Nou-născuții nu vin cu un manual de instrucțiuni și, pentru început, vei avea, cu siguranță, o mulțime de întrebări despre comportamentul și aspectul lor. Vor fi momente în care îți vei pune la îndoială capacitatea de a avea grijă de o creatură atât de mică și gingașă, însă, crede-ne pe cuvânt, te vei descurca.
Pentru a căpăta și mai multă încredere în rolul tău de mamă și pentru că știm că primele săptămâni după ieșirea din spital pot fi dificile, ți-am pregătit câteva sfaturi de îngrijire a bebelușului.
Hrănirea nou-născutului
La început poate părea că tot ce face bebelușul tău este să mănânce, dar, treptat, tu și bebelușul veți intra într-un ritm, iar cantitatea de lapte pe care o produci se va stabiliza.
Hrănește bebelușul ori de câte ori dorește și lasă-l să decidă când s-a săturat. Acest lucru se numește alăptare la cerere.
Dacă îi oferi completare cu formulă specială pentru nou-născuți, acordă atenție procesului de igienizare a biberoanelor, deoarece pe suprafața acestora se pot dezvolta bacterii. Pentru sistemul digestiv încă nedezvoltat complet al nou-născutului acest lucru poate fi periculos. Un sterilizator biberoane îți va fi de mare ajutor în primele luni pentru a curăța eficient biberoanele și tetinele . Află mai multe detalii aici.
Baia și masajul nou-născutului
Nu este necesar să-i faci baie bebelușului în primele zile. În schimb, este necesar să îi cureți cu grijă fața, gâtul, mâinile și fundulețul. Pentru acest proces poți utiliza câteva dischete îmbibate în apă și stoarse. Acest proces se numește "topping and taililing".
Pentru baie, alege un moment în care bebelușul este treaz și binedispus și asigură-te că temperatura din încăpere este potrivită pentru el. Ideal este să îți pregătești toate cele necesare la îndemână, astfel încât baia să nu dureze mai mult decât este nevoie.
Înfășoară trupul bebelușului într-o muselină și toarnă ușor apă cu mâna peste el, pentru a se obișnui cu temperatura apei. Apoi spală-i cu grijă încheieturile și căpșorul. În primele zile bebelușul va avea bontul ombilical prins cu o clemă din plastic. Astfel, atunci când îl speli va trebui să ai grijă la toaletarea buricului, astfel încât zona să nu se infecteze. Pentru aceasta, curăță cu grijă locul respectiv, conform recomandărilor primite în maternitate.
La final, masează mâinile, piciorușele și pieptul bebelușului cu o cremă delicată sau cu un ulei pentru bebeluși.
Schimbatul scutecului bebelușului
Bebelușii au nevoie să fie schimbați foarte des. Nu-i lăsa prea mult timp într-un scutec umed sau murdar, deoarece urina și bacteriile pot provoca iritații ale pielii și erupții cutanate.
Utilizează o aleză pentru a preveni murdărirea patului și asigură-te că ai mereu la îndemână pachetul de șervețele umede fără parfum, care te va scoate din încurcături până ajungi cu bebelușul la duș.
Calmarea bebelușului atunci când plânge
Plânsul este modul în care bebelușul tău îți spune că are nevoie de confort și îngrijire. Dar nu este întotdeauna ușor să îți dai seama ce vrea.
Dacă bebelușul este schimbat și hrănit și totuși plânge, încearcă să-i masezi ușor spatele și dă play unei melodii sau unor sunete liniștitoare. Pot fi calmante sunetele care le amintesc micuților de siguranța din pântecele mamei, precum zumzetul unui ventilator sau înregistrarea bătăilor inimii.
Somnul bebelușului
Este normal ca nou-născuții să doarmă în reprize pe parcursul nopții, precum și în timpul zilei. Unul dintre motive este faptul că nou-născuții nu fac încă distincție între zi și noapte.
De asemenea, bebelușii cresc rapid în primele luni și au stomacul foarte mic. Acest lucru înseamnă că trebuie să se hrănească puțin și des, de aceea se trezesc de mai multe ori pe noapte.
Pe măsură ce bebelușul crește, va începe treptat să aibă nevoie de mai puține mese pe timpul nopții și va dormi mai mult.
Așadar, cu timpul, părinții învață să detecteze și să înțeleagă nevoile, dorințele și ritmul copilului lor. Îngrijirea unui nou-născut nu este ușoară, dar totul devine mai simplu de gestionat, mai ales atunci când ai la îndemână sfaturile potrivite.
Surse foto: Shutterstock.com