Tot ce trebuie să știi despre manevra Heimlich la copii

Tot ce trebuie să știi despre manevra Heimlich la copii

Bianca Geica - Redactor Senior

Manevra Heimlich la copii este acea procedură de prim-ajutor pe care trebuie să o executăm atunci când o persoană se îneacă cu mâncare sau un obiect și se sufocă. Când ai un copil mic, curios și dornic să pună mâna și să bage în guriță tot ce i se pare nou și interesant, este bine să fii pregătită și să știi cum se face corect aceasta metodă de prim-ajutor!

Executată corect, manevra Heimlich îi poate salva viața copilului tău în caz că se îneacă cu vreun aliment sau obiect. Iată tot ce trebuie să știi despre manevra Heimlich la copii!

fetita care mananca legume

Ce este manevra Heimlich?

Manevra Heimlich este o metodă de prim-ajutor care poate face diferența între viață și moarte în momentul în care cineva se îneacă cu mâncare sau un obiect și simte că se sufocă. Această manevră de prim-ajutor se realizează doar asupra unei persoane care se sufocă și este conștientă.

Citește și: 12 reguli de prim ajutor

Asigură-te, în primul rând, că într-adevăr un corp străin blochează căile respiratorii ale copilului sau ale adultului. Întreabă mai întâi persoana în cauză dacă s-a înecat cu un obiect și dacă poate vorbi. Dacă observi că se sufocă și nu mai poate vorbi, poți începe să faci manevra Heimlich.

Potrivit Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, ne dăm seama că o persoană se sufocă după următoarele manifestări:

  • nu mai poate respira, nu poate tuși și nu poate vorbi;
  • se așază într-o poziție de forțare a mușchilor respiratori, aplecat în față;
  • chipul i se înroșește și devine panicat;
  • culoarea pielii se modifică spre albastru.

Aceste manifestări apar într-un timp foarte scurt și se datorează privării de oxigen a organismului.

Manevra Heimlich la copii

Manevră Heimlich poate fi aplicată copiilor de peste 1 an. Nu trebuie să intervii asupra copilului care s-a înecat și tușește cu forță, fiindcă poți agrava situația în loc să o îmbunătățești. Poți interveni atunci când tusea copilului devine ineficientă și observi că nu mai are suficientă forță. De asemenea, nu încerca să scoți cu degetele alimentul sau obiectul cu care copilul s-a înecat, fiindcă există șanse mari să îl împingi mai tare pe gât!

imagine care ilustreaza un parinte care ii face manevra heimlich unui copil

Uite cum se face manevra Heimlich la copii și adulti: 

  • așază-te în spatele lui și cuprinde-i toracele cu brațele. Poziționează pumnul mai puternic la nivelul abdomenului, între buric și stern;
  • cu cealaltă mână împinge pumnul spre interior, cu mișcări bruște, de jos în sus și din față în spate, de cel puțin 5 ori, până când copilul reușește să scoată obiectul din gât sau devine inconștient.

Dacă se întâmplă ca adultul sau copilul să devină inconștient, așază-l pe un plan dur, pe spate și stai deasupra coapselor lui, sprijinit în genunchi. Plasează podul palmei drepte deasupra ombilicului și mult sub apendicele xifoid și peste aceasta plasează podul palmei stângi. Execută o presiune bruscă și repetă manevra de câte 5 ori, apoi deschide gura și căile respiratorii prin tracționarea anterioară a limbii și ridicarea mandibulei. Dacă vezi obiectul străin, scoate-l cu degetul.

Roagă pe cineva să sune la 112 în timp ce tu faci manevra Heimlich, iar dacă ești singură, formează numărul de urgență și pune telefonul pe difuzor în timp ce aplici măsura de prim ajutor.

Important: Evită folosirea forței excesive când faci manevra Heimlich pentru a preveni leziuni la nivelul coastelor sau al organelor interne! Poate fi necesară repetarea manevrei de mai multe ori pentru expulzarea obiectului care blochează căile respiratorii.

