„Jeleul era blocat la intrarea în trahee, practic s-a lipit de aceasta. Manevra Heimlich, executată corect, ar fi putut fi salvatoare”, declară medicul Corina Dumitru, potrivit Digi24.
Imediat după ce a mâncat jeleul, fata ar fi luat o gură de apă, apoi s-ar fi prăbușit. Profesorii au anunțat imediat cadrele medicale din comuna Geaca, Cluj; iar acestea au încercat să îi acorde primul ajutor însă abia după jumătate de oră, când a ajuns un echipaj medical de la 30 de km distanță, s-a reușit extragerea jeleului.
„Din păcate, a fost nevoie de timp ca noi să ajungem la Geaca, timp prețios în care creierul fețiței a fost lipsit de oxigen. De aceea încurajăm pe toată lumea să-și însușească măsurile de prim ajutor. Manevra Heimlich, executată corect, ar fi putut fi salvatoare", a mai declarat medicul Corina Dumitru.
Eleva a fost transportată de urgență la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca, cu elicopterul SMURD. În prezent, se află într-o comă profundă și necesită susținerea artificială a funcțiilor vitale.
Importanța acordării primului ajutor depinde foarte mult de timpul în care se acționează. cu cât mai repede, cu atât mai bine. Uite ce poți să înveți și tu despre manevra Heimlich, potrivit riviere.ro.
Ce este manevra Heimlich?
Manevra Heimliche este cea mai folosită metodă de prim-ajutor din întreaga lume și se aplică asupra oricărei persoane care se sufocă prin aspirarea unui corp străin.
Metoda a fost denumită așa atunci când medicul Henry Heimlich a salvat viața unei bătrâne, în 1947. Aceasta se înecase cu o bucățică de carne ce îi blocase căile respiratorii superioare sufocând-o.
Bătrâna a scăpat de la moarte datorită faptului că dr.Heimlich a avut prezența de spirit să îi aplice o presiune bruscă la nivelul zonei superioare a abdomenului, sub coaste.
Cum se aplică manevra Heimlich
Dacă victima este în picioare
- ne poziționăm rapid în spatele victimei, cu brațele în jurul taliei sale;
- plasăm degetul mare pe abdomenul victimei, intre ombilic (denumit popular și buric) și vârful sternului, cu degetele strânse în pumn;
- acoperim pumnul strâns cu cealalta mână și efectuăm 5 mișcări de împingere în către în spate și în sus, rapid si cu forță, ca și cum am vrea să ridicăm de pe sol victima;
- manevra trebuie repetata de mai multe ori, până când victima reușește să scoată obiectul tușind.
Dacă obiectul aspirat apare in gura victimei sau in gâtul acesteia, încercăm să îl apucăm cu degetele pentru a-l îndepărta.
Dacă victima este întinsă pe jos, conștientă
- punem podul palmei pe abdomenul ei, între ombilic si stern;
- poziționam cealaltă mâna peste prima, ținând coatele întinse;
- efectuăm 5 mișcări de împingere în jos și către cap, rapid si cu forță.
Dacă victima este inconștientă
- așezăm victima pe spate pe un plan tare, având grijă la modul cum o manevrăm pentru că mereu există riscul ca, în cădere să existe leziuni de coloană cervicală post traumatice; dacă suspicionăm astfel de leziuni e de preferat să nu o mișcăm deloc, așteptând ajutorul medical specializat;
- verificăm rapid respirația și pulsul,dar și dacă are în gură obiecte ce pot fi îndepărtate;
- dacă persoana inconștientă nu respiră, începem de urgență manevrele de resuscitare cardio-respiratorie (compresiile toracice care se fac în acest caz au un efect similar manevrei Heimlich).
Dacă victima este un bebeluș
- punem bebelușul cu fața în jos, sprijinindu-i corpul pe antebrațul nostru și susținându-i bărbia cu mâna,trupul său fiind ușor, cu capul mai jos decât trunchiul;
- ne sprijinim antebrațul pe coapsă și aplicăm victimei 5 lovituri pe spate, între omoplați, cu podul palmei.
Atenție: Loviturile trebuie sa fie mult mai ușoare decât în cazul unui adult dar suficient de puternice încât să disloce obiectul ce a produs asfixia!
- dacă manevra nu dă rezultate, întoarcem copilul cu fața în sus poziționându-l pe celălalt antebraț și apăsăm de 5 ori cutia toracică plasând două degete la o lățime de deget sub o linie imaginară ce unește mameloanele bebelușului,la nivelul jumătății inferioare a sternului, apăsând în jos și înainte, spre cap;
- la nevoie, putem repeta ambele variante.
În ceea ce privește riscurile aplicării acestei metode, aceasta poate lăsa dureri la nivel abdominal sau în cel mai rău caz, ruperea coastelor, dacă presiunea exercitată e prea mare. Dar în contrast salvarea vieții, nici nu mai e important.
Surse foto: www.istockphoto.com
Surse articol: digi24.ro riviere.ro