Obiceiuri care îți pun imunitatea la încercare. Cum ne putem proteja?

Obiceiuri care îți pun imunitatea la încercare. Cum ne putem proteja?

Bianca Geica - Redactor Senior

Faci sport, consumi foarte rar alimente nesănătoase, dar cu toate acestea episoadele de gripă și răceală nu îți dau pace? Adevărul este că în ultimii doi ani, imunitatea noastră a fost pusă la încercare mai mult ca oricând, fapt ce ne-a determinat să renunțăm la obiceiurile noastre culinare nesănătoase și să avem, în general, mai multă grijă de sănătatea noastră. 

Însă o imunitate puternică nu se construiește numai printr-o alimentație echilibrată! Anumite obiceiuri pe care le faci în fiecare zi și pe care, fără să vrei neapărat, le insufli și copiilor tăi, își pun încet-încet amprenta asupra organismului tău.

femeie care mananca pizza pe canapea

Iată care sunt cele 8 obiceiuri care îți pun imunitatea la încercare și la care ar trebui să renunți treptat:

1. Nu bei suficientă apă

Apa reprezintă 60% din corpul nostru, așa că nu este prea surprinzător faptul că aportul suficient de apă este benefic pentru sănătatea întregului organism. Hidratarea ne ajută să ne păstrăm memoria ascuțită, starea de spirit stabilă și motivația intactă. De asemenea, apa ajută pielea să rămână suplă, corpul să își regleze temperatura, permite mușchilor și articulațiilor să funcționeze mai bine și ajută la eliminarea toxinelor din organism.

Așadar, câtă apă ar trebui să bem? Experții în sănătate au stabilit că un aport zilnic adecvat de lichide este de aproximativ 15,5 căni (3,7 litri) de lichide pe zi pentru bărbați și aproximativ 11,5 căni (2,7 litri) de lichide pe zi pentru femei.

Consumul zilnic recomandat de apă pentru copii, în funcție de vârstă, este:

  • între 5 și 8 ani: 5 pahare (1 litru);
  • între 9 și 12 ani: 7 pahare (1,5 litri);
  • 13 ani și peste: 8 până la 10 pahare (2 litri).

Copiii au nevoie de și mai multă apă atunci când fac exerciții fizice. Un copil ar trebui să bea apă înainte, în timpul și după activitatea fizică - chiar dacă nu îi este sete. Important este să se hidrateze!

2. Mănânci noaptea târziu

Există câteva motive pentru care ar trebui să încetezi să mai mănânci înainte de culcare. În primul rând, potrivit National Institutes of Health, mesele târzii în timpul nopții pot provoca indigestie care interferează cu somnul. De asemenea, atunci când consumăm o cantitate semnificativă de alimente seara, avem mai multe șanse să devenim obezi.

Experții în sănătate recomandă să așteptăm cel puțin trei ore după ce am mâncat pentru a merge la culcare. Acest lucru îi dă timp organismului să digere mâncarea, astfel încât să nu ne trezim noaptea cu dureri de stomac, indigestie sau reflux gastroesofagian.

3. Mănânci prea mult și/sau prea repede

Dacă îți faci un obicei din a mânca mult - chiar dacă este vorba de alimente sănătoase - este posibil să te îngrași, iar acest lucru poate duce la boli de inimă, diabet și hipertensiune arterială și poate crește șansele de a suferi de anumite tipuri de cancer.

La fel de nesănătos este și mâncatul „pe repede-înainte”. Atunci când mâncăm prea repede, senzația de sațietate apare mai greu și astfel avem tendința de a consumă mai multe alimente. Astfel, riscăm să creștem în greutate și să atragem mai multe probleme de sănătate. Medicii spun că este important să mestecăm și să mâncăm mai încet, în așa fel încât să îi dăm organismului nostru timp să proceseze alimentele.

4. Consumi alimente care nu îți oferă toți nutrienții de care ai nevoie

Pentru o imunitate puternică și o sănătate de fier este recomandat să mâncăm o varietate de alimente din toate grupele de hrană, astfel încât să beneficiem de toată gama de nutrienți esențiali unei bune funcționari a organismului. Alimentele care în mod natural sunt bogate în nutrienți includ fructele și legumele. Carnea slabă, peștele, cerealele integrale, lactatele, legumele, nucile și semințele sunt, de asemenea, bogate în nutrienți.

