O alertă alimentară este activă în acest moment la nivel național. ANSVSA a decis retragerea de la vânzare a peste 2 tone de chiftele care conțineau oxid de etilenă, un compus chimic care a fost interzis în Uniunea Europeană.
„Este vorba de aproximativ 2 tone de chiftele în care s-a identificat prezenţa oxidului de etilenă. Am fost notificat aseară de către un alt stat membru. Pe această cale, atrag atenţia în mod deosebit lanţurilor de magazine care au comercializat aceste chiftele să afişeze public, la vedere, care este tipul şi lotul acestor produse, pentru ca cei care au cumpărat produsul să îl poată identifica şi returna. Este foarte important asta! Încă de aseară au fost retrase de pe rafturi, dar au fost comercializate o parte din aceste chiftele, aşa că rog public ca supermarketurile să afişeze fotografia produsului la intrarea în magazin, pentru a putea fi adus înapoi de clienţi. În cel mai scurt timp, ANSVSA va pune public pe site aceste produse. Atrag atenţia comercianţilor că atât timp cât vând în România produse alimentare, au obligaţia ca ele să fie sigure. Dacă se depistează un risc, au obligaţia să informeze consumatorul. Altfel, vom lua măsuri drastice, până la suspendarea supermarketurilor. Nu ne jucăm cu siguranţa cetăţeanului!”, a declarat Mihai Ponea, directorul ANSVSA, pentru Antena 3.
Lista de produse rechemate/retrase de pe piață de ANSVSA
Ce au răspuns comercianții
În urma sesizării ANSVSA, oficialii LIDL au publicat un comunicat prin care menționează care este produsul alimentar care a fost retras de la raftul magazinelor germane. Chiftelele cu tzatziki, care deși nu au fost afectate de oxidul de etilenă, au fost retrase de la vânzare, după ce alte state europene au rechemat aceste produse din magazine, pentru a elimina din start orice potențial risc pentru siguranța și sănătatea populației. Chiftelele grecești cu măsline, produse de Houdek, aflate în depozitele companiei producătoare, vor fi distruse.
”Dorim să subliniem încă o dată faptul că produsele care fac obiectul retragerii în alte țări europene nu au fost comercializate în magazinele Lidl România. Asigurăm atât autoritățile, cât și clienții că sănătatea și siguranța alimentară a populației sunt prioritare în activitatea Lidl România și sunt tratate cu cea mai mare seriozitate în tot ceea ce facem zi de zi”, se subliniază într-un comunicat oficial al reprezentanților LIDL.
Ce este oxidul de etilenă
Directorul ANSVSA a subliniat că oxidul de etilenă este o substanță chimică care este folosită în m od normal pentru a distruge bacteriile din produse, astfel încât acestea să nu mucegăiască în timpul transportului. Deși intoxicarea sau îmbolnăvirea pe loc ca urmare a consumului de produse cu astfel de compus nu este posibilă, iar cantitățile mici nu au efecte imediate asupra organismului uman, oxidul de etlienă are efecte pe termen lung și poate crește riscul de cancer și/sau afecțiuni cardiace sau pulmonare.
„Am retras peste 90% din aceste produse. Cele comercializate trebuie readuse în magazin sau distruse de cumpărători. Oxidul de etilenă este o substanţă folosită pentru a distruge bacteriile, este ca un dezinfectant. Pentru a nu mucegăi pe timpul transportului. În ceea ce priveşte intoxicarea sau îmbolnăvirea pe loc, nu e posibil. În cantităţi infime, nu produce efecte pe loc. Dacă mâncăm 100 de îngheţate, pe termen lung poate produce efecte cancerigene, cardiace, afecţiuni pulmonare. De aceea este interzis să fie prezent în alimente”, a fost declarația lui Mihai Ponea.
Din acest motiv substanța este interzisă în Uniunea Europeană. Însă în ultimele luni substanța a fost identificată în produse alimentare, în special în înghețate, care folosesc guma de caruba ca aditiv alimentar, obținută din arborele de roșcov. "În ultima lună în România avem peste 1 milion de îngheţate retrase de pe piață și distruse. Nu mi se pare normal să pună substanţe de genul în îngheţată, mai ales acestea fiind un produs consumat foate de des şi de copii", a mai declarat Mihai Ponea.
Citește și: Atenție, părinți! Mai multe tipuri de înghețată au fost retrase de pe piață. Ce substanță conțineau
Surse: Antena 3, Știrile ProTV, Capital