Oferă-i alimente care conțin nutrienți benefici pentru imunitate
Nutrienții din alimente pot ajuta sistemul imunitar în mai multe moduri:
- Furnizând antioxidanți ce protejează celulele sănătoase;
- Susținând dezvoltarea și activitatea celulelor din sistemul imunitar;
- Stimulând producerea anticorpilor, adică a proteinelor care protejează corpul de virusuri, de bacterii, de toxine și de fungi, asigurând eliminarea acestora.
Ținând cont de aspectele amintite, pentru a avea grijă permanent de imunitatea copilului tău, nu doar în sezonul rece, include în meniul său alimente care sunt sursă de:
Vitamine
Dintre vitaminele care sunt esențiale pentru sistemul imunitar fac parte:
- Vitamina A: printre alimentele care oferă vitamina A se numără, de exemplu, morcovii, cartofii dulci, mango, caisele etc;
- Vitamina B6: este implicată în formarea limfocitelor, celule albe care ajută corpul să lupte cu infecțiile. Cele mai cunoscute alimente cu vitamina B6 sunt carnea de pasăre, somonul, bananele și cerealele fortificate;
- Vitaminele B9 și B12: joacă un rol crucial în formarea celulelor roșii, importante pentru răspunsul sănătos al sistemul imunitar în fața germenilor. Alimente cu vitamina B9 sunt, spre exemplu, ouăle, leguminoasele, legumele cu frunze verzi. Surse de vitamina B12 sunt carnea și ficatul de vită, somonul, cerealele fortificate etc.
- Vitamina C: printre cele mai bune surse de vitamina C sunt citricele, ardeii grași, kiwi, fructele de pădure, pătrunjelul etc;
- Vitamina D: alimente care furnizează vitamina D sunt, spre exemplu, peștele și uleiul de pește, gălbenușul de ou, ciupercile, produsele fortificate (de exemplu produsele lactate, cerealele pentru micul dejun etc);
- Vitamina E: surse naturale de vitamina E sunt, de pildă, somonul, avocado, uleiurile vegetale, migdalele, nucile etc.
Minerale
Și ele au un rol foarte important în funcționarea sistemului imunitar deoarece influențează:
- Imunitatea înnăscută: prima „linie de apărare” în fața germenilor, incluzând pielea, mucusul, acizii din stomac, enzimele din transpirație și lacrimi, celulele sistemului imunitar;
- Imunitatea dobândită: se bazează pe un sistem de învățare și de adaptare pentru a recunoaște și contracara agenții patogeni. Acest tip de imunitate este reglată de celule și de organe cum ar fi ganglionii limfatici, splina, timusul, măduva osoasă.
Printre mineralele care nu trebuie să lipsească din alimentația copilului pentru un sistem imunitar puternic se regăsesc:
- Fierul: poate fi obținut atât din alimente de origine animală (de exemplu carnea roșie), cât și vegetală (de exemplu leguminoasele, caisele uscate sau cerealele fortificate);
- Seleniul: se găsește, de exemplu, în nucile braziliene, în carnea de pasăre, în produse lactate etc;
- Zincul: regăsit în alimente precum nucile, cerealele integrale, carnea, produsele lactate etc.
Proteine
De ele depinde producerea anticorpilor și celulelor imunitare. Din acest motiv, pentru a se bucura de o imunitate bună, copiii au nevoie atât de proteine de origine animală (carne, pește, ouă, lactate), cât și vegetală (leguminoase, nuci și semințe).
Grăsimi sănătoase
Dintre grăsimile benefice se remarcă acizii grași Omega-3, care stimulează sistemul imunitar să răspundă eficient pentru a contracara germenii, reducând totodată inflamația. Alimente cu Omega-3 sunt peștele, semințele de in, semințele de chia, nucile etc.
Asigură-te că se odihnește suficient
Datorită somnului, organismul are răgazul necesar pentru a se reface. De asemenea, în timpul somnului, sistemul imunitar produce citokine, proteine care combat infecțiile și inflamațiile. Așa se explică de ce, dacă nu beneficiază de suficient somn, copiii sunt mai predispuși îmbolnăvirilor și se refac mai greu după boală.
Un copil în primul an de viață are nevoie de mai mult de 11 ore de somn pe zi, preșcolarii ar trebui să doarmă aprox. 10-13 ore pe zi, iar cei ce sunt la școală aprox. 9-12 ore.
Ai grijă să se hidrateze
Este ușor să neglijăm consumul de lichide din cauza vremii reci, însă trebuie să ții minte că menținerea hidratării contribuie inclusiv la funcționarea normală a sistemului imunitar. Practic, acesta se bazează pe fluxul sanguin pentru a transporta fluide și nutrienți și pentru a transmite eficient semnale de comunicare între organe. În condițiile în care plasma din sânge este alcătuită 90% din apă, hidratarea este absolut necesară.
