Sondaj de opinie Qbebe: Alaptare sau lapte praf?

Sondaj de opinie Qbebe: Alaptare sau lapte praf?

Louise Tanase - Contributor

Intr-o epoca din ce in ce mai moderna, in care fiecare dintre noi cauta sa isi usureze viata cat mai mult, in care folosim diverse aparate si dispozitive pentru orice, alaptarea bebelusului a devenit si ea una dintre activitatile care sunt tehnologizate, accesorizate si artificializate fara a fi necesar. Afla care sunt diferentele intre alaptarea la san si laptele praf.

In cazul in care vei cauta informatii pe forumuri despre alaptarea bebelusului, vei gasi, fara indoiala, foarte multe mamici care sustin ca nu au alaptat bebelusul la san pentru ca laptele lor nu era bun, nu era suficient, bebelusul nu avea putere sa suga, le dureau sanii, era incomod, sau chiar ca nu au alaptat ca sa nu isi urateasca sanii! Motive pentru a nu alapta la san se pot gasi destule, care mai de care mai justificate, argumentate sau chiar fanteziste. Din pacate, pentru alaptarea bebelusului la san exista mai putine: sanatatea acestuia si a mamicii si conectarea emotionala dintre cei doi. Care motive cantaresc, oare, mai greu?

Noi am stat de vorba cu mamici din ambele tabere, dar am cerut si sfatul unui reputat medic pediatru. Concluzia ramane a voastra.

Alaptarea la san

Mama alaptand bebelusul
 

In ultima vreme asistam la o campanie intensa pro alaptare, campanie pe care si noi o sustinem. Mass-media vuieste, vedetele dau interviuri si sfaturi, medicii recomanda neobositi alaptarea bebelusilor la san. Unele viitoare mamici si proaspete mamici asculta sfaturile si isi alapteaza micutii ca la carte.

Dr. Roxana Parlog, medic pediatru la spitalul de pediatrie Alfred Rusescu (fost Emilia Irza), recomanda alaptarea la san tuturor mamicilor.

Qbebe: Doamna doctor, puteti sa le spuneti mamicilor ce contine laptele matern?
Dr. Parlog: "Laptele matern contine aproximativ 90% apa si toate elementele nutritionale de care bebelusul are nevoie. Este bogat in proteine, vitamine, lipide, saruri minerale si zahar. In plus, laptele matern contine factorii antiinfectiosi de care bebelusul are mare nevoie impotriva numerosilor germeni responsabili de otite si de raceli, de exemplu. In laptele matern se afla numerosi anticorpi antivirali si anticorpi specifici (mai ales contra streptococului). De asemenea, laptele matern prelungeste perioada de imunitate naturala impotriva diverselor boli si prin favorizarea dezvoltarii bacteriilor benefice intestinale (lactobacillus bifidus), lupta contra bacteriilor ce provoaca gastro-enteritele..."
 

Qbebe: Ce recomandati mamicilor: alaptarea la san sau laptele-formula?
Dr. Parlog: "Alaptarea la san este cea mai buna forma de alimentatie, chiar pana la varsta de doi ani. Desigur, este importanta si diversificarea corecta, care la sugarul alimentat natural incepe la varsta de 6 luni. Nici o formula de lapte nu este mai buna decat laptele de mama."
 

Qbebe: Bebelusii nascuti prematur au nevoie de "completari", cum ar fi lapte-formula, siropuri, vitamine?
Dr. Parlog: "In general, nu. Repet: nu exista nici o formula mai buna pentru sugar decat laptele matern. Chiar si prematurii nu au nevoie decat de lapte matern, iar de la varsta de doua luni tratament profilactic cu fier."

Dana, 31 de ani ne povesteste: "Cand am ramas insarcinata cu Mihaita m-am decis sa fiu o mama cat mai... naturala: sa nasc natural si sa alaptez. Cand s-a nascut baietelul am fost tare mandra ca prima parte a promisiunii am respectat-o: am nascut natural, fara epidurala. Mandria mea a fost insa serios afectata in primele zile de alaptare: dureri groaznice, rani, sani angorjati... Am fost gata-gata sa renunt, dar medicul pediatru mi-a pus o intrebare: "Te iubesti mai mult pe tine sau pe Mihaita?" Mi-au dat lacrimile, am strans din dinti si am alaptat. In cateva zile am invatat sa tin copilul la piept, sa il alaptez corect si sa imi ingrijesc sanii. Imi iubesc copilul. Acum, cand Mihaita are un an si o luna, inca il alaptez."