Manevra Heimlich la bebeluși

La bebelușii mai mici de 1 an manevra Heimlich trebuie evitată. În cazul în care bebelușul se sufocă cu un aliment sau un obiect străin, uite ce trebuie să faci:

  • așază bebelușul cu față în jos pe antebrațul tău.
  • folosește-ți palma pentru a-i sprijini căpușorul și ai grijă ca gura micuțului să nu fie acoperită.
  • cu palma, bate-l ușor între coaste de câte 5 ori;
  • după aplicarea celor 5 compresii toracice, deschide cavitatea bucală și extrage corpul străin, dacă este vizibil.

imagine care ilustreaza un parinte care ii face manevra heimlich unui bebelus

Dacă nu funcționează, întoarce bebelușul cu fața în sus și aplică-i 5 apăsări ușoare pe osul pieptului (cu 2 sau 3 degete). Alternează cu bătăile pe spate până când bebelușul scoate obiectul din gât sau devine inconștient. Dacă se întâmplă sa devină inconștient, deschide căile respiratorii prin ridicarea mandibulei și a limbii și scoate corpul străin, dacă se vede.

Roagă o persoană din jur să sune la 112 în timp ce tu faci manevra Heimlich!

Citește și: Ce faci când bebelușul se îneacă

VIDEO. Cum se face corect manevra Heimlich la copii și sugari

În clipul video de mai jos poți vedea pas cu pas cum se face corect manevra Heimlich la copii și sugari. Specialiștii spun că pentru a fi cu adevărat eficiente, măsurile de prim ajutor - inclusiv manevra Heimlich - trebuie învățate, repetate și exersate precum aflabetul sau tablă înmulțirii!

Sfaturi practice pentru primul ajutor la copii

Există câteva măsuri de prim ajutor pe care orice părinte ar trebui să le știe. Pe lângă manevra Heimlich, nu strică să știi cum se face respirația gură la gură (artificială) și resuscitarea cardio-pulmonară la copii si sugari. Dar ca să aplici măsurile de prim ajutor celor mici, este important sa stii cum se fac corect în cazul adulților!

Cum se fac corect respirația gură la gură și masajul cardiac

Respirația gură la gură și masajul cardiac sunt două dintre cele mai importante tehnici de salvare a vieții. Efectuate corect, aceste măsuri de prim-ajutor pot salva viață unui om aflat în stop cardiorespirator!

  • După ce ai sunat la 112 și ai anunțat urgența, evaluează pulsul victimei;
  • Eliberează-i căile aeriene prin hiperextensia capului și ridicarea bărbiei. Așază-te lateral și cu o mână plasată pe frunte împinge capul victimei pe spate, cât se poate de mult. În același timp, cu două degete de la mâna cealaltă îi vei ridica bărbia;
  • După eliberarea cailor aeriene, verifică dacă persoana respiră sau nu. Pentru asta trebuie să asculți, să simți și să vezi. Apleacă-te asupra sa cu fața către piept și ascultă la nivelul gurii zgomotele respiratorii. Apropie obrazul de nasul și gura victimei și observă mișcările pieptului;
  • Dacă persoana nu respiră, este timpul pentru aplicarea măsurilor de resuscitare. Vei începe cu respirația gură la gură. Așază-te în genunchi lângă victimă și menține-i gura deschisă cu o mână în timp ce cu cealaltă susții fruntea și „pensezi” nasul;
  • Inspiră profund aer, așază gura etanș pe gura victimei și insuflă aer timp de 2-3 secunde. Verifică, în același timp, dacă toracele se ridică atunci când insufli;
  • În același timp cu respirația gură la gură, începe și masajul cardiac. Sunt necesare 2 respirații gură la gură urmate de 15 compresii toracice.

