Mersul pe jos, nu alergatul te ajută să slăbești

Mersul pe jos, nu alergatul te ajută să slăbești

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Odată cu venirea primăverii, crește și preocuparea de a scăpa de surplusul de kilograme acumulate în timpul iernii. De aceea, încercăm să găsim cele mai eficiente modalități de a ne remodela silueta și a de fi într-o formă cât mai bună. Chiar dacă adesea suntem tentate să credem că, pentru a scăpa de cât mai multe kilograme, trebuie să apelăm la activități fizice foarte solicitante, articolul de mai jos ne va aduce acele argumente menite să ne convingă de faptul că lucrurile stau diferit. Astfel, așa cum vom vedea, există o serie de argumente pertinente care ne vor demonstra că activitățile fizice moderate/ușoare, dar efectuate în mod constant, ne vor ajuta să slăbim eficient și totodată să ne tonificăm musculatura. În acest sens, cel mai recomandat este mersul pe jos. Să vă bucurați și voi de această primăvară mergând cât mai mult pe jos!

De ce să alegem mersul pe jos și nu alergatul pentru a slăbi

Până de curând, alergatul și efectuarea de exerciții fizice la sală erau considerate cele mai eficiente metode folosite pentru a scăpa de kilogramele în plus.
Dar studii recente au adus argumentele necesare pentru a ne convinge că mersul pe jos este modalitatea ce ne poate ajuta nu numai să pierdem surplusul de greutate, dar va avea și mai multe beneficii asupra stării noastre de sănătate. Desigur, acest fapt nu înseamnă că alergatul sau exercițiile fizice trebuie eliminate din rutina zilnică, dar nu mai trebuie să ne orientăm exclusiv asupra lor.

Să vedem care sunt cele mai importante argumente oferite de către specialiști:
1.Când alergăm sau efectuăm exerciții fizice, reușim să ardem calorii, dar nu numai din grăsime, ci și din mușchi.
Practic, odată cu pierderea în greutate are loc și pierderea masei musculare. Din acest motiv ne plângem adesea că, deși ne-am străduit mult să alergăm ca să slăbim, nu arătăm deloc bine, corpul nostru având un aspect flasc, lipsit de fermitate. Acest fenomen neplăcut a intervenit întrucât mușchii au proprietăți metabolice importante, care îi fac să ardă calorii mai repede decât o fac țesuturile grase.

Muschi ce si-au pierdut fermitatea

Citește și: Kilograme in plus si depresie dupa sarcina? Scapa de ele cu programele Pilates

2. Prea mult alergat sau prea multe exerciții fizice duc la creșterea nivelului cortisolului (hormonul stresului) din organism
Rezultatele unor cercetări, publicate în „Hormone Research”, arată că alergatul pe distanțe mari, efectuat des, duce la creșterea nivelului de cortisol. De aici, pot interveni o serie de efecte negative, precum:
• Pentru ca organismul să poată face stresului apărut, va încerca să recupereze cumva caloriile pierdute. De aceea, după o „sesiune” de alergat sau de exerciții fizice epuizante ne putem confrunta cu adevărate „accese” de foame și chiar cu pofta pentru anumite alimente sau băuturi consistente (inclusiv pentru cele dulci).

Dupa alergat putem avea adevarate accese de foame sau de pofte
• În același timp, creșterea cortisolului în acest caz are loc la fel ca și atunci când suntem privați de somn. Practic, leptina (hormon care îi dă semnal creierului că suntem sătui) devine rezistentă și va crește grelina (care ne dă senzația de foame de nestăvilit). Așa va deveni mult mai dificil să pierdem în greutate.
Un nivel prea ridicat de cortisol va scădea capacitatea organismului de a produce T4 (hormon tiroidian inactiv inițial, dar care se transformă în T3 pentru a regla metabolismul), ceea ce va produce disfuncționalități în procesul de metabolism. Acesta este motivul pentru care adesea nu mai putem pierde în greutate și ne simțim lipsiți de energie.

