Informații despre trusa de prim ajutor
Această trusă are ca destinație fie o persoană, fie o întreagă familie, iar conținutul său poate varia semnificativ în primul rând în funcție de cunoștințele și experiența pe care le dețin în domeniul acordării primului ajutor cei care o alcătuiesc și, apoi, în funcție de reglementările legislative specifice țării respective (în acest sens, există un standard internațional pentru acest tip de trusă identificat cu simbolul ISO, de obicei fiind însoțit de o reprezentare grafică de tipul unei cruci albe pe fond roșu).
Deoarece situațiile în care este folosită trusa de prim ajutor sunt dintre cele mai urgente, este esențial ca accesul la trusă să se realizeze extrem de facil. Dacă este posibil, este indicat să păstrați o trusă în casă și una în mașină; de asemenea, este bine să aveți una în format mai mic și în timpul călătoriilor. Trusa de prim ajutor poate fi achiziționată și direct din magazine sau farmacii sau poate fi constituită chiar de voi; în cazul din urmă, este important să optați pentru un recipient suficient de încăpător, rezistent, ușor de transportat și de deschis (fără sisteme complicate de închidere), de la o borsetă până la o geantă sau un rucsac (în funcție de necesități). Tipul de trusă disponibilă în comerț poate avea drept ambalaj o cutie de plastic, un sac textil sau chiar o cutie din lemn ce poate fi montată direct pe perete.
Trusa de prim ajutor trebuie păstrată într-un mediu curat și uscat pentru a menține conținutul său sigur și aseptic (lipsit de microbi); de asemenea, conținutul său trebuie verificat constant și refăcut sau completat în cazul în care unele produse depășesc termenul de valabilitate sau sunt consumate.
Citește și:12 reguli de prim ajutor
Conținutul necesar pentru trusa de prim ajutor
Conținutul standard pentru trusa de prim ajutor este compus în general din: mască medicală de protecție (pentru gură și nas), bandaje adezive (sub formă de plasturi sau rolă de leucoplast), pensetă, foarfecă și brichetă (pentru dezinfectarea pensetei), mănuși chirurgicale/de unică folosință din latex, vată medicinală, tifon și eventual fașe elastice, bețișoare de vată (păstrate într-o pungă/ambalaj ermetică), medicamente de tip analgezic (ibuprofen, aspirină, paracetamol) și dezinfectant (rivanol, apă oxigenată/peroxid de hidrogen, alcool medicinal, betadină și eventual baneocin -pentru cicatrizare și efect antiseptic puternic), termometru, garou, ace de siguranță (pentru prinderea bandajelor). Acest conținut este destinat acordării primului ajutor pentru leziuni minore.
Dacă vă doriți să aveți la dispoziție instrumentele necesare unei intervenții complete, trusa de prim ajutor poate avea un conținut complex, fiind echipată și cu obiecte destinate procedurii cardio-pulmonare precum dispozitiv (de tipul unei supape) pentru respirația gură la gură, aspirator manual, tuburi pentru inserat în căile respiratorii, sfigmanometru (tensiometru) și stetoscop. Pentru intervenția în leziuni de tip traumatic (hemoragii, fracturi etc.) poate conține și pansamente destinate anumitor zone ale corpului precum plasturi tăiați pe forma anumitor zone ale corpului (genunchi), tampoane sterile pentru ochi / tampoane cu un strat nonadeziv de tifon sau din petrolat pentru a absorbi mai bine, bandaje elastice/de tip rolă/triunghiulare, catarame de tip fluture (utile în sutura rănilor predispuse infectării), atele (pentru gestionarea fracturilor), soluție salină cu seringă, săpun și șervețele antiseptice pentru curățarea rănilor și agenți hemostatici (pentru a grăbi coagularea în hemoragiile grave). Pentru a preveni infectarea persoanei care acordă primul ajutor, trusa poate include și ochelari de protecție sau șorț. De asemenea, poate include și pătură izoternă (din aluminiu) destinată intervenției în situații de hipotermie.
În ceea ce privește medicația conținută, aspirina este în principal folosită pentru durere de piept (antiagregat plachetar), iar ibuprofenul poate fi folosit în entorse și întinderi musculare. Codeina are un efect analgezic dar și antidiareic, epinefrina este utilă mai ales când călătoriți în medii sălbatice pentru a preveni șocul anafilactic (nu tratează șocul în sine, însă deschide căile respiratorii pentru a preveni sufocarea și a permite un timp pentru acordarea unui tratament corespunzător și are un efect scurt), antihistaminicele precum difenhidramina pot fi folosită în reacții alergice extreme. Pentru simptome diareice puteți include medicamente precum loperamid, săruri de rehidratare orală, cărbune medicinal (pentru otrăvire) sau medicamente emetice (pentru a induce voma - de obicei nu este recomandat să provocați vărsăturile, cel mai bine fiind să apelați la numărul de telefon destinat apelurilor de urgență în caz de otrăvire - puteți să îl notați pe un bilețel alături de alte numere de telefon importante în acest sens), săruri de tip carbonat de amoniu (în caz de leșin). Este utilă includerea unui gel pentru arsuri cu un conținut anestezic ușor (precum lidocaină) și antiseptic și a unuia pentru prurit (precum cremă/unguent pe bază de cortizon sau cremă cu calamină).
O trusă de prim ajutor poate avea un conținut ușor diferit dacă, de exemplu, este destinată intervenției în anumite medii (de exemplu în transportul pe apă poate include și remedii pentru răul de mare).
De reținut
Este de ajutor să achiziționați și un manual pentru a putea utiliza corespunzător și în condiții de siguranță conținutul trusei de ajutor. De asemenea, când administrați medicamentele din trusă trebuie să citiți întotdeauna prospectul cu atenție. Verificați dozajul, mai ales când este vorba despre un copil, și aveți grijă la eventualele instrucțiuni de folosire și reacții adverse. Din când în când urmăriți ca ambalajele medicamentelor să fie intacte, în caz contrar acestea trebuie înlocuite. În cazul în care aveți nevoie de informații suplimentare, este de preferat să cereți sfatul medicului sau al farmacisutlui.
Surse:
www.medicinenet.com; https://en.wikipedia.org; http://kidshealth.org