Medicii de la Spitalul Grigore Alexandrescu din București, cel mai mare spital pediatric din țară, vin cu vești îngrijorătoare: valul 4 al pandemiei a luat o amploare semnificativă. Toate cele 5 paturi de la secția de Terapie Intensivă a spitalului sunt ocupate de copii intubați, Covid-pozitivi, iar alți trei copii sunt în saloane, cu suplimentare de oxigen.
„Avem cinci paturi ATI COVID. Ele sunt pline. Valul patru a început, crește numărul de pacienți mai ales în sfera pediatrică. Grupa de vârstă cea mai afectată este 6 luni – 1 an. ATENȚIE! Majoritatea copiilor care vin cu COVID sunt cu părinți nevaccinați și, din păcate, mulți dintre ei nu cred în virus. A crescut foarte mult numărul pacienților cu manifestări grave. Sunt pacienți intubați, cu manifestări respiratorii.”, a subliniat Laurențiu Ulici, managerul Spitalului Grigore Alexandrescu.
Doi copii în stare gravă la la Matei Balș. Ce greșeală au făcut părinții după ce aceștia s-au infectat cu Covid-19
Doi copii, unul de numai o lună şi un altul de 4 ani au fost internaţi în stare gravă la Spitalul "Matei Balş” din București, după ce testele au dovedit că sunt infectați cu COVID. Copiii au ajuns la urgențe cu febră foarte mare, după ce părinţii i-au ţinut acasă până în ultimul moment. Copiii au ajuns inițial la Spitalul Marie Curie și de acolo transferați în regim de urgență cu febră 41,2 grade, la Matei Balș.
"Primul copil, de 4 ani, avea febră de 41,2 grade Celsius. Mama, nevaccinată, susţinea că are laringită nedocumentată şi era convinsă că nu poate fi altceva. După teste a fost găsită pozitiv la COVID, la fel şi copilul. Al doilea copil- sugar de 1 lună, puseuri febrile debutate în urmă cu 3 zile, T max- 38.5 C, refractar la tratament, scaune de consistenţă apoasă, mama nevaccinată, simptomatologie similară, pozitivă COVID, la fel şi sugarul, ambii transportaţi la Matei Balş prin SMURD”, a declarat Dr. Cristina Drăghici de la spitalul "Marie Curie”, conform Digi24.
„Vor începe şcolile în curând şi atunci dacă cel mic se infectează, e clar că şi părinţii şi bunicii se pot infecta. Şi atunci, trebuie să luăm măsuri la îndemână, care sunt vaccinarea şi măsurile de prevenţie. Chiar dacă avem puţini copii internaţi în acest moment, sunt şi cazuri medii sau severe, mai ales că cei mici pot avea afecţiuni cronice, pot fi supraponderali, deci există riscul să facă şi formă severă”, avertizează medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului "Matei Balş”.
Suntem pe valul 4
Numărul pacienților infectați și internați cu Covid-19 din spitale aproape că se dublează de la o zi la alta. La Spitalul „Victor Babeș” din București s-au confirmat 4 decese al unor bărbați tineri, nevaccinați, fără comorbidități, cu vârste cuprinse între 32 și 62 de ani. „Din păcate, este un lucru absolut dramatic, nu numai îngrijorător, pentru că este vorba despre pacienți care aveau familii tinere, copii mici, care nu aveau niciun fel de boli cunoscute și nimic din cele pe care să le putem diagnostica noi, erau deci niște oameni sănătoși, și care au murit cu zile din cauza acestei boli din simplu motiv pentru că nu erau vaccinați și, în al doilea rând, pentru că au venit la spital foarte târziu din momentul în care a debutat simptomatologia bolii. Au venit către ziua a zecea de la debut, lucru care face sarcina noastră aproape imposibilă. Deja, în mai multe țări ale lumii se vorbește despre cazuri la copii, în afară de cele la adulții tineri pe care le vedem noi deocamdată. Este vorba de o tulpină care, din fericire, este încă acoperită de vaccinurile existente. Avem armele cu care să luptăm împotriva acestei tulpini - de ce nu le folosim? Aceasta este întrebarea și stupefacția noastră, a doctorilor”, a precizat mangerul spitalului, dr. Simin Aysel Florescu, într-o intervenție telefonică, luni, la "Punctul de Întâlnire".
Citește și:
- Când începe vaccinarea anti-COVID la copiii din România
- Ce trebuie să știe părinții despre varianta Delta de COVID dacă au copiii nevaccinați
- Dr. Craiu: "Dracul nu este atât de negru. Copiii trebuie să meargă la școală!"
„Pentru că ştim că pandemia în varianta Delta afectează într-o măsură mai mare tinerii şi copiii, am solicitat unităţilor sanitare şi Direcţiilor de Sănătate Publică numărul maxim de paturi disponibile destinate îngrijirii copiilor. Până acum avem centralizate şi disponibile aproximativ 340 de paturi de Terapie Intensivă adulţi, iar Direcţiile de Sănătate Publică au raportat că pot pune la dispoziţie un număr maxim de 110 de paturi de Terapie Intensivă copii şi pot creşte numărul de paturi la destinate tratamentului copiilor cu infecţie COVID până la 1600. Copiii infectaţi cu COVID pot fi trataţi şi secţiile de adulţi, ventilatoarele permit adaptarea tratamentului la copii”, a precizat ministrul Sănătății, Simona Mihăilă.
Surse: Știrile ProTV, Antena 3, Digi24