11 adevaruri pe care nu vrei sa le stii despre diete

11 adevaruri pe care nu vrei sa le stii despre diete

Louise Tanase - Contributor

In zilele noastre mass-media este plina de sfaturi si trucuri pentru slabit. Mii de retete miraculoase te scapa de kilogramele in exces peste noapte, dietele minune iti promit silueta ideala, iar pastilele, ceaiurile si lotiunile iti garanteaza ca in cateva zile vei arata ca un top-model. Toate aceste metode de slabire ascund insa cate o capcana sau o minciuna.

In fiecare revista pe care o deschizi citesti un anunt de tipul "Scapa de 10 kilograme in 10 zile" sau "Mananci cat vrei si slabesti", iar televizorul nu se lasa mai prejos cu reclamele deja clasice "Tu slabesti un kilogram, pastila/ceaiul X topeste 2 kilograme!". Adevarul? Nu exista o pastila sau ceai magic, slabirea eficienta nu poate fi rapida si ca nici o cura de slabire nu este universala.
Privind lucid dincolo de toate promisiunile facute de reclamele produselor sau dietelor pentru slabit, exista adevaruri crude pe care nu ti le spune nimeni, dar care te pot ajuta sa fii realista in ceea ce priveste curele de slabire.


1. Noutatile in nutritie... Sunt vechi.


Zilnic presa este plina de "noutati": "Fructele - sanatate curata!" sau "Grasimile in exces iti distrug sanatatea". De fiecare data cand citesc un astfel de titlu nu ma pot abtine sa ma intreb "si unde e noutatea?" Chiar avem nevoie sa ne spuna niste cercetatori ca zaharul si grasimile in exces ne fac rau, sau ca legumele si fructele sunt sanatoase? Nu ti se pare ca "noutatile" acestea le-ai mai auzit undeva? Poate la mama sau bunica ta? Adevarul este ca toate aceste "noi cercetari" expira mai devreme sau mai tarziu si alte cercetari le iau locul. In loc sa citesti toate stirile, mai bine urmeaza-ti logica si mananca ce stii ca este sanatos: mancare neprocesata, neambalata, vidata sau conservata, adica mancare naturala.


2. Trebuie sa faci mai multe exercitii fizice decat crezi.


Medicii recomanda efort fizic moderat cel putin 30 de minute pe zi; asta poate insemna curatarea zapezii cu lopata, gradinarit, curatenie generala in casa. Adevarul este ca, desi toate aceste activitati sunt foarte bune pentru sanatatea ta si pentru a te mentine activa, pentru a slabi este nevoie de mult mai mult. Asadar, ca sa topesti kilogramele in plus fa exercitii fizice macar o ora pe zi.


3. Miere pentru unii, fiere pentru altii


Majoritatea dietelor par concepute astfel incat sa se potriveasca oricui. Adevarul este ca atunci cand vine vorba de slabit nu exista nici un regim sau cura potrivita pentru toata lumea. Daca esti vegetariana, o dieta pe baza de carne de curcan te va pune in incurcatura, la fel cum o impatimita a sporturilor de echipa ar fi plictisita sa faca exercitii singura la sala de sport. Ca sa slabesti, trebuie sa iti gasesti propriul ritm, dieta potrivita si sportul preferat, nu sa faci exact ce iti spun revistele sa faci: doar asa te vei tine de treaba mai mult.


 

  

4. O jumatate de ora de plimbare nu echivaleaza cu o prajitura


Ti s-a intamplat si tie ca la o intalnire cu prietenele sa mancati cate un desert copios doar pentru ca ati fost la sala de fitness? Sigur ca ati ignorat faptul ca mai mult ati vorbit decat ati lucrat, dar... Adevarul este ca e usor sa subestimam cate calorii are o prajitura si sa supraestimam cate calorii am ars alergand. Chiar daca facem exercitii corect nu inseamna ca putem manca tot ce vrem. Pentru a slabi, trebuie sa reduci caloriile si sa faci mai multe exercitii.


5. Ai timp sa faci sport!


Daca ai timp sa te uiti la un film sau sa citesti articolul asta, atunci ai timp si pentru sport. Da, uneori trebuie sa sacrifici somnul sau emisiunea preferata ca sa fii in forma. A nu avea timp sa faci sport inseamna a nu avea timp pentru sanatatea ta. Nu ai nici o scuza. Adevarul este ca, daca vrei sa slabesti, trebuie sa stabilesti ordinea prioritatilor in viata ta si sa pui sportul pe primele locuri.

  

  

 


6. Nu vei slabi mancand mai mult un singur aliment


Industria alimentara influenteaza cercetarile in domeniul nutritiei incercand sa le adapteze nevoilor de vanzare. Un exemplu este incercarea de a ne convinge sa mancam mai multe produse lactate in scopul de a fi mai sanatoase sau de a slabi. Adevarul este ca nici produsele lactate si nici suplimentele de calciu nu te vor ajuta sa pierzi in greutate. Aceasta idee, de a manca mai mult dintr-un anumit tip de alimente este prezenta in toate reclamele si chiar si in rafturile magazinelor: bauturi cu o singura calorie, prajituri fara grasimi, etc. In realitate, ca sa slabesti, trebuie sa mananci mai putin, nu mai mult. Indiferent de aliment.


7. Caloriile ingerate = calorii consumate?


Inca nu stim exact cum ne ingrasam. Fie ingeram mai mult decat consumam, fie conteaza ce fel de calorii consumam, fie trebuie sa evitam anumite tipuri de calorii. Specialistii nu se pot hotari nici in privinta grasimilor, carbohidratilor si indexului glicemic. Adevarul este ca ingerand 500 de calorii din sucuri nu echivaleaza cu ingerarea aceleiasi cantitati din broccoli. Din suc te alegi doar cu niste calorii, fara valoare nutritionala si fara a combate foamea. Indiferent ca agreezi ideea de a arde mai multe calorii decat ingerezi, fie ca te concentrezi pe un anumit tip de calorii, fii atenta sa reduci la minim consumul de calorii goale si sa maximizezi consumul de calorii nutritive.


 

8. Corpul tau lucreaza impotriva ta.


Multe dintre noi am observat de-a lungul timpului ca este greu sa slabim, dar foarte usor sa ne ingrasam la loc. Aceasta este o amintire a organismului nostru din preistorie, cand mancarea era greu de procurat si corpul uman isi facea rezerve. Acum, cand mancarea este accesibila, acelasi sistem ne impiedica sa slabim. Adevarul este ca sistemul poate fi invins, dar prin alimentatie rationala, nu prin infometare.


9. Mediul in care traiesti este impotriva ta.


Sa fim serioase, stilul de viata si bucataria traditional romaneasca nu ne ajuta sa slabim, ba dimpotriva. Nu am auzit inca de diete pe baza de sarmalute si ciorba de burta. Si nimeni nu ma poate convinge ca romanii vor ajunge sa manance de placere (nu din snobism) fructe de mare in loc de carne de porc si broccoli in loc de cartofi. Sa mai amintim traditonalele sarbatori la care masa imbelsugata numai a dieta nu seamana? Si de sporturile pe care in general le urmarim la televizor? Hm! Adevarul este ca mediul in care traim este dusmanul siluetei noastre si ca sa slabim, sau sa mancam sanatos, trebuie sa punem la dieta meniurile restaurantelor si bucataria bunicii. Greu, nu? Dar nu irealizabil.

  


10. Poate nu trebuie sa slabesti.


Problemele de sanatate asociate cu greutatea in exces sunt exagerate. Scaderea in greutate a devenit o moda, si unele dintre noi am ajuns sa ne fixam idealuri imposibil de atins. Adevarul este ca putem fi in forma si sanatosi fara sa fim slabi. Telul nostru ar trebui sa ramana sanatatea, nu greutatea in sine. Poate fi la fel de daunator pentru sanatatea ta sa fii foarte slaba, la fel cum este sa fii supraponderala.


11. Nu slabesti cu o dieta, ci cu un stil de viata!

Industria dietelor vrea sa credem ca putem slabi repede si gata. Vom ramane slabe pentru totdeauna, indiferent ce mancam, ce bem si cat de mult sau putin facem sport. Adevarul este ca daca vrei sa slabesti si sa te mentii, regimul alimentar si exercitiile fizice nu sunt temporare, pana incapi in rochia preferata. Ele trebuie sa devina un mod de viata constient ales.

Articolul urmator
Vrei sa îl ții ocupat pe copilul tău cât îți rezolvi treburile casnice? Iată cum!
Vrei sa îl ții ocupat pe copilul tău cât îți rezolvi treburile casnice? Iată cum!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Plângeam și mâncam salate. Copilăria mea sub teroarea mamei care mă punea să țin diete
    Plângeam și mâncam salate. Copilăria mea sub teroarea mamei care mă punea să țin diete

    Salut! Eu sunt Lia, am 25 de ani și 130 de kilograme și datorez asta numai mamei mele, căreia doresc să îi mulțumesc pe această cale pentru că mi-a distrus pe viață. Ca să...

    Am născut de două ori acasă, prima dată neplanificat și a doua oară planificat. Uite ce trebuie să știi dacă vrei și tu să naști acasă
    Am născut de două ori acasă, prima dată neplanificat și a doua oară planificat. Uite ce trebuie să știi dacă vrei și tu să naști acasă

    O femeie din Marea Britanie a născut de două ori acasă - o dată planificat și a doua oară neplanificat. Citiți mai jos, ca să vedeți ce spune mămica despre experiențele sale.

    „Mama, sunt deprimat/ă”: Cuvintele pe care nu vrei să le auzi niciodată de la copil. Ce ai de făcut
    „Mama, sunt deprimat/ă”: Cuvintele pe care nu vrei să le auzi niciodată de la copil. Ce ai de făcut

    Cu depresia nu este de glumă! Mai ales dacă se manifestă de la vârste fragede, din adolescență. Părintele este pionul principal în reușita adolescentului de a depăși...

    Vrei să crești un copil responsabil? Lista de 8 lucruri pe care orice părinte trebuie să o știe
    Vrei să crești un copil responsabil? Lista de 8 lucruri pe care orice părinte trebuie să o știe

    Copiii au nevoie să fie responsabili de la cele mai fragede vârste. În funcție de vârstă, părinții pot da micuților sarcini menite să le aducă o mulțumire de sine...

    Darul pe care l-ai primit de la naștere de la stele. Tu știi care este?
    Darul pe care l-ai primit de la naștere de la stele. Tu știi care este?

    Universul a scos din tolba sa plină, 12 daruri importante pentru fiecare semn zodiacal. Unii nativi au fost binecuvântați cu ambiție, alții cu empatie, în timp ce alți...

    Vrei un copil fericit? 10 metode susținute de știință de care trebuie să ții cont
    Vrei un copil fericit? 10 metode susținute de știință de care trebuie să ții cont

    Ne străduim să le oferim copiilor noștri tot ce credem noi că au nevoie pentru a fi fericiți. Pierdem din vedere faptul că micuții noștri nu au nevoie de lucruri materiale pentru a...

    Și copiii mari au nevoie de iubire! Motive care te vor face să vrei să adopți un preadolescent
    Și copiii mari au nevoie de iubire! Motive care te vor face să vrei să adopți un preadolescent

    Vrei să adopți un copil? Ești pus pe o listă lungă de așteptare pentru a adopta un bebe sau un copil mic. Ce-ai spune dacă ai adopta un preadolescent, un copil mai mare, cu care să...

    Lucruri pe care orice copil cu sindromul Asperger ar vrea să le știi despre el și boala lui
    Lucruri pe care orice copil cu sindromul Asperger ar vrea să le știi despre el și boala lui

    Sindromul Asperger este inclus printre tulburările de spectru autist, iar persoanele care se confruntă cu un asemenea sindrom nu au, în general, dificultăți în privința...

    © 2025 Qbebe