- Care este frecventa scaunelor la sugar?
- Care este culoarea normala a scaunului unui sugar?
- Care este explicatia scaunului verde la sugar?
- Scaun verde la bebeluși: de ce apare
- Scaun verde bebe lapte praf: de ce are această culoare?
- Scaun verde închis bebe: din ce cauză are această culoare?
- Scaun verde și urât mirositor la bebeluși! Mergem la doctor?
- Scaun verde la bebeluși: ce spun mămicile pe forum
Care este frecventa scaunelor la sugar?
In prima saptamana de viata, un sugar va avea scaun de patru sau cinci ori pe zi. Insa incepand cu a doua saptamana, numarul scaunelor zilnice ale sugarului poate scadea la unu sau doua.
Totusi, in cazul bebelusilor alaptati la san, scaunul poate aparea dupa fiecare alaptare si poate continua in acest mod pe tot parcursul primei luni.
Care este culoarea normala a scaunului unui sugar?
In primele luni de viata ale sugarilor, scaunele pot varia de la verde la galben, culori normale ale scaunelor sugarilor la aceasta varsta. Iata care sunt eventualele cauze ale colorarii scaunelor sugarului.
Scaunele albe la un un sugar a carui piele s-a inchis la culoare, de parca s-ar fi bronzat, pot fi un semn de icter, in special atunci cand sugarul urineaza mai inchis la culoare decat in mod normal.
In ceea ce priveste scaunele rosii la sugari, trebuie sa stii ca nu intotdeauna este vorba despre sange. Cele mai comune cauze ale scaunelor rosii la sugari sunt alimentele rosii, in special sfecla rosie si lemnul-dulce. De asemenea, la copiii cu diaree, roseata supei de rosii sau a gemurilor se va putea vedea in scaun, precum si o serie de medicamente si vitamine ce pot colora scaunul sugarului in rosu.
Scaunele negre pot fi consecinta medicamentelor, produsele cu fier fiind principalele cauzatoare de scaune negre la sugari. Scaunele negre, de asemenea, mai pot fi si consecinta lemnului-dulce sau a spanacului.
Si totusi, cea mai importanta cauza a scaunelor negre este o sangerare produsa in intestinal sugarului. Sangerarea in stomac sau in intestinul subtire nu produce un scaun rosu ca sangele intrucat sangele este afectat de continutul stomacului si de acizi, devenind in acest mod negru. Intotdeauna apelati la un medic specialist atunci cand sugarul arata ca se simte rau si are scaune negre, dar mai ales daca bebelusul are dureri abdominale.
Care este explicatia scaunului verde la sugar?
Scaunul verde la sugari reprezinta evacuarea rapida a materiilor fecale din intestin, care nu permite oxidarea bilei. Scaunul verde poate fi urmarea unor alimente, laxative, antibiotice, din pricina inmultirii exagerate a microbilor in intestin (gastroenterita infectioasa).
Scaunele verzi la sugari sunt inofensive, daca apar ocazional. Scaunele verzi la sugari pot fi vazute adesea la bebelusii cu diaree si sunt doar semnul ca scaunul a trecut atat de repede prin intestin incat secretia de bila nu a avut timpul necesar pentru a-si schimba culoarea in cea normala, maro, a scaunelor obisnuite.
In cazul in care scaunele verzi apar in mod repetat, apelati la un medic specialist.
Scaun verde la bebeluși: de ce apare
Exista mai multe cauze ale scaunului verde la sugari si cele mai multe dintre acestea nu sunt motive de ingrijorare.
Trebuie sa stii ca scaunul verde poate fi urmarea consumarii laptelui praf cu continut crescut de fier. Unii sugari care sunt hraniti cu lapte praf pot avea scaune verzui din cauza fierului continut de laptele praf. Dar, atat timp cat sugarul tau este fericit si nu pare sa aiba probleme cu constipatia, nu ai de ce sa-ti faci griji.
O alta cauza a aparitiei scaunului verde poate fi icterul la bebelusi. Un sugar ce are icter, poate avea scaune inchise la culoare sau scaune verzui. Acest simptom trece de obicei imediat dupa terminarea sedintelor de fototerapie.
