Nutrimente care combat îmbătrânirea
Este posibil ca un aliment să ofere beneficii în sensul prevenirii unui proces fiziologic natural, cum este îmbătrânirea? Prin intermediul vitaminelor, antioxidanților și nutrimentelor care mențin celulele active și previn diverse afecțiuni, prin combaterea radicalilor liberi care pot afecta pielea, ele vor reduce semnificativ semnele înaintării în vârstă. Iată mai exact care sunt aceste nutrimente:- Aminoacizii - stimulează producția de elastină și colagen, oferind pielii un aspect neted, fără riduri
- Carotenoizii (retinol, beta-caroten, vitamina A)- combat radicalii liberi; există și un studiu care a demonstrat că persoanele cu un nivel mare de carotenoizi au avut o piele cu aspect mai tânăr
- Acizii grași omega 3 - au proprietăți antiinflamatorii și pot încetini procesul de îmbătrânire
- Polifenolii - consumul lor protejează de impactul razelor UV. Sunt agenți antioxidanți și antiinflamatori puternici, acționând și în protejarea ADN-ului
- Vitamina D - protejează celulele pielii de leziuni în urma expunerii la raze UV, previne infecțiile pielii și are efect anti-aging
- Seleniu - sporește mecanismul antioxidant de protecție al pielii, protejează celulele pielii de deteriorarea UV și are efecte antiinflamatorii
- Vitamina C - protejează pielea de poluare și alte efecte ale mediului, stimulează producția de colagen și prezintă proprietăți antioxidante
- Vitamina E - protejează pielea de stresul oxidativ, prevenind problemele pe termen lung ale pielii (riduri, edem, eritem, îngroșarea pielii)
- Flavonoidele - previn stresul oxidativ, împiedicând semnele de îmbătrânire
Corpul uman necesită aceste nutrimente pentru a funcționa corespunzător, în lipsa lor putând observa rapid instalarea semnelor de îmbătrânire. Iată câteva dintre beneficiile pe care le prezintă consumul de alimente anti-îmbătrânire: păr și unghii mai sănătoase, siluetă suplă, risc redus de diabet și boală cardiacă, circulație sanguină mai bună, tensiune arterială scăzută, piele hidratată, strălucitoare.
Fructe și legume care combat îmbătrânirea
1. Rodii - sunt pline de antioxidanți puternici precum vitamina C și acidul elagic. De asemenea, sunt o sursă bogată de riboflavină, fosfor și alte vitamine și minerale care ajută la sănătatea pielii În plus, au în compoziție punicalagină, un compus considerat a conserva colagenul din piele (colagenul menține fermitatea și elasticitatea pielii).
2. Fructele de pădure (afinele în special) - uneori sunt cunoscute drept superalimente, conținând o mulțime de vitamine și antioxidanți (au una dintre cele mai mari concentrații de antioxidanți din fructe); aceștia alături de un nivel mare de vitamina C ajută la menținerea colagenului ce conferă pielii netezime și fermitate.
3. Struguri - sunt o sursă importantă de mangan și vitamina C, ingrediente care pot preveni problemele cauzate de radiațiile ultraviolete, în vreme ce proprietățile antioxidante combat procesul de îmbătrânire.
4. Ananas - acest fruct nu este cunoscut prin prisma proprietății sale antiîmbătrânire, dar conține mult mangan, care ajută la declanșarea unei reacții în lanț în corp, conducând la o producție sporită de colagen.
5. Pepene roșu - acesta conține licopen, ingredient ce ajută la reglarea nivelului de hidratare din celulele corpului, ce poate preveni chiar unele forme de cancer. Datorită compoziției de vitamine, minerale și antioxidanți, menține pielea hrănită și previne decolorarea specifică îmbătrânirii.
