Tot ce trebuie sa stii despre puseul de crestere la copil

Tot ce trebuie sa stii despre puseul de crestere la copil

Louise Tanase - Contributor

Una dintre cele mai mari recompense pe care le poate primi un parinte pentru eforturile sale de ingrijire a copilului este sa observe ca micutul sau creste si se dezvolta frumos si sanatos. Atunci cand bebelusul creste si devine un copilas adorabil, parintele simte ca toate noptile nedormite si toate grijile sale au capatat nu numai sens, ci si rasplata.

Ce este puseul de crestere?

Puseul de crestere al bebelusului sau copilului reprezinta o crestere brusca a ratei de crestere a bebelusului care va fi legata de hranirile mai dese si mai bogate cantitativ. In marea lor majoritate, puseele de crestere dureaza doar doua sau trei zile, insa vei simti ca trebuie sa iti hranesti bebelusul sau copilul continuu in aceasta perioada. Cea mai buna metoda sa faci fata acestor pusee de crestere este sa iti faci un plan si sa ai pe cineva sa te ajute in aceste scurte perioade. In perioada in care alaptezi bebelusul, aceste pusee de crestere iti vor stimula si productia de lapte, ceea ce inseamna ca sanii tai vor fi mai plini, prin urmare trebuie sa nu intrerupi alaptarea in timpul puseelor de crestere si in niciun caz sa nu crezi ca laptele tau nu mai este suficient, mai ales daca bebelusul nu a inceput inca diversificarea alimentatiei.

Puseul de crestere la bebelus

 bebelus-care-sta-cu-ochii-inchisi-si-casca

Atunci cand bebelusul tau are varsta sub 1 an va creste (in lungime si in greutate) mai repede decat in orice alta perioada a vietii lui. Poate fi dificil sa stii dinainte cand anume va avea loc cresterea accelerata, insa puseele de crestere urmeaza, totusi, un grafic destul de exact. Pe masura ce bebelusul tau trece prin puseele de crestere in primul an de viata, trebuie sa te astepti la schimbari in rutina de somn si de hranire, prin urmare pregateste-te sa le gestionezi fara panica.
Desi fiecare bebelus este usor diferit de ceilalti, majoritatea bebelusilor trec prin pusee de crestere cam in aceeasi perioada, adica:
- in timpul primelor zile cand ajungeti acasa;
- intre a saptea si a zecea zi de viata;
- intre 2 si 3 saptamani;
- intre 4 si 6 saptamani;
- la 3 luni;
- la 4 luni;
- la 6 luni;
- la 9 luni.
Nu trebuie sa te astepti ca puseele de crestere sa inceteze atunci cand bebelusul tau implineste un an. In cele mai multe cazuri, puseele de crestere apar odata la cateva luni si dupa varsta de un an, pana in jurul varstei de 3 ani. Apoi, acestea vor aparea mai rar, periodic si se vor incheia in perioada adolescentei.

Când apar puseele de creștere?

Momentele apariției puseurilor de creștere nu sunt fixe, deoarece fiecare organism are propriul său ritm de creștere. Aceste pusee de creștere la bebeluși pot să apară, așadar, oricând pe parcursul primul an de viață. După vârsta de 1 an aceste pusee de creștere continuă, până la adolescență, durează foarte puțin și se repetă la intervale mari de timp. Dacă ai un copil trecut de vârsta de 1 an, este posibil nici să nu observi faptul că trece printr-un puseu de creștere, deoarece adesea nu există semne clare.

mama-care-isi-tine-in-brate-bebelusul-care-plange

Însă, de-a lungul timpului medicii pediatri au observat faptul că există anumite tipare în ceea ce privește apariția unui puseu de creștere la bebeluși, astfel că adesea apare:

  • În primele 7 zile de la naștere
  • După 2 – 3 săptămâni de la naștere
  • La 6 săptămâni
  • La 3 luni
  • La 6 luni
  • La 9 luni

Nu trebuie să te îngrijorezi dacă bebelușul tău este mai dezvoltat decât ar fi normal. Această dezvoltare este semnul că cel mic are mai multe puseuri de creștere față de cele enumerate mai sus, fără a avea simptome specifice. Tot ceea ce se întâmplă cu puiul tău este absolut normal.

