alege feluri de mâncare simple, fără să le amesteci prea mult
- Redimensionează-ți porțiile
- Nu te ridica de la masă numai după ce te-ai săturat complet
- Taie câte 100 de calorii în fiecare zi
- Plimbă-te zilnic 30 de minute
- Exersează-ți masa musculară
- Ține cont de senzația de foame
- Străduiește-te să mănânci mai regulat
- Fii foarte atentă la dimensiunile porțiilor de carbohidrați din dieta ta
- Încearcă să ai parte de proteine la fiecare masă
- Ține migdale la îndemână
- Adaugă Psyllium și semințe de in în dieta ta
- Încearcă să nu mai servești mâncarea direct dintr-un recipient/dintr-o pungă
- Învață cum să mănânci
Nu rata micul dejun
Chiar dacă, din grabă sau din comoditate avem tendința de a sări adesea peste micul dejun, nutriționiștii ne spun că nu este bine să procedăm așa. Dimpotrivă, este necesar să ne străduim să nu sărim peste prima masă a zilei, în condițiile în care studii recente au demonstrat faptul că persoanele care au pierdut în greutate și au reușit să-și mențină silueta sunt cele ce au servit mereu micul dejun.În plus, dacă iei micul dejun îți vei asigura energia necesară pentru o parte din zi și te vei scuti de eventualele „atacuri" de foame de până în prânz.
Astfel, cum să slăbești mai ușor și mai eficient poți afla și dacă te vei răsfăța, dimineața, cu oricare dintre felurile de mâncare de mai jos:
• omletă cu tofu și legume
• pâine prăjită cu căpșune sau cu boabe de rodie (poți încerca și o variantă sărată, cu avocado și cu ou)
• muesli cu cireșe confiate
• cremă de brânză Ricotta cu feliuțe de papaya
• brânza dulce cu grapefruit și cu pâine prăjită etc.
Alege feluri de mâncare simple, fără să le amesteci prea mult
Ca să-ți fie mai ușor în a pierde kilogramele în plus, încearcă să nu optezi pentru feluri de mâncare mai complexe, ce presupun amestecul dintre mai multe ingrediente.
Mult mai bine va fi ca pe farfuria ta să se afle mereu legume, fibre și o proteină. Astfel, nu numai că nutrienții vor fi mai bine absorbiți de către organism, dar și tu te vei sătura mai ușor, fără a primi prea multe calorii
Redimensionează-ți porțiile
Conform studiilor din domeniu, dacă vom avea mai multă mâncare în față, vom fi tentate să mâncăm mai mult, chiar dacă nu ne este mereu prea foame.
Iată de ce este ideal să renunți la vechile farfurii/castroane mari și să te întorci la farfuriile mai mici și la castronele.
Și pentru lichide este valabil același principiu: înlocuiește cănile/paharele de dimensiuni mari cu unele mici.
Nu te ridica de la masă numai după ce te-ai săturat complet
Cum să slăbești mai ușor vei afla și dacă vei aplica următorul principiu: să te ridici de la masă când, pe o scară de la 1 la 10, te simți sătulă cam la nivelul 5-6.
Deși la început ți se va părea foarte greu, vei constata că treptat organismul tău se va obișnui cu această schimbare și nu vei mai simți că nu ai mâncat suficient.
Taie câte 100 de calorii în fiecare zi
Ține cont de următorul lucru: eliminând zilnic 100 de calorii, înseamnă că pe săptămână vei elimina 700 de calorii, ceea te poate duce la pierderea, într-un an, a cel puțin 4,5 kg.
De exemplu, renunță la brânza de pe pastele preferate, iar în loc de chips-urile de la gustare optează pentru sticks-uri de morcov.
Plimbă-te zilnic 30 de minute
Mersul pe jos are numeroase beneficii, iar dacă vei reuși să mergi zilnic pe jos cam 30 de minute, în pas vioi, vei vedea că vei reuși să ajungi mai repede la greutatea dorită și apoi ți-o vei menține mult mai ușor.
Citește și: Mersul pe jos, nu alergatul te ajută să slăbești
Exersează-ți masa musculară
În condițiile în care se spune că, după vârsta de 30 de ani, masa musculară începe să se reducă cu aproximativ 1% pe an, este necesar să ai grijă de ea cu mai multă atenție.
Construiește-ți deci masa musculară zi de zi, reușind astfel să arzi mai rapid caloriile.
