Experții în sănătate spun că, deși frigul nu reprezintă cauza principală a răcelilor la copii, poate amplifica răspândirea virusurilor care le provoacă. Iar asta pentru că ne forțează să petrecem mai mult timp în interior (în casă, în sălile de clasă, centre comerciale sau locuri de joacă acoperite), în preajma unui număr mai mare de oameni. Iar când suntem în preajma mai multor persoane, în spații închise, neaereisite, microorganismele care provoacă infecții respiratorii se pot răspândi mult mai ușor. Virusurile se răspândesc mai ușor în aerul uscat din încăperile încălzite, avertizează specialiștii.
Ce putem face noi, părinții, pentru a-i feri pe micuții noștri de răceli și alte infecții respiratorii? Ne spune Prof. Dr. Gabriela Zaharie, medic primar neonatologie! Aceasta ne-a vorbit despre virusul sincițial respirator (VSR) care, la nivel mondial afectează aproximativ 64 de milioane de persoane și provoacă 160.000 de decese în fiecare an, conform studiilor, fiind totodată principala cauză de deces la copiii sub 5 ani, potrivit statisticilor.
Ce este virusul sincițial respirator (VSR)?
VSR este un virus ARN monocatenar, care se transmite asemenea celorlalte virusuri, pe cale respiratorie prin picăturile expulzate în aer prin tușe sau strănut. Acest virus se localizează la nivelul tractului respirator, apoi se răspândește, din aproape în aproape, în tractul respirator inferior.
Acest virus face parte din familia „Paramyxoviridaee” și are, de cele mai multe, ori o evoluție imprevizibilă. Pe parcursul traseului său poate produce bronşiolite, otite și chiar pneumonii.
Deși epidemiile de VSR pot să apară oricând pe parcursul anului, de obicei sunt mai frecvente în lunile mai reci, de iarnă și dau mari bătăi de cap părinților, dar și medicilor pediatri și neonatologi, mai ales atunci când virusul vine în contact cu sugarul mic sau cu un bebeluș născut prematur ce are un fond favorizant pentru această infecție. Conform statisticilor, incidența maximă a infecțiilor severe cu VSR se înregistrează la bebeluşii între 2 și 8 luni.
De aceea este foarte important să știm care sunt simptomele acestui virus, iar atunci când evoluția este nefavorabilă, spre agravare, să ne adresăm unui medic, spune Prof. Dr. Gabriela Zaharie.
Care sunt simptomele VSR?
Virusul sincițial respirator, ca și alte infecții respiratorii virale, debutează cu simptome de tract respirator superior precum:
- nas înfundat;
- tuse;
- strănut.
Apoi, manifestările clinice evoluează rapid, în 1-2 zile, astfel că cei mici pot prezenta simptome specifice infecțiilor de tract respirator inferior:
- respirație rapidă (tahipnee);
- insuficiență respiratorie;
- respirație șuierătoare (wheezing);
- febra de până la 38.5 grade Celsius;
- lipsa poftei de mâncare;
- deshidratare.
La bebeluşi, simptomatologia evoluează pe parcursul a 3-5 zile, dar poate ajunge și până 7-10 zile. De obicei, intensitatea virusului sincițial respirator este mai severă decât a unei răceli obișnuite.
Sunt unii copii mai predispuși la infecția cu VSR? Care sunt factorii de risc?
În cazul infecției cu VSR există, ca și factori de risc, prematuritatea, adică atunci când copilul se naște înainte de 37 de săptămâni, dar mai mult sunt expuși cei care se nasc înainte de 35 de saptămâni de gestație, spune Dr. Zaharie. La fel de predispuși la infecția cu VSR sunt și micuții care au suferit complicații în perioada neonatală de tipul bronhodisplaziei pulmonare și, de asemenea, copiii cu malformații cardiace.
Există și anumiți factori de mediu care favorizează infecția cu VSR. Spre exemplu, Dr. Zaharie recomandă să nu se fumeze niciodată în camera în care stă copilul. Copiii mici expuși la fum de țigară au risc mai mare de a contracta VSR și potențial simptome mai severe.
De asemenea, se recomandă evitarea zonelor aglomerate și interacțiunea cu alți copii mici, în special cu cei care prezintă răceală sau febră. Medicul subliniază importanța spălatului des pe mâini, pentru evitarea răspândirii viruslui sincițial respirator, precum și al altor virusuri sau bacterii care ar putea provoca infecții respiratorii.
Cum protejăm copiii împotriva infecțiilor respiratorii și a celor cu VSR?
În general, atunci când vorbim de măsuri de prevenție împotriva virusurilor, avem două posibilități:
- nespecifice: evitarea aglomerației, spălatul pe mâini, evitarea contactul cu persoane care manifestă simptome specifice răcelii sau gripei;
- specifice: vaccinarea cu anticorpi monoclonali, care protejează împotriva VSR. Acești anticorpi monoclonali vizează exact proteina de care se prinde virusul, iar prin aceasta reușesc să blocheze și să evite infecția cu VSR. În prezent, însă, nu există un vaccin pentru VSR disponibil pe piață, dar sunt disponibile medicamente care pot proteja copiii mici cu risc înalt de infecție severă cu VSR.
Mai multe informații despre virusul sincițial respirator (VSR) și cum îți poți proteja copilul împotriva infecției cu acest virus găsești pe despreVSR.ro.
Acest articol face parte din campania educațională despre prevenirea infecțiilor cu Virus Sincițial Respirator (VSR) în rândul copiilor - Despre VSR - organizată sub egida Asociatiei de Neonatologie din Romania, a Societății Romane de Pediatrie, a Asociației Română pentru Nou-născuții Îndelung Spitalizați – ARNIS, cu susținere AstraZeneca. Campanie avizată de Ministerul Sănătății.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: https://www.ccmhhealth.com/should-i-be-worried-if-my-child-is-always-sick/
https://desprevsr.ro/
https://ro.wikipedia.org/wiki/Paramyxoviridae
https://answers.childrenshospital.org/rsv-vaccine/
https://www.thelancet.com/pdfs/journals/lancet/PIIS0140-6736(22)00478-0.pdf