Cum să pregătești cei mai buni cartofi copți: sfaturile lui Raymond Blanc
Chef Raymond Blanc este francez, dar a devenit faimos în Marea Britanie și după ce a înființat, în anul 1991, școala de gastronomie „The Raymond Blanc Cookery School”, după ce a înființat restaurantul „Belmond Le Manoir Aux Quat'Saisons” (lângă Oxford) și o școală de grădinărit găzduită de un restaurant. De asemenea, acesta are distincția „Legiunea de Onoare în Franța”, în Marea Britanie a obținut distincția „OBE” (se acordă celor care s-au remarcat pe plan local sau celor a căror muncă a devenit cunoscută la nivel național, fiind o distincție care ține de „Order of The British Empire”), este autorul unor cărți, a pregătit meniuri pentru diferite restaurante, participă la emisiuni de televiziune și se străduiește să promoveze ideea de a se folosi cât mai mult produsele alimentare britanice.
Pentru „Mirror”, celebrul chef a venit cu sfaturi pentru prepararea cartofilor copți în stil britanic. Iată care sunt acestea:
Alege cartofii potriviți
Potrivit acestuia, ar trebui să se opteze pentru cartofii de dimensiuni mari, cu o aromă bogată, care să nu fie tari pe dinăuntru, dar care să aibă coaja tare. Ideal este să tai cartofii în sferturi, cam de 4 cm, ca să ai șansa să te bucuri de cartofi copți crocanți la exterior, dar pufoși în interior.
Grăsimea în care vei găti este esențială
Unul dintre aspectele asupra căruia insistă Raymond Blanc în vederea obținerii celor mai buni cartofi copți este și utilizarea grăsimii adecvate. În acest scop, vine cu următoarele sugestii:
- Să se recurgă la grăsimea de gâscă- Aceasta este considerată de chef cea mai bună pentru cartofii copți, conferind o aromă unică
- Pentru cei care preferă uleiurile vegetale- Deși uleiul de măsline poate constitui o alegere tentantă, nu este cea mai bună opțiune pentru cartofii copți. De altfel, Raymond Blanc precizează că acest tip de ulei nu ar trebui să fie folosit niciodată pentru acest tip de cartofi întrucât la temperatura de 170 de grade uleiul de măsline își pierde calitățile, iar gustul său va deveni dezagrabil, acru. În acest context, mâncarea va dobândi un gust ușor amărui
Gătește-i corect
Din acest punct de vedere, se recomandă să ții cont de instrucțiunile de mai jos:
- Cartofii se vor fierbe timp de 6-7 minute și îi vei mai lăsa apoi să se „odihnească” timp de câteva minute
- Vei pune uleiul la încins și, după ce te-ai asigurat că s-a încins, vei adăuga treptat cartofii
- Vei încinge cuptorul la 200 de grade și vei lăsa cartofii la copt cam 30-40 de minute- Vei întoarce, în timpul cât se află în cuptor, cartofii, ca să se gătească uniform și să nu se ardă
- Dacă mai ai de așteptat până când îi vei servi, îi vei mai păstra în cuptor cam 1 oră pentru a-i menține calzi
- În funcție de preferințe, poți asezona cartofii copți cu sare, piper sau cu condimente precum chilli, semințe de fenicul sau cumin
Sugestie de cartofi copți cu grăsime de gâscă
Ascultând sfatul lui Chef Raymond Blanc, acela de a nu folosi uleiul de măsline pentru cartofii copți, ai putea încerca să pregătești o variantă de cartofi copți în stil britanic, ajutându-te de grăsimea de gâscă sau de grăsimea de pui pentru a avea parte de o aromă bogată. Găsești rețeta mai jos:
- Cuptorul va fi încins la 200 de grade
- Cartofii vor fi curățați și tăiați pe jumătate
- Vei pune cartofii într-un vas mare, îi vei acoperi cu apă rece, vei pune puțină sare și îi vei da la fiert. După ce apa va fierbe, îi vei lăsa la gătit cam 5 minute
- Grăsimea de gâscă va fi pusă în tava în care vor fi copți cartofii, lăsând-o la cuptor până când va începe să ajungă la punctul de ardere (punctul de fum)
- Cartofii vor fi scurși. Dacă vrei să fie mai crocanți, poți să-i dai prin puțină făină
- Vei lăsa cartofii la cuptor pentru aproximativ 45 de minute, având grijă să-i întorci la fiecare 15 minute ca să nu se ardă, ci să devină aurii și crocanți
- Îi poți asezona cu sare de mare sau, pentru un plus de aromă, poți adăuga, în timpul coacerii, rozmarin, cimbru sau salvie, dar care să fie proaspete
Surse foto: istockphoto.com, youtube.com