Cum să te protejezi de înșelăciuni și de fraude și să nu devii o victimă!

Cum să te protejezi de înșelăciuni și de fraude și să nu devii o victimă!

Irina Olteanu - Redactor Senior

În perioada prezentă, din păcate, infractorii au ajuns să apeleze la tot felul de tertipuri pentru a convinge oamenii să ofere bunuri sau chiar bani. Pentru că și cei mai prevăzători pot cădea în capcana acestora, metoda Accidentul sau metoda Curierul fiind extrem de bine puse la punct, am apelat la sprijinul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității pentru a afla care este situația din punct de vedere legal și care sunt sfaturile de care trebuie să ținem cont.

Informații despre înșelăciuni

Deoarece trăim în epoca tehnologiei, modurile de operare au devenit extrem de vaste și implică de multe ori telefonul mobil sau mediul online:
- Cumpărarea online de diverse produse (care nu corespund descrierii sau sunt înlocuite cu altele) pentru care este solicitată plata prealabilă într-un cont bancar. Există și posibilitatea ca bunul să nu fie deloc livrat și nici cumpărătorul contactat.
- Achiziționarea online a pachetelor turistice din străinătate. Site-urile respective sunt clonate și sunt oferite pachete sau prețuri atractive, impunându-se plata avansului în cont. Ulterior nu se mai poate contacta furnizorul, contractul nu este onorat, iar recuperearea sumelor de bani devine imposibilă

cum te protejezi

- Recrutarea online de personal cu promisiuni de găsire a unui loc de muncă în străinătate și oferirea unui salariu atractiv. Se folosește același concept, de furnizare a unui cont bancar unde trebuie depusă o sumă de bani, iar apoi reprezentanții nu mai pot fi contactați, respectiv banii recuperați

- Achiziționarea unor autoturisme la prețuri avantajoase de pe site-uri online. De obicei o femeie este vânzător, iar negocierea are loc online, fiind solicitată virarea unei sume de bani în avans. Ulterior vânzătorul nu mai poate fi contactat și nici banii recuperați

- Întâlniri online. Pe site-uri cu profil unele persoane ajung să câștige încrederea persoanei vizate expunându-i acesteia faptul că se află într-o situație personală dificilă și solicitând bani. Dacă este refuzată plata, se întrerupe legătura

- Solicitarea unor sume de bani în numele unor vedete care promovează cazuri sociale. Sunt clonate profiluri ale unor vedete pe rețele sociale și se solicită plata banilor pentru diverse intervenții costisitoare într-un cont bancar.

- Frauda info business implică achiziționarea de cursuri sau lecții pentru a bune bazele unor afaceri care garantează câștiguri financiare rapide pentru diverse sume de bani. Materialele nu conțin informații deosebite, iar de cele mai multe ori presupun investirea unor sume de bani

- Site-uri de tip paid to click care presupun vizualizarea unui număr cât mai mare de reclame; sumele cresc dacă faci publice reclamele, iar apoi site-urile dispar înainte de efectua plata promisă

- False proiecte de investiții pornesc de la crearea unui deposit de tip caritas cu promisiunea dublării investiției. În prima etapă se fac plățile, dar apoi acestea sunt sistate, sumele nu mai pot fi recuperate

- Promisiunea unui câștig garantat din asamblarea obiectelor handmade - sunt promise câștiguri consistente de bani sub formă de parteneriat de muncă. Pentru a continua activitarea se cere plata unei sume într-un cont, pentru a acoperi riscul distrugerii obiectelor. După plată colaborarea este sistată, iar sumele de nerecuperat.

Institutul De Cercetare și Prevenire a Criminalității ne-a oferit următoarele informații și sfaturi:

Înșelăciunea este o infracțiune prevăzută de articolul 244 din Codul penal și constă în inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust. Dacă s-a produs o pagubă, fapta se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu închisoare de la unu la 5 ani, dacă înşelăciunea s-a desfășurat prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase. În cazul în care victima îl iartă pe autor, acesta nu poate fi tras la răspundere, întrucât împăcarea părților înlătură răspunderea penală. 

