Imunitatea se formează încă din viață intrauterină, când bebelușului îi sunt transmiși anticorpii mamei prin placentă. Apoi, după naștere, sistemul imunitar al copilului este întărit prin alăptare și continuă să se dezvolte pe tot parcursul copilăriei, până la maturitate. În special în primii 5-6 ani de viață, sistemul imunitar învață să se lupte cu diferite boli, acesta fiind și motivul pentru care până la această vârstă cei mici ajung să răcească frecvent pe parcursul unui an. Este normal ca un copil sub 6 ani să aibă între 6 și 10 viroze respiratorii pe an, mai ales în perioadele în care frecventează creșa sau grădinița.
După vârsta de 6 ani, părinții vor observa că micuții lor nu mai răcesc atât de des, iar asta pentru că deja sistemul lor imunitar a învățat să lupte cu diverși agenți patogeni și și-a format un mecanism de apărare. Asta nu înseamnă ca după această vârstă trebuie să ne preocupăm mai puțin de sănătatea copiilor noștri! Sistemul imunitar trebuie susținut în continuare printr-o dietă echilibrată, dar și prin diferite alte metode deloc complicate.
Cum consolidezi sistemul imunitar al copilului de la o vârstă fragedă
Unele obiceiuri sănătoase pot consolida sistemul imunitar al copiilor, ajutându-l astfel să lupte mai eficient împotriva agenților patogeni sau să se recupere mai repede după un episod de gripă sau viroză respiratorie.
Iată câteva modalități de a pune în mișcare sistemul imunitar al copilului tău:
1. Alăptează-ți bebelușul, dacă este posibil
Laptele matern este cea mai importantă sursă de nutrienți pentru cei mici! Nu degeaba Organizația Mondială a Sănătății recomandă proaspetelor mămici să alăpteze exclusiv la sân până la vârsta de 6 luni, iar apoi să continue alăptarea în paralel cu diversificarea, până la vârsta de 2 ani sau chiar mai mult. S-a demonstrat că alăptarea copilului pe o perioadă cât mai îndelungată duce la creșterea imunității și reduce riscul infecțiilor de tot felul.
Laptele matern este cel mai bun aliment pentru un bebeluș, întrucât este adaptat perfect nevoilor sale. Conține o cantitate optimă de proteine, glucide și lipide necesare unei dezvoltări armonioase, dar și anticorpi, care îl protejează pe copil împotriva infecțiilor urechii, alergiilor, diareei, pneumoniei, meningitei, infecțiilor tractului urinar și sindromului morții subite a sugarului.
Studiile arată că laptele matern poate, de asemenea, să sporească dezvoltarea creierului bebelușului și să contribuie la protejarea acestuia împotriva diabetului insulino-dependent, a bolii Crohn, a colitei și a anumitor forme de cancer mai târziu în viață. Colostrul, acel lapte galben, subțire, care curge de la sân în primele zile după naștere, este de asemenea deosebit de bogat în anticorpi!
2. Asigură-i o alimentație variată
Imunitatea preșcolarilor poate fi consolidată printr-o alimentație variată, echilibrată și pe cât posibil sănătoasă. Nu ne putem ține copiii în permanență departe de tentațiile hipercalorice, care nu aduc niciun beneficiu sănătății lor, dar ne putem asigura că alimentația lor este compusă preponderent din fructe, legume și alimente benefice pentru imunitate. Iată câteva exemple:
- Iaurt. Iaurtul conține probiotice, acele bacterii bune care trăiesc în intestin și mențin echilibrul florei intestinale. Probioticele ajută, de asemenea, organismul să lupte împotriva bolilor. Un studiu a constatat că există un risc cu 19% mai mic, pentru copiii care beau iaurt, de a răci sau a dezvoltă infecții ale urechii și angină streptococică;
- Fructe și legume. Asigură-te că din alimentația copilului tău nu lipsesc fructele bogate în vitamina C, precum citricele, căpșunile, ardeii grași, legumele crucifere și cartofii;
- Carnea slabă. Carnea slabă (de pui, pește) este bogată în proteine necesare bunei funcționări a organismului. Medicii sunt de părere că cei mici nu ar trebui privați de carne atunci când sunt în creștere, întrucât proteinele de origine animală sunt importante în formarea și dezvoltarea masei musculare. Totodată, carnea albă conține vitamine și minerale esențiale pentru oase și dinți puternici și o imunitate de fier.