Atunci când nu reușim să ne luăm toți nutrienții din alimente, putem apela la suplimente alimentare naturale, special concepute pentru susținerea funcționarii normale a sistemului imunitar.

FortImmuno capsule (pentru adulți) și FortImmuno Kids (pentru copii) de la Dr. Phyto sunt suplimente alimentare care contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar.

Atât FortImmuno capsule, cât și FortImmuno Kids conțin o combinație eficientă de Lactoferină, Vitamine și Zinc, care:

  • Contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar;
  • Eficient în profilaxia și tratamentul infecțiilor respiratorii acute și/sau recurente, inclusiv cea cu Sars-Cov-2;
  • Protejează celulele împotriva stresului oxidativ;
  • Menține homeostazia fierului, facilitând absorbția sa intestinală și transportul în sânge;
  • Tonifică organismul în perioadele de convalescență.

5. Consumi prea multă sare

Corpul nostru are nevoie doar de o cantitate mică de sodiu, spun experții în sănătate. Ar trebui să consumăm aproximativ 1.500 de miligrame de sare în fiecare zi, însă în medie la nivel global se consumă 10 grame de sare pe zi, arată statisticile.

Prea multă sare poate duce la un accident vascular cerebral, boli de inimă și hipertensiune arterială. Una dintre cele mai simple modalități de a reduce aportul de sodiu este să gătim acasă folosind ingrediente proaspete, explică experții în sănătate. De asemenea, aceștia ne sfătuiesc să renunțăm la sare în favoarea ierburilor aromatice și condimentelor pentru a intensifica aromă alimentelor.

6. Nu schimbi suficient de des buretele de vase

Știai că buretele de vase găzduiește de 150 de ori mai multe bacterii și microbi decât suportul periuței de dinți? Specialiștii ne recomandă să schimbăm buretele de vase la maxim 2-3 săptămâni sau, în funcție de cât de des este folosit, chiar o dată pe săptămână.

De asemenea, este foarte important să curățăm buretele de vase după fiecare utilizare, să îl stoarcem bine și să îl lăsăm la uscat. Dacă rămâne umed, noi bacterii se pot înmulți în interiorul său.

femeie care toarna lichid de vase pe buretele de vase

7. Nu acorzi suficientă importanță somnului

Cu siguranță nu de puține ori ai citit despre cât de important este somnul pentru un organism sănătos. Chiar și așa, nu ai acordat o importanță foarte mare acestui aspect. Cercetările arată că un somn insuficient poate compromite sistemul imunitar, judecata și capacitatea de a lua decizii și poate afecta sănătatea inimii. Privarea de somn poate alimenta depresia și poate favoriza creșterea în greutate.

Fundația Națională a Somnului recomandă ca adulții sănătoși să doarmă între 7 și 9 ore pe noapte. Persoanele de peste 65 de ani ar trebui, de asemenea, să aibă între 7 și 8 ore pe noapte.

Bebelușii, copiii mici și adolescenții au nevoie de și mai mult somn pentru a le permite creșterea și dezvoltarea:

  • sugari (0-3 luni): 14-17 ore de somn;
  • sugari (4-12 luni): 12-16 ore de somn;
  • copii mici (1-2 ani): 11-14 ore de somn;
  • preșcolari (3-5 ani): 10-13 ore de somn;
  • școlari (6-13 ani): 9-12 ore de somn;
  • adolescenți (14-17 ani): 8-10 ore de somn.

8. Nu faci suficientă mișcare

Sportul și alimentația sănătoasă merg mână-n mână! Și nu e de mirare. Activitatea fizică are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Nu numai că ne menține în formă și ne face să ne simțim bine, dar exercițiile fizice regulate ne pot ajuta să pierdem în greutate și să fim mai energici.

De asemenea, exercițiile fizice ne mențin inima sănătoasă, reduc riscul unor tipuri de boli cronice, cum ar fi cancerul de sân și unele forme agresive de cancer de prostată, îmbunătățesc fluxul sanguin către creier și ajută la controlul zahărului din sânge.