Această exprimare tehnică o să încercăm să o transpunem prin exemple, pentru a înțelege mai ușor ce înseamnă infracțiunea de înșelăciune și a afla, astfel, și care sunt cele mai "celebre" metode prin intermediul cărora oamenii au fost înșelați. 

cum te protejezi

Metoda „Accidentul" este una dintre cele mai vechi metode și cea mai cunoscută. Victima este contactată telefonic, de către o persoană care se recomandă drept avocat, poliţist, procuror, medic şi este anunţată că un membru al familiei acesteia a fost implicat într-un accident rutier, iar pentru a scăpa mai ușor, are nevoie urgentă de o sumă de bani (pentru o „înţelegere" cu procurorul sau cu victima, pentru spitalizare). Victimei i se cere să depună suma de bani fie într-un cont, la o bancă de unde suma respectivă este ridicată imediat de un complice al escrocului, fie complicele se întâlnește cu victima într-un loc public și preia direct banii. În 90% dintre cazuri, victimele sunt sunate la întâmplare, în jurul orelor prânzului sau seara, când, în mod normal, persoanele tinere ar trebui să fie la serviciu sau în oraş, iar şansele ca la telefon să răspundă o persoană în vârstă sunt mai mari.

Metoda „Curierul" este o metodă prin intermediul căreia escrocii sună la uşile persoanelor despre care ştiu că sunt singure şi le spun că au un colet pentru vecinul lor, dar că acesta nu este acasă. După ce îi conving că este un colet important, le cere să plătească contravaloarea taxei de curierat. De regulă, victimele îşi sună vecinii după ce au plătit suma solicitată şi astfel constată că au fost înşelaţi.

„Premiul cel mare" este o altă metodă întâlnită, în special pe perioada vacanțelor. Infractorii trimit mesaje scrise pe telefoanele mobile prin care anunţă posesorul numărului că a câştigat un premiu, dar pentru a intra în posesia acestuia trebuie să plătească o taxă. Victimele sunt rugate să sune la numărul de telefon indicat în mesaj pentru a afla mai multe detalii. Ca şi în celelalte situaţii, după ce depun sumele de bani în conturile indicate, victimele nu mai pot lua legătura cu cei care i-au informat despre premii. De cele mai multe ori, infractorii precizează fie că sunt de la o companie de telefonie, fie de la o firmă cunoscută la nivel naţional sau chiar internaţional.

Foarte utilizată este și metoda "actelor caritabile". Infractorii cer diverse sume de bani în scopuri umanitare, în numele unor persoane publice, în special vedete, iar apoi o altă persoană se prezintă pentru a ridica „donaţia" sau solicită trimiterea banilor prin transfer bancar.

Pentru a nu lungi foarte mult acest articol, trebuie să știți că indiferent de denumirea metodei, rețeta este aceeași de fiecare dată. Infractorii sunt foarte inventivi, mai ales atunci când doresc să câştige uşor sume mari de bani. Ei folosesc diverse tehnici, fac apel la mecanisme psihologice, sunt bine informați cu privire la prevederile legale, la diverse diagnostice medicale, notorietatea unor personaje publice, stăpânesc subiectele abordate și își adaptează și perfecționează continuu metodele infracționale dar și strategia de apărare, în caz că sunt descoperiți. 

Pentru a nu deveni victime ale infracțiunii de înşelăciune, vă recomandăm să aveţi în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie. Verificaţi dacă ceea ce vi se comunică prin telefon este adevărat, prin apelare la serviciile de informaţii clienţi de la operator, nu daţi dovadă de credulitate atunci când sunteţi contactat telefonic de persoane care pretind a fi reprezentaţi ai diferitelor firme. Un alt sfat este să nu acceptaţi schimburi de bunuri sau aşa zise chilipiruri şi să nu permiteţi accesul în locuinţă sau în curtea imobilului a persoanelor necunoscute care se oferă să cumpere diverse bunuri - vor profita de neatenţia dumneavoastră şi ulterior veţi constata că v-au fost sustrase bunuri de valoare sau sume de bani. În niciun caz nu achitaţi niciodată sume de bani în avans pentru ridicarea unor premii şi nici nu comunicaţi niciodată informaţii personale confidenţiale (CNP, serie buletin, conturi bancare, parole etc.) sau date despre familie, prieteni, vecini sau cunoscuţi persoanelor cu care intraţi în contact aparent întâmplător. Pentru a evita să fiţi înşelaţi, nu daţi crezare aşa-ziselor informaţii telefonice de la persoane necunoscute care pretind că sunt avocaţi, poliţişti, procurori, medici şi care pretind că reprezintă rudele dumneavoastră „implicate" într-un accident rutier, nici nu efectuaţi niciun transfer bancar în contul unor necunoscuţi şi nu înmânaţi bani persoanelor care sunt trimise la uşa locuinţei dumneavoastră sau cu care vi se solicită să vă întâlniţi. 