Mai mult, hidratarea adecvată contează enorm și pentru sistemul limfatic, care conlucrează cu sistemul imunitar. Sistemul limfatic se bazează pe limfă, un fluid ce conține aprox. 90% apă și care transportă celulele albe din sistemul imunitar în tot corpul.
Ca să-ți stimulezi copilul să consume cât mai multe lichide încearcă și trucurile de mai jos:
- Oferă-i recipiente și pahare cât mai colorate, cu imprimeuri care să-l încânte;
- Adaugă felii de fructe în apă pentru a obține arome cât mai agreabile;
- Profită de momentele în care se joacă într-o zi rece și invită-l la o „petrecere” cu ceai pentru a savura un ceai călduț;
- Fii un model pentru copilul tău și arată-i că te hidratezi pe tot parcursul zilei.
Încearcă să previi deficiențele nutriționale cu ajutorul suplimentelor alimentare
O dietă echilibrată previne deficiențele nutriționale, inclusiv cele care se leagă de nutrienții resposabili de funcționarea corectă a sistemului imunitar. Cu toate acestea, trebuie să știi că, dacă ai un mic „mofturos”, nu vei reuși întotdeauna să-i pui la dispoziție toți nutrienții ce stau la baza unei imunități puternice. Din acest motiv, nu greșești dacă te consulți cu medicul pediatru pentru a-i administra copilului un supliment alimentar.
O variantă demnă de luat în seamă este și VITADEP PICĂTURI ORALE (de la Dr. Phyto), creat special pentru prevenirea deficiențelor de vitamine în caz de aport nutrițional insuficient, de carențe nutriționale mari sau dacă dieta nu este suficient de variată. Produsul poate fi utilizat și pentru copiii aflați în primul an de viață și, grație prezenței vitaminelor D și K, esențiale pentru oase puternice, este recomandat în perioadele de creștere în vederea unei dezvoltări armonioase. În același timp, VITADEP conferă energie datorită vitaminelor B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12). Mai mult, suplimentul susține imunitatea copilului nu numai în sezonul rece, ci în orice perioadă a anului întrucât conține și următorii nutrienți:
- Vitamina A;
- Vitamina C;
- Vitamina E.
Încurajează-ți copilul să se joace în aer liber
Una dintre cele mai la îndemână soluții pentru a sprijini imunitatea copilului în sezonul rece este să îl încurajezi să se joace și afară. Astfel, activitățile fizice în aer liber stimulează circulația sanguină, care ajută celulele din sistemul imunitar să circule în corp. Totodată, când stă la aer, copilul nu mai respiră germenii proveniți din spațiile interioare, iar șansele de a se îmbolnăvi scad. Cu alte cuvinte, implicarea constantă în activități fizice în aer liber întărește sistemul natural de apărare a organismului, mărindu-se și rezistența în fața infecțiilor respiratorii frecvente în sezonul rece.
Pe lângă adoptarea măsurilor prezentate, pentru a avea grijă de imunitatea copilului este indicat să ții cont și de acest aspect: stresul influențează negativ și sistemul imunitar. Pe de o parte, stresul cronic crește nivelul hormonului cortizol, ceea ce interferează cu răspunsul inflamator al organismului și reduce activitatea celulelor din cadrul sistemului imunitar. Pe de altă parte, un nivel ridicat al stresului perturbă somnul, benefic și el pentru funcționarea sănătoasă a sistemului imunitar.
Raportându-te la aspectele menționate anterior, ca să atenuezi impactul stresului asupra copilului ia în calcul și aceste sfaturi:
- Asigură-te că se respectă diferite rutine: consistența în ceea ce privește rutinele creează stabilitate și îl ajută pe copil să se simtă în siguranță și relaxat;
- Mizează pe comunicarea deschisă: copilul este mai liniștit dacă reușește să se elibereze de tensiuni și de emoții negative prin intermediul discuțiilor cu părinții;
- Implică-l cât mai des în activități care îl binedispun;
- Încurajează-l să se implice în activități fizice variate;
- Învață-l câteva tehnici de respirație care să-l ajute să se calmeze.
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, drphyto.ro
Surse articol: healthline.com, health.clevelandclinic.org, health.umms.org, link.springer.com, med.upenn.edu, my.clevelandclinic.org, nutritionsource.hsph.harvard.edu, pmc.ncbi.nlm.nih.gov, portlandpediatric.com, sleepfoundation.org