Primele zile departe unul de celălalt: sfaturi pentru o adaptare ușoară
Începerea creșei sau a grădiniței reprezintă un stres atât pentru copil, cât și pentru tine. Ce face acolo? Plânge? Este cuminte? A mâncat? A dormit? Sunt întrebări pe care orice părinte și le pune, atunci când se desparte de puiul său. În primele zile, copilul s-ar putea să nu fie agitat. Curiozitatea îl va face să „uite" de tine pentru câteva ore. Apoi, ar putea începe să-ți simtă lipsa, să devină neliniștit, temător, trist, în funcție de felul în care se adaptează și cât de repede o face. Fii alături de el în toată această perioadă! Ajută-l să facă și primii pași în colectivitate, așa cum l-ai ținut de mânuțe atunci când a învățat să meargă.
Important este să îi explici ce îl așteaptă, să-l pregătești pentru ziua pe care o va petrece alături de educatoare și ceilalți copii. Fii cât mai pozitiva, cu zâmbetul pe buze, spune-i că merge la joacă, că vei veni după el cât de repede poți. Explică-i totul, vorbește cu el. Copiii înțeleg mai multe decât credem noi. Tonul vocii tale îl va calma și îi va da o stare de bine.
Trebuie să știi că cel mic trece printr-o perioadă stresantă. Totul e nou în jurul său, iar dacă această stare se prelungește, îi va slăbi sistemul imunitar. De asemenea, intrarea în colectivitate presupune și o expunere mai mare la virusuri și bacterii. Pregătește-te să îl ții și acasă.
Cât de des este normal să răcească copilul meu și cum îl tratez
Nu te speria! Așteaptă-te chiar și la zece răceli pe an. Perioada dintre septembrie și martie, în care schimbările de temperatură sunt dese, este cea mai grea. Încălzirea globală și fenomenele extreme sunt tot mai dese, așa că nu este exclus ca cel mic să răcească chiar și în lunile călduroase. Ce trebuie să faci? În primul rând, ține-l acasă. Nu-ți face probleme cu jobul: ai dreptul la concediu medical pentru îngrijirea copilului, până când cel mic face șapte ani; aici descoperi mai multe.Răceala durează între 7 și 14 zile, iar de obicei trece singură. Tu doar îl ajuți să o depășească mai ușor. Pentru febră folosește Ibuprofen și Paracetamol și împachetări cu comprese călduțe. Nu îi da copilului antibiotice decât la recomandarea medicului. Nici tratamentele homeopate nu îl ajută să scape de febră.
Nu poate mânca? Nu este o problemă, nu încerca să-l îndopi. Nici noi adulții nu avem poftă de mâncare când suntem bolnavi. În schimb, hidratează-l cât mai bine. Tusea este normală, iar pentru o calma folosește siropuri recomandate de medic. Nu face abuz de picături nazale, folosește-le două-trei zile, dar nu mai mult, pentru că îi poți agrava congestia nazală.
Poți folosi și remedii naturale: lămâile și cătina sunt bogate în vitamina C și pot fi administrate în combinație cu miere de albine. Ceapa, tăiată mărunt și ținută peste noapte lângă patul copilului, ajută la desfundarea nasului.
Dacă nu mai are febră, cel mic își poate relua activitățile. Este bine totuși să nu te grăbești să-l duci din nou la creșă sau la grădiniță. Mai așteaptă o zi-două după ce simptomele au dispărut, scoate-l la plimbare și pregătește-l pentru revenirea în colectivitate.
Concluzia e simplă: răcelile sunt normale, nu trebuie să te sperie. Chiar dacă apar des, iar matematica îți spune că cel mic va fi bolnav chiar și 70 de zile pe an, vezi partea plină a paharului. Tot îți rămân aproape 300 de zile în care vei avea un copil sănătos.
Sursa foto: shutterstock.com