Intrarea Maicii Domnului în Biserică: tradiții și obiceiuri

Intrarea Maicii Domnului în Biserică: tradiții și obiceiuri

Mariana Voinea

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este o sărbătoare de mare însemnătate pentru creștinii ortodocși. Iată cea mai puternică rugăciune pe care o puteți rosti de Ovidenie și care sunt tradițiile populare care atrag noroc și prosperitate în data de 21 noiembrie.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este prăznuită în fiecare an pe data de 21 noiembrie. Această zi are o însemnătate foarte mare pentru creștinii ortodocși care prăznuiesc prima sărbătoare din postul Crăciunului cu dezlegare la pește.

Ce semnificație are această mare zi de sărbătoare?

Maica Domnului, numită în rugăciuni și „Împărăteasa cerului și a pământului”, ajută creștinii în vremuri de necaz, întristare și durere, făcând minuni pentru cei care se roagă cu ardoare, pierduți în păcate sau ispite.

Intrarea Maicii Domnului în biserică, sărbătoare cunoscută și sub numele de Vovidenie sau Ovidenie, termeni care în limba slavă înseamnă „ceea ce se face văzută”, comemorează aducerea Fecioarei Maria la varsta de numai 3 ani la Templul Sfânt de către părinții ei, Sfinții Ioachim și Ana.

Maica Domnului a fost închinată în Sfânta Sfintelor de către Arhiereul Zaharia. În acel loc numai arhiereul intră o singură dată pe an. După intrarea în biserică, Fecioara Maria a stat în templu timp de 12 ani.

icoana maica domnului si parintii ei

Sfinții Ioachim și Ana nu puteau avea copii, de aceea s-au rugat asiduu către Dumnezeu cerându-I să le dăruiască un copil. În schimbul copilașului, I-au făcut promisiunea că îl vor duce în templu și îl vor închina Lui.

Arhanghelul Gavriil a apărut Sfinților Ioachim și Ana, spunându-le că vor avea o fată pe care trebuie să o boteze Maria. Ulterior, părinții s-au ținut de promisiune și când Fecioara Maria a împlinit trei ani, au dus-o la templu, unde și-a petrecut întreaga copilărie în deplină curățenie sufletească, rugă și citind Scriptura cu alte fecioare, preoți sau văduve.

Arhanghelul Gavriil, care îi prevestise și nașterea, a fost cel careanunțat-o pe Fecioara Maria pe 25 martie, de BunaVestire că va avea un copil care se va umple de Duhul Sfânt și că îl va naște pe Iisus, pe Fiul Domnului. De aceea, după ce Fecioara Maria a părăsit templul, s-a logodit cu Iosif, martorul fecioriei și al miracolului divin al nașterii de prunci în curățenie trupească.

Aceasta este Sărbătoarea Luminii care în popor se spune că aduce noroc și bucurie, fiind totodată o zi de dezlegare la pește pentru creștinii care postesc.

Craciunul in Romania: traditii, datini si obiceiuri

Tradiții și obiceiuri de Ovidenie

icoana intrarea maicii domnului in biserica

Intrarea Maicii Domnului în biserică este asociată cu multe tradiții care atrag prosperitatea, sporul și sănătatea credincioșilor. Prima tradiție este cea a consumului de pește, pe lângă alte bucate de post și preparate care nu includ ouă, lapte sau carne.

Creștinii aduc în biserică atât preparate de post, cât și preparate din pește, pentru a fi sfințite, după care ofranele sunt împărțite copiilor și săracilor. Pe data de 21 noiembrie, la biserică se fac pomeniri pentru persoanele decedate în condiții suspecte, înecate sau fără lumânare.

Enoriașii împart pachete cu pește, fructe și lumânări sau candelă. În nordul țării, creștinii dau de pomană plăcinte cu dovleac și câte o lumânare albă pentru cei trecuți în neființă fără lumină.