Alergia la lactate poate fi, de asemenea, o cauza a aparitie scaunelor verzi la sugari. Exista sugari care sunt foarte sensibili la anumite produse din alimentatia mamei. Daca sugarul tau are scaune verzi cu o consistenta mucoasa, urme de sange in scaun insotite de iritatii ale pielii, este foarte posibil sa fie alergic la unul dintre alimentele pe care le consumi tu. Desigur, in momentul in care simti ca ceva este in neregula cu sugarul tau, mergi la medicul specialist spre a elimina orice risc.
Trebuie totusi sa stii ca uneori sugarii pur si simplu au scaune verzi. Culoarea scaunului bebelusului poate varia. Orice nuanta de galben, mustar sau verde este destul de normala pentru scaunul unui sugar, iar daca greutatea copilului este una normala, nu ai de ce sa-ti faci griji.
Spre a evita problemele de digestie ale sugarului tau, trebuie sa ii asiguri un regim alimentar echilibrat si sanatos, bogat in vitamine si proteine, fara insa a exagera cu alimentatia.
Scaun verde bebe lapte praf: de ce are această culoare?
Este adevărat că scaunul verde la bebelușii hrăniți cu lapte praf este ușor diferit față de cel al copiilor exclusiv alăptați la sân. Acest scaun verde la bebeluși apare dintr-un motiv simplu. Formulele de lapte praf pe care le găsești în comerț sunt îmbogățite cu fier. Cantitatea de fier din hrană duce la apariția unui scaun verde la bebe hrănit cu lapte praf. În cazul în care vorbim despre o carență, iar pediatrul recomandă și niște suplimente cu fier, atunci poate să apară și un scaun verde închis la bebe. Fierul este o componentă esențială a organismului, făcând parte din compoziția hemoglobinei, adică acea proteină care transportă oxigen la nivelul tuturor țesuturilor. Fierul modifică atât culoarea, cât și consistența scaunelor atunci când este administrat.
Un scaun verde la bebeluși, dar cu o consistență solidă poate să mai apară și dacă cel mic primește prea mult fier. Dacă micuțul se simte bine, are scaune mormale pentru vârsta lui și nu are probleme digestive, atunci pentru scaunele verzi date de concentrația mare de fier din laptele praf nu se impune luarea unor măsuri speciale. Pe de altă parte, dacă vezi o schimbare în starea generală a bebelușului, iar scaunele sau rare sau prea dese, atunci este indicat să discuți cu pediatrul pentru a înlocui forumla de lapte praf. În mod normal, după modificarea dozelor de fier, acel scaun verde la bebeluși trebuie să dispară în maxim 3 – 4 zile, fiind înlocuit de un scaun cu o consistență mai moale și de o culoare maronie.
Scaun verde închis bebe: din ce cauză are această culoare?
Un scaun verde închis la bebeluși poate mai tare decât unul normal, acest lucru fiind cauzat în mare parte tot de fierul pe care cel mic îl primește prin laptele praf. În schimb, dacă bebelușul este hrănit la sân și tot elimină un scaun verde închis, poate fi vorba și despre o alergie la proteina din lapte. Pe lângă acest scaun verde la bebeluși de culoare închisă, alte simptome ale alergiei la proteina din lapte sunt constipația, diareea, voma sau urticariile de la nivelul pielii. Dacă bebelușul are doar scaune închise la culoare, diareice sau tari timp de mai multe zile, este necesară prezentarea de urgență la unui pediatru. Diareea este asociată și cu deshidratarea, care este la fel de periculoasă.
De asemenea, putem vorbi de scaun verde la bebeluși și dacă tu ai consumat alimente verzi înainte de a-l hrăni pe bebe. Alimentele precum spanacul, mazărea sau alte legume verzi vor schimba, la rândul lor, culoarea scaunului la bebeluși. Ține cont de faptul că bebelușul poate avea o alergie chiar la unul dintre alimentele verzi pe care le consumi frecvent. Trebuie să fi atentă la semnele pe care ți le dă cel mic. Dacă are scaune verzi mai închise pentru mai multe zile, atunci încearcă să eviți alimentele care lui îi fac probleme.
În același timp, trebuie să amintim faptul că în prima săptămână de viață copilul va avea așa numitele „scaune de lapte” sau scaune de tranziție. Primul scaun va fi meconiul. Acest prim scaun al bebelușului după naștere este verde închis, de multe ori aproape negru, fiind bogat în bilirubină (pigment biliar). Fiecare bebeluș elimină meconiul, compus și din impuritățile și lichidul amniotic pe care bebe le-a înghițit în burtica mamei. Meconiul se elimină în maxim 24 - 72 de ore de la naștere. Astfel, nu te panica dacă bebe are scaun verde închis în primele zile de la naștere, acest lucru fiind perfect normal.
