12 reguli de prim ajutor

12 reguli de prim ajutor

Irina Olteanu - Redactor Senior

Desi multe persoane pot privi regulile de prim ajutor drept o serie de informatii specializate, care trebuie cunoscute doar de cei care dispun de o pregatire profesionala in acest sens, adevarul este ca ele sunt necesare oricui. Pentru ca o situatie de urgenta poate interveni in cele mai nepotrivite momente si cateva notiuni elementare pot salva viata unei persoane dragi. Iata-le pe cele mai importante din ele prezentate in detaliu prin amabilitatea doamnei Mihaela Arion.

Articolul a fost realizat cu sprijinul doamnei Mihaela Arion din partea http://suntprimulajutorjunior.ro/, redactor Radio Bucuresti FM http://bucurestifm.ro/:

In ultima vreme auzim din ce in ce mai des vorbindu-se despre importanta introducerii notiunilor de educatie medicala si de prim ajutor in scoli, incepand cu clasele mici. Adevarul este ca intreaga populatie ar trebui sa aiba minime cunostinte in materie. La varstele mici aproape toti copiii se cred eroi, e drept. Eroi care pot salva pe cineva apropiat, un vecin, un trecator. In viata de zi cu zi, adultii trec pe strada si abia daca ii observa pe cei de langa ei. Am vazut oameni mari care stau la distanta cel mai frecvent. Motivul? Teama, nestiinta, indiferenta...Desi pare departe de realitatea actuala, atat copiii cat si adultii pot interveni inainte de a suna la 112 si de venirea unui echipaj de salvare. Este important sa stim pe cine sa chemam si ce sa facem in caz de accidente. Gesturi simple ne pot permite sa dam ajutor cuiva apropiat si chiar sa salvam o viata.

1. Apelul la 112 este primul pas care trebuie facut in caz de urgenta!

Apelarea numarului 112 reprezinta o cale rapida de a comunica cu dispeceratele de urgenta (Politie, Pompieri, Ambulanta) in timpul unei situatii de urgenta. Sistemul 112 functioneaza la nivelul intregii tari, in toate retelele de telefonie. Numarul de urgenta 112 este gratuit si poate fi apelat din orice retea de telefonie fixa sau mobila. Un operator de la Centrul de preluare a apelurilor de urgenta 112 va adresa anumite intrebari apelantului cu privire la natura urgentei pentru care solicita ajutor si va transfera apelul catre agentiile serviciilor specializate de interventie responsabile sa intervina la tipul de incident semnalat.

112

Daca apelati Serviciul de urgenta 112 trebuie sa fiti pregatiti si sa anuntati:
Ce urgenta aveti? Unde este urgenta? Unde va aflati? De la ce numar de telefon sunati? Cum va numiti? Apoi trebuie sa ramaneti la telefon pentru a fi pusi in legatura cu agentia de urgenta de care aveti nevoie si pentru a primi eventuale recomandari. Daca legatura cu numarul 112 se intrerupe, trebuie sa sunati din nou. Ramaneti calmi si raspundeti la toate intrebarile. Sunati la 112 doar daca aveti o urgenta! Serviciul de urgenta 112 functioneaza permanent, 24 din 24 de ore, 7 zile pe saptamana. 112 nu reprezinta doar un numar de telefon, ci un ajutor rapid care depinde de informatiile pe care le oferiti.

2. Luati masuri de autoprotectie

In primul rand, cel ce acorda primul ajutor trebuie sa se asigure ca locul in care se afla victima este unul sigur: ca nu exista pericol de cadere, incendiu, explozie, electrocutare etc. Este absolut logic: un salvator ranit nu inseamna altceva decat o victima in plus. Care nu mai poate ajuta pe nimeni cu nimic. Atat persoana care acorda primul ajutor, cat si victima trebuie sa fie protejate de orice pericol. Pot exista si situatii cand persoana care acorda primul ajutor nu poate proteja victima de pericol, ceea ce necesita efectuarea salvarii de catre forte specializate, cum ar fi politia, echipele de salvare speciale sau pompierii.