Adina, 32 de ani marturiseste: "A fost intr-adevar foarte greu la inceput, dar m-am incapatanat pentru ca stiam ca este cel mai bine pentru copilul meu. Insa, dupa 4 luni de alaptare sanii mi s-au golit. Am incercat sa privesc inapoi, sa-mi dau seama cu ce am gresit. Alimentatia fusese corecta, luam ceaiuri de lactatie, insa greseala mea a fost ca nu ma odihneam suficient. In primele luni, dragi mamici, odihniti-va de fiecare data cand doarme bebe, somnul este si el un factor important in producerea laptelui. Mi-as f dorit sa il alaptez pe Stefan cat mai mult."

Cecilia, 25 de ani spune: "Este o adevarata binecuvantare ca am facut copilul atat de tanara, am lapte din plin si ea creste pe zi ce trece. Are deja 9 luni iar sanii mei nu par sa isi piarda productie de lapte. M-am atasat foarte tare de acest obicei, chiar se construieste o legatura mama-fiica extraordinara. Mama mea mi-a spus ca pe mine m-a alaptat pana la 1 an si 4 luni, sunt si am fost un copil foarte sanatos, si sper ca Livia sa ma mosteneasca."

Laptele praf

Bebelus hranit cu biberonul de catre mama
 

Exista, din pacate si multe cazuri in care alaptarea nu este posibila sau chiar contraindicata.
 

Qbebe: Exista contraindicatii pentru alaptare?
 Dr. Parlog: "Alaptarea nu este indicata in cazul unor boli severe ale mamei, cum ar fi Hepatita B, infectarea cu HIV/SIDA, tuberculoza, etc. sau in cazul in care se afla sub tratament cu radiatii, antimetabolice sau chimioterapie si in cazul in care este dependenta de droguri. Mai exista si cazuri rare in care bebelusul poate avea intoleranta la lactoza sau galactosemie si atunci, da, va fi alimentat cu o formula speciala. Intoleranta la lactoza este diagnosticata cu teste specifice, la fel si galactosemia, deci nu la un simplu consult medical sau citind recomandari si sfaturi pe internet."

Din nefericire, multe proaspete mamici decid inca sa nu isi alapteze copilul la san si sa il hraneasca exclusiv cu lapte praf.
 

Elena, 27 de ani, marturiseste: "Nu mi-am alaptat fetita decat in maternitate, pentru ca atunci eram obligata de asistente sa o fac. Imediat ce am ajuns cu Irina acasa am inceput sa ii dau lapte praf pentru ca sanii ma dureau foarte tare cand alaptam si in plus nici fetita nu parea sa se sature. Pediatrul spune ca Irina raceste cam des tocmai din aceasta cauza, dar eu cred ca pur si simplu este mai sensibila."

Maria, 36 de ani, recunoaste: "Am facut copilul destul de tarziu si nu ma asteptam sa am cine stie ce lactatie. Nici nu am avut, dar nici nu mi-am dat interesul, desi este greu sa recunosc. Exista parti bune la laptele praf, copilul nu este dependent in permanenta de tine, tu poti sa te hranesti cum vrei fara sa te simti vinovata ca afectezi copilul si il poate hrani si tatal, astfel ca se creaza o legatura si cu el. Pe de alta parte, Irina a mea raceste foarte usor si este destul de sensibila. Are un an jumatate si deja a trecut prin multe raceli, unele destul de grave."

Sabina, 29 de ani, spune: "Sunt pro alaptat, mi-am alaptat copilul pana la 1 an, i-am inceput diversificarea pe la 7 luni, iar la 1 an a inceput sa refuze sanul si sa prefere mai mult legumele, fructele ... Atunci am decis sa il intarc si sa il trec pe formula de lapte praf. Recunosc ca a fost oarecum o usurare pentru mine, Radu este foarte sanatos si voinic, si iubeste laptele praf si biberonul. Am vazut multe mamici care isi alapteaza copiii si pana la 3 ani, ceea ce nu mi se mai pare normal."

