Alergiile sunt mult mai frecvente în rândul copiilor decât la adulți, iar identificarea timpurie a acestora ajută la îmbunătățirea calității vieții celui mic. Studiile arată că, la nivel mondial, aproximativ 1 din 8 copii suferă de astm, 1 din 13 prezintă eczeme și 1 din 8 suferă de rinită alergică.
Cele mai frecvente simptome ale alergiilor sunt erupțiile cutanate sau urticaria (dermatită atopică sau eczeme), dificultățile de respirație (astm), strănutul, tusea, secrețiile nazale sau lăcrimarea excesivă, precum și durerile de stomac.
Rinita alergică
Cea mai frecventă alergie întâlnită la copii este rinita alergică, ce este cunoscută și sub denumirea de febra fânului. Anumiți alergeni din mediul înconjurător, precum polenul, praful, iarba, unele plante și animale, mucegaiul, cauzează rinita alergică. Printre simptomele pe care le poate manifesta copilul se numără rinoreea, congestia nazală, strănutul, tusea, mâncărimea și lăcrimarea. Simptomele sunt similare unei răceli, însă rinita alergică se manifestă mai mult timp. Dacă te numeri printre părinții pentru care termenul alergie praf este sinonim cu suferința copilului, poți lua în considerare instalarea în casă a unui purificator de aer, astfel încât să poți ține ferestrele închise mai mult timp în sezonul răspândirii polenului în aer sau când praful de afară este cu adevărat deranjant. Detalii aici.
Congestia nazală
Alergiile reprezintă cea mai frecventă cauză a congestiei nazale la copii. Din cauza nasului înfundat, copilul ajunge să respire pe gură, mai ales în timpul somnului, iar acest lucru afectează calitatea odihnei. În cazul netratării congestiei nazale și a respirației bucale, pot apărea probleme în ceea ce privește creșterea dinților și a unor oase ale feței. Tratarea precoce a alergiilor care cauzează congestia nazală poate preveni apariția acestor probleme.
Infecții la nivelul urechilor
Alergiile pot provoca o inflamație la nivelul urechilor și pot produce acumulări de lichide, din cauza cărora copilul poate dezvolta infecții care pot duce la pierderea auzului. Bebelușii care au auzul afectat din diferite motive, în timp ce învață să vorbească, ar putea avea probleme în a dezvolta un limbaj corespunzător vârstei. Cea mai frecventă afecțiune a urechii este otita medie seroasă, care se manifestă, cel mai adesea, în randul copiilor, dar și adulții se pot confrunta cu diferite forme ale ei. Este o afecțiune care poate provoca pierderea de auz cu cel puțin 20 de decibeli, având implicații și consecințe grave.
Alergii alimentare
Alergiile alimentare afectează 3 - 6% dintre copiii din țările dezvoltate, peste 170 de alimente fiind responsabile pentru manifestarea acestora. Cele mai frecvente reacții alergice în rândul copiilor sunt la alune și lapte, însă printre alimentele declanșatoare se pot număra ouăle, peștele, crustaceele, nucile, soia și grâul. Studiile arată că aproximativ 40% dintre copiii care manifestă alergii alimentare sunt alergici la mai mult de un aliment. Și tot un procent de 40% dintre copiii cu alergii alimentare au experimentat reacții severe, precum anafilaxia. Procedurile medicale pentru tratarea anafilaxiei cauzate de alergiile alimentare au crescut cu 380 de procente între 2007 și 2016. Simptomele anafilaxiei se manifestă, în majoritatea cazurilor, în decurs de câteva minute de la momentul expunerii la un alergen. În cazul copiilor care au alergii alimentare este recomandată epinefrina (adrenalina autoinjectabilă), care trebuie administrată imediat ce apar primele simptome.
În situația în care copilul suferă de alergii este important să ții ferestrele închise în sezonul de răspândire a polenului, în special în zilele cu aer uscat și vânt, să păstrezi curățenia în casă, pentru a împiedica răspândirea acarienilor și a prafului, să eviți plantele decorative și animalele de companie și să nu mergi cu cel mic în locuri în care se fumează (mai ales dacă e vorba de spații închise). De asemenea, este important să consulți medicul pentru a primi tratament adecvat în prevenirea simptomelor alergiilor.
Sursă foto: Sunny studio/ Shutterstock