Alertă alimentară! Fructe și legume pline de pesticide pe rafturile din România

Alertă alimentară! Fructe și legume pline de pesticide pe rafturile din România

Andrada Popa

Experții APC au realizat o interogare pentru pesticidul prochloraz din legumele/fructele importate din Turcia și comercializate în România, respectiv Bulgaria, în primele 10 luni ale anului 2021 pe platforma europeană RASFF - sistemul rapid de alertă pentru alimente și furaje, unde fiecare țară membră a Uniunii Europene este reprezentată de autoritatea națională cu atribuții în domeniul siguranței alimentare, ANSVSA în cazul României, platforma fiind gestionată de Comisia Europeană.

Asociaţia Pro Consumatori (APC) solicită Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor să dea explicații opiniei publice în legătură cu absența analizelor realizate de ANSVSA în punctele de control de la frontiera României referitoare la determinarea cantitativă a pesticidelor în legumele/fructele importate din Turcia. 

Interogarea realizată de experții APC pe platforma RASFF a Comisiei Europene a generat următoarele rezultate:

  • patru notificări de informare transmise de România pentru fructul lămâie în baza analizelor realizate de comercianți, valorile găsite la fungicidul procholoraz din loturile de lămâi analizate fiind mai mari decât limita maxim admisă (0,03 mg/kg) pentru acest pesticid de 32 ori în data de 22 septembrie 2021, de 40 ori în data de 1 septembrie 2021, de 63 ori în data de 2 septembrie 2021 și de 75 de ori în data de 2 septembrie 2021.
  • 8 notificări de respingere la frontieră transmise de Bulgaria în baza analizelor realizate de autoritatea de siguranță alimentară prin intermediul cărora s-au identificat următoarele depășiri ale nivelului de pesticid prochloraz în următoarele citrice: la portocale de 41 ori în data de 2 ianuarie 2021, la mandarine de 3 ori în data de 2 ianuarie 2021, la portocale de 65 de ori în data de 7 ianuarie 2021, la mandarine de 47 de ori în data de 17 ianuarie 2021, la lămâi de 47 de ori în data de 1 februarie 2021, la lămâi de 35 de ori în data de 8 februarie 2021, la portocale de 56 de ori în data de 5 august 2021, la portocale de 56 de ori în data de 6 august 2021.

Citește și: 

Studiile realizate pe animale de laborator au dus la concluzia ca ficatul este organul țintă principal al pesticidului prochloraz, fapt care duce la declanșarea cancerului hepatic la persoanele care consumă legume/fructe tratate cu acest pesticid. Totodată, există studii pe animale de laborator care demonstrează că acest pesticid produce și efecte endocrine perturbatoare, cum ar fi afectarea funcției endocrine a organelor de reproducere, a pancreasului, hipofizei, epifizei, hipotalamusului afectând producția de hormoni a organismului în sensul determinării unor disfuncții a organelor afectate prin deficit sau exces de hormoni, fapt care conduce la apariția unor boli cronice grave. Din păcate, consumatorii sunt expuși în mod constant la amestecuri chimice din categoria pesticidelor, cum ar fi reziduuri multiple de pesticide diferite, prin intermediul dietei pe bază de fructe. Acest lucru ridică îngrijorări cu privire la potențialele efecte combinate ale reziduurilor de pesticide, mai ales că aceste substanțe active din compoziția pesticidelor sunt testate doar la nivel individual în momentul în care sunt aprobate, respectiv reevaluate.Ficatul: organul țintă al pesticidelor

fructe si legume intr-un bol cu pesticide si modificate genetic

Din păcate, ANSVSA nu a informat populația în legătură cu aceste depășiri record ale nivelui de pesticid prochloraz din lămâile importate din Turcia și comercializate în România în luna septembrie anul curent, fapt ce a contribuit la ingerarea unor cantități exagerate de pesticid de către sute de mii de consumatori printre care s-au aflat copii, femei însărcinate și persoane în vârstă. Oare de ce ANSVA nu dorește să aplice modelul bulgar de control prin realizarea de analize în punctele vamale? APC solicită primului ministru, în coordonarea căruia se află ANSVSA, declanșarea unei anchete la nivelul instituției în vederea identificării funcționarilor responsabili de această inacțiune a instituției față de importurile de legume și fructe din Turcia!” conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte Asociația Pro Consumatori.

