Noela Maria Szeker a terminat Colegiul Național „Andrei Șaguna”, unitate educațională care ani la rând a pregătit viitori studenți pentru Oxford. Însă Noela a decis că destinul ei se află la Cambridge unde va urma cursurile facultății de arhitectură.
„La mine admitere a început undeva în octombrie, când am aplicat și s-a terminat săptămâna trecută când am primit mail oficial că am fost admisă. La început, trebuie să te înscrii pe un site special pentru admiteri, doar pentru Anglia. Ai voie să aplici la maxim 5 universități și după aceea tu îți încarci un CV și o scrisoare de intenție, care înseamnă un fel de rezumat la tot ceea ce ai făcut legat de arhitectură și extrașcolar. După aceea, eu am avut la fiecare facultate examene diferite, interviuri diferite. La Cambridge am avut 2 examene legate de arhitectură, 2 interviuri. Am mai avut de scris un eseu. Îmi dădeau task-uri în care trebuia să scriu sau să fac ceva foarte repede.
A fost pur și simplu alegerea mea și e domeniul pe care eu mi l-am dorit de foarte mult timp. De când era mică îmi plăcea să construiesc, îmi plăcea ideea de design. Nu prea înțelegeam ce înseamnă arhitectura, dar îmi plăcea ideea de construit case, de făcut designul interior, exterior. Și când am juns la liceu, tot aceasta a fost ideea mea și meseria pe care mi-am dorit-o. (...) Părinții, în schimb, au încercat să mă îndrume și spre alte meserii, să văd măcar dacă mi-ar plăcea și le-am spus că eu nu mă văd făcând altceva. Mie asta îmi place, aici mă regăsesc. Mă completează foarte bine că îmbină știința cu arta. E ceva ce chiar mi se potrivește și este o meserie, din punctul meu de vedere, dinamică: nu te obligă să stai închis într-un birou, îți permite să pleci, să mergi, să interacționezi cu oamenii”, povestește Noela Szeker.
Noela și-a urmat visul încă de mică, în clasa a IX-a și-a anunțat părinții că vrea să se facă arhitect, a făcut meditații pentru arhitectură din clasa a X-a, însă s-a concentrat și pe celelalte materii. Lucru deloc de neglijat, mai ales că una dintre condițiile impuse de Cambridge pentru a fi admisă a fost aceea de a avea cel puțin media 9,50 la Bacalaureat, și mai ales, cel puțin nota 9,80 la matematică. Zis și făcut. Tânăra de 19 ani din Ghimbav a obținut la examenul de Bacalaureat media 9,60, cu 9,95 la Matematică, 9,35 la Limba Română şi 9,50 la Chimie. Noela mai spune că susținerea părinților a fost foarte importantă, fără asta " lucrurile se complică". Acum Noela este pe drumul de a-și împlini visul de a deveni arhitect, din toamnă va începe cursurile facultății de arhitectură de la Cambridge! Îi urăm mult succes și o felicităm atât pe ea, cât și pe cei care au susținut-o, părinți și profesori.
Citește și:
- Topul celor mai bune licee din România, după mediile de la bacalaureatul din 2022
- Aur pentru România la Campionatul Mondial de Robotică! Invenția elevilor noștri a uimit juriul
- Povestea puștiului român, campion la înot. David Popovici este un exemplu pentru tânăra generație
Surse foto: Antena 3
Surse articol: Antena 3, RTV, BizBrasov.ro