Pentru părinți, suptul degetului și rosul unghiilor sunt obiceiuri periculoase pentru igienă și deloc manierate. Pentru oamenii de știință din Noua Zeelandă, însă, lucrurile stau puțin diferit. Aparent, după un studiu desfășurat pe o perioadă de 30 de ani, au ajuns la concluzia că obiceiurile de mai sus din copilărie, pot reduce numărul alergiilor de la maturitate.
Cercetătorii au urmărit evoluția a 1000 de copii născuți în Noua Zeelandă, până ce aceștia au ajuns la vârsta de 30 de ani. Aproximativ 30% dintre participanți au experimentat cel puțin o dată rosul unghiilor și suptul degetului, între 5 și 11 ani.
Se pare că aceștia au fost cu o treime mai puțin predispuși alergiilor până la vârsta de 13 ani. Pe măsură ce au crescut, cercetătorii au descoperit că la vârsta de 32 de ani, subiecții ce au practicat cele două obiceiuri nu aveau alergie la praf, produse de curățenie, animale și fum de țigară.
Cercetătorii sunt de acord ca micuții să ia contact cu germenii și murdăria de la vârste fragede, pentru ca sistemul lor imunitar să învețe să-și formeze propriile bariere. Desigur, aceștia nu încurajează suptul degetului și rosul unghiilor.
Surse: fatherly.com, todaysparent.com, health.harvard.edu.