Cum se poate manifesta un episod de alergie la copii
Medicii atrag atenția asupra următorului fapt: simptomele ce însoțesc un episod de alergie la copii pot fi atât generale (acestea se resimt la nivelul întregului organism, survenind în situația în care o substanță ce a provocat alergia ajunge în fluxul sanguin), cât și locale (manifestate la nivelul unui anumit sistem, al anumitor organe). În ceea ce le privește pe acestea din urmă, ele pot fi:
- La nivelul mucoaselor de pe tractul respirator- în cazul afectării mucoasei tractului respirator, simptomele pot fi: congestie nazala: congestie nazală, strănut, prurit la nivel nasului, tuse, mâncărimi în gât, prezența dificultăților în respirație
- La nivelul mucoaselor ochilor- Dacă este afectată mucoasa/conjunctiva de la nivelul ochilor, pot apărea: lacrimare, inflamații, mâncărime, roșeața: lăcrimarea ochilor, inflamații, mâncărimi și înroșiri
- La nivelul pielii- O alergie ce este legată de piele se poate manifesta prin: iritații, erupție cutanată, prurit
- La nivelul tractului digestiv- Dacă survine o reacție alergică, simptomele ce se remarcă în mod special sunt diareea și/sau vărsăturile
Practic, odată ce se produce o reacție alergică, în urma reacției sistemului imunitar se vor produce inflamații, ce pot fi localizate pe piele, la nivelul sinusurilor, al căilor respiratorii, al mucoaselor de pe tractul gastro-intestinal. De asemenea, episoadele de alergie la copii pot genera inflamații la nivelul plămânilor. În această situație, vor interveni manifestări precum tuse, respirație șuierătoare, scurtarea respirației, dificultăți în respirație. Astfel, reacția sistemului imunitar care a provocat diverse simptome ale alergiei (de exemplu, o congestie nazală, nasul care curge) va afecta și căile respiratorii, ceea ce va provoca simptome respiratorii.
Pentru a înțelege mai bine de ce este important să știi cum să acționezi ca să reduci episoadele de alergie la copii, vei lua în calcul și acest lucru: persoanele ce au alergii sunt mai predispuse în a dezvolta infecții respiratorii, cum ar fi bronșita de exemplu. Explicația este următoarea: odată ce are loc o reacție alergică și căile respiratorii se pot inflama, ceea ce va stimula creșterea producției de mucus. Studiile au arătat că o acumulare consistentă de mucus, alături de diminuarea capacității sale de a curăța mucoasele de agenții patogeni, poate conduce la inflamații și infecții, în contextul în care se oferă un teren propice proliferării bacteriilor sau virusurilor.
Relația dintre alergii și infecțiile respiratorii- concluziile unor studii
Studiile efectuate de-a lungul timpului au adus în prim-plan următorul fapt: o inflamație cronică sau acută, rezultată în urma unei alergii, va crește predispoziția spre infecții respiratorii. Iată câteva exemple de asemenea studii:
- Un studiu publicat online în anul 2011- În urma acestui studiu, au fost formulate următoarele concluzii: o infecție virală respiratorie poate iniția, menține și amplifica un episod de alergie la nivelul tractului respirator. Pe de o parte, răspunsurile ce țin de imunitatea înnăscută și răspunsurile inflamatorii la o infecție virală acută sunt strâns legate de reacțiile alergice. Pe de altă parte, răspunsurile imune față de celulele Th2 (ce sunt implicate în medierea patologiei inflamatorii ce este asociată alergiilor) vor deveni mai puțin eficiente în combaterea infecțiilor. În același timp, alergiile vor stimula activitatea receptorilor de rinovirusuri din mucoasa celulelor epiteliale. Nu în ultimul rând, oamenii de știință au constatat că alergiile pot influența și activitatea receptorilor virusurilor gripale
- Un studiu apărut în „European Respiratory Journal”- Și din acest studiu reiese relația care există între alergii și infecțiile respiratorii. Conform acestuia, virusurile ce însoțesc infecțiile respiratorii pot agrava astmul și ar putea contribui la sensibilizarea la alergii. În plus, predispoziția spre alergii ar putea să mărească predispoziția spre infecții virale respiratorii mai severe. Virusurile sunt cele care cresc sensibilitatea față de alergenii inhalați, ceea ce va conduce la amplificarea inflamației de pe căile respiratorii și la intensificarea unei reacții alergice. Mecanismul considerat responsabil pentru acest fenomen este mărirea permeabilității mucoaselor de pe tractul respirator și „recrutarea” celulelor dendritice (sunt cele ce inițiază răspunsul imunitar primar, fiind și cele care generează răspunsuri imunitare specifice față de alergeni) pe mucoase în timpul unei infecții acute