3. Somnul, esențial pentru un organism sănătos
Somnul este foarte important în dezvoltarea și sănătatea copiilor. Un somn odihnitor, la ore regulate, îi ajută pe cei mici să își dezvolte puterea de concentrare, de învățare și de memorare. De asemenea, somnul ajută la susținerea sănătății fizice.
Un bebeluș poate avea nevoie de până la 16 ore de somn în fiecare zi, iar copiii mici ar trebui să doarmă între 11 și 14 ore. Preșcolarii au nevoie de 10 până la 13 ore de somn, iar copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, între 9 și 12 ore de somn.
Creează o rutină de somn și elimina orice factor de stres înainte de ora de culcare. Creează un mediu proprice somnului și menține o temperatură răcoroasă în dormitorul copilului, situată undeva între 18 și 21 grade Celsius.
4. Învață-ți copilul să se spele corect pe mâini
Circa 80% din infecțiile și virozele respieratorii se răspândesc prin atingere. Învățați-l pe cel mic să se spele pe mâini după ce strănută, tușește și merge la baie, precum și înainte să mănânce sau să își ducă mâna la gură, ochi sau nas.
Spălatul mâinilor cu apă caldă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde poate elimina bacteriile și virușii și poate reduce cu până la 45% șansele de infecții pulmonare.
5. Nu săriți peste imunizări
Urmează sfaturile medicului pediatru atunci când vine vorba de schema de vaccinare a copilului tău. Imunizările încep încă din primele zile de viață și continuă până la vârsta adultă, prevenind boli precum rujeola, oreionul, varicela, rotavirusul și alte infecții.
Dacă ai îndoieli cu privire la vaccinăre, discută cu pediatrul copilului. Acesta te poate ajuta să înțelegi mai bine cum funcționează vaccinurile, ce vaccinuri sunt importante pentru copilul tău și îți poate indică resurse care te pot ajuta, de asemenea.
Suplimentele alimentare - sunt sau nu recomandate pentru copii?
Este în regulă să le administrăm copiilor noștri suplimente alimentare atât timp cât sunt create pentru grupa lor de vârstă. Suplimentele alimentare pot reprezenta soluția potrivită pentru micuții care au restricții alimentare, suferă de anumite boli sau afecțiuni sau refuză, pur și simplu, anumite alimente benefice pentru sănătatea lor.
Pentru fortificarea sistemului imunitar, dar și pentru prevenția și tratamentul virozelor respiratorii la copii, Virodep de la Dr. Phyto vine în ajutor!
Virodep este un supliment alimentar cu extracte din plante și îndulcitori naturali, sub formă de picături orale, indicat în profilaxia și terapia infecțiilor respiratorii de origine virală sau bacteriană, asociat cu antibiotice și simptomatice și în consolidarea sistemului imunitar. Conține un complex unic de fitoextracte standardizate și nutraceutice care:
- scurtează durata infecțiilor respiratorii;
- reduce numărul și severitatea infecțiilor respiratorii;
- previne complicațiile bacteriene;
- susține sistemul imunitar în perioada de vulnerabilitate imunologică.
- nu conține zahăr, lactoză sau gluten
Virodep poate fi administrat copiilor începând de la vârsta de 6 luni, iar pentru prevenție se recomandă administrarea să 10 zile/lună timp de 3 luni.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: https://health.clevelandclinic.org/want-boost-childs-immune-system-5-tips/
https://www.health.harvard.edu/blog/boosting-your-childs-immune-system-202110122614
https://www.parents.com/health/cold-flu/cold/boost-childs-immunity/
https://drwillcole.com/functional-medicine/8-ways-to-naturally-boost-your-childs-immune-system
https://www.health.ny.gov/prevention/nutrition/wic/breastfeeding/importance.htm