Ce este botulismul?
Botulismul la sugari este produs de bacteria numita Clostridium botulinum ce produce niste toxine foarte otravitoare care pun viata sugarului in pericol.
Toxina botulinica este cea mai puternica toxina de origine bacteriana, fiind rezistenta la putrefactie, dar si la actiunea agentilor chimici. Toxina cauzatoare de botulism nu poate fi distrusa de sucurile digestive, iar lumina si oxigenul o inactiveaza lent.
Se cunosc trei forme de botulism: botulismul alimentar, botulismul de plaga si botulismul sugarilor. Cel din urma, botulismul sugarilor, este cea mai comuna forma a bolii care incepe dupa ce bacteria patrunde in sistemul digestiv al sugarului si se dezvolta. Perioada in care botulismul apare la bebelusi este intre sase saptamani si sase luni de zile.
Trebuie sa stii ca botulismul la sugari reprezinta o urgenta medicala, iar boala poate fi fatala.
Care sunt simptomele botulismului la sugari?
Simptomele botulismului la sugari incep sa-si faca simtita prezenta intr-o perioada de la douasprezece ore pana la zece zile de la patrunderea toxinei in corp.
In botulismul sugarilor unul din primele semne este constipatia bebelusului, urmata de plansete slabe, fara putere, oboseala, dificultati la supt, miscari ciudate si imposibilitatea de a-si controla capul din pricina slabiciunii musculare, dar si paralizie in cele mai nefercite cazuri.
Sursa botulismului la sugari o reprezinta consumarea alimentelor conservate, de cele mai multe ori. La sugari, sporii bacteriei cauzatoare de botulism sunt consumati, apoi cresc si se inmultesc in intestinele sugarului, dupa care incep sa produca toxina botulinica. Sursa sporilor de bacterii cauzatoare de botulism sunt de obicei borcanele cu miere, sirop de porumb sau expunerea la solurile contaminate.
Cum se manifesta botulismul la sugari?
Sporii bacteriei cauzatoare de botulism la sugari ajung in intestinul acestuia prin alimente, unde vor germina si vor produce neurotoxina, care ulterior va fi absorbita in circulatia sistemica.
Botulismul sugarilor este cea mai frecventa forma de boala intalnita la om, iar gravitatea afectiunii variaza, de la formele usoare, pana la formele foarte severe cauzatoare de moartea subita a sugarului.
Medicii specialisti recomanda excluderea mierii de albine din alimentatia bebelusului, in primul an de viata, deoarece aceasta poate fi contaminata cu sporii bacteriri ce cauzeaza botulismul la sugari. Botulismul la sugari este o boala ale carei urmari pot pune viata sugarului in pericol. Pericolul cel mai mare cauzat de botulism este acela ca nou-nascutul nu poate sa respire, aceasta fiind principala cauza a mortii la sugarii cu botulism.
In ceea ce priveste numarul de cazuri de botulism la sugari, cele mai multe cazuri au fost semnalate la copii cu varstele sub sase luni. Trebuie sa stii ca odata cu dezvoltarea florei intestinale normale, scade si riscul de imbolnavire al sugarului.
Cum se trateaza botulismul la sugari?
In cazuri de botulism la sugari, o parte a tratamentului o reprezinta curatarea tractului digestiv prin provocare varsaturilor. Pentru botulismul la sugari exista tratamente cu antitoxine, adica substante care impiedica toxina botulinica sa se ataseze pe nervi. Chiar daca tratamentele antitoxine dau rezultate foarte bune, ele nu sunt recomandate sugarilor, pentru ca nu pot lupta impotriva germenilor aflati in sistemul digestiv. Dar cu toate acestea, mai exista in studiu si alte tratamente, cum ar fi cele cu imunoglobulina, element ce ar putea reduce durata si gravitatea botulismului la sugari.
Cum poate fi prevenit botulismul la sugari?
Medicii specialisti iti recomanda anumite metode de prevenire a botulismului la sugari. Iata cateva metode de a preveni botulismul: foloseste tehnicile de conservare corecte, atunci cand pregatesti conserve in casa si fierbe alimentele la cel putin 120 de grade Celsius. De asemenea, inainte de a consuma mancarea conservata, fierbe-o timp de zece minute si incearca nu consume conserve din comert care par necorespunzatoare si nu include in alimentatia sugarului mierea sau siropul de porumb pana la varsta de un an, nici macar o lingurita.
Iata care sunt alimentele ce ar putea contine bacteria cauzatoare de botulism la sugari, si nu numai: conservele de legume sunt cele mai susceptibile, fructele ambalate in folii si pastrate la temperatura camerei si ulterior utilizate la prepararea salatelor de fructe, conservele din carne si alte produse de origine animala, mierea care poate fi contaminata cu spori botulinici si ulterior va infecta stomacul sugarului pentru ca nu contine suc gastric cu aciditate suficienta spre a distruge sporii bacteriei ce cauzeaza botulismul la sugari, putand duce chiar la mortalitatea infantila, alimentele refrigerate, alimentele incalzite insuficient si prost depozitate, spre exemplu ouale de Pasti, carnea ambalata in vid sau produsele lactate ca branza topita cu pH- ul peste cinci, respective laptele pasteurizat defectuos.
Spre a evita o posibila infectare a sugarului tau cu botulism, evita lapte crud din alimentatia sugarului pentru ca poate transmite boala animalului de la care provine si nu uita ca riscurile pot fi reduse la zero daca alegi lapte ultrapasteurizat, deoarece prin tratamentul termic la temperatura ultrainalta sunt inactivati toti sporii si in acest mod sugarul nu este expus unei posibile infectii cu botulism.