Scaun verde și urât mirositor la bebeluși! Mergem la doctor?
În primele zile de viață ale bebelușilor, scaunele acestora sunt lipsite de miros. Pe măsură ce zilele trec, iar intestinul se colonizează cu bacterii, scaunele încep să aibă un miros mai înțepător. Acest proces este normal, având în vedere că intestinul nostru este colonizat de peste 1000 de tipuri de bacterii, toate acestea formând un ecosistem stabil. Aceste bacterii numite și probiotice sunt considerate a fi „bune” pentru corpul nostru. Aceste probiotice din intestin ne protejează împotriva infecțiilor, mențin sănătatea reproductivă și metabolizează alimentele.
Mirosul scaunelor este mai puternic la bebelușii hrăniți cu lapte praf, față de cei alăptați. Dacă bebelușul are scaune normale și se simte bine, atunci mirosul nu prezintă un motiv de îngrijorare, ci face parte din funcționarea normală a organismului. În schimb, un scaun verde și urât mirositor la bebeluși, ce are și o consistență apoasă sau este prea tare, poate fi un semn ce indică faptul că nutrienții nu sunt absorbiți corect. În acele cazuri, scaunele urât mirositoare vin însoțite și de alterarea stării generale a copilului. În cazul în care bebe nu se simte bine și are scaune urât mirositoare, trebuie să mergi cu el la medic pentru tratament. Un astfel de tratament pentru reglarea nivelului de vitamine și minerale din corp se bazează, de obicei, pe administrarea unor suplimente nutritive.
Scaun verde la bebeluși: ce spun mămicile pe forum
Schimbarea culorii scaunului la bebeluși este o situație pe care unele proaspete mămici o asociază cu probleme de sănătate grave. Însă, de cele mai multe ori, nu există motive de îngrijorare. Poți afla mai multe despre scaun verde la bebeluși de pe forum, direct de la alte mămici.
„Toți bebelușii au la un moment scaun verde, iar colorația în galben se face treptat, odată ce începe să bea mai mult lapte. Nu trebuie sa faci aproape nimic pentru a rezolva acest scaun verde la bebeluși, deoarece trece de la sine. Poți întreba și medicul, fiindcă mai sunt și unele picături din plante care schimbă culoarea scaunului.” – utilecopii.ro forum
„Stai liniștită cu acest scaun verde la bebeluși. Cel mai bine este să-l alăptezi în continuare. Eu am avut problema asta cu bebe pe la 1 lună jumate. Am întrebat mai mulți pediatrii și mi-au spus toți că nu însemnă nimic, atâta timp cât bebe ia în greutate și este vesel.” – forum.desprecopii.com
„Este normal ca scaunul verde să apară la copii alăptați și mai ales la cei hrăniți mai des. Copii au de multe ori tendința de a cere o porție nouă de lapte înainte ca cea veche să se digere complet. De aceea, digestia este ușor "deranjată" și elimină scaune verzui. Fiul meu era alăptat după program, însă, de multe ori, se întâmpla să nu pot să-l potolesc decât punându-l la sân, iar asta se întâmpla cu mult înainte de ora mesei. Din cauza asta făcea adesea colici și avea scaun verde.” – forum.desprecopii.com
„Acest scaun verde la bebeluși este cauzat de trecerea rapidă a alimentelor prin intestin, astfel încât bila, secretată în vederea digerării alimentelor, nu are răgazul să se oxideze, proces în care își schimbă culoarea din verde în brun.” – romedic.ro forum
În primele luni de viață scaunele bebelușilor variază de la galben la verde. Formulele de lapte praf îmbogățite cu fier, icterul sau intoleranța la proteina din lapte sunt printre cauzele apariției unui scaun verde la bebeluși. Motivul de îngrijoarare cu privire la orice scaun verde la bebeluși trebuie să apară dacă se observă și alte schimbări în starea generală a celui mic. Apelează cu încredere la un pediatru dacă obervi că starea bebelușului tău se degradează. Nu îi da din proprie inițiativă medicamente bebelușului drept tratament, pentru că tot ce vei face este să înrăutățești situația.
Surse: healthline.com, verywellfamily.com, ghtkids.com, copilul.ro, baby.unica.ro, reginamaria.ro
Surse foto: istockphoto.com