Prea multe exercitii fizice ne pot stresa
În schimb, dacă vom opta pentru mersul pe jos, nivelul de cortisol din organismul nostru poate scădea. Nu numai că îți vei putea controla mult mai bine „accesele” de foame și că vei mânca mai puțin, dar toate celelalte efecte negative apărute din cauza creșterii nivelului de cortisol din organism vor dispărea, ceea ce, pe termen lung, va aduce beneficii stării noastre sănătate.
Datorită mersului pe jos organismul nostru va putea începe să se bucure de o secreție mai abundentă de serotonină (hormon responsabil cu buna-dispoziție) și dopamină (care produce plăcere). Astfel, vei fi mai binedispusă și mai motivată să slăbești printr-o activitate care nu te stresează, ci te bucură.

3.Alergatul este considerat un „exercițiu de impact scăzut”
Chiar dacă vei crește distanța pe care vei alerga, se întâmplă adesea ca, din cauza oboselii și a supragreutății, pur și simplu să ajungi să-ți târăști picioarele. Acest lucru poate avea un efect negativ asupra articulațiilor tale (în special asupra genunchilor și gleznelor).
Trebuie să conștientizezi faptul că se poate întâmpla să te accidentezi în timp ce alergi, ceea ce te va împiedica, pentru o vreme, să mai poți să te implici în activități fizice. Firește că din acest motiv nu vei mai putea să pierzi în greutate, îți vei pierde entuziasmul și chiar își vei dori să renunți.

Alergatul poate afecta articulatiile
Specialiștii ne avertizează și asupra altui fapt: continuând să ne supunem corpul stresului de a alerga mult sau de a face exerciții fizice intense, ne putem confrunta cu o situație deloc plăcută. Vom pierde la început câteva kilograme, după care organismul se va obișnui cu acest tip de efort și nu va mai lucra pentru a arde atât de multe calorii. Procesul nostru de slăbit se va bloca practic.
Mai bine este, ne recomandă aceștia, în loc să ne chinuim să alergăm „2-4 ore pe zi și să nu observăm rezultatele așteptate, să reducem frecvența alergatului și să ne orientăm către activități fizice moderate”. Printre acestea, cel mai recomandat este mersul pe jos, pe care, dacă îl vom „doza” așa cum trebuie, avem șansa de a avea surprize foarte plăcute.

Cum trebuie să ajustăm mersul pe jos pentru a ne bucura din plin de beneficiile sale

Așa cum s-a precizat și mai sus, mersul pe jos este un tip de activitate fizica adecvată nu numai pentru pierderea în greutate, dar și pentru menținerea stării de sănătate în ansamblul ei.
Odată cu încălzirea vremii, este păcat să nu profităm și să nu petrecem cât mai mult timp în aer liber, optând cu încredere pentru mersul pe jos.

Iată cum putem proceda:
1. Într-o primă fază, încercați să faceți plimbări, cam de 30-60 de minute, cel puțin de 3 ori pe săptămână. Aveți grijă să mergeți în pas vioi și să vă reglați respirația.

2. Înlocuiți-vă programul de exerciții fizice de la sală sau alergatul cu mersul pe jos- Nu numai că vă veți relaxa, dar veți reuși și să vă tonifiați musculatura pentru a avea o alură mai tinerească!

Dupa exercitiile de la sala faceti sesiuni de mers pe jos

3. Pe măsură ce vă obișnuiți, creșteți durata și ritmul „sesiunilor” de mers pe jos - Ideal este ca, în timp, să ajungeți la 6 „sesiuni” pe săptămână, care să aibă o durată medie de aproximativ 40 de minute.