În cazul în care ați fost victima unei astfel de infracțiuni, trebuie să sesizați Poliția, pentru a vă putea recupera bunurile, dar, foarte important este să continuați demersul și ulterior rezolvării cazului dumneavoastră, pentru că dacă vă împăcați cu autorul, acesta nu mai poate răspunde penal, iar astfel acesta își va continua activitatea infracțională.

Mulțumim Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității pentru sprijinul acordat.

Surse: www.brasovcity.ro; https://b.politiaromana.ro; https://adevarul.ro

Articolul urmator
9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă
9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Stresul toxic la copii - cum îți protejezi micuțul?
    Stresul toxic la copii - cum îți protejezi micuțul?

    Și copiii pot suferi din cauza stresului! Ce este stresul toxic, cum îl recunoaștem și cum ajutăm micuții să facă față acestei provocări? Află totul aici și acum!

    Cum îți protejezi familia de cheltuielile neprevăzute
    Cum îți protejezi familia de cheltuielile neprevăzute

    Cheltuielile neprevăzute sunt inevitabile. Fie că este vorba de o urgență medicală, de o defecțiune la mașină sau de o țeavă spartă, uneori suntem nevoiți să scoatem din buzunar...

    Cum te pregătești să devii tată pentru prima dată: 15 lucruri de care să ții cont
    Cum te pregătești să devii tată pentru prima dată: 15 lucruri de care să ții cont

    Se vorbește foarte mult despre rolul de mamă, însă câte lucruri sunt de spus despre rolul de tată? Citind articolul de mai jos, poți afla că sunt cel puțin 15! Ți-am...

    Cum să descifrezi limbajul dragostei copilului tău și să devii un părinte mai bun
    Cum să descifrezi limbajul dragostei copilului tău și să devii un părinte mai bun

    Fiecare dintre noi ne exprimăm dragostea și o primim în mod diferit. Cu cât înțelegem mai profund acest aspect, cu atât avem șanse să ne bucurăm de relații mai...

    Viața așa cum nu am vrut-o! Am fost victima abuzurilor de tot felul, dar am învățat să nu mai las pe nimeni să mă calce în picioare
    Viața așa cum nu am vrut-o! Am fost victima abuzurilor de tot felul, dar am învățat să nu mai las pe nimeni să mă calce în picioare

    Viața mea... nu știu exact cum să o descriu; cred că un "rollercoaster" ar fi pe aproape. M-am lovit de atâtea lucruri, pe care cu mintea mea de copil nu am putut să le...

    Trăim în era abuzurilor de orice fel! Cum îți înveți copilul să nu fie victima abuzatorilor?
    Trăim în era abuzurilor de orice fel! Cum îți înveți copilul să nu fie victima abuzatorilor?

    Într-o lume în care copiii devin ținte ale abuzatorilor și reprezintă tentații imorale pentru adulți sau alți copii mai mari, datoria părinților este să le ofere...

    Zodiile care fac mereu pe victima în certuri. Plâng cu lacrimi de crocodil la comandă
    Zodiile care fac mereu pe victima în certuri. Plâng cu lacrimi de crocodil la comandă

    Din cele 12 semne zodiacale, 4 sunt nativii care adoră drama, plâng parcă la comandă și atrag adesea neînțelegerile doar pentru că le place postura de victimă…

    Prima victimă a epidemiei de rujeolă în România: un bebeluș de doar 7 luni din Brașov
    Prima victimă a epidemiei de rujeolă în România: un bebeluș de doar 7 luni din Brașov

    Rujeola face primele victime în rândul copiilor! Un bebeluș de doar 7 luni care ar fi contactat boala de la fratele său, și-a pierdut viața în spital, după două...

    © 2024 Qbebe