Care sunt simptomele puseului de crestere la bebelusi?

1. Stomacel fara fund

Unul dintre simptomele majore care indica un puseu de crestere este o crestere brusca si uriasa a apetitului bebelusului. Bebelusul va vrea sa fie hranit mult mai frecvent decat in mod normal, deoarece are nevoie de mai multe calorii in timpul puseelor de crestere. Din aceasta cauza, productia de lapte va creste daca alaptezi.

2. Nopti nelinistite

In timpul puseelor de crestere bebelusii au tendinta de a dormi mai putin in timpul noptii, chiar daca si-au ajustat deja programul de somn si dorm deja in reprize de 5-6 ore pe noapte. Motivul pentru care se trezesc mai des in timpul noptii este, evident, foamea.

 mama-care-isi-alapteaza-copilul-la-san

3. Nervozitatea

Majoritatea bebelusilor care trec printr-un puseu de crestere sunt mai nervosi in aceasta perioada. Aceasta stare de nervozitate este provocata de faptul ca se trezesc mai des in timpul noptii pentru a fi hraniti. Trebuie sa stii ca, la fel ca si adultii, bebelusii au nevoie de odihna pentru a functiona la parametri optimi si devin iritabili, la fel ca si noi, cand nu au parte de odihna suficienta.

4. Doarme mult

Desi bebelusii au tendinta de a dormi mai putin inainte si in timpul puseelor de crestere pentru a fi hraniti mai mult, dupa ce puseul de crestere trece, bebelusii dorm mult mai mult. Atunci cand bebelusul are suficiente calorii, asteapta-te sa doarma mai mult timp de cateva zile. Nu numai ca numarul orelor dormite intr-o zi va creste, dar reprizele de somn vor fi mai dese si somnul mult mai profund, deoarece bebelusii au nevoie si de somn pentru a creste. Un amanunt interesant este ca baietii dorm in reprize mai lungi, in timp ce fetele dorm in reprize mai scurte si mai dese.

Puseul de crestere la copilul mic

  tata-care-isi-hraneste-copilul-cu-biberonul-si-zambeste

Atunci cand un bebelus se naste este deja programat genetic sa creasca la o anumita dimensiune. De exemplu, un bebelus foarte mic la nastere ar putea sa creasca mai rapid in timpul primilor ani de viata fata de un bebelus mai mare la nastere care va creste mai incet. Copiii cresc la dimensiunea la care sunt programati sa ajunga, iar ritmul de crestere, rapid sau lent, este potrivit pentru fiecare in parte.

Cum se dezvolta copiii mici?

Intre primul si cel de-al doilea an de viata, majoritatea copiilor vor creste cu aproximativ 2,72 kilograme si 12 centimetri. Anul urmator, majoritatea vor creste cu aproximativ 1,81 kilograme si 5-7 centimetri. In aceasta perioada, copilul este foarte activ, astfel incat va fi greu sa tii pasul cu el pe parcursul zilei. In ciuda acestui nivel ridicat de activitate, copilul ar trebui sa continue sa creasca constant in greutate, conform graficelor medicului pediatru.