În laboratoarele Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară se testează toate probele transmise de inspectorii sanitar-veterinari

Aparatul va ingesta solventul și ne va spune ce pesticide avem în probă. Perioada este de o jumătate de oră pentru o singură probă”., spune Maria Georgescu, biolog la Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară din București. Cu ajutorul unor aparate, specialiștii biologi verifică reziduurile de pesticide din fructe și legume, identificând tipul de pesticide, dar și cantitățile în care au fost folosite. Turcia se pare că este vizată în cele mai multe cazuri. „Turcia este una din țări de unde trebuie făcute aceste prelevări, la ardei, la mai multe legume și fructe. Depășiri la citrice, portocale, grapefruit, ardei, roșii.”, spune Monica Neagu, director ANSVSA, pentru Știrile ProTV. Din ce în ce mai multe astfel de alerte s-au realizat la nivel european, ceea ce va duce la intensificarea controalelor în toată Uniunea. Fructele și legumele cu pesticide sunt importate numai din țări non-UE, unde producătorii nu respectă regulile care se impun în UE, tratând culturile cu doze mare de pesticide pentru a distruge dăunătorii. 

Care sunt cele mai afectate fructe și legume conform Autorității Europeane pentru Siguranța Alimentară

Ultimul raport înaintat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a arătat că reziduurile de pesticide au scăzut la fructe precum piersici, salată verde, mere și roșii, dar a crescut la căpșuni, varză și struguri de vin. De fapt, chiar și americanii publică liste cu fructe și legume periculoase din acest punct de vedere ;i se aliniază cu listele europene:

  • cu risc: căpşunile, spanacul, nectarinele, piersicile, caisele, merele, strugurii, cireșele, spanacul, țelina, salata verde, ardeiul gras
  • cu risc scăzut: citricele, mango, cartoful dulce, varza, roșii, castraveți
  • cele mai curate: afine, fragi, avocado, ananas, ceapă, vinete (fructe și legume cu coajă cât mai groasă sau care cresc în mod natural în natură)

 „A devenit o îngrijorare la nivelul Europei și de aceea se modifică regulamentul în sensul creșterii frecvenței numărului de probe. Adică între procentul 5 și 20 la sută va fi la unele 30 la sută, la unele 40 la sută, în funcție de depășirile pe care le-am avut în anii anteriori, dar se constată creșterea numărului de legume fructe și ceea ce înseamnă și creșterea numărului de importuri”., spune Mihai Ponea, director Direcția pentru Siguranța Alimentelor.

rafturi cu fructe si legume in supermarket

Cum recunoşti fructele şi legumele cu pesticide: ”cu cât mai mare, cu atât mai prost”

Furctele și legumele din supermarketuri au pe ele o mică etichetă, care spune dacă au fost crescute într-un mediu liber de pesticide. Un cod de 4 cifre indică faptul că fructul respectiv a fost crescut într-un mediu cu pesticide sau modificări genetice. Un cod de 5 cifre înseamnă că fructul sau leguma a fost crescut într-un mediu bio. Codurile de 5 cifre pot începe cu 8 sau 9, unde 8 înseamnă că au fost midificate genetic, iar 9 că producția este ecologică. Codurile PLU sunt stabilite de Federaţia Internaţională pentru standardul produselor şi sunt folosite din anul 1990.

Pentru consumatori, în special pentru cei vulnerabili (copii, femei însărcinate, vârstnici și cei cu afecțiuni medicale cronice), sunt importante informațiile referitoare la tratamentele chimice aplicate legumelor şi fructelor după recoltare. Acest tip de date îi poate ajuta să facă alegeri în cunoștință de cauză și să evite anumite afecțiuni medicale generate de aceste substanțe chimice”, a explicat Costel Stanciu, președinte APC.   

