Top 5 obiceiuri care dauneaza pielii

Top 5 obiceiuri care dauneaza pielii

Louise Tanase - Contributor

Pielea nu este numai invelisul care iti protejeaza corpul de toti factorii daunatori externi, ci si "haina" ta cea mai de pret: singura pe care nu o poti schimba cu alta, singura de care trebuie sa ai cea mai mare grija. Insa, din pacate, exista obiceiuri pe care le ai si care dauneaza pielii tale, poate chiar fara ca tu sa stii. Qbebe iti prezinta cele mai comune obiceiuri daunatoare pentru pielea ta.

Pielea este cea mai mare si importanta carte de vizita, nu numai a frumusetii si a sanatatii tale, dar este si oglinda fidela a obiceiurilor tale. Alegerile pe care le faci zi de zi - ceea ce mananci, ceea ce bei, cat dormi, cum te fardezi, cum te simti - afecteaza modul in care arata pielea ta. Qbebe iti dezvaluie care sunt obiceiurile prin care ii daunezi pielii tale.

1. Fumezi

 

Nu trebuie sa iti mai spunem ca fumatul dauneaza sanatatii, insa probabil ca trebuie sa subliniem ca si frumusetea ta are de suferit din cauza acestui obicei nesanatos. In primul rand, fumatul matifiaza pielea si ii confera o culoare terna, anuland stralucirea naturala. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca toate vasele fine de sange care asigura circulatia sangvina la nivelul pielii se sclerozeaza si in plus, nivelul de oxigen din sange este mai scazut decat la nefumatori. Probabil ca ai observat ca pielea fumatorilor este mai mata si pare mai groasa, cu un colorit usor modificat spre o vaga nuanta cenusie. Acest lucru se intampla deoarece fumul de tigara contine monoxid de carbon care inlocuieste in mare masura oxigenul prezent in piele, ceea ce face ca fluxul sangvin sa fie mai redus, lasand pielea mai uscata si decolorata. De asemenea, fumul de tigara inlocuieste si multe substante nutritive care ar trebui sa fie prezente in piele, asa cum este vitamina C care contribuie la protejarea si repararea pielii. Tot din cauza fumatului, pielea ta devine mai predispusa la formarea cicatricilor inestetice ori de cate ori te ranesti pentru ca nicotina provoaca vasoconstrictie, o ingustare a vaselor de sange care limiteaza circulatia sangelui bogat in oxigen catre capilarele prezente la suprafata pielii. Aceasta inseamna ca ranile tale se vor vindeca mai greu si vor forma cicatrici mai mari si mai rosiatice decat la nefumatori.

Solutia: Stii deja ca singura solutie posibila este sa te lasi de fumat. Trebuie sa mai stii si ca efectele negative ale fumatului asupra pielii tale se vor estompa dupa mult timp din momentul in care vei renunta la acest viciu.

2. Nu te demachiezi inainte de culcare

Desi machiajul te poate face sa te simti mai frumoasa si uneori poate corecta anumite imperfectiuni ale pielii, trebuie sa stii ca atunci cand nu ai grija sa te demachiezi corect inainte de culcare, machiajul devine cel mai mare dusman al pielii tale. Fondul de ten, fardul de obraz sau de pleoape, rimelul si creionul dermatograf - toate aceste produse actioneaza pe timpul noptii impotriva pielii tale. Urmele de machiaj ramase pe piele in timpul noptii sau al somnului astupa porii favorizand aparitia cosurilor si punctelor negre, dar si a infectiilor bacteriene. Rezultatul omiterii demachierii poate fi un ten acneic (chiar si la varsta adulta, chiar si in cazul persoanelor care nu au un ten gras predispus la acnee).

                                   

Crema Vita-Sensilium Pharmaceris de la Vavian Pharma este recomandata pentru ingrijirea zilnica a tenului cu predispozitie spre alergie.
Crema asigura hidratarea perfecta a pielii datorita complexului Glucam care ajuta la retinerea apei in interiorul celulelor epidermului.
Crema netezeste pielea si ii confera elasticitatea si fermitatea dorite. Totodata, previne iritarea si reduce inrosirea pielii. Datorita continutului de filtre UVA si UVB se recomanda spre utilizare ca crema de zi.

Ultra Sensilium-Crema de prim ajutor pentru pielea iritata este un tratament specializat recomandat spre folosire in cazuri de iritare brusca a pielii cauzata de actiunea sapunului, cosmeticelor sau a factorilor atmosferici (soare, ger etc.). Crema calmeaza rapid pielea datorita concentratiei ridicate de D-pantenol (5%) si alatonins (1,5%). D-pantenolul ajuta la regenerarea epidermului si reduce tendinta spre hipersensibilitate a pielii.