Mai jos poți vedea cum se face corect resuscitarea cardio-pulmonară:

Cum se face corect resuscitarea cardio-pulmonară la copii

Când vine vorba de copiii între 1 și 8 ani, măsurile de resuscitare diferă puțin față de cele aplicate adulților. Potrivit romedic.ro, în cazul micuților se efectuează 5 cicluri de compresie urmate de insuflări înainte de a chema serviciile de urgență. La copii, respirația artificială se face gura-la-gură-și-nas, iar aerul trebuie suflat mai ușor în plămânii copilului. De asemenea, se folosește o singură mână pentru efectuarea masajului cardiac extern.

În clipul de mai jos poți vedea exact cum se face corect resuscitarea cardio-pulmonară la copil:

Cum se face corect resuscitarea cardio-pulmonară la bebeluși

Când vine vorba de resuscitarea unui bebeluș sub 1 an, situația devine și mai delicată. Primul pas constă în evaluarea situației. Încearcă să descoperi cauza lipsei de oxigen la sugar și să stabilești dacă este sau nu conștient. Atinge-l pe cel mic și așteaptă un răspuns. Nu îl scutura!

Dacă bebelușul nu răspunde, sună imediat la 112 și începe masajul cardiac. Uite cum se face corect:

Un lucru este cert: primul lucru pe care trebui să îl faci în caz de urgență este să suni la 112! Numărul gratuit și poate fi apelat din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă. Un operator îți va pune întrebări cu privire la natura urgenței pentru care soliciți ajutor și va transfera apelul către agențiile serviciilor specializate de intervenție responsabile să intervină la tipul de incident semnalat. Fii pregătită să spui care este urgența, ce vârstă are copilul și dacă are și alte probleme de sănătate!

Citește și: Trusa de prim ajutor

Manevra Heimlich, executată corect, poate salva viața copilului, bebelușului sau adultului care se îneacă cu mâncare sau un obiect și se sufocă! Ca părinte, însă, este important să cunoști și alte măsuri de prim ajutor de bază, precum cele prezentate mai sus. Au fost situații în care ai fost nevoită să aplici manevra Heimlich sau alte măsuri de prim ajutor celor mici? 

  • Surse: mottchildren.org, parents.com, verywellfamily.com, webmd.com, romedic.ro, scumc.ro
  • Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Ce trebuie să știi despre metalele grele în alimentele pentru copii
Ce trebuie să știi despre metalele grele în alimentele pentru copii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O elevă din Cluj care s-a înecat cu un jeleu este în comă profundă: „Manevra Heimlich, executată corect, ar fi putut fi salvatoare”
    O elevă din Cluj care s-a înecat cu un jeleu este în comă profundă: „Manevra Heimlich, executată corect, ar fi putut fi salvatoare”

    O elevă de 14 ani din Cluj este în stare critică la spital, după ce s-a înecat miercuri cu un jeleu la școală. Fata se află în comă, la secția de terapie intensivă...

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi
    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi

    Chiar dacă ești tentată să crezi că anxietatea de separare se întâlnește doar la copii, de fapt ea poate fi prezentă și la persoanele adulte. De alfel, în anumite...

    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent
    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

    Tehnologia avansează în mod constant în ceea ce privește știința medicală, așa încât asistăm, an de an, la introducerea pe piață a unor noi vaccinuri, cu...

    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament
    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament

    Atașamentul apare încă din primele zile de viață și reprezintă conexiunea emoțională puternică între bebeluș și persoana care îl îngrijește. Acest concept...

    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii
    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii

    Zigotul reprezintă prima celulă formată prin fertilizarea ovulului de către spermatozoid. 9 luni mai târziu, acesta devine o mică persoană, care vine pe lume...

    Îmbunătățirea atenției și memoriei la copil: tot ce trebuie să știi
    Îmbunătățirea atenției și memoriei la copil: tot ce trebuie să știi

    Creierul copiilor trece prin numeroase transformări pe măsură ce se dezvoltă. Aceste transformări permit și îmbunătățirea abilităților cognitive, inclusiv a capacității de...

    © 2025 Qbebe