- Un studiu publicat online anul trecut în „Italian Journal of Pediatrics”- În studiu este adus în atenție următorul aspect: atât bolile infecțioase, cât și afecțiunile ce implică inflamație, au la bază același mecanism: pe mucoasele de pe tractul respirator se acumulează celule imune inflamatorii, care amplifică inflamația. Din acest motiv, inflamația din alergie determină un „cerc vicios”, ce va permite predispoziția spre recurența infecțiilor respiratorii și care va intensifica simptomele
Ce sunt infecțiile de tract respirator
Așa cum s-a susținul pe baza studiilor amintite anterior, se poate vorbi despre o relație între episoadele de alergie la copii și infecțiile tractului respirator. În ceea ce le privește pe acestea din urmă, ele se referă la infecțiile care apar, de exemplu, la nivelul nasului, al sinusurilor, al faringelui, laringelui, traheei, bronhiilor, plămânilor. Ele sunt generate de virusuri sau bacterii care pătrund în corp, de obicei prin nas și prin gură. Infecția se va transmite de la o persoană la alta prin strănut, tuse și/sau atingere.
Infecțiile tractului respirator superior sunt:
- răceala obișnuită
- rinita (se referă la inflamația cavității nazale)
- infecția sinusală (aceasta poate fi sinuzită sau rinosinuzită)
- faringita
- amigdalita
- laringita
- laringotraheita (presupune inflamarea laringelui și a traheei)
- traheita (inflamația traheei)
- epiglotita (se referă la inflamarea părții superioare a laringelui)
Simptomele care acompaniază infecțiile tractului respirator sunt foarte diverse, ca de exemplu:
- obstrucție nazală
- congestie nazală
- prezența mucusului în exces
- nas care curge
- dureri de cap
- febră
- strănut
- senzație de disconfort în gât sau durere
- dificultăți la înghițire
- tuse
- răgușeală
- dureri musculare
- pierderea vocii
- durere sau senzație de presiune la nivelul feței (simptom ce survine în caz de sinuzite)
Este neapărat necesar să iei cât mai rapid legătura cu un medic dacă micuțul tău se confruntă cu simptome severe precum dificultate mare la înghițit, dificultăți în respirație și febră mare (de pildă, dacă un bebeluș ce are sub vârsta de 3 luni are temperatura intrarectală de 38 sau mai mare; dacă un bebeluș ce are între 3 și 6 luni are temperatura intrarectală mai mare sau egală cu 37,8; dacă un copil cu vârsta mai mică de 2 ani are mai mult de o zi temperatură mai mare de 37,8 și dacă aceasta este însoțită de tuse sau de diaree; dacă un copil de peste 2 ani are febră și se confruntă cu stare generală alterată persistentă, erupții pe piele, dureri de urechi, de cap, diaree și/sau vărsături persistente).
Infecțiile tractului respirator inferior ce pot afecta copiii sunt:
- bronșita acută (de cele mai multe ori este produsă de virusul sincițial respirator)
- bronșiolita (este o infecție virală ce presupune inflamarea celor mai mici dintre căile respiratorii; această infecție este mai frecventă la copiii ce au în jurul vârstei de 2 ani)
- pneumonia (caracterizată în principal de febră și de tuse persistentă)
În privința gripei, aceasta poate afecta atât căile respiratorii superioare, cât și pe cele inferioare.
Principalul simptom al unei infecții ale tractului respirator inferior este tusea (uscată sau seacă), dar pot surveni și manifestări precum:
- stare generală alterată (însoțită și de diminuarea apetitului, de scăderea energiei)
- febra
- accelerarea respirației sau se poate observa un tipar neregulat al acesteia
- senzație de apăsare în piept sau durere
- dificultăți în respirație
- respirație șuierătoare
În cazul în care vei sesiza, la copilul tău, manifestări precum o tuse severă (care nu îi permite să se odihnească și este urmată și de vărsături), dificultăți în respirație, respirație accelerată, durere în piept și respirație șuierătoare, vei solicita cât mai repede ajutor medical.
Cum să procedezi pentru a mai reduce din episoadele de alergie la copii
În condițiile în care, așa cum s-a precizat, alergiile pot crește riscul ca un copil să dezvolte și infecții ale tractului respirator și, dacă le va contacta, acestea pot fi mai severe decât în cazul în care nu se confruntă cu această problemă, este indicat să ții cont și de următoarele sfaturi:
Ține permanent legătura cu medicul alergolog
În cazul în care știi că ai un copil cu alergii sau cu astm sau bănuiești că suferă de vreuna dintre aceste afecțiuni, adresează-te cât mai rapid unui medic alergolog. Acesta va recomanda teste specifice (testul alergologic cutanat, teste serologice, test epicutanat- pe piele se va lipi un plasture ce conține un alergen) și după aceea le va interpreta, astfel încât să se prescrie tratamentul adecvat.
Cel mai indicat tratament pentru alergii include: evitarea alergenilor, imunoterapia (se adresează mai ales persoanelor ce au alergii respiratorii; se recomandă copiilor ce au de la 5 ani în sus; poate fi sub formă sublinguală/sub formă de tablete- este indicată să se înceapă cu 2-4 luni înainte de sezonul alergiilor copilului- sau sub formă injectabilă- se administrează în afara perioadelor marcate de alergie) și medicamente (de exemplu, antihistaminicele, spray-uri nazale, decongestionantele- nu sunt recomandate copiilor cu vârsta sub 4 ani, medicamente specifice pentru simptomele de astm).
Asigură acasă un mediu care să nu fie propice alergiilor
Una dintre cele mai eficiente modalități de a mai diminua din episoadele de alergie la copii este să ai grijă să asiguri un mediu cât mai sigur. În acest scop, vei urma și pașii de mai jos:
- Încearcă să menții camera copilului cât mai puțin aglomerată (cu cât acolo se vor afla mai puține obiecte, cu atât se va diminua riscul ca micuțul să vină în contact cu diferiți alergeni)
- Renunță la covoare și la draperii/perdele ample (oricare dintre acestea sunt periculoase întrucât pot reține praf și alți alergeni)
- Folosește un aspirator cu filtru HEPA (acesta poate filtra chiar și cei mai fini alergeni)
- Ai grijă să nu aveți prea multe animale de pluș (acestea rețin praf și acarieni)
- Curăță des cu mopul sau cu o cârpă umedă
- Apelează la aer condiționat pentru a filtra alergenii din exterior (ai însă grijă să cureți și să înlocuiești periodic filtrele)
- Se va evita fumul de țigară (acesta poate agrava în special simptomele copiilor ce suferă de alergii respiratorii)
- Animalele de companie vor sta cât mai departe de copil (dacă bănuiești că părul de animale provoacă episoade de alergii copilului tău, gândește-te să găsești un alt cămin pentru animalul de companie; până când vei reuși, încearcă să nu lași animalul de companie în dormitorul copilului)
- Renunță la produsele de curățenie bazate pe chimicale (aromele acestora și diferiți compuși din ele sunt factori iritanți, amplificând pericolul declanșării unei reacții alergice)
- Pune-i la dispoziție copilului o saltea antialergică, dar și o pilotă și perne care să fie antialergice
Mizează pe suplimente alimentare pe bază de plante
Suplimentele alimentare cu plante reprezintă o altă metodă prin care poți să contribui la reducerea episoadelor de alergie la copii, cu atât mai mult cu cât acestea sunt asociate infecțiilor de pe tractul respirator. Spre exemplu, ALLERDEP® Sirop cu îndulcitori naturali (nu conține nici gluten, nici lactoză) se bazează pe un mix de extracte din plante menite să susțină funcționarea normală a tractului respirator, fiind recomandat atât pentru prevenirea și reducerea simptomelor ce țin de alergiile asociate infecțiilor respiratorii, cât și pentru ameliorarea infecțiilor tractului respirator superior sau inferior (precum laringite, amigdalite, faringotraheobronșite, bronhopneumonii, bronșite) favorizate de tendința de a se dezvolta reacții alergice.
Plantele care acționează sinergic pentru a-ți ajuta copilul să depășească mai ușor manifestările alergiilor și ale infecțiilor respiratorii sunt:
- Arinul negru- Face parte dintre cele mai apreciate remedii gemoterapice pentru afecțiuni ale tractului respirator ce implică inflamație precum rinite, bronșite, sinuzite, astm bronșic, având efecte antiinflamatorii și antialergice
- Carpenul- Se remarcă prin proprietățile antiinflamatorii, calmante, cicatrizante, sedative, diminuând spasmele aflate pe căile tractului respirator superior afectate de rinofaringite, traheobronșite și traheite. În același timp, se utilizează și pentru mucoasele afectate de sinuzite
- Coacăzul negru- Este unul dintre remediile naturale folosite în caz de inflamații de origine alergică produse pe tractul respirator, acțiunea sa fiind comparată cu cea a cortizonului. Astfel, planta ajută la creșterea nivelului de corticosteroizi, ceea ce va fi benefic pentru reacțiile inflamatorii și alergice. Un studiu preliminar realizat în Noua Zeelandă a evidențiat faptul că în coacăzul negru se află compusul numit epigallocatechin, grație căruia se va diminua inflamația de la nivelul plămânilor, ceea ce va fi util pentru persoanele ce suferă de astm alergic. Același studiu a arătat că în coacăzul negru se află antocianini, cu proprietăți antioxidante, ce influențează pozitiv mecanismele inflamatorii, completând răspunsul imun natural la inflamații. În plus, alt compus valoros din plantă este reprezentat de flavonoide (ce intervin asupra permeabilității membranelor, având efect reglator și venind în completarea efectelor acidului ascorbic, astfel că vor contribui la inhibarea eliberării de substanțe ce generează inflamația)
- Ginkgo- Valoros datorită compușilor numiți ginkgolide, care pot interveni în episoadele alergice întrucât au capacitatea de a inhiba reacții caracteristice în stări inflamatorii și alergice (precum bronhoconstricția și edemul, determinate de mediatorul numit PAF- ce este implicat în procese alergice, astmatice și inflamatorii; ginkgolidele sunt utile și pentru inhibarea chemotaxiei- proces ce se referă la mișcarea direcționată a celulelor către substanțe chimice sau particule). Alături de ginkgolide, în compoziția ginkgo sunt și flavonoidele, utile pentru tractul respirator întrucât au acțiuni antiinflamatorii, antialergice, antiastmatice, spasmolitice
- Lemnul-dulce- Ceea ce îl face de mare folos pentru aparatul respirator este prezența compusului glicirizină, ce este o saponină cu proprietăți antiinflamatorii, antispastice și emoliente. De asemenea, glicirizina are impact pozitiv asupra acțiunii sistemului imunitar întrucât favorizează procesul de fagocitoză (proces de capturare și de distrugere exercitat de o celulă asupra unei alte celule sau particule) al celulelor neutrofile (intră în structura sistemului imunitar, fiind implicate și în procesele inflamatorii), stimulând totodată și producerea de interferon gamma. În aceste condiții, lemnul-dulce este recomandat și pentru boli inflamatorii cronice, așa cum este și bronșita. Mai mult, un studiu de laborator a arătat că lemnul-dulce inhibă constricția căilor respiratorii, hiperactivitatea acestora, diminuând și inflamația plămânilor, fiind util pentru astmul bronșic
- Măceșul- Este binecunoscut pentru conținutul ridicat de vitamina C și pentru că tocmai datorită acesteia mărește biodisponibilitatea antioxidanților flavonoide și carotenoide, ceea ce este binevenit și pentru infecțiile tractului respirator. Măceșul este apreciat și pentru acțiunile sale antialergică și antiinflamatoare, inclusiv în caz de inflamații ce recidivează. Un studiu a subliniat faptul că măceșul este un puternic remediu antiinflamator, fiind indicat și în completarea unui tratament pentru astm
- Menta- Prin prezența mentolului, relaxează mușchii netezi ai tractului respirator, având efecte spasmolitice, expectorante. Mentolul are și proprietăți decongestionante, ajutându-ți copilul să respire mai ușor în cazul infecțiilor de pe tractul respirator superior
- Urzica- Folosită din cele mai vechi timpuri ca remediu natural, urzica susține sănătatea sistemului imunitar, echilibrează răspunsul inflamator și este căutată pentru afecțiunile tractului respirator ce implică mucus, cum ar fi răceala, gripa, bronșita, pneumonia
Prin prezența plantelor descrise, ALLERDEP® Sirop oferă beneficii extraordinare pentru copilul tău, fiind o soluție pentru diminuarea episoadelor alergice asociate infecțiilor respiratorii, dar și pentru ameliorarea simptomelor dezagreabile ce însoțesc aceste infecții. Produsul se remarcă în mod special întrucât:
- Contribuie, prin scăderea inflamației și acțiunea decongestionantă, la prevenția și reducerea manifestărilor alergice asociate infecțiilor de pe tractul respirator
- Fluidizează secrețiile bronșice și calmează tusea
- Reduce hiper-reactivitatea de la nivelul bronhiilor
- Stimulează un răspuns normal al organismului copilului în fața alergenilor
- Ajută la ameliorarea manifestărilor cutanate de natură alergică (erupții, roșeață, mâncărimi)
Pentru obținerea celor mai bune rezultate, este indicat ca ALLERDEP® Sirop să fie administrat copiilor și adulților atât în scop preventiv (cu 2 săptămâni înainte să înceapă sezonul infecțiilor respiratorii), cât și pentru fazele acute (administrarea se va face pe o perioadă de cel puțin 3-4 săptămâni până la 3 luni) în funcție de vârstă, după cum urmează:
- Pentru bebelușii între 6 și 12 luni- 2,5 ml sirop (dizolvat în puțină apă) de 2 ori pe zi, la 1 oră după mese
- Pentru copiii între 1 și 3 ani- 5 ml sirop de două ori pe zi, la 1 oră după mese
- Pentru copiii cu vârsta între 3 și 6 ani- 7,5 ml sirop de două ori pe zi, la 1 oră după mese
- Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani- 10 ml sirop de două ori pe zi, la 1 oră după mese
- Pentru adulți- 10 ml de 3-4 ori pe zi, la 1 oră după mese
Ca să poți să te bucuri oricând și de alte produse inovatoare, pentru cei mici și pentru cei mari, bazate pe fitoextracte standardizate și nutraceutice, dezvoltate și create prin tehnologii de ultimă generație, vino în universul Dr.Phyto accesând site-ul drphyto.ro.
Asigură-te că micuțul tău se hidratează bine
În condițiile în care persoanele ce au alergii se confruntă cu o creștere a cantității de mucus, printre cele mai la îndemână moduri de a mai reduce din episoadele de alergie la copii se află și hidratarea suficientă. Procedând așa, mucusul se va putea fluidiza, în special în situațiile în care acesta deranjează la nivelul gâtului și este vorba de tuse.
De asemenea, ține minte că hidratarea este esențială și în situația în care copilul se confruntă și cu simptomele generate de infecțiile respiratorii!
Evită expunerea copilului la aer uscat
Altă modalitate deloc dificil de pus în practică pentru ca episoadele de alergie la copii să poată fi depășite mai ușor este ca aceștia să petreacă mai mult timp într-un mediu cu aer umed. Spre deosebire de aerul uscat, cel umed va contribui la fluidizarea mucusului, facilitând eliminarea acestuia și îl va ajuta pe copil să respire mai bine, ajutând totodată și în cazul în care suferă de pe urma tusei persistente.
Un prim pas pe care îl vei face în acest scop va fi să achiziționezi un umidificator în camera în care copilul stă cel mai mult. Înainte să te apuci să-l folosești, cere însă un sfat din partea unui medic dacă ai un copil ce suferă de astm. Pentru ca umidificatorul să nu facă mai mult rău decât bine, vei avea grijă să-l cureți regulat și să monitorizezi, cu ajutorul unui higrometru, nivelul de umiditate din încăperea respectivă (potrivit specialiștilor, acesta ar trebui să fie undeva între 30-50%).
În același timp, expunerea la o sursă suplimentară de umiditate, utilă pentru a reduce din intensitatea episoadelor de alergie la copii, se poate realiza și cu ajutorul inhalațiilor de aburi (din baie de exemplu).
Surse: alergologultau.ro, bioclinica.ro, cedars-sinai.org, childrens.com, erj.ersjournals.com, emedicine.mescape.com, everydayhealth.com, healthline.com, ijponline.biomedcentral.com, medicalnewstoday.com, medericenter.org, medichub.ro, medlife.ro, ncbi.nlm.nih.gov, frontiersin.org, pubmed.ncbi.nlm.noh.gov, researchgate.net, rileychildrens.org, sciencedaily.com, topdoctors.co.uk, webmd.com
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com