Frenul labial restrictiv: cum îți afectează bebelușul

Frenul labial restrictiv: cum îți afectează bebelușul

Bianca Geica - Redactor Senior

Dacă bebelușul refuză sânul sau nu reușește să prindă mamelonul, este posibil să aibă fren labial restrictiv, cunoscut, în termeni populari, ca „buza legată”.

În cavitatea bucală există, în mod normal, trei frenuri: frenul lingual, frenul labial superior și frenul labial inferior. Cele care provoacă probleme sunt doar frenurile restrictive, care împiedică mișcarea liberă a buzelor sau a limbii și împiedică realizarea corespunzătoare a funcțiilor acestora în organism. Cel mai des întâlnit tip de fren este cel lingual, motiv pentru care uneori importanța frenului labial este trecută cu vederea.

bebelus care sta pe burta, pe pat, razand

Ce este frenul labial la bebeluși

Frenul labial este o fâșie de țesut muscular (membrană) care leagă buza superioară de gingie. Apare cel mai frecvent la nivelul buzei superioare, rareori și la cea inferioară, și poate cauza, pe lângă atașarea dificilă a bebelușului la sân, o serie de alte simptome precum: colici, reflux gastroesofagian, agitație, probleme legate de creșterea în greutates au tulburări ale somnului.

În mod normal, după naștere, frenul labial își încheie funcția primară și se estompează aproape total, rămânând lung, subțire și foarte elastic, în așa fel încât să permită mișcarea liberă a buzelor. Când nu se întâmplă acest lucru, putem vorbi de un fren labial restrictiv, care restricționează mișcarea liberă a buzei și afectează gingia și dintii incisivi centrali.

Citește și: Probleme in dentitia copilului: ghid pe varste

Cum se depistează frenul labial restrictiv

Un fren lingual restrictiv generează, cel mai adesea, probleme de alăptare. Există însă și alte simptome care ar trebui să îți dea de gândit și de care ar trebui să țîi cont pentru a-ți da seama dacă bebelușul tău are un fren lingual restricitv. Fii atentă atât la simptomele tale, cât și la cele ale bebelușului.

Simptomele mamei:

  • sfarcuri crăpate, cu răni, sângerânde;
  • canale înfundate;
  • dureri la alăptare;
  • privare de somn pentru că bebelușul nu se poate hrăni suficient și va încerca să compenseze mâncând mai
  • des, inclusiv noaptea;
  • umflaturi ale sânilor;
  • mastită;
  • scăderea rezervei de lapte.

Simptomele bebelușului:

  • reflux gastroesofagian;
  • colici;
  • gaze;
  • dificultatea bebelușului de a se atașa la sânul mamei;
  • imposibilitatea de a ține suzeta sau biberonul;
  • perioade extinse de alăptare;
  • molfairea sfarcurilor cu gingiile;
  • muscarea sfârcului, pentru a se agață mai bine de mamelon;
  • incapacitatea de a goli sânul;
  • adormirea la sân, urmată de treziri repetate;
  • creștere insuficientă în greutate;
  • clincăit în timpul alăptării;
  • salivare excesivă;
  • probleme cu maxilarul, cauzate de distanțarea dinților;
  • inecarea cu lapte sau supt însoțit de întreruperi, care îi permit bebelușului să ia o gură de aer.

Frenul labial restrictiv superior, principala cauză a apariției strungăreței

Frenul labial restrictiv este principala cauză a apariției strungăreței. Asta pentru că țesutul fibros al frenului atașează buza de gingie într-un punct foarte apropiat de cei doi incisivi centrali superiori, împiedicând astfel dezvoltarea lor în poizitie normală.

Frenul labial restrictiv împiedică alinierea corectă a dinților, chiar și în condițiile purtării unui aparat dentar.

copil caruia ii lipseste un dinte de lapte din fata

Frenul labial superior rupt - este sau nu motiv de îngrijorare?

Un fren labial rupt apare, de regulă, în urmă unui accident (copilul se lovește și își rupe buza superioară sau inferioară) și nu reprezintă o leziune gravă. Chiar dacă nu trebuie să te îngrijorezi, este important ca pe cel mic să îl consulte un medic specialist, pentru a-i prescrie un tratament sau pentru a decide dacă leziunea este sau nu una gravă.

Frenul labial restrictiv inferior

Frenul labial poate fi atât superior, cât și inferior, atunci când este restricționată mișcarea buzei inferioare. În cazul frenului labial inferior, situația este similară cu cea a frenului labial superior, doar că se aplică buzei inferioare.

Simptomele sunt aceleași și, la fel că în cazul frenului superior, frenul labial superior poate provoca apariția strungăreței la nivelul incisivilor centrali inferiori.