Sfatul medicului:

"Oricat de greu ar parea la inceput, alaptarea bebelusului este un proces natural. Incurajez pe orice cale si recomand tuturor mamicilor, din tot sufletul, alimentatia naturala, adica alaptarea la san. " - Dr. Roxana Parlog.

Tu cum procedezi cu bebelusul tau? Preferi alaptarea sau laptele praf?

Articolul urmator
Realitatea crizei de lapte praf: o mamă publică poze cu bebelușul ei alergic
Realitatea crizei de lapte praf: o mamă publică poze cu bebelușul ei alergic

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cerșetoarele din București cu bebeluși "din cârpe" au fost amendate. Cer bani pentru lapte praf
    Cerșetoarele din București cu bebeluși "din cârpe" au fost amendate. Cer bani pentru lapte praf

    Poliția locală a Sectorului 6 din București a amendat mai multe femei care cerșeau pe stradă, spunând că au nevoie de lapte praf pentru bebelușii lor. În realitate,...

    Soțul fără job îi cere soției să nu mai cumpere lapte praf pentru bebeluș pentru a face mai multă economie
    Soțul fără job îi cere soției să nu mai cumpere lapte praf pentru bebeluș pentru a face mai multă economie

    O mămică de peste granițe povestește, într-o postare pe Reddit, că soțul ei șomer i-a cerut să își alăpteze copilul în loc să cumpere lapte praf, pentru a face...

    Am folosit pompa de alăptare în public și am fost mustrată. Ce mi-aș fi dorit să știe toți oamenii
    Am folosit pompa de alăptare în public și am fost mustrată. Ce mi-aș fi dorit să știe toți oamenii

    Alăptarea în public este un subiect controversat, care generează două tabere mari și late: pro și contra. Această mămică de peste Ocean povestește experiența sa cu alăptarea...

    Sondaj World Vision România: 1 din 4 copii este amenințat cu bătaia pe rețelele de socializare
    Sondaj World Vision România: 1 din 4 copii este amenințat cu bătaia pe rețelele de socializare

    Cel putin 1 din patru copii este ameninţat cu bătaia pe reţele de socializare, iar unul din 10 este jignit, zilnic sau de cel puţin două ori pe săptămână, în mediul...

    Alertă alimentară în Europa după ce un bebeluș a murit din cauza laptelui praf care conținea Salmonella
    Alertă alimentară în Europa după ce un bebeluș a murit din cauza laptelui praf care conținea Salmonella

    Anchetă de proporții în Europa, și nu numai, după ce au fost descoperite nereguli grave cu privire la laptele praf pentru bebeluși - Similac. Anumite produse au fost retrase de...

    Sondaj îngrijorător: 95% dintre familiile vulnerabile din România nu pot acoperi nevoile de bază ale copiilor
    Sondaj îngrijorător: 95% dintre familiile vulnerabile din România nu pot acoperi nevoile de bază ale copiilor

    Aproximativ 95% dintre familiile vulnerabile din România nu le pot satisface copiilor nevoile bazale. Un sondaj al ONG-ului Salvați Copiii arată că celor mici le lipsesc alimentele,...

    Abia produc lapte pentru copilul meu, iar sora mea îmi cere să-i dau și ei pentru a face săpun din el
    Abia produc lapte pentru copilul meu, iar sora mea îmi cere să-i dau și ei pentru a face săpun din el

    Alăptarea nu este întotdeauna ușoară. Din păcate, nu sunt puține mămicile care se confruntă cu mastita, angorjarea sânilor din cauza acumulării excesive de lapte,...

    Studiile confirmă: tații joacă un rol esențial în susținerea procesului de alăptare
    Studiile confirmă: tații joacă un rol esențial în susținerea procesului de alăptare

    Tatăl se poate implica activ în creșterea copiilor chiar din primele zile de viață. Cu multă grijă și suficientă informație, bărbatul își poate susține partenera să...

    © 2024 Qbebe