Au povestit cum s-au cunoscut și cine a avut ideea ca ei să se căsătorească
Ioan Olariu este originar din județul Caraș-Severin, din comuna Dalboșeț. Într-un interviu acordat pentru „Libertatea”, a dezvăluit cum a ajuns să o cunoască pe Maria, cea care avea să-i devină soție. Astfel, pe când era adolescent, a plecat să se inițieze în meseria de cojocar la unchiul său, din localitatea Lăpușnicu Mare. Acesta era prieten bun cu bunicul Mariei. De asemenea, bunica ei și mătușa lui Ioan erau și ele foarte bune prietene. De aceea, familiile celor doi adolescenți s-au gândit ca aceștia să se căsătorească. Pentru sursa citată, Ioan a povestit cum au decurs lucrurile: „Hai să-i căsătorim pe copii ăștia”.
Conform obiceiurilor de atunci, Ioan nu a fost prezent la pețirea viitoarei sale soții. La pețit au mers membrii familiilor tinerilor, în timp ce Ioan a rămas acasă și aștepta cu nerăbdare să afle dacă familiile au căzut de acord sau nu. Auzind că toată lumea a fost de acord, tânărul a fost foarte fericit, așa cum reiese și din declarația sa pentru sursa citată anterior: „Eu stăteam pe geam acasă și așteptam să văd dacă au căzut de acord sau nu. Când au venit și mi-au spus, nu am mai putut de bucurie”.
Până la cununie, cei doi tineri au comunicat foarte puțin.
Sursă foto: Libertatea
Au venit cu detalii despre nuntă
Înainte de căsătoria civilă, Maria și Ioan au ajuns în comuna Bozovici pentru a-și face analizele. Nu au fost acolo singuri. De asemenea, la Sfatul Popular, Maria a venit împreună cu tatăl ei, iar Ioan cu unchiul său. Totodată, ca să poată fi însoțită acasă de soțul ei, Maria a avut nevoie de acordul tatălui ei. Pentru sursa menționată, a precizat că: „La sfat a cerut voie la tata să mă ducă până acasă. Atunci era strictețe, nu era ca acum”.
Nunta a avut loc pe 13 septembrie 1953, după o lună de la cererea în căsătorie. În cadrul interviului pentru aceeași sursă, Maria a explicat că nu s-a îmbrăcat în costum popular, așa cum se obișnuia în acea perioadă, ci a avut rochie de mireasă: „Bunicul i-a dat acestei prietene de familie bani de rochie, să comande rochia cea mai frumoasă”.
Maria a ținut să menționeze că, în noaptea nunții, Ioan a vrut să-i desfacă el voalul de mireasă. În plus, nu s-a ferit să spună că, inițial, i-a mărturisit mamei sale că nu voia să rămână alături de soțul ei, ci să se întoarcă acasă.
Sursă foto: Libertatea
Sunt părinți, bunici și străbunici
Continuându-și intervenția pentru sursa citată, Maria și-a amintit că soțul ei a plecat în armată după șase săptămâni de la nuntă. După ce Ioan s-a întors din armată, după trei ani, cei doi au devenit părinți pentru prima dată. Prima lor fată este Florica. Apoi familia lor s-a lărgit iar după venirea pe lume a Mărioarei și a lui Ionică. Maria recunoaște că și-a dorit mult să fie și mamă de băiat: „Când am fost însărcinată cu Ionică aveam două fete și îmi doream un băiat. M-am rugat la Dumnezeu să îmi dea un băiat, să fie cântăreț și să fie creștin. Și așa mi l-a dat Dumnezeu”.
În prezent, Maria și Ioan se pot lăuda atât cu șase nepoți, cât și cu opt strănepoți.
Sursă foto: Libertatea
Au dezvăluit „secretele” longevității mariajului lor
Cei care au împlinit anul trecut 70 de ani de la nuntă au ținut să aducă în prim-plan, în interviul pentru „Libertatea”, și câteva dintre „secretele” unei căsnicii trainice. în primul rând, au adus în discuție credința puternică, amândoi făcând parte din familii baptiste. În al doilea rând, au menționat iubirea și legătura strânsă dintre ei. Nu în ultimul rând, au vorbit și despre modul în care s-au organizat dintotdeauna în privința gestionării finanțelor familiei: „...Mergând la biserică ne rugam și Dumnezeu a pus între noi o unitate și ne-am iubit din tot sufletul. Nu ne-am contrazis unul pe altul... Niciodată banii pe care i-am câștigat nu i-am luat să îi țin eu. Am făcut-o casieră, i-am dat toți banii și când am avut nevoie i-am cerut ei. Ea s-a îngrijit să îmi cumpere mie tot ce mi-a trebuit. Ea e casierul și acum, la pensie”.
În plus, cuplul Olariu a vorbit și despre modul în care își petrec timpul. De exemplu, Maria croșetează adesea, reușind să le confecționeze haine nepoților și strănepoților. În ceea ce-l privește pe Ioan, el preferă să se implice atât în activități ce țin de agricultură, cât și în cele care țin de apicultură. De altfel, este pasionat de apicultură și produce miere, așa cum a povestit și pentru sursa citată anterior: „Ocupația mea principală din tinerețe este apicultura. Acum mai am 66 de stupi și mă ocup zilnic de albine. Am scos miere anul acesta foarte mult...”.
Au venit cu sfaturi pentru cei care vor să-și întemeieze o familie
În ultima parte a interviului pentru „Libertatea”, Ioan a dat și câteva sfaturi pentru cuplurile care vor să se căsătorească. Așa cum se poate observa și în intervenția sa, a pus din nou accentul pe credință, dragoste și respect: „Sfatul meu este în primul rând să se încreadă în Dumnezeu...Trebuie să se roage pentru orice problemă din viață. Dumnezeu e acela care poate să aducă pace și fericire. Am avut și necazuri, dar sfatul nostru este să se căsătorească din dragoste și să se respecte unul pe altul”.
Secretul unei căsnicii fericite dezvăluit de un cuplu căsătorit de 72 de ani
Surse foto: capturi libertatea.ro
Surse articol: libertatea.ro