Cum le alegem:

  • Medicii nutriţionişti şi agricultorii autohtoni ne sfătuiesc să ne ferim de fructele uriașe - "cu cât mai mare, cu atât mai prost". Cu cât sunt mai umflate, cu atât sunt supuse modificărilor genetice și pesticidelor
  • Alege mai degrabă fructe și legume cu coaja groasă, care au o protecție naturală și sunt mai puțin supuse riscului de infestare cu pesticide în pulpă
  • Alege fructe și legume de sezon, de preferat din țări europene, etichetate sau din producțiile autohtone

Legumele tratate chimic în mod excesiv pot deveni alimente nocive. Îngrăşămintele pe bază de azot pot determina în plantă o acumulare exagerată de azotaţi, care trec în alţi compuşi numiţi azotiţi şi, respectiv, în nitrosamine. Acestea sunt substanţe cu potenţial cancerigen”, a explicat medicul nutriţionist Lygia Alexandrescu pentru adevarul.ro.

Surse: APC, Stirile ProTV, Adevarul, Click

Articolul urmator
Top 100 femei de succes din România. Care sunt numele care au ajuns pe listă
Top 100 femei de succes din România. Care sunt numele care au ajuns pe listă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Alertă alimentară în România! Mai multe sortimente de ciocolată Kinder au fost retrase de pe piață
    Alertă alimentară în România! Mai multe sortimente de ciocolată Kinder au fost retrase de pe piață

    Atenție, părinți! Mai multe produse Kinder au fost retrase de la vânzare din mai multe supermarketuri și hypermarketuri din România, din cauza unor suspiciuni de salmonella....

    Avertizare APC: fructe importate cu cantități de pesticide uriașe! Iată de care trebuie să te ferești
    Avertizare APC: fructe importate cu cantități de pesticide uriașe! Iată de care trebuie să te ferești

    Asociația Pro Consumatori (APC) a realizat o analiză a notificărilor referitoare la retragerea de la comercializare a fructelor cu reziduuri de pesticide peste limita maxim admisă de...

    Alertă alimentară în Europa după ce un bebeluș a murit din cauza laptelui praf care conținea Salmonella
    Alertă alimentară în Europa după ce un bebeluș a murit din cauza laptelui praf care conținea Salmonella

    Anchetă de proporții în Europa, și nu numai, după ce au fost descoperite nereguli grave cu privire la laptele praf pentru bebeluși - Similac. Anumite produse au fost retrase de...

    Alertă de la Dr. Craiu: "Sunt pline camerele de gardă de la toate spitalele de copii"
    Alertă de la Dr. Craiu: "Sunt pline camerele de gardă de la toate spitalele de copii"

    În contextul ridicării restricțiilor și mai ales al renunțării la măștile de protecție, medicii se confruntă cu tot mai multe cazuri de infecții, cele mai multe fiind...

    Fructe și legume pentru colesterol mărit
    Fructe și legume pentru colesterol mărit

    Cu siguranță ai auzit de problema colesterolului mărit și de riscurile pe care le implică pentru sănătatea ta. Dar știai că o alimentație bogată în legume și fructe poate...

    Programul „Cornul și laptele” în școli devine „Mic dejun sănătos”. Elevii vor avea mai multe portii de lactate, fructe si legume
    Programul „Cornul și laptele” în școli devine „Mic dejun sănătos”. Elevii vor avea mai multe portii de lactate, fructe si legume

    Senatul României a adoptat luni, pe 21 noiembrie, transformarea programului de alimentație din școli „Corn, fruct, lapte” în „Mic dejun sănătos”....

    Zodiile pline de secrete. Sunt pline de „surprize”
    Zodiile pline de secrete. Sunt pline de „surprize”

    Nativii care sunt plini de surprize pentru cei din jur, cei care știu să își păzească vulnerabilitățile și să își țină viața personală sub lacăt. Care sunt cei mai...

    Cum să procedezi când copilul nu doarme din cauza lunii pline
    Cum să procedezi când copilul nu doarme din cauza lunii pline

    Ai observat vreodată că îți e greu să adormi, sau că al tău copil e mai activ decât de obicei, atunci când e lună plină? Una dintre teoriile cu privire la acest...

    © 2025 Qbebe