Simptomele puseelor de crestere la copilul mic

  copil-care-mananca-si-este-murdar-pe-fata

Expertii nu s-au pus de acord asupra momentelor exacte in care micutul trece prin pusee de crestere. Unii cred ca organismul face acest lucru conform unui "program", altii sunt de parere ca organismul face acest lucru atunci cand simte ca este timpul ca micutul sa creasca din nou. Indiferent de momentul in care se va intampla acest lucru, iata care sunt simptomele puseului de crestere:
- copilul vrea sa manance tot ce vede. O crestere brusca a apetitului poate fi un semn sigur ca copilului nu ii vor mai veni hainutele saptamana urmatoare.
- atunci cand copilul este foarte agitat, poate fi din cauza ca se apropie un puseu de crestere. Uneori, copilul se va trezi noaptea pentru ca ii este foame. Din pacate, acest lucru inseamna ca va fi si nervos, deoarece lipsa de somn il face foarte iritabil si agitat in timpul zilei.
- de asemenea, copilul poate fi si foarte somnoros; va dormi neintrerupt toata noaptea si va mai atipi si in timpul zilei, iar reprizele de domn vor fi mai lungi. In aceste zile probabil ca puseul de crestere este in desfasurare; aproximativ 80% dintre hormonii de crestere sunt secretati de organism in stare de repaos. Lasa copilul sa doarma cat simte nevoia.
In cazul in care aceste simptome dureaza mai mult de cateva zile sau apar si alte schimbari in comportamentul copilului tau, mergi la pediatru si spune-i ce te ingrijoreaza. Desi, probabil, nu este nimic in neregula, uneori aceste simptome ale puseelor de crestere pot indica si eruptia dintilor sau alte afectiuni medicale.

Cât ține un puseu de creștere, în funcție de vârsta bebelușului?

Indiferent de vârstă, normal este ca puseurile de creștere la bebeluși să dureze între 2 – 3 zile, dar se poate ajunge și la mai multe. Totuși, dacă trec mai mult de 10 zile de la debutul unui puseu de creștere și apar și alte simptome precum febră, vărsături, greață, lipsa poftei de mâncare sau slăbiciune musculară, este recomandat să-l duci pe bebe la un control medical.

bebelus-cu-limba-afara-care-sta-in-picioare-in-patut

La copii mai mari puseurile de creștere pot trece chiar și fără a fi observate, deoarece nu există semne care să indice că este vorba despre un salt de dezvoltare. De exemplu, la un puseu de creștere la 2 luni părintele poate observa faptul că bebe apucă obiectele cu ambele mâini, își studiază sau scoate sunete noi. La fel și la un puseu de creștere la 9 luni presupune faptul că micuțul se poate hrăni singur folosindu-și degetele și explorează împrejurimile mergând de-a bușilea. Dar ajuns deja la 6 ani sau mai mult este greu să mai observi lucruri care se schimbă brusc la copilul tău, în afară poate, de creșterea în înălțime. De aici și faptul că puseurile de creștere la copii mai mari nu au o durată anume și nici nu apar la o anumită perioadă de timp.

Cum faci deosebirea între un puseu de creștere și colici?

Colicile sunt crampe care apar la nivelul abdomenului atunci când sistemul digestiv al bebelușului se obișnuiește cu anumite alimente. Acești colici debutează în jurul vârstei de 1 lună și dispar de la sine la 3 – 4 luni. Spre deosebire de un puseu de creștere, colicile îl fac pe bebe să aibă reprize de plâns mai lungi, iar din cauza disconfortului abdominal poate refuza mesele sau  are flatulență în exces. De asemenea, colicile dispar complet până la vârsta de 4 luni, dar puseurile de creștere continuă până în adolescență.

În timpul unui puseu de creștere bebelușul simte nevoia de mai multă hrană, deoarece trece printr-un salt de dezvoltare. Astfel că, mesele trebuie să fie bogate în lapte și dese. În timpul unui puseu de creștere al copilului te poți simți epuizată, tocmai pentru că nevoile celui mic sunt mai mari, astfel că el petrece foarte mult timp la sân. În concluzie, diferențele principale între un puseu de creștere și colici sunt următoarele:

  • Dacă are colici bebelușul plânge des și poate refuza mesele din cauza durerilor abdominale. În timpul unul salt de creștere, senzația de foame este mare, în consecință mesele sunt dese.
  • Programul de somn este afectat în ambele situații. Însă, în timpul colicilor bebe are perioade lungi când doarme fie ziua sau noaptea, iar la puseu somnul este haotic cu treziri dese pentru mâncare.

Dacă ai nevoie de odihnă în aceste perioade delicate pentru copilul tău, este foarte important să ceri ajutor din partea familiei. O persoană apropiată ție poate sta cu bebe câteva ore, atunci când oboseala își face simțită prezența.

