Când începe vaccinarea anti-COVID la copiii din România

Când începe vaccinarea anti-COVID la copiii din România

Bianca Geica - Redactor Senior

Vaccinarea copiilor între 12 și 17 ani a început mai repede decât ne așteptam, mai exact din 2 august, cu vaccinul Moderna. Însuși Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de naționale de vaccinare, a făcut anunțul oficial. 

Aprobarea pentru vaccinarea copiilor de sub 12 ani

 

Aprobarea pentru vaccinarea copiilor de peste 12 ani

"Pe data de 23 iulie Agenţia Europeană a Medicamentului a aprobat extinderea indicaţiei de administrare a vaccinului de la compania Moderna pentru grupa de vârstă 12 – 17 ani. Ca atare din 2 august în România se va putea vaccina cu vaccinul de la compania Moderna pentru această grupă de vârstă.

În aceste zile se optimeaază platforma naţională de programare care să permită începând cu 1 august programarea celor care doresc să se vaccineze cu vaccinul de la compania Moderna. Procedurile şi modalităţile de vaccinare sunt similare cu populaţia de peste 18 ani. Practic, schema de vaccinare este nemodificată constă în două doze administrate la interval de 28 de zile", a declarat acesta. 

medic care vaccineaza o fetita

„Este cât se poate de clar că este un vaccin sigur și eficient, inclusiv la grupa de vârstă 12-15 ani, și probabil că se va dovedi la fel și la celelalte grupe de vârstă. Noi estimăm că într-o perioadă de două luni vom avea o autorizare oficială atât de la Agenția Americană pentru Medicamente, cât și de la Agenția Europeană, așa încât vom putea și noi din trimestrul trei, probabil, să dăm posibilitatea și celor care doresc cu vârsta sub 15 ani să se vaccineze”, a spus Gheorghiță pentru Digi24.

Citește și: Dr. Irina Costache: "Vaccinați-vă! Nu există nicio scuză pentru valul 4!"

Acesta spune că Pfizer a depus deja la FDA datele pentru a obține autorizație și indicație pentru grupa de vârstă 12-15 ani, prin urmare din toamnă, mai exact din trimestrul al treilea, vor putea fi imunizați și copiii împotriva coronavirusului. De altfel, grupul Pfizer/BioNTech speră să înceapă vaccinarea acestei grupe de vârstă înainte de noul an școlar.

Pfizer și BioNTech au început un studiu și pentru copiii sub 11 ani, inclusiv pentru bebelușii de peste 6 luni. De asemenea, compania Johnson & Johnson urmează să își testeze vaccinul pe copii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani.

Ce spune Rafila despre eficiența vaccinului anti-COVID și reticența părinților

În ciuda faptului că eficacitatea vaccinurilor anti-COVID este foarte mare, de aproape 100%, mulți părinți sunt reticenți și nu se gândesc să îi vaccineze pe cei mici. Profesorul Alexandru Rafila, președintele societății Române de Microbiologie, spune că în absența unei campanii de informare foarte bine pusă la punct, s-ar putea să ne confruntăm cu un eșec în ceea ce privește vaccinarea copiilor sub 16 ani, mai ales în contexul în care nici numărul adulților care vor să se vaccineze nu este foarte mare.

Acesta a declarat, potrivit hotnews.ro, că cei care coordonează campania de vaccinare anti-Covid în România ar trebui să demareze deja o campanie de informare pentru părinţi, având în vedere că în această vară ar putea începe și la noi vaccinarea copiilor cu vârsta între 12 şi 15 ani.

„Se discută despre vaccinarea copiilor cu vârste între 12 şi 15 ani. Dacă aşteptăm să demarăm campania şi nu o pregătim încă din acest moment, atunci nu o să avem o campanie de succes, mai ales că o să fie vacanţă, mulţi dintre copii vor fi plecaţi, aşa că, eu dacă aş fi în locul celor care coordonează această campanie, aş face demersuri astfel încât să pot să informez deja părinţîi, despre studiile aflate în derulare, despre faptul că eficacitatea vaccinului este chiar mai mare în cazul copiilor decât în cazul adulţilor, că se apropie de sută la sută, că nu sunt reacţîi adverse, că vaccinul este sigur pentru copii, trebuie deja să ne gândim unde îi vaccinăm pe aceşti copii, cum îi vaccinăm, la copii poate să fie gândit un alt format, sunt foarte multe lucruri pe care am putea să le facem astfel încât în momentul în care se decide începerea acestei campanii de vaccinare şi pentru copii, ea să fie pregătită. Dacă întâi o începem şi apoi o pregătim, din nou o să avem probleme destul de serioase", este de părere prof. Alexandru Rafila.

Citește și: Reuters: părinții vaccinați își protejează și copiii nevaccinați, arată ultimele date

Rafila este de părere că la modul și ritmul în care se desfășoară acum campania de vaccinare pentru adulți, va fi destul de greu să ajungem, peste o lună, la 100.000 de persoane vaccinate pe zi. Acesta spune că este neapărată nevoie de campanii de comunicare ţintite:

„Trebuie să păstrăm ritmul, nu ştiu dacă trebuie să-l mărim, dar trebuie să reuşim să-l păstrăm, ăsta va fi lucrul cel mai dificil care se va reflectă deja în următoarea lună, deci peste o lună va fi destul de greu să vaccinezi 100.000 de persoane pe zi, mai ales dacă aşteptăm că acest lucru să se întâmple şi nu prevenim, dacă vreţi, prin campanii de informare ţintite şi prin acţiuni care să reflecte parteneriat cu autorităţile locale, să crească încrederea în autorităţile centrale şi mai ales în cele din sănătate", a afirmat Rafila.