Frenectomia labială superioară - ce presupune

Frenul labial restrictiv poate împiedica dezvoltarea normală a dinților și poate cauza probleme de vorbire în rândul copiilor. Tocmai de aceea, majoritatea medicilor ortodonți recomandă frenecotomia labială pentru îndepărtarea frenului labial. Este o intervenție ușoară, foarte ușor suportată de micii pacienți, fiind realizată cu laserul.

Sângerarea este inexistentă sau foarte redusă, nu necesită fire de sutură și nu necesită anestezie generală, ci doar una locală, ușoară.

Frenectomia labială reduce disconfortul oral, îmbunătățește aspectul fizionomic prin eliminarea strungăreței și reface complet funcția masticatorie. Este indicat că această intervenție să fie realizată cât mai devreme, atunci când copilul este mic, pentru că procedura este suportată mai ușor, iar vindecare este mai rapidă.

Citește și: Febra de la dinți: cum să îți dai seama dacă bebelușul se confruntă cu erupția dentară sau are alte afecțiuni

Frenectomia durează aproximativ 10-15 minute și se vindecă în câteva săptămâni. Într-adevăr, disconfortul post-operator durează undeva între 7 și 10 zile, iar în acest timp copilul trebuie să urmeze un regim alimentar și un tratament medicamentor indicate de medic.

Căt costă operația de frenectomie?

Prețul frenectomiei, operației de fren labial, diferă în funcție de clinică. De regulă, tarifele pornesc de la 300 lei, însă pe lângă acest preț, trebuie să mai iei în calcul și consultațiile pre și post-operatorii, care pot porni de la 100-150 lei, precum și costul tratamentelor.

Așadar, un fren labial restrictiv, pe lângă atașarea dificilă a bebelușului la sân, o serie de alte simptome. Poate împiedica dezvoltarea normală a dinților și poate cauza probleme de vorbire în rândul copiilor. Dacă observi ca micuțul tău are un fren labial restrictiv, mergi la medicul specialist!

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Poza care a uimit internetul și care demonstrează cum laptele matern protejează bebelușul de boli
Poza care a uimit internetul și care demonstrează cum laptele matern protejează bebelușul de boli

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce este presiunea atmosferică și cum îți afectează starea
    Ce este presiunea atmosferică și cum îți afectează starea

    Ți s-a părut vreodată că durerile de cap apar în timpul sau după schimbări ale vremii ? Sau te-ai simțit obosită ? Sau pur și simplu nu aveai o starea prea bună?...

    Lipsa somnului: de ce apare și cum îți afectează sănătatea
    Lipsa somnului: de ce apare și cum îți afectează sănătatea

    În lumea rapidă de astăzi, privarea de somn a devenit o epidemie tăcută, care afectează milioane de persoane din toate grupele de vârstă. Fie că este din cauza programului...

    Cifra destinului: cum se calculează și cum îți afectează destinul
    Cifra destinului: cum se calculează și cum îți afectează destinul

    În momentele în care stai de vorbă cu tine însăți, poți încerca să-ți răspunzi și la întrebări precum: „Încotro mă îndrept? Oare...

    Ce înseamnă deficitul caloric și cum îți afectează sănătatea
    Ce înseamnă deficitul caloric și cum îți afectează sănătatea

    Vrei să slăbești, dar incă nu îți este clar ce înseamnă deficitul caloric ? În termeni simpli, deficitul caloric are loc atunci când arzi mai multe calorii prin...

    Stres oxidativ: ce este și cum îți afectează sănătatea
    Stres oxidativ: ce este și cum îți afectează sănătatea

    Stresul este de mai multe tipuri și, din păcate, te îmbolnăvește și te îmbătrânește mai mult decât crezi. În ceea ce privește stresul oxidativ, acesta...

    Anhedonie: incapacitatea de a simți plăcere: ce este și cum îți afectează viața
    Anhedonie: incapacitatea de a simți plăcere: ce este și cum îți afectează viața

    Majoritatea persoanelor au, de-a lungul vieții, momente în care simt că își pierd interesul pentru lucruri/activități care altădată aduceau bucurie. Cu toate acestea,...

    Ai fost „oaia neagră” a familiei? Uite cum îți afectează viața acest lucru
    Ai fost „oaia neagră” a familiei? Uite cum îți afectează viața acest lucru

    A fi „oaia neagră” a familiei nu este un rol ușor de înțeles în copilărie și ușor de acceptat la maturitate. Rebelii, cei care nu se încadrează în...

    Din culisele psihoterapiei: cum afectează infidelitatea părinților copilul
    Din culisele psihoterapiei: cum afectează infidelitatea părinților copilul

    Un terapeut de peste hotare ne explică cum afectează infidelitatea partenerului sănătatea mentală a copilului. Citește articolul pentru a afla mai multe.

    © 2025 Qbebe