Laptele este o sursă foarte importantă de proteine și vitamine de care organismul are nevoie pentru a fi sănătos. Pentru a oferi aportul de nutrimente nu este necesar să fie consumat în exces și cu atât mai puțin în combinație cu anumite alimente, cum ar fi fructele, peștele sau carnea. Din câte se pare, împreunarea calităților separate nu face altceva decât să aducă probleme de sănătate, aceasta fiind concluzia specialiștilor ayurveda.
Ce este ayurveda? Este mai mult decât o știință, fiind considerată chiar un stil de viață. Aceasta promovează un regim de viață sănătos, ce se obține prin alimentație atent aleasă, meditație și exerciții de relaxare (yoga), care împreună trebuie să aducă mintea și corpul într-o armonie perfectă. Acesta fiind zise, iată care sunt cele 4 alimente pe care le integrezi destul de des în dieta ta, dar care nu trebuie combinate nicicând cu laptele.
Pește
Conform descoperirilor alimentației ayurveda, laptele și peștele nu trebuie să se regăsească în același timp pe masa ta. Cele două au beneficii care combinate pot determina apariția unor toxine, care se manifestă prin pete la nivelul pielii. Eliminarea acestor toxine apare ca urmare a alimentelor rămase nedigerate. Mai mult decât atât, combinația periculoasă dintre lapte și pește poate produce probleme cardiace, sau de circulație, pe termen lung. Să nu mai vorbim despre persoanele cu un sistem digestiv sentisibil, care pot manifesta indigestii sub forme destul de nefericite.
Carne
Atât laptele, cât și carnea fac parte din gama alimentelor complete din punct de vedere nutrițional și proteic. Astfel, în viziunea ayurvedană combinația dintre ele este interzisă pe motiv că poate provoca indigestie. Din câte se pare, sistemul digestiv poate acționa eficient în a digera o anumită cantitate de proteine, venită din partea laptelui sau a cărnii. Dozele în plus pun presiune asupra procesului natural de digestie, astfel încât stomacul nu mai poate secreta sucurile gastrice.
Fructe
Pe cât de "la modă" au devenit smoothie-urile, pe atât de nepotrivite sunt în alimentația ayurveda. Bananele, căpșunele și citricele au la bază acele proteine și vitamine ce se regăsesc și în compoziția laptelui, ceea ce provoacă un dezechilibru la nivelul florei intestinale. Asta nu este tot! Acest dezechilibru poate afecta și sistemul imunitar, factorii alergeni și infecțioși putând provoca daune în interiorul organismului.
Sare
Există situații în care opusele se atrag, dar nu se aplică și în cazul laptelui combinat cu sare. Din credințele ayurvedane, contopirea celor două produse poate provoca afecțiuni pe termen lung. De cele mai multe ori laptele este folosit ca bază pentru sosuri bogate în condimente, printre care se regăsește și sarea, însă cele două pot fi cauzele unor probleme de sănătate grave dezvoltate în viitor.
Surse: thehealthsite.com, acidalkalinediet.net, mindbodygreen.com, simplemost.com.