6. Smochine - sunt bogate în flavonoizi și polifenoli, ajutând la eliminarea radicalilor liberi din celulele pielii. Sunt de asemenea și o excelentă sursă de fibre
7. Avocado - potasiu, fibre și grăsime monosaturată fac ca avocado să fie un aliment excelent pentru combaterea îmbătrânirii. Datorită conținutului de vitamine E și B, pielea este hidratată. Nu în ultimul rând, glutationul ajută în procesul anti-îmbătrânire.
8. Kiwi - deși un fruct mic, conține din plin antioxidanți, benefici pentru fortifierea pielii și întârzie formarea liniilor fine și a ridurilor (în special vitaminele C și E care reduc efectele radicalilor liberi asupra pielii).
9. Papaya - este un superaliment care face minuni asupra pielii (riduri, pori măriți, pete pigmentare) prin intermediul vitaminelor A, C și E. Conține de asemenea și alfa-hidroxi-acizi, un ingredient important în multe produse anti-aging.
10. Banana - elasticitatea pielii este susținută de un nivel ridicat de vitaminele C și B6, în vreme ce manganul și antioxidanții previn îmbătrânirea prematură.
11. Nuci - indiferent de tipul de nuci (braziliene, caju sau macadamia) sunt minunate împotriva îmbătrânirii datorită efectelor de scădere a colesterolului și proprietăților antiinflamatorii. Sunt de asemenea și o sursă fantastică de proteine, fibre și micronutrienți.
12. Spanac - este o sursă excelentă de caroten, care protejează împotriva impactului razelor UV și luterină - ajută la menținerea elasticității pielii. Conține în plus și vitamina A, vitamina C (ajută la sănătatea pielii), acid folic (stimulează funcționarea celulară) și fier (menține țesuturile puternice), dar și antioxidanți.
13. Varza de Brussels - este excelentă pentru combaterea îmbătrânirii. Vitamina A și folatul din ea previn îmbătrânirea pielii cauzate de razele UV. De asemenea, conține vitaminele C - menține sănătatea pielii și vitamina K - utilă pentru sănătatea oaselor. Dacă o consumi celulele tale vor experimenta un stres oxidativ mai redus.
14. Roșii - sunt pline de licopen, care conferă hidratare și combate cancerul, un top de carotenoid ce protejează pielea. Coaja roșiei are efecte antiinflamatorii, iar flavonoizii din compoziția sa încetinesc procesul de îmbătrânire.
15. Cartofi dulci - bogați în vitamina A și carotenoizi, sunt excelenți pentru piele și ochi și chiar pot reduce riscul unor tipuri de cancer. Au și proprietăți antiinflamatorii și sunt bogați în antioxidanți.
16. Castravete - conține apă în proporție de 96%, fiind bogat în antioxidanți, prin urmare reduce stresul oxidativ din corp. Datorită taninurilor și flavonoizilor care blochează radicalii liberi este benefic pentru pielea ta.
17. Broccoli - pe lângă multe vitamine, minerale și fibre, conține luteină - ajută la conservarea funcției de memorie ulterior în viață. De asemenea, are în compozției vitaminele C și K, potasiu, folat și minerale. Conținutul ridicat de antioxidanți îl transformă în superaliment.
18. Morcovi - o sursă excelntă de beta-caroten, potasiu și antioxidanți. Ajută la scăderea în greutate și mențin sănătatea pielii.
19. Varza roșie - este bogată în luterină, beta-caroten și antioxidanți. Nu doar menține corpul sănătos, ci și încetinește procesul de îmbătrânire.
20. Usturoi - conține alicină, un antioxidant puternic care îi conferă aroma aparte. Când este digerată, alicina produce acid sulfonic, cel mai puternic compus care combate radicalii liberi. Ajută la protecția împotriva cancerului, bolilor cardiace, hipertensiunii și îmbătrânirii premature.
Citește și: 10 fructe si legume care protejeaza pielea pe timpul verii
Surse: www.siobeauty.com; www.foodmatters.com; www.stylecraze.com; www.stylecraze.com; www.redbookmag.com