Solutia: Niciodata nu sari peste cel mai important ritual de frumusete: demachierea. Oricat de obosita ai fi, inainte de culcare trebuie sa te demachiezi temeinic folosind un demachiant adecvat tipului tau de ten, apoi, daca simti ca tenul tau are nevoie, foloseste si o lotiune tonica. Spala-te bine dupa demachiere si aplica o crema nutritiva sau hidratanta de noapte adecvata tipului tau de ten.

3. Dusuri fierbinti si lungi

 

Nimic nu pare a fi mai relaxant si placut decat un dus lung si fierbinte dupa o zi obositoare sau stresanta. Inainte de a te bucura de aceasta placere simpla, trebuie sa te gandesti ca acesta este un obicei care ii dauneaza pielii tale. Trebuie sa stii ca pielea ta este formata din 3 straturi, iar dusurile fierbinti afecteaza stratul superior al pielii (epiderma) care este format din celule epidermice pline de keratina (aceeasi substanta din care sunt alcatuite unghiile si pielea). Aceste celule, numite keratinocite nu sunt responsabile numai cu protejarea fata de mediul inconjurator, ci ajuta pielea sa retina si umezeala. Pentru ca aceste celule sa poata retine umezeala, corpul tau produce si un strat uleios foarte subtire. Apa calda inmoaie acest ulei natural al pielii la fel cum ar inmuia o bucata de unt, si il indeparteaza in timpul pe care il petreci sub dus. Atunci cand dusul fierbinte este insotit si de sapun, stratul uleios al pielii este indepartat aproape complet. Desi acesta nu este un lucru in intregime rau, deoarece stratul uleios stocheaza praf si celule moarte pe suprafata pielii tale, in ansamblu iti lasa pielea uscata, sensibila si poate provoca chiar si mancarimi. Cu cat dusul fierbinte dureaza mai mult, cu atat pielea devine mai uscata si mai fragila. Cand termini dusul, poti observa ca pielea este rosie si uscata, iar uneori, dupa ce te stergi, poti simti cum pielea te strange pe alocuri.

Solutia: Din pacate, singura solutie pentru a-ti proteja pielea de efectele acestui obicei placut este sa renunti la temperatura prea ridicata a apei si sa scurtezi timpul pe care il petreci sub apa. In plus, dupa dus poti aplica pe pielea inca umeda un ulei de masaj pentru bebelusi sau o crema de corp adecvata tipului tau de piele.

Citeste si:
Ingrijirea tenului: 10 reguli obligatorii pentru o mama frumoasa
Ghidul mamicilor: Ingrijirea tenului in functie de varsta 
5 Greseli frecvente in ritualul de frumusete al fiecarei femei  

4. Storci cosurile, punctele negre sau muscaturile de insecte

 

Fiecare dintre noi a avut la un moment dat impulsul de a stoarce un cos, un punct negru sau chiar o muscatura de tantar sau paianjen. In cazul in care ai acest obicei, trebuie sa stii ca dincolo de faptul ca aceasta actiune iti ofera o alinare temporara, pielea ta sufera pe termen lung. Trebuie sa stii ca atunci cand vrei sa storci un cos, punct negru sau o muscatura de insecta, cantitatea de substanta care iese din acesta este infima fata de cantitatea pe care o imprastii pe sub piele in zonele imediat alaturate. Un cos este, de fapt, un por al pielii in care se aduna sebum in exces, iar acneea este provocata de prezenta unor bacterii care se hranesc cu excesul de sebum. Atunci cand expui locul la oxigen prin stoarcerea cosului, nu faci decat sa incetinesti metabolismul acestor bacterii. Acneea face ca pielea din jurul deschiderii unui por sa se stranga, prinzand in interior sebumul si bacteriile care il consuma. Bacteriile continua sa consume sebum, se inmultesc, insa pentru ca porul este inchis nu pot iesi la suprafata pielii, formand, in loc de un cos mic, un cos mare, rosu, urat si dureros, infectat. In plus, ranind pielea, creezi un mediu propice si altor bacterii, ceea ce stimuleaza infectarea. De asemenea, un cos stors va permite pielii tale sa formeze o cicatrice inestetica in locul respectiv - acesta este motivul aparitiei cicatricilor post-acneice. In ceea ce priveste punctele negre, mecanismul este acelasi, numai ca la scara mai mica. Muscaturile de insecte au acelasi efect asupra pielii atunci cand sunt stoarse: substanta toxica a insectei este imprastiata pe o suprafata mai mare, provocand sistemul imunitar sa atace zona si sa cauzeze o inflamatie mai mare decat cea originala.

