Află mai multe despre această sărbătoare importantă pentru creștini și care sunt tradițiile și obiceiurile de care este bine să ținem cont!
29 august - Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Sărbătoare cu cruce roșie!
Conform creștinortodox.ro, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, praznuită pe 29 august, este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, pentru că pe 1 septembrie începe un nou an. Este bine să ținem post în această zi, pe de o parte că să nu ne asemănăm cu Irod, care din cauza ospățului fără măsură, a cerut că Salomeea să-i danseze și drept răsplată i-a oferit capul Sfântului Ioan Botezătorul, iar pe de altă parte, că să ne asemănăm cu viața înfrânată a lui Ioan.
Din Evanghelie cunoaștem că Irod, la un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei de naștere, a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. Capul Sfântului Ioan a avut, după tradiția Bisericii, o istorie aparte. El a fost de trei ori pierdut și de trei ori aflat. Prima și a doua aflare a capului este sărbătorită pe 24 februarie, iar A treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită pe 25 mai. Potrivit tradiției, Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, este cea care a luat capul Sfântului Ioan Botezătorul din curtea Irodiadei și l-a îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonului, într-un vas de lut.
După un timp, un proprietar bogat și slăvit a crezut în Hristos, și lepădând poziția socială și toată deșertăciunea acestei lumi, s-a făcut monah, luându-și numele de Inochentie. Ca monah, el s-a sălășluit chiar la locul unde se află îngropat capul Botezatorului Ioan. Dorind să-și zidească o chilie și o bisericuță, el a săpat adânc și a descoperit un vas de pământ în care se află un cap. Prin descoperire dumnezeiască a aflat că este al lui Ioan Botezătorul. Când s-a apropiat însă de trecerea la cele veșnice, spre a nu fi găsit și pângărit de păgânii ce se înmulșiseră în zonă, el l-a luat și l-a ascuns din nou în pământ, în același loc. Capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost prezent aici până în vremea Sfinților Împărați Constantin și Elena, când Sfântul Ioan Botezătorul s-a arătat unor doi călugări și le-a poruncit să dezgroape cinstitul său cap. Aceasta e socotită cea dintâi aflare a sfântului cap.
Tradiții și obiceiuri de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul
Pe 29 august, în ziua Tăierii Capului Sf Ioan Botezătorul, se merge la biserică la Sfânta Liturghie și se spun rugăciuni pentru sufletele celor adormiți. Se ține post aspru, nu se mănâncă lapte, ouă, brânză și produse de origine animală și se dau de pomană bucate pentru pomenirea sufletelor celor adormiți.
De asemenea, în această zi nu se spală, calcă, coase și nici nu se muncește la câmp, nu se folosește cuțitul, ci totul se rupe cu mâna, nu se toacă și nu se mănâncă varză, pentru că „sfântului de șapte ori i s-a tăiat capul ca pe varză și iarăși a înviat”.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: https://www.crestinortodox.ro/sarbatorile/taierea-capului-sfantului-ioan-botezatorul-121005.html
https://www.crestinortodox.ro/sarbatori/taierea-capului-sfantului-ioan-botezatorul/de-postim-taierea-capului-sfantului-ioan-botezatorul-146293.html
https://basilica.ro/programul-slujirii-ierarhilor-de-sarbatoarea-taierea-capului-sf-proroc-ioan-botezatorul/
https://ro.wikipedia.org/wiki/T%C4%83ierea_capului_Sf%C3%A2ntului_Ioan_Botez%C4%83torul