Acesta a mai vorbit și despre Israel, țară pe care o luăm drept exemplu pentru succesul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. Rafila spune că acolo încrederea în autorități este foarte mare, spre deosebire de ce se întâmplă în țara noastră:

„Toată lumea ia cazul Israelului drept şcoală, acolo încrederea în autorităţi este foarte mare şi chiar dacă guvernele se succed şi este o anumită instabilitate politică, încrederea în autorităţile sanitare vă spun că este foarte mare, ori noi cred că trebuie să acţionăm pe două planuri: Autorităţile să recâştige încrederea, eu cred că în momentul de faţă încrederea în autorităţi, mai ales în cele de sănătate este destul de redusă, şi dacă nu se schimbă această percepţie, niciun mare succes nu se va înregistra la campania de vaccinare şi cred că ar fi bine să înlocuim discursul politic cu unul profesional, exclusiv profesional, şi să nu mai folosim subiectele de sănătate publică în scop politic, în primul rând.

În al doilea rând, campaniile de informare să fie coordonate de la nivelul Guvernului în mod evident, nu trebuie să facă fiecare chiar ce-l taie capul, trebuie să existe o coordonare tehnică, profesională, a campaniei de comunicare, care trebuie adaptată diverselor medii, urban, rural, diverselor categorii de vârstă sau categorii sociale, pentru că, altfel, o campanie plictisitoare, anostă, cu nişte postări ale unor persoane publice care s-au vaccinat, nu cred că este suficientă pentru că oamenii să vină la vaccinare”, a spus Rafila.

Legat de sfârșitul pandemie de coronavirus, Rafila a explicat că acest lucru depinde foarte mult de numărul persoanelor vaccinate:

„Ce se va întâmpla în toamnă depinde foarte mult de ce reuşim cu acoperirea vaccinală, sigur că dorinţele reprezintă una, ceea ce se va întâmpla în mod real este cu totul altceva, am auzit tot felul de angajamente date, eu cred că trebuie să fim consecvenţi doar într-un singur lucru, să îndemnăm permanent lumea să vină în procent cât mai mare la vaccinare, să adaptăm campaniile de informare fiecărui mediu, mediu urban, mediu rural, fiecărei categorii de vârstă şi aşa mai departe.

Care va fi procentul din populaţia României care se va vaccina, rămâne de văzut, dacă până acum interesul a fost mare pentru că am discutat şi de cantităţi limitate de vaccin şi cei care doreau neapărat să se vaccineze au şi făcut-o deja, în perioada următoare, dacă nu o să lucrăm cu toţîi la convingerea oamenilor să se vaccineze, atunci acele ţinte clamate, de peste 10 milioane de locuitori, vor fi atinse mai greu.

Trebuie să lucrăm la o acoperire vaccinală cât mai mare şi într-un timp cât mai scurt, pentru că, dacă reuşim să spunem la sfârşitul toamnei să vaccinăm zece milioane de persoane este una, dacă reuşim să vaccinăm zece milioane de persoane până la jumătatea anului viitor este altă situaţie, şi noi ne dorim că şi România să fie în valul ţărilor care reuşesc să reia integral activităţile economice şi sociale încă din acest an”, a mai spus Rafila, potrivit hotnews.ro.

  • Surse: g4media.ro, digi24.ro, hotnews.ro, www.stiripesurse.ro.
  • Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Orașele din România cu cele mai scumpe creșe și grădinițe. Câți bani scot părinții din buzunar
Orașele din România cu cele mai scumpe creșe și grădinițe. Câți bani scot părinții din buzunar

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Un copil de 3 ani din București a fost diagnosticat cu gripă, Covid-19 și virus sincițial respirator
    Un copil de 3 ani din București a fost diagnosticat cu gripă, Covid-19 și virus sincițial respirator

    Caz de triplă infecție virală la un copil de 3 ani din București, raportat de Spitalul de Copii „Victor Gomoiu”. Micuțul a fost depistat cu gripă, Covid-19 şi virus...

    De ce este importantă vaccinarea HPV la copii și adolescenți? S-a deschis un centru de vaccinare la Spitalul Pantelimon
    De ce este importantă vaccinarea HPV la copii și adolescenți? S-a deschis un centru de vaccinare la Spitalul Pantelimon

    Dacă ar exista un vaccin minune care v-ar proteja copilul de mai multe tipuri de cancer, ați opta pentru el? Iată că acum există! Vaccinul anti-HPV protejează fetele și băieții de...

    Studiu: Peste jumătate dintre copiii din România vor să plece din țară
    Studiu: Peste jumătate dintre copiii din România vor să plece din țară

    Mai mult de jumătate dintre copii ar vrea să plece din România şi să se stabilească în altă ţară, arată cel mai recent studiu al Organizaţiei Salvaţi Copiii. Printre...

    Țara cu cea mai mare rată de abandon școlar din Europa: România! De ce renunță copiii la școală
    Țara cu cea mai mare rată de abandon școlar din Europa: România! De ce renunță copiii la școală

    România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata de părăsire timpurie a școlii. Datele Eurostat pentru anul 2021 arată în 2019, rata...

    Când începe bebe să zâmbească?
    Când începe bebe să zâmbească?

    Zâmbetul unui bebeluș ar putea topi inima oricui. Uite de la ce vârstă bebe începe să îți încânte privirea cu zâmbetul său.

    Atenție la „Moneda rusească”! Un joc periculos face victime printre copiii din România
    Atenție la „Moneda rusească”! Un joc periculos face victime printre copiii din România

    O nouă provocare lansată pe platforma TikTok face victime printre copiii din România. Este vorba despre „Moneda rusească”, un joc pe care copiii îl practică la...

    Copiii din România pot beneficia de consiliere psihologică și psihoterapie în mod gratