1. Fructe "fierbinti"
Daca consumam o cantitate mare din asa-zisele fructe fierbinti, cum sunt litchi si longan, se va acumula cu usurinta prea multa caldura in corp, sensibilizand intregul organism la imbolnaviri. Multe persoane tind sa sufere de insomnii ca urmare a temperaturilor crescute, iar rata metabolica ajunge la un nivel ridicat. Drept urmare, o cantitate de caldura suplimentara nu este tocmai benefica. In plus, cei care se confrunta cu febra sau inflamatie ar trebui sa evite complet aceste fructe; se includ in aceasta categorie si piersici, guave, cirese, nuci de cocos, durian, caise.
2. Mai putine nuci
Ne referim aici la nuci ca o categorie de alimente, respectiv la oleaginoase, seminte ale plantelor, care contin o cantitate mare de ulei si grasimi, cum sunt alune, nuci, caju, seminte de pin, de pepene, migdale, fistic etc. Nucile sunt nutritive si benefice sanatatii, insa in timpul verii trebuie evitate deoarece contin un numar mare de calorii si vor determina producerea de caldura in corp. Caloriile din 50 g de seminte de pepene sunt echivalente unui castron mare de orez. Pentru persoanele care nu sufera probleme de sanatate/de alimentatie, o portie de aproximativ 30 g de nuci zilnic reprezinta o cantitate potrivita pentru consum.
3. Carne in exces
Cand temperatura depaseste 35 grade Celsius, multe persoane tind sa transpire abundent; prin urmare, creste vascozitatea sangelui si apare o stare de irascibilitate. Daca consumati o cantitate mare de carne, modificarile temperamentului vor fi si mai evidente; aceasta contine proteine animale care pot reduce continutul de triptofan din creier si cauzeaza agresivitate si neliniste, dar si sunt mai dificil de digerat-implica diferite molecule si enzime pentru a fi digerata, ceea ce cauzeaza caldura, respectiv termogeneza. Mai exact, este necesar cu 50-100% energie suplimentara pentru ca organismul sa descompuna proteinele din carne in comparatie cu carbohidratii. Apoi, carnea contine putin calciu, prin urmare in cantitati mari nivelul acestui mineral din corp va fi redus si va agrava temperamental irascibil mentionat. Nu in ultimul rand, carnea in cantitati excesive poate cauza scleroza vasculara si creste nivelul tensiunii, aceasta fiind importanta in stabilitatea emotionala.
4. Ceai si cafea
Aceste bauturi cresc si ele nivelul de caldura din organism, prin urmare trebuie evitate. De fapt, cafeina si bauturile cu zahar adaugat (ceai, suc si alte bauturi cofeinizate) pot deshidrata rapid corpul, conducand la un aspect congestionat al fetei. Denumirea stiintifica este de alimente diuretice - cresc excretia de apa a corpului. Nu doar bauturile pot avea un efect diuretic, ci si mango, fenicul, anghinare si sparanghel. Apa este cel mai bun prieten in lupta cu canicula, prin urmare trebuie consumata din abundenta in zilele toride.
5. Alimente picante
Cunoastem cu totii efectul capsaicinei, o componenta prezenta in alimente picante care determina senzatia de arsura/usturime, prin urmare acestea merita evitate cand deja este extrem de cald afara. Unele studii au demonstrat ca consumul de capsaicina este corelat cu o crestere de scurta durata in temperatura corporala si, desi este doar temporar efectul, cand aerul atmosferic ajunge la 38 grade Celsius, conteaza orice modificare. Si sosurile picante sau condimentele (chili, ghimbir, piper, seminte de chimen si scortisoara) incalzesc corpul deoarece cresc rata metabolica in mod semnificativ si au efect termogenic natural asupra corpului, destul de puternic.
6. Fructe de mare
Pestele si fructele de mare in lunile calduroase au sanse mai mari de alterare ca urmare a conditiilor de ambalare/depozitare/transport. In plus, fructele de mare nu ar trebui consumate in lunile caldendaristice fara litera R. Se pare ca aceste luni sunt specificie pentru valul rosu (o cantitate mare de alge care cresc langa coasta si au tendinta de a raspandi toxine ce pot fi asimilate de crustacee, inclusiv de stridii, mai ales in locurile cu temperaturi calde ale apei) si consumul de fructe de mare crude nu reprezinta o idee bune din cauza PSP (paralitic crustacee otravire). De fapt, in California exista o lege care permite inlocuirea unor specii marine cu scoici in aceste luni fara a notifica consumatorul, insa in general in acest interval restaurantele isi modifica furnizorul cu unul din zone cu ape reci.
7. Lactate
Reduceti consumul de lactate precum lapte, branza, smantana si iaurt. Acestea genereaza caldura la nivel intern si cu cat sunt consumate in cantitate mai redusa, cu atat este mai bine. In plus, fac parte din categoria alimentelor perisabile si, datorita temperaturilor de mediu ridicate, sunt mai usor predispuse alterarii (bacteriile, in special listeria pentru lactate se prolifereaza mai repede in mediu cald), respectiv pot cauza toxiinfectii alimentare sau probleme gastrointestinale.
8. Grasimi
Aici putem include o multime de alimente cum sunt burgeri cu carne grasa, junk food, pizza, cartofi prajiti si altele care testeaza abilitatea digestiva si cresc sansele de intoxicatie alimentara. Faina prajita, untul, rantasul si zaharul sunt printre cele mai nocive surse de grasimi trans care, desi au un gust placut pentru multe persoane, pot creste colesterolul rau LDL (scade cel bun-HDL) si creste nivelul de inflamatie din organism.
9. Sosuri, maioneza
Fie ca este vorba de sos de branza, de gratar sau sos picant, cel mai bine este sa nu le folositi vara. Majoritatea produselor de acest gen preambalate contin prea mult sodiu (sare) si zahar, ceea ce poate cauza balonare si apatie si, desigur, o crestere in temperatura corporala. Maioneza, mai ales cea preparata pe baza de ou crud, trebuie evitata din motive de siguranta alimentara; se altereaza mult mai usor la temperaturi crescute si nu putem fi siguri intotdeauna de conditiile sale de depozitare.
10. Inghetata
Din pacate, inghetata, dar si berea rece sunt incluse pe lista. Desi efectul lor pe termen scurt este de racorire, pe termen lung lucrurile stau diferit. Seattle Times l-a citat pe directorul sectiei de gastroenterologie de la Spitalul Johns Hopkins care sustine ca: "orice aliment ingerat cu temperatura mai mica decat cea a corpului va produce initial un efect sistemic de racorire." Insa, dupa 15-20 minute, are loc un efect opus. Barry G.Swanson, profesor de Stiinta Alimentara si de Nutritie Umana la Universitatea din Washington explica: "corpul va raspunde in mod fiziologic la pierderea de energie (caldura) crescand fluxul sanguin pentru a racori regiunea respectiva si a aduce temperatura inapoi la cea fiziologica naturala."
Citeste si:
Top 10 cele mai bune alimente pentru copii in sezonul cald
Sfatul specialistului
Doamna doctor Gabriela Man, Specialist asigurarea sanatatii populatiei si siguranta alimentului pe care o puteti gasi la: contact@slabestimancand.ro, fainagabrielaman@gmail.com, telefon: 0748 630 999 ne ofera urmatoarele informatii:
"Trebuie evitate alimentele bogate in grasimi animale (carnea grasa de porc, afumaturile, carnea grasa de vita), alimentele de tip fast-food (bogate in grasimi industrial de tip trans), sosurile cu ou crud (maioneza). De evitat excesul de cafea sau ceai negru, excesul de alcool (mai ales bauturile de tip alcool rafinat).
Alimentele bogate in grasimi animale solicita organismul pentru digestie, iar acesta este oricum solicitat vara. El pierde prin transpiratie apa si, odata cu ea, minerale. De aceea vara apare nevoia organismului de hidratare, vitaminizare si remineralizare (legume, fructe), de a consuma alimente usor de digerat si care ii pot aduce un aport de minerale, vitamine, enzime si calorii usor de obtinut (din proteine si carbohidrati cu indice glicemic mic - usor de digerat).
Alcoolul si cafeaua in exces deshidrateaza - vara trebuie sa ne hidratam corespunzator (apropo, aceasta se face cu un 40 ml/kg corp; adica - o persoana de 70 kg trebuie sa bea 2,8 litri apa).
Maionezele pot sa prezinte risc de toxiinfectii alimentara pe timpul verii.
Deci, vara consumam:
- Proteine usor de digerat - fie vegetale (soia, ciuperci, mazare, naut, linte, nuci, migdale etc), fie animale (peste, fructe de mare, pasare, branzeturi)
- Grasimi benefice - grasimi vegetale din uleiuri vegetale presate la rece, seminte de canepa, de in, nuci, alune, migdale
- Legume si fructe de sezon
- Cereale integrale"
Recomandari pentru consum
Iata ce ne recomanda doamna Alina Stoica, Terapeut Nutritionist, calificata si specializata in Nutritie si Stil de viata http://nutribalance.ro/ pe care o puteti gasi la tel:+40 728 227 629, Str Londra, nr 33, sector 1, Bucuresti:
"Vara putem vorbi despre un cufar al bunatatilor de care ne putem bucura din plin, atat in sezon cat si pe tot parcursul anului, deoarece putem deshidrata fructele si legumele si le putem consuma rehidratate sau nu, oricand ne dorim o gustare sanatoasa. Nu este etic sa facem un clasament in lista de cumparaturi, dar ne putem axa pe diferite alimente, in functie de valoarea lor terapeutica:
- bogate in fibre, extrem de utile in reglarea tranzitului intestinal: dovlecei, pere, vinete, rosii, caise, piersici, zmeura, mure, cirese, suc de morcov
- sanatatea pielii: rosii, castravete, ardei gras, caise, piersici, nectarine, pepene rosu, pepene galben
- Betacarotenul protejeaza pielea si asigura o bronzare uniforma si rapida. De asemenea seleniul, continut in fructele de mare si in cerealele integrale protejeaza pielea impotriva depigmentarii, incetineste imbatranirea cutanata, faciliteaza bronzul uniform si rapid.
- hidratare: castravete, dovlecei, pepene rosu
- stari de oboseala: visine, mure, afine, fragi, zmeura, capsuni
- vitaminizarea organismului: cirese, capsuni, rosii, caise, ardei gras, zmeura, afine, mure,
- stimularea imunitatii (aport crescut de betacaroten - provitamina A): caise, catina, piersici, nectarine, pepene galben, zmeura, afine
- preventia cancerului: ciuperci, ardei gras, pepene galben, capsuni, afine, mure, fragi, limitarea excesului de proteina animala, introducerea in meniul zilnic a legumelor si a fructelor.
- afectiuni ale ochilor: afine, caise, morcov, mure,
- afectiuni ale articulatiilor: telina (suc, salata) stimuleaza producerea de lichid sinovial, in timp ce zaharul poate declansa probleme articulare
- gastrita, balonarea, arsurile la stomac, flatulenta: dovlecel, morcov, afine, mere coapte, avocado, banana, kiwi (fara samburi), cereale integrale ( orez, ovaz, quinoa, hrisca)
- afectiuni ale ficatului: capsuni, ulei presat la rece (in, canepa, armurariu, nuca)
- nisip si pietre la rinichi: ceai din cozi de cirese
- afectiunile cardiovasculare: macese
- infectiile urinare: merisoare
- enterocolite: afine, morcov fiert
- astenie, insomnie: caise
- retentia de apa: ierburi aromatice (oregano, patrunjel, marar, rozmarin, cimbru, busuioc, ceapa, usturoi, hrean, ardei iute), cirese, pepene rosu
- probleme legate de greutate: salatele (fructe sau legume) reprezinta o alegere inteleapta, prin aport ridicat de nutrienti, dar redus ca si calorii. Supele de legume le putem servi la cina, pentru o digestive usoara.
Pentru a ne bucura de proprietatile terapeutice ale acestor alimente, trebuie sa acordam atentie si modului in care le pregatim: salate, cuptor, coapte, gratar, supe si evitam prajirea sau imbogatirea lor cu sosuri/ dressinguri."
Multumim doamnelor doctor Gabriela Man si Alina Stoica pentru informatiile oferite.
Surse:
http://lifehacker.com; www.boldsky.com; www.lookchem.com; timesofindia.indiatimes.co; www.foodrepublic.com;
www.zliving.com; http://mentalfloss.com