In fiecare revista pe care o deschizi citesti un anunt de tipul "Scapa de 10 kilograme in 10 zile" sau "Mananci cat vrei si slabesti", iar televizorul nu se lasa mai prejos cu reclamele deja clasice "Tu slabesti un kilogram, pastila/ceaiul X topeste 2 kilograme!". Adevarul? Nu exista o pastila sau ceai magic, slabirea eficienta nu poate fi rapida si ca nici o cura de slabire nu este universala.
Privind lucid dincolo de toate promisiunile facute de reclamele produselor sau dietelor pentru slabit, exista adevaruri crude pe care nu ti le spune nimeni, dar care te pot ajuta sa fii realista in ceea ce priveste curele de slabire.
1. Noutatile in nutritie... Sunt vechi.
2. Trebuie sa faci mai multe exercitii fizice decat crezi.
Medicii recomanda efort fizic moderat cel putin 30 de minute pe zi; asta poate insemna curatarea zapezii cu lopata, gradinarit, curatenie generala in casa. Adevarul este ca, desi toate aceste activitati sunt foarte bune pentru sanatatea ta si pentru a te mentine activa, pentru a slabi este nevoie de mult mai mult. Asadar, ca sa topesti kilogramele in plus fa exercitii fizice macar o ora pe zi.
3. Miere pentru unii, fiere pentru altii
4. O jumatate de ora de plimbare nu echivaleaza cu o prajitura
Ti s-a intamplat si tie ca la o intalnire cu prietenele sa mancati cate un desert copios doar pentru ca ati fost la sala de fitness? Sigur ca ati ignorat faptul ca mai mult ati vorbit decat ati lucrat, dar... Adevarul este ca e usor sa subestimam cate calorii are o prajitura si sa supraestimam cate calorii am ars alergand. Chiar daca facem exercitii corect nu inseamna ca putem manca tot ce vrem. Pentru a slabi, trebuie sa reduci caloriile si sa faci mai multe exercitii.
Daca ai timp sa te uiti la un film sau sa citesti articolul asta, atunci ai timp si pentru sport. Da, uneori trebuie sa sacrifici somnul sau emisiunea preferata ca sa fii in forma. A nu avea timp sa faci sport inseamna a nu avea timp pentru sanatatea ta. Nu ai nici o scuza. Adevarul este ca, daca vrei sa slabesti, trebuie sa stabilesti ordinea prioritatilor in viata ta si sa pui sportul pe primele locuri.
6. Nu vei slabi mancand mai mult un singur aliment
Industria alimentara influenteaza cercetarile in domeniul nutritiei incercand sa le adapteze nevoilor de vanzare. Un exemplu este incercarea de a ne convinge sa mancam mai multe produse lactate in scopul de a fi mai sanatoase sau de a slabi. Adevarul este ca nici produsele lactate si nici suplimentele de calciu nu te vor ajuta sa pierzi in greutate. Aceasta idee, de a manca mai mult dintr-un anumit tip de alimente este prezenta in toate reclamele si chiar si in rafturile magazinelor: bauturi cu o singura calorie, prajituri fara grasimi, etc. In realitate, ca sa slabesti, trebuie sa mananci mai putin, nu mai mult. Indiferent de aliment.
7. Caloriile ingerate = calorii consumate?
8. Corpul tau lucreaza impotriva ta.
Multe dintre noi am observat de-a lungul timpului ca este greu sa slabim, dar foarte usor sa ne ingrasam la loc. Aceasta este o amintire a organismului nostru din preistorie, cand mancarea era greu de procurat si corpul uman isi facea rezerve. Acum, cand mancarea este accesibila, acelasi sistem ne impiedica sa slabim. Adevarul este ca sistemul poate fi invins, dar prin alimentatie rationala, nu prin infometare.
9. Mediul in care traiesti este impotriva ta.
10. Poate nu trebuie sa slabesti.
Problemele de sanatate asociate cu greutatea in exces sunt exagerate. Scaderea in greutate a devenit o moda, si unele dintre noi am ajuns sa ne fixam idealuri imposibil de atins. Adevarul este ca putem fi in forma si sanatosi fara sa fim slabi. Telul nostru ar trebui sa ramana sanatatea, nu greutatea in sine. Poate fi la fel de daunator pentru sanatatea ta sa fii foarte slaba, la fel cum este sa fii supraponderala.
Industria dietelor vrea sa credem ca putem slabi repede si gata. Vom ramane slabe pentru totdeauna, indiferent ce mancam, ce bem si cat de mult sau putin facem sport. Adevarul este ca daca vrei sa slabesti si sa te mentii, regimul alimentar si exercitiile fizice nu sunt temporare, pana incapi in rochia preferata. Ele trebuie sa devina un mod de viata constient ales.