Solutia: Nu stoarce niciodata cosurile, punctele negre sau muscaturile de insecte. In cazul primelor doua, incearca sa ai grija de pielea ta astfel incat sa poti preveni aparitia acestora: spala-te cu un sapun antibacterian, fa gomaj saptamanal si daca totusi acestea se incapataneaza sa apara lasa-ti organismul sa lupte impotriva lor sau apeleaza la ajutorul unui medic dermatolog. In cazul muscaturilor de insecte, mergi la farmacie si vei primi o solutie sau unguent care sa te aline.

5. Exfolierea excesiva

 

In incercarea de a-ti ingriji pielea, de a face tot ceea ce este cu putinta pentru a-ti mentine pielea sanatoasa si frumoasa, poti aplica anumite procedee cosmetice care sa iti faca mai mult rau decat bine. Fiecare femeie stie ca exfolierea pielii este importanta: te ajuta sa inlaturi celulele moarte care se aduna la suprafata pielii si sa recapeti stralucirea si netezimea pielii. Exfolierea este un procedeu cosmetic folosit pentru eliminarea stratului de celule moarte de la suprafata pielii cu ajutorul unor produse care contin particule abrazive. Din pacate insa, la fel ca in cazul oricarui alt procedeu cosmetic, abuzul de exfoliere poate dauna pielii, la fel ca si o exfoliere prea profunda. Motivul este ca in timpul exfolierii, particulele abrazive ranesc pielea la nivel microscopic si o irita, provocand rani microscopice, inflamare si, in cazuri extreme, cicatrici atat de fine incat nu le poti vedea cu ochiul liber. De asemenea, atunci cand aplici pe piele, incerci sa masezi sau sa indepartezi exfoliantul, particulele abrazive pot afecta chiar vasele capilare, favorizand spargerea acestora si aparitia cuperozei.

Solutia: Exfoliaza pielea numai o data pe saptamana sau chiar mai rar si incearca sa folosesti produse de calitate sau sa apelezi la ajutorul unui profesionist. Nu folosi produse care contin particule abrazive de dimensiuni mari, perii sau bureti mult prea aspri.

Voi care credeti ca sunt obiceiurile care dauneaza pielii voastre?


Surse: healthyliving.msn.com; webmd.com, healthcentral.com.

Articolul urmator
Care este diferența dintre deodorant și antiperspirant?
Care este diferența dintre deodorant și antiperspirant?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Obiceiuri care ajută la refacerea creierului
    Obiceiuri care ajută la refacerea creierului

    Leziunile cerebrale se referă la orice leziune sau afectare a creierului care îi perturbă funcționarea normală. Ele pot rezulta din diverse cauze, inclusiv traumatisme, accidente...

    Alergii ale pielii pe sistem nervos: ce trebuie să știi
    Alergii ale pielii pe sistem nervos: ce trebuie să știi

    Stresul poate avea o gamă largă de efecte asupra organismului, deoarece declanșează un răspuns fiziologic complex menit să pregătească organismul pentru a face față amenințărilor...

    De ce apare mâncărimea pielii după duș
    De ce apare mâncărimea pielii după duș

    În cele mai multe cazuri, dușul este o experiență pozitivă, după care ne simțim mai bine. Însă, există și cazuri în care anumite persoane experimentează...

    Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiții și obiceiuri: ce NU ai voie să faci astăzi
    Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiții și obiceiuri: ce NU ai voie să faci astăzi

    Pe 29 august creștinii de pretutindeni prăznuiesc sărbătoarea Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. În această zi, marcată cu cruce roșie în calendarul...

    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului
    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului

    De la vergeturi și vene varicoase, până la coșuri și pete pigmentare, pielea unei femei suferă o serie de modificări în timpul sarcinii. Majoritatea sunt inofensive, nu pun...

    Top 10 lucruri neștiute despre Dragobete ❤️
    Top 10 lucruri neștiute despre Dragobete ❤️

    Dragostea este cea mai puternică și mai populară emoție a sufletului universal. Ea a construit și a destrămat, a scris istorie, a iscat războaie și a adus pace. În conștientul...

    Ce gânduri și obiceiuri bizare are fiecare zodie
    Ce gânduri și obiceiuri bizare are fiecare zodie

    Fiecare dintre noi are și o latură întunecată, pe care nu ne dorim întotdeauna să o dezvăluim celor din jur. De asemenea, fără să ne dăm seama, anumite gânduri și...

    Intrarea Maicii Domnului în Biserică: tradiții și obiceiuri
    Intrarea Maicii Domnului în Biserică: tradiții și obiceiuri

    Intrarea Maicii Domnului în Biserică este o sărbătoare de mare însemnătate pentru creștinii ortodocși. Iată cea mai puternică rugăciune pe care o puteți rosti de...

    © 2025 Qbebe