Mersul pe jos trebuie efectuat cat mai des
Desigur, nu trebuie să renunțați nici la exercițiile fizice sau la alergat, dar le puteți face mai moderat. De pildă, puteți combina cele 20-30 de minute de alergat sau de exerciții cu un mers pe jos în pas vioi.
Esențial este să ajungeți să vă simțiți în largul vostru, să fiți motivate și să mergeți pe jos cât mai mult posibil!
Pentru cele care vă doriți să vă pregătiți de pe-acum pentru „proba” costumului de baie, puteți opta pentru următorul program: exerciții fizice de intensitate moderată/ușoară, combinate cu alergat (nu mai mult de 20 de minute pe zi!), cu mers pe jos cât de des și cu o dietă adecvată vouă. Astfel, rezultatele așteptate nu vor întârzia să apară!

Citește și: Rolul miscarii in procesul de slabire

Tu ce ai alege pentru a slăbi: mersul pe jos sau exercițiile fizice?

Surse:
www.bornfitness.com; www.curejoy.com; www.dietoflife.com;www.healthyfoodteam.com;www.livestrong.com; www.womenshealthmag.com

Articolul urmator
Dieta Oshawa: cum te ajută să slăbești
Dieta Oshawa: cum te ajută să slăbești

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce este important mersul „de-a bușilea”?
    De ce este important mersul „de-a bușilea”?

    Mersul de-a bușilea este o etapă pe care bebelușii o ating în jurul vârstei de 9 luni, înainte să meargă în picioare. Uite de ce este important ca cel mic să...

    Anxietatea și fobia de mersul la toaletă, la copii. Ce trebuie să știe părinții
    Anxietatea și fobia de mersul la toaletă, la copii. Ce trebuie să știe părinții

    Mulți copii se confruntă cu anxietatea și în unele cazuri, chiar cu fobia mersului la toaletă. Dacă și copilul tău se află printre ei, atunci acest articol este pentru tine.

    Copilul se poate îneca foarte ușor! Ce trebuie să știe părinții despre mersul la piscină vara
    Copilul se poate îneca foarte ușor! Ce trebuie să știe părinții despre mersul la piscină vara

    „Eram genul acela de persoană care spunea mereu că niciodată nu mi se putea întâmpla mie. Până mi s-a întâmplat”. Așa începe povestea lui...

    Ți s-a întâmplat și ție? O mamă recunoaște că nu și-a pregătit copilul pentru mersul la baie singur la grădiniță
    Ți s-a întâmplat și ție? O mamă recunoaște că nu și-a pregătit copilul pentru mersul la baie singur la grădiniță

    Prima săptămână de grădiniță este o etapă normală în dezvoltarea celor mici. Cu bune și cu rele, adaptarea la noua situație de viață, la noii colegi, la noua...

    Are doar opt ani și este pasionat de mersul pe munte. Se antrenează pentru a urca pe muntele Everest
    Are doar opt ani și este pasionat de mersul pe munte. Se antrenează pentru a urca pe muntele Everest

    Charlie Batham, un băiețel de 8 ani din West Yorkshire, Anglia, își petrece timpul liber în cățărări pe munte, alături de tatăl său. Băiețelul este foarte pasionat de...

    ”Tu când ai de gând să slăbești?” Asta mi-a spus prietena mea la o lună după ce am născut
    ”Tu când ai de gând să slăbești?” Asta mi-a spus prietena mea la o lună după ce am născut

    Am devenit mamă acum o lună! Viața mea s-a schimbat total. Nu știu cum de alte mame intră în depresia postnatală, că eu sunt într-un extaz continuu. Sunt atât de...

    O femeie în travaliu a plecat de la spital și a mers 3 km pe jos pentru a-și satisface o poftă
    O femeie în travaliu a plecat de la spital și a mers 3 km pe jos pentru a-și satisface o poftă

    O femeie însărcinată a mers pe jos 3 km de la spitalul la care urmă să nască până la un fast food, pentru că avea poftă de un burger. Viitoarea mămică era în...

    Mama mea mi-a obligat iubita însărcinată să doarmă pe jos
    Mama mea mi-a obligat iubita însărcinată să doarmă pe jos

    Când o femeie se pregătește să devină mamă, te-ai aștepta ca toată lumea să o trateze cu cât mai multă grijă. Această așteptare este și mai mare când te...

    © 2024 Qbebe