De Ovidenie se ung cu usturoi ferestrele, tocurile ușilor, vatra și cuptorul, practic toate mijloacele de comunicare din casă cu exteriorul.

Copiii pun crengi de măr în vase cu apă, pe care le țin în lumină și căldură și înmuguresc și înfloresc pentru a fi folosite ulterior de Anul Nou drept sorcove. De la această tradiție provin și colindele „Măruț, mărgăritar”, sau „Florile dalbe, flori de măr”.

Creștinii din zonele lor rurale care au vite nu trebuie să facă niciun fel de activitate legată de prelucrarea lânii sau a pieilor de animale în ziua de Ovidenie. Totodată, de la Ovidenie și până la Sângeorz, sărbătorită pe 24 aprilie în trecut, femeilor le era interzis să mai spele rufele la râu. Pe data de 21 noiembrie, fiind sărbătoare cu cruce roșie în calendar, este bine ca gospodinele să nu spele rufe.

Ce tradiții de Paște mai respectă românii anul acesta

Rugăciune puternică la Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică

Cu ocazia Sărbătorii Luminii, a Ovideniei, creștinii sunt îndemnați să rostească următoarea rugăciune foarte puternică închinată Maicii Sfinte:

O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare şi tărie a noastră, primește această cântare de laudă şi de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalţă rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu şi Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăţilor noastre.

Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău şi cu credinţă şi cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiţi de Dânsul şi pentru aceasta năzuim la tine, că eşti acoperitoarea noastră şi grabnică ajutătoare.

Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ţie; ocroteşte-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriţilor noştri sfinţenie, ca să privegheze şi să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de oraşe, înţelepciune şi putere; judecătorilor, dreptate şi necăutare la faţă; învăţătorilor, minte şi smerită înţelepciune; asupriţilor, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniţi, răbdare şi bucurie duhovnicească; neînfrânaţilor, înfrânare; şi nouă, tuturor, duhul înţelepciunii şi al cucerniciei, duhul milostivirii şi al blândeţii, duhul curăţiei şi al dreptăţii. Aşa, Doamnă preasfântă, milostiveşte-te asupra noastră şi asupra neputinciosului tău popor.

Pe cei rătăciţi povăţuieşte-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijineşte, pe prunci îi păzeşte şi pe noi, pe toţi, ne apără şi ne ocroteşte cu milostivirea ta. Pe toţi, scoate-ne din adâncul păcatului şi ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii. Milostivă fii nouă aici, în această viaţă, iar la înfricoşătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău şi Dumnezeul nostru.

Că tu, Doamnă, eşti slava celor cereşti şi nădejdea pământenilor. Tu eşti, după Dumnezeu, nădejdea şi apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ţie cu credinţă. Deci ne rugăm ţie, Atotputernică ajutătoarea noastră, şi ţie ne predăm pe noi înşine, unul pe altul şi toată viaţa noastră, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Împărăteasa mea cea preabună şi nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, primitoarea săracilor şi ajutătoarea străinilor, bucuria celor mâhniţi şi acoperitoarea celor necăjiţi, vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul, ajută-mi ca unui neputincios, hrăneşte-mă ca pe un străin; necazul meu îl ştii, deci dezleagă-l precum voieşti, că n-am alt ajutor afară de tine, nici altă mângâiere bună, ci numai pe tine, Maica lui Dumnezeu, ca să mă păzeşti şi să mă acoperi, în vecii vecilor. Amin.

Preacurată Doamnă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poţi face tot binele, primeşte aceste cinstite daruri, care se cuvin numai ţie, de la noi nevrednicii robii tăi, Ceea ce eşti aleasă din toate neamurile şi te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cereşti şi pământeşti. Căci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor şi prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu şi ne-am învrednicit de Sfântul Trup şi de Preacuratul Lui Sânge. Pentru aceasta fericită eşti în neamurile neamurilor, ceea ce eşti de Dumnezeu fericită, mai luminată decât heruvimii şi mai cinstită decât serafimii.