Riscul contactarii unor boli contagioase in timpul asigurarii masurilor de salvare a vietii este mult mai redus decat cred oamenii. Folosirea regulilor de baza privind autoprotectia: luarea precautiilor adecvate si aplicarea masurilor igienice de baza reduc acest risc. Vaccinarea este o alta masura de protectie. Cei care acorda primul ajutor ar trebui incurajati sa asiste orice persoana aflata in situatie de necesitate fara discriminare si sa-i trateze pe toti cu respect.

3. Cunoasteti tehnica hemostazei  

Hemoragia poate fi:
- externa, cand sangele se scurge in afara corpului.
- interna, cand ruptura vasului se produce in interiorul organismului (asa cum se intampla in fracturi sau in cazul rupturii unui organ) si se acumuleaza sangele in interiorul corpului. Nu se vede. Cum oprim sangerarea?
Procedeul se numeste hemostaza. Primul ajutor in cazul unei hemoragii externe, consta in limitarea sangerarii: membrul sau zona ranita vor fi asezate mai sus decat restul corpului. Organismul uman are capacitatea de a realiza o hemostaza spontana (adica singur). Hemostaza artificiala este ajutorul dat de salvator si se realizeaza cel mai simplu printr-o compresie (apasare) aplicata pe vasul lezat (ranit), astfel incat sa se opreasca sangerarea pana la sosirea echipei medicale sau pana la ajungerea intr-un serviciu medical unde se poate realiza hemostaza definitiva. Daca victima este constienta va fi incurajata sa consume lichide. Compresia hemostatica se poate realiza: cu degetul aplicat pe vasul sangvin: compresie digitala; cu pansament compresiv: se acopera si se comprima rana cu mai multe comprese sterile sau in lipsa lor cu bucati de panza curata (batiste, haine etc.).

hemostaza

4. Invatati tehnica de resuscitare cardio-respiratorie 

Daca victima nu respira normal, incepem compresiile toracice externe, nu inainte de a suna sau de a ruga pe cineva sa sune la 112. Se fac 30 de compresii sternale urmate de 2 respiratii (ventilatii) de salvare. Compresiile sunt aplicate pe mijlocul sternului. Se aplica podul palmei pe pieptul pacientului, iar cealalta palma deasupra acesteia, cu degetele intrepatrunse. Cu coatele intinse se comprima toracele, ritmic, cu o frecventa de 100 pe minut. La fiecare compresie sternul trebuie sa coboare cu 5 cm la adult. Se continua asa pana la sosirea ajutorului calificat, pana la epuizare sau pana la aparitia unor semne de viata. Respiratia artificiala „gura la gura" se efectueaza astfel:
Victima este culcata pe spate (decubit dorsal) pe un plan dur, cu capul in hiperextensie si gura mentinuta deschisa.
Salvatorul se afla in genunchi langa victima, strange (penseaza) nasul victimei, trage aer in piept, se apleaca asupra victimei si, aplicand gura peste buzele victimei, expira. Daca sunt prezente leziuni la nivelul gurii atunci aerul va fi insuflat prin nasul victimei, in timp ce gura va fi acoperita cu mana - aceasta fiind respiratia „gura la nas". O respiratie eficienta determina ridicarea peretelui toracic.

Citeste si:

Primul ajutor in caz de hemoragie nazala: ghid pe varste  

5. Deprindeti pozitia de siguranta

Persoanele inconstiente care respira normal sunt asezate in aceasta pozitie pana la sosirea specialistilor. Se va apela 112 si se va supraveghea victima pana la sosirea echipei de salvare. Daca acestia nu ajung in 30 de minute, pacientul va fi intors in acelasi fel pe partea opusa. Se ridica bratul victimei la 90 de grade cu antebratul indoit pe brat in unghi drept. Bratul opus va fi trecut peste torace si asezat cu fata dorsala a mainii pe fata opusa a victimei, astfel incat la intoarcerea in lateral a victimei acesta sa vina sub cap. Piciorul (membrul inferior) care vine deasupra va fi indoit (flectat), astfel incat corpul victimei si se sprijine pe genunchi. Cu o mana prindem umarul opus si cu cealalta genunchiul pacientului. Intoarcem victima lateral catre noi. Ne asiguram ca victima se sprijina pe genunchi si pe cot, rearanjam capul in hiperextensie si ridicam barbia victimei. Reevaluam periodic starea victimei pana la sosirea ajutorului calificat

6. Interventia in caz de fracturi

Daca avem ceva notiuni de baza, putem incerca cativa pasi pana la sosirea unui ajutor.