Ține cont de senzația de foame
Să te abții să mănânci ori de câte îți este foame nu este cea mai bună alegere, ne sfătuiesc experții. În schimb, o soluție mult mai bună este să mănânci încet, savurând fiecare bucățică, să nu-ți termini de tot porția și să te ridici de la masă chiar dacă nu te-ai săturat de tot.
Pentru a-ți fi mai ușor, poți apela și la următorul „truc": peste ultimele bucățele rămase pe farfurie toarnă sare din abundență, astfel încât să nu mai fi tentată să termini tot ce ai. Vei vedea, în timp, că acele calorii la care ai renunțat se adună și vei pierde mai ușor în greutate.
Străduiește-te să mănânci mai regulat
Așa cum s-a menționat și mai sus, dacă vrei să slăbești mai ușor nu te lăsa niciodată să-ți fie foarte foame. Astfel, este necesar să reduci intervalurile dintre mese.
Planifică-ți mesele astfel încât să beneficiezi și de cele trei mese principale, dar și de o gustare sau două.
Fii foarte atentă la dimensiunile porțiilor de carbohidrați din dieta ta
Deși carbohidrații furnizează energie și suntem adesea tentate să consumăm cât mai mulți, dacă vrem să slăbim este necesar să fim foarte atente la porțiile de mâncare ce conțin carbohidrați.
Experții ne spun că ideal este ca o porție de de carbohidrați (incluzând aici paste, orez sau aluaturi) să fie cam de 1/3-1/2 dintr-o cană. Practic, nu ar trebui ca porția să fie mai mare decât o minge de golf.
Încearcă să ai parte de proteine la fiecare masă
Fie că este vorba despre proteine de origine animală, fie că este vorba despre unele de origine vegetală, acestea te vor ajuta să stai departe de „atacurile de foame" ce te-ar face să mănânci prea mult.
Cum să slăbești mai rapid vei afla deci și dacă te vei strădui ca, la fiecare masă de pe parcursul unei zile, să ai parte parte de produse care să conțină proteine.
Ține migdale la îndemână
Mai ales dacă ai un program încărcat și nu ai timp să mănânci în tihnă, încearcă să ai la tine câte o porție de migdale. Se spune despre acestea că sunt bogate în grăsimi sănătoase și că vor menține o stabilitate a nivelului de zahăr din sânge (din acest motiv, senzația de foame nu va mai apărea atât de ușor).
De altfel, nutriționiștii ne asigură că, pe lângă migdale, nu vom greși dacă com servi și nuci obișnuite sau caju. Și acestea ne vor ajuta să ne simțim sătule și sunt bogate în acizi grași sănătoși, precum Omega 3.
Adaugă Psyllium și semințe de in în dieta ta
Ambele produse conțin antioxidanți și acizi grași Omega 3, care te vor ajuta să-ți menții mai bine greutatea.
Tot ce vei avea de făcut este să le amesteci și să le păstrezi într-o pungă bine securizată. Pune amestecul la frigider și ia câte o lingură din el pentru a-ți completa orice shake de peste zi. Astfel, vei beneficia de un produs energizant, dar fără prea multe calorii.
Încearcă să nu mai servești mâncarea direct dintr-un recipient/dintr-o pungă
Când îți lași mâncarea într-un recipient/ într-o pungă, vei fi mai tentată să o mănânci pe toată.
Mult mai bine va fi să o răstorni pe farfurii de mici dimensiuni, mâncând-o cât mai încet.
Învață cum să mănânci
Nu de puține ori nutriționiștii au făcut următoarea afirmație: pentru a reuși să slăbești sau să-ți menții greutatea nu contează numai ce mănânci, ci și cum mănânci.
Iată cum este ideal să mâncăm:
• Să mestecăm mâncarea cât mai bine, fără să ne grăbim
• Să nu stăm în picioare, în fața cimputerului sau a televizorului când mâncăm
• Să nu bem multe lichide în timpul mesei
• Să nu mâncăm porții mari dintr-o dată
• După ce terminăm de mâncat, cel mai bine ar fi să ne mai luăm un răgaz de aproximativ 10 minute până când să ne apucăm iar de treabă.
Citește și: Cum sa slabesti sanatos, fara sa tii dieta!
Voi ați mai auzit și de alte mici schimbări, pe care dacă le-am introduce în dietă, ne-ar putea ajuta să slăbim mai ușor?
Surse:
www.health.com; www.readersdigest.ca; www.rodalewellness.com;www.shape.com; www.steptohealth.com; www.womenshealthmag.com