Adulții ar trebui să facă cel puțin 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată, cum ar fi mersul pe jos în ritm alert, în fiecare săptămână sau 75 de minute de activitate viguroasă (de exemplu, alergare).

Copiii cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani trebuie să fie activi pe tot parcursul zilei, iar copiii și adolescenții cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani trebuie să fie activi timp de 60 de minute în fiecare zi.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: https://www.eatthis.com/surprising-habits-affecting-health/
https://www.verywellfamily.com/how-to-build-healthy-eating-habits-in-kids-620670
https://www.eatingwell.com/article/275602/10-unhealthy-habits-you-need-to-break-now/
https://www.webmd.com/balance/ss/slideshow-bad-habits
https://www.futurefit.co.uk/blog/five-habits-that-destroy-your-healthy-lifestyle/
https://www.cdc.gov/physicalactivity/basics/children/index.htm

Articolul urmator
Nervul sciatic: ce este și cum îți dai seama că suferă
Nervul sciatic: ce este și cum îți dai seama că suferă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Imunitatea la nou născuți. Cum o putem stimula?
    Imunitatea la nou născuți. Cum o putem stimula?

    Spre deosebire de adulți, nou născuții nu au o imunitate pe deplin formată. Sistemul imunitar înseamnă totalitatea mecanismelor de apărare ale organismelor vii față de agenții...

    Cel mic începe grădinița? Cum îl putem proteja împotriva virozelor
    Cel mic începe grădinița? Cum îl putem proteja împotriva virozelor

    Pe lângă entuziasmul și bucuria pe care le ai când îți pregătești micuțul pentru începerea grădiniței, este firesc să ai și emoții. Pe de o parte, te...

    De fiecare dată când soția mă întreabă ce fac copiii când stau cu ei, îi pun răbdarea la încercare cu aceste poze
    De fiecare dată când soția mă întreabă ce fac copiii când stau cu ei, îi pun răbdarea la încercare cu aceste poze

    Să recunoaștem, o dată cu ”meseria” de mamă vine și un soi de tulburare obsesiv-compulsivă pentru sănătatea și bunăstarea copiilor. Așa că, atunci când nu...

    Ce lecție i-a dat un tată fiului său care a agresat un copil la școală. „Nu putem schimba ce s-a întâmplat, dar putem încerca să îndreptăm lucrurile”
    Ce lecție i-a dat un tată fiului său care a agresat un copil la școală. „Nu putem schimba ce s-a întâmplat, dar putem încerca să îndreptăm lucrurile”

    Bullyingul încă este o problemă cu care se confruntă mai toți copiii care intră în colectivitate. Deși există legi împotriva bullying-ului nu numai în...

    Elementul cheie care crește imunitatea copiilor iarna. Ce spune medicul Mihai Craiu
    Elementul cheie care crește imunitatea copiilor iarna. Ce spune medicul Mihai Craiu

    Temperaturile au scăzut simțitor în ultima perioadă, iar mulți părinți se tem să mai iasă cu copiii de teamă că aceștia să nu se îmbolnăvească din cauza frigului....

    Dieta GAPS: cum poate proteja creierul copilului
    Dieta GAPS: cum poate proteja creierul copilului

    Dieta GAPS pornește de la premisa că există o legătură între funcțiile sistemului digestiv și creier. Aceasta a fost creată în 2004, de Dr. Natasha Campbell-McBride,...

    Cifoza, denumită popular „cocoașa” apare și la copii. Care sunt cauzele și cum putem trata acest aspect inestetic?
    Cifoza, denumită popular „cocoașa” apare și la copii. Care sunt cauzele și cum putem trata acest aspect inestetic?

    Ceea ce pare o mică deformație a coloanei cauzată de poziția incorectă a copilului la școală sau atunci când stă nemișcat pe scaun cu orele se poate transforma într-o...

    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții
    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții

    Imunitatea se referă la capacitatea organismului de a se proteja în fața agenților patogeni (bacterii, virusuri, paraziți, toxine). Ne naștem cu ea, dar evoluția ei este...

    © 2025 Qbebe