Şi acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată, nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înşelător şi de toată primejdia, şi să fim păziţi nevătămaţi de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârşit cu rugăciunile tale păzeşte-ne pe noi neosândiţi. Ca prin paza şi cu ajutorul tău fiind mântuiţi, slavă, laudă, mulţumită şi închinăciune, pentru toate să înălţăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”

 Post binecuvântat și Maica Domnului să asculte rugăciunile fiecărui creștin, în parte!

Surse foto: facebook.comfacebook.comfacebook.com

Surse articol: libertatea.rocrestinortodox.rorealitatea.net

Articolul urmator
Detalii mai puțin cunoscute despre preotul Necula, părintele preferat de mii de români! Este slujitor al Domnului, dar și soț și tată iubitor
Detalii mai puțin cunoscute despre preotul Necula, părintele preferat de mii de români! Este slujitor al Domnului, dar și soț și tată iubitor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Fructele de mare sunt de post? Ce spune biserica
    Fructele de mare sunt de post? Ce spune biserica

    Postul este o perioadă importantă pentru mulți creștini din întreaga lume, în special pentru cei din tradițiile anglicană, catolică și ortodoxă. În zilele noastre,...

    Cu copilul la biserică: îl lăsăm să sărute icoanele?
    Cu copilul la biserică: îl lăsăm să sărute icoanele?

    Duminica sau în zi de sărbătoare unele familii aleg să se încarce cu energie pozitivă participând la ceremonia religioasă, în Biserică, alături de copii. Acela...

    ”Nu mai duce copilul cu forța la biserică!” Mamele din jurul meu mă judecă pentru că sunt bisericoasă
    ”Nu mai duce copilul cu forța la biserică!” Mamele din jurul meu mă judecă pentru că sunt bisericoasă

    M-am născut și am crescut cu Dumnezeu în inimă în Borșa, Maramureș. Locuiam lângă preotul bisericii din zona noastră și părinții mei erau buni prieteni cu familia...

    Am fost habotnică în privința religiei. Nu a existat zi fără rugăciune și mi-am târât fetița după mine de patru ori pe săptămână la Biserică
    Am fost habotnică în privința religiei. Nu a existat zi fără rugăciune și mi-am târât fetița după mine de patru ori pe săptămână la Biserică

    Fiecare om își poartă credința în Cineva sau în Ceva, în Dumnezeu sau în oricare alt Tată Ceresc. Puțin sunt oamenii care, din dorința de a fi protejați...

    Un băiețel orfan se ruga zilnic, la biserică, să vină mama lui după el. „Te iau la mine acasă", a auzit într-o zi
    Un băiețel orfan se ruga zilnic, la biserică, să vină mama lui după el. „Te iau la mine acasă", a auzit într-o zi

    Minunile există, iar rugăciunile făcute cu gând curat și venite din suflet sunt ascultate! O reîntâlnire emoționantă între un băiat abandonat la naștere și...

    10 obiceiuri zilnice care te vor apropia mai mult de copilul tău
    10 obiceiuri zilnice care te vor apropia mai mult de copilul tău

    Relația dintre copil și părinte este, poate, cea mai specială din câte există. Asta nu înseamnă că e perfectă, ci că trebuie să depunem efort ca să o menținem și să...

    Ce gânduri și obiceiuri bizare are fiecare zodie
    Ce gânduri și obiceiuri bizare are fiecare zodie

    Fiecare dintre noi are și o latură întunecată, pe care nu ne dorim întotdeauna să o dezvăluim celor din jur. De asemenea, fără să ne dăm seama, anumite gânduri și...

    Obiceiuri care ajută la refacerea creierului
    Obiceiuri care ajută la refacerea creierului

    Leziunile cerebrale se referă la orice leziune sau afectare a creierului care îi perturbă funcționarea normală. Ele pot rezulta din diverse cauze, inclusiv traumatisme, accidente...

    © 2025 Qbebe