Cand sa te ingrijorezi

Uneori puseele de crestere sunt insotite de asa-numitele "dureri de crestere" si acest lucru este normal. Nu este normal ca durerile sa fie insotite de eczeme, febra, inflamatii, inabilitatea de a-si misca membrele normal sau alte simptome ciudate, caz in care trebuie sa mergi imediat cu micutul tau la pediatru si sa ii spui exact ce ai observat. Doar pediatrul poate evalua starea de sanatate a copilului. De asemenea, tot pediatrul poate spune daca micutul tau este in graficul de crestere pentru varsta sa.

Ce poti face?

 bebelus-care-sta-cu-fata-intr-un-urs-de-plus

Nu uita ca micutul tau poate creste intre 1 si 3 ani cu pana la 25 de centimetri si poate acumula o cantitate impresionanta de kilograme. Pentru a te asigura ca micutul tau creste in ritm normal, ai grija sa doarma suficient, sa manance alimente sanatoase si nutritive si sa faca miscare. Un somn de 10 ore per noapte este suficient in mod normal iar exercitiile fizice zilnice sunt recomandate inca de la aceasta varsta, chiar daca acum este vorba doar despre alergat si joaca activa. Meniul zilnic trebuie sa fie bogat in fructe si legume si trebuie sa ai grija sa ii oferi copilului si gustari sanatoase intre mesele principale ale zilei.

Ce să nu faci când bebe are un puseu de creștere?

Primul lucru pe care nu trebuie să-l faci în timpul unui puseu de creștere este să-ți oprești copilul în timp ce mănâncă. Nu-ți face griji dacă bebe petrece mult timp la sân, deoarece corpul tău va produce exact atâta lapte cât este nevoie. Apoi, ține cont de faptul că bebelușul tău primește suficientă hrană dacă este alăptat la sân, de aceea nu este necesar să-i suplimentezi porțiile cu lapte praf. Aceste treceri de la două tipuri de lapte îi pot duce la dereglări de tranzit. Un alt lucru pe care nu trebuie să-l faci este să-i administrezi vitamine sau alte medicamente.

Puseurile de creștere sunt normale, iar copilul trece cu bine peste ele doar primind suficientă hrană adaptată vârstei. Totuși, dacă ai nelămuriri despre ce trebuie și ce nu trebuie să faci în timpul unui puseu de creștere al copilului tău, nu ezita să discuți cu pediatrul, tocmai pentru a primi exact sfaturile de care ai nevoie.

Surse: healthline.com, nhs.uk, kellymom.com, arcadiamedical.ro, totuldespremame.ro, babycentre.co.uk, thebump.com, medlife.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Lucruri pe care orice copil cu sindromul Asperger ar vrea să le știi despre el și boala lui
Lucruri pe care orice copil cu sindromul Asperger ar vrea să le știi despre el și boala lui

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Îmbunătățirea atenției și memoriei la copil: tot ce trebuie să știi
    Îmbunătățirea atenției și memoriei la copil: tot ce trebuie să știi

    Creierul copiilor trece prin numeroase transformări pe măsură ce se dezvoltă. Aceste transformări permit și îmbunătățirea abilităților cognitive, inclusiv a capacității de...

    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament
    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament

    Atașamentul apare încă din primele zile de viață și reprezintă conexiunea emoțională puternică între bebeluș și persoana care îl îngrijește. Acest concept...

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent
    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

    Tehnologia avansează în mod constant în ceea ce privește știința medicală, așa încât asistăm, an de an, la introducerea pe piață a unor noi vaccinuri, cu...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi
    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi

    Chiar dacă ești tentată să crezi că anxietatea de separare se întâlnește doar la copii, de fapt ea poate fi prezentă și la persoanele adulte. De alfel, în anumite...

    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii
    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii

    Zigotul reprezintă prima celulă formată prin fertilizarea ovulului de către spermatozoid. 9 luni mai târziu, acesta devine o mică persoană, care vine pe lume...

    Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist
    Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist

    Sarcina reprezintă perioada din viața unei femei în care au loc numeroase schimbări, atât din punct de vedere psihologic, cât și la nivelul corpului. În sarcină,...

    © 2024 Qbebe