Într-o societate marcată de nesiguranță, bullying, conflicte, în care copiii sunt ținta directă a persoanelor răuvoitoare, mai ales în mediul online, o mamă susține că a ales să nu își urmărească copilul pe telefon, să îi ofere libertate și încredere deplină cu toate că se teme pentru siguranța lui. Depășind vârsta pubertății, copiii deveniți adolescenți care fac primii pași spre maturitate, înfruntă tot felul de pericole, situații nemaiîntâlnite pe care nu știu să le gestioneze, provocări, tentații…
Rolul părinților este de a-i îndruma într-un mod pozitiv către o viață liniștită, un comportament adecvat, o gestionare corectă a conflictelor și provocărilor, fără a invada însă intimitatea și spațiul personal al tinerilor. Erika Ebsworth-Goold este numele mamei care încearcă să îi ofere libertate copilul ei, fără a se folosi de dispozitive și aplicații moderne de localizare, fără a-i verifica telefonul sau activitatea online. Într-o lume digitală în care există atât de multe aplicații menite să verifice în permanență locația copilului, această mamă îi oferă fiului aflat în ultimul an de liceu libertate deplină, chiar și atunci când este la volan.
„Libertatea este bună pentru creșterea armonioasă și sănătoasă a copiilor”
„Consider că în adolescență tinerii trebuie să învețe cum să își gestioneze singuri diferitele situații care apar în viața lor. Eu am copilărit în anii 1980, am ieșit împreună cu prietenii, am avut libertate, pot spune chiar că mi-am riscat viața în mod frecvent și am scăpat ca prin urechile acului din diferite incidente. Din păcate, tinerii din ziua de astăzi nu mai au această libertate și nu că ar fi un lucru rău, dar vreau să îi dau băiatului meu independența de care eu am beneficiat în tinerețe. Ceea ce înseamnă că nu voi folosi 24 din 24 o aplicație care îmi spune exact locația lui.
Practic, vreau să îi ofer sentimentul de autonomie, de luarea propriilor decizii, de a-și lua destinul în propriile mâini și vreau să îi dau spațiu și timp de gândire, astfel încât să facă cele mai bune alegeri. Problema este că nu sunt sigură de beneficiile abordării pe care o folosesc și vreau să mă fac înțeleasă încă de la bun început: siguranța copilului meu primează din toate punctele de vedere. Dar eu sunt doar un părinte, brațele mele îi vor oferi mereu siguranță, nu sunt un elicopter SMURD și nici nu lucrez în SRI. Nu cred că băiatul meu are nevoie ca mama lui să îi fie pe urme în fiecare clipă a vieții sale”, mărturisește Erika.
Control parental: când este cazul să îl aplici și care sunt cele mai bune aplicații
„Temeri există și din partea mea, dar dezvoltarea copilului meu merită orice efort”
View this post on Instagram
Tânărul, ajuns aproape de vârsta majoratului, urmând să intre în primul an la facultate în această toamnă are deplină încredere în părinții lui. Conform ultimelor sondaje și cercetări, 36% din părinții studenților aflați în primul an le verifică locația în permanență. Erika susține că atât ea, cât și soțul ei, au făcut tot posibilul să îi asigure copilului o educație curată, principii morale adecvate și adaptate vremurilor, să îi însufle respect față de cei din jur și față de propria persoană.
10 probleme la care sa te astepti cand copilul tau devine adolescent
„Copilul meu se va bucura de propria independență fără ca eu să-l verific în fiecare clipă, astfel încât să văd pe unde își mai petrece serile sau weekendurile. Și eu mă tem pentru siguranța copilului meu, este o atitudine normală pentru un părinte și mă întreb ce face atunci când eu nu sunt în preajma lui, dar așa e viața. Din greșeli învață omul.
Libertatea lui și dezvoltarea personală sunt mult mai importante decât o aplicație care îmi arată în fiecare clipă unde se află, iar eu trebuie să îmi gestionez propriile temeri interioare, știind că băiatul meu va apela la mine ori de câte ori va fi nevoie, pentru încrederea pe care i-am câștigat-o de-a lungul timpului. Sunt atât de apropiată de copilul meu, avem conversații atât de frumoase, vine la mine ori de câte ori are nevoie de un sfat, așa că am încredere că va face alegeri bune în viață. Cred că dacă aș folosi o astfel de aplicație pentru a-i monitoriza locația, acest lucru i-ar spulbera încrederea pe care am încercat de 17 ani să o câștig”, mărturisește mama.
Într-adevăr, într-o lume în care pericolele pândesc la orice pas, inclusiv la un click distanță, este destul de greu să ți înfrânezi ca părinte nevoia de a-ți monitoriza copilul, doar că această alegere este cea mai bună pentru propria lui independență, creștere și dezvoltare.
Surse foto: instagram.com, instagram.com
Surse articol: businessinsider.com