- identificarea si oprirea hemoragiei daca exista;
- imobilizarea provizorie a fracturilor: pentru a opri deplasarea fragmentelor osoase si aparitia unor leziuni.
In lipsa atelelor standard se pot improviza din scanduri, crengi, coaja de copac, coperte de carte, suluri de ziare, paturi facute sul sau alte suprafete dure, care vor fi in prealabil infasate in bandaje de tifon pentru a preveni lezarea partilor moi.
Pentru imobilizarea membrului superior se pot folosi baticuri sau esarfe. Pentru membrul inferior se poate folosi membrul opus ca si atela iar pentru membrul superior se poate folosi trunchiul ca si atela. Extremitatile membrelor se vor lasa neacoperite pentru a se putea observa din timp modificarile (paloare, invinetire) care ar putea semnala o imobilizare incorecta care poate impiedica circulatia.

fracturi

7. Cum se gestioneaza luxatiile si entorsele

Primul ajutor in cazul unei entorse consta in repausul fizic al articulatiei si aplicarea unei pungi cu gheata sau comprese reci. Acestea au un dublu efect: reduc durerea si determina vasoconstrictie locala, reducand fluxul sangvin local si prin aceasta limitand tumefactia si inflamatia locala. Orice entorsa trebuie imobilizata cu atele care trebuie sa „prinda" articulatia afectata. Obligatoriu trebuie sa ne prezentam apoi la cel mai apropiat spital. Orice luxatie trebuie imobilizata cu atele care trebuie sa „prinda" articulatia afectata. Obligatoriu trebuie sa ne prezentam la cea mai apropiata unitate spitaliceasca. Diagnosticul de luxatie este un diagnostic sigur doar dupa efectuarea unor radiografii. Astfel se poate exclude o fractura. Articulatia afectata se imobilizeaza in aparat gipsat sau orteza pe o perioada ce poate varia.

8. Ce trebuie sa stiti despre arsuri 

Pentru ca salvatorul sa nu devina el însusi o victima trebuie sa aiba in vedere cateva masuri de siguranta. In astfel de cazuri, noi putem suna la 112. Specialistii vor interveni si ei stiu cu siguranta care sunt masurile de care trebuie sa tina cont:
- se va intrerupe sursa agresiunii: curentul electric, gazul;
- se va indeparta victima din mediu (incendiu) sau din apropierea sursei de caldura;
- daca este vorba de arsuri electrice, salvatorul trebuie sa-si ia masuri de siguranta suplimentare: sa nu atinga victima cu mainile goale ci sa foloseasca materiale electroizolante;
- se va indeparta victima dintr-o zona cu risc de explozie
- in cazul unui incendiu se va incerca evitarea inhalarii fumului, fie prin folosirea unor masti speciale, fie prin aplecarea capului la intrarea in cladire;
- focul se stinge cu apa, stingator sau, de la caz la caz, cu paturi, zapada, pamant etc.;
- in cazul unei victime ale carei haine au luat foc, aceasta va fi oprita sa alerge (desi aceasta este de obicei reactia victimelor), se va culca la sol si eventual se va acoperi cu o patura.
Evaluarea arsurilor trebuie facuta de catre un medic. Atentie! In cazul arsurilor electrice pacientul nu se atinge nici cu mana goala, nici cu manusi pana nu este indepartata sursa de curent.

9. Interventia in intoxicatii

Nu este permisa intrarea in zona cu emanari de gaze fara echipament de protectie. In toate cazurile pacientul trebuie scos imediat din mediul toxic, transportat cat mai rapid la o unitate spitaliceasca de catre personalul de specialitate.

pentru medicamente - Protocolul de evaluare al nivelului de constientei si al functiilor vitale (ABC) ale pacientului se respecta. Totdeauna se cauta cutiile de medicamente, flacoane, folii din jurul pacientului si ele vor fi transportate impreuna cu pacientul la spital. Daca pacientul este constient poate incerca sa vomite iar in cazul victimei inconstiente se va transporta in pozitia laterala de siguranta.
pentru substante caustice - Protectia personala este deosebit de importanta. Evaluam nivelul de constienta si functiile vitale ale victimei. In cazul stopului cardio-respirator, la efectuarea ventilatiilor gura la gura se evita contactul direct dintre gura salvatorului si gura pacientului. Se poate folosi o bucata de tifon sau batista salvatorului. Este interzisa provocarea de varsaturi.

10. Blocarea cailor respiratorii cu corpi straini

Copiii care au inhalat diverse obiecte straine trebuie examinati de un medic specialist. In cazul obiectelor ce au ajuns deja in stomac in momentul prezentarii la medic, singurele ce necesita indepartare imediata sunt bateriile. In cazul obstructiei mecanice a cailor respiratorii, ce apare in special cand particulele alimentare ajung in trahee, se poate aplica manevra de dezobstructie, numita si Heimlich.
Algoritmul de dezobstructie a caii aeriene superioare la adult poate fi utilizat si in cazul copiilor peste un an. Daca victima prezinta semne de obstructie usoara a cailor aeriene, se incurajeaza victima sa tuseasca, fara a mai face altceva. Daca victima prezinta semne de obstructie severa a cailor aeriene si este constienta se aplica pana la 5 lovituri pe spate, interscapular. Salvatorul se pozitioneaza lateral si usor in spatele victimei, va sprijini cu o mana pieptul victimei si o inclina usor inainte, astfel incat, atunci cand corpul strain va fi dislocat, sa se deplaseze mai degraba spre cavitatea bucala decat sa alunece mai jos, in caile aeriene. Cu podul palmei, celeilalte maini, va administra pana la 5 lovituri intre omoplati. Dupa fiecare lovitura se verifica daca a fost inlaturat obstacolul. Scopul nu este acela de a aplica toate cele 5 lovituri, ci ca fiecare din acestea sa fie capabila sa disloce corpul strain. Daca dupa cele 5 lovituri intre omoplati corpul strain nu a fost inlaturat, se efectueaza 5 comprimari abdominale bruste. Salvatorul se pozitioneaza in spatele victimei, cu ambele brate in jurul partii superioare a abdomenului acesteia, va inclina usor victima inainte, va plasa pumnul intre ombilic si apendicele xifoid, va prinde pumnul cu cealalta mana si va comprima in sus si înapoi. Va repeta de maxim 5 ori aceasta manevra.

heimlich

11. Cum se procedeaza in caz de insolatie 

Persoana trebuie mutata intr-un spatiu racoros, sa nu fie sub actiunea directa a razelor solare. Pacientul trebuie dezbracat si asezat in asa fel incat sa se expuna cat mai mult din corpul sau la aer. Intregul corp trebuie racorit cu apa rece, dar nu foarte rece, care poate fi pulverizata pe corp sau aplicata cu ajutorul unui burete, pentru scaderea temperaturii corporale. Se pot aplica pachete de gheata pe abdomen, pe gat si in axile (subsuoara), locuri unde vasele de sange mari se gasesc la suprafata tegumentului. Se interzice introducerea pacientului intr-o baie de gheata! Temperatura trebuie luata frecvent si trebuie sa se incerce reducerea sa. Daca respiratia se opreste, trebuie incepute manevrele de respiratie artificiala. Nu se administreaza medicamente! Daca pacientul este constient si capabil sa inghita, trebuie sa i se dea sa bea fluide (1-2 litri) in primele 2 ore pentru a-l hidrata.

Citeste si:

Primul ajutor pentru copilul tau: 5 accidente care ar putea sa se intample 

12. Interventia in caz de inec

In cazul unui pacient aproape inecat, cu cat este salvat mai rapid si inceputa resuscitarea cardio-pulmonara, cu atat sansele de supravietuire cresc. Este importanta, normal, asigurarea sigurantei salvatorului.
Masuri pentru salvarea unei victime cazuta in apa:
- aruncarea unei funii cu un capat de prindere;
- folosirea unui bat lung;
- aducerea unei barci langa victima si remorcarea pana la mal.
Nu incercam mutarea victimei in barca deoarece exista riscul de rasturnare a barcii. Apa prea rece poate impiedica victima sa apuce obiecte sau sa ajunga la ele pentru a se salva. Se poate incerca salvarea prin inot pana la victima numai in cazul in care salvatorul este antrenat pentru asa ceva. Nu incercam acest lucru daca salvatorul nu se simte in stare. Se poate ineca impreuna cu victima. Daca se incearca o salvare in apa, se recomanda apropierea prin spatele victimei si incercarea de linistire a acesteia. Daca victima este foarte speriata, poate trage salvatorul in apa. Se recomanda trecerea unui brat pe sub barbia victimei si mentinerea capului la suprafata apei. Cea mai buna optiune o constituie deplasarea victimei prin plasarea ei pe o scandura. Masuri de salvare in cazul caderii in apa printr-o ruptura de gheata:
- este interzisa deplasarea pe gheata pentru a incerca salvarea victimei;
- o alta tehnica presupune formarea unui lant din oameni, fiecare contribuind la salvarea victimei.

Multumim doamnei Mihaela Arion pentru ajutorul acordat in realizarea articolului. 

Articolul urmator
Durere de maxilar la copil: cauze și tratament
Durere de maxilar la copil: cauze și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am făcut cursuri de prim ajutor cu fiul meu și el i-a salvat viața prietenului său. DA, copiii ar trebui să știe să acorde primul ajutor
    Am făcut cursuri de prim ajutor cu fiul meu și el i-a salvat viața prietenului său. DA, copiii ar trebui să știe să acorde primul ajutor

    Tu știi să acorzi primul ajutor? Încă nu? Trebuie neapărat să faci cursuri în acest sens! Astfel, nu vei risca să fii martor/ă la o tragedie pe care o poți evita. Un...

    De ce este important ca cei mici să știe regulile de prim ajutor?
    De ce este important ca cei mici să știe regulile de prim ajutor?

    Acordarea primului ajutor este o abilitate care ne învață cum să intervenim într-o situație de criză, ca să salvăm viața cuiva. Putem învăța să acordăm primul...

    O fetiță salvează viața unui copil dupa ce a învățat cum să acorde primul ajutor de pe YouTube
    O fetiță salvează viața unui copil dupa ce a învățat cum să acorde primul ajutor de pe YouTube

    Internetul poate fi util pentru copii! Pe lângă faptul că îi ajută să se familiarizeze, încă de la vârste foarte fragede, cu mediul digital, internetul abundă...

    Cei mai cool părinți de la Hollywood: ce reguli de parenting au Blake Lively și Ryan Reynolds
    Cei mai cool părinți de la Hollywood: ce reguli de parenting au Blake Lively și Ryan Reynolds

    S-au căsătorit în anul 2012, formând unul dintre cele mai îndrăgite cupluri de la Hollywood. În plus, sunt părinți fericiți, având trei fiice (James- 7...

    Cum ne facem copiii să înțeleagă că este în regulă să ceară ajutor?
    Cum ne facem copiii să înțeleagă că este în regulă să ceară ajutor?

    Este esențial să cerem ajutor atunci când avem nevoie. Însă uneori, nu știm cum și când să cerem ajutor. Copiii, cu atât mai mult, au nevoie să fie ghidați ca...

    Ajutor! Ambii mei copii sunt dependenți de ecrane!
    Ajutor! Ambii mei copii sunt dependenți de ecrane!

    Ajunsă la capătul puterilor, o mamă cere disperată sfaturi în mediul online pentru a gestiona dependența de telefon a băieților ei. Sfaturile primite sunt de bun augur, demne de...

    Peste 3600 de familii au fost grav afectate de inundații. Ce ajutor vor primi de la stat
    Peste 3600 de familii au fost grav afectate de inundații. Ce ajutor vor primi de la stat

    Cele peste 3500 de familii grav afectate de inundațiile care s-au năpustit asupra gospodăriilor din județul Galați vor primi ajutor de la stat. Și patronul FCSB, Gigi Becali, cunoscut...

    "NU este NU!" Lista de reguli a unor proaspeți părinti când le vizitezi nou-născutul a îngrozit internetul
    "NU este NU!" Lista de reguli a unor proaspeți părinti când le vizitezi nou-născutul a îngrozit internetul

    Primele săptămâni după nașterea unui copil nu sunt deloc ușoare pentru tinerii părinți. Nopțile nedormite, stabilirea unei rutine, responsabilitatea apăsătoare a unui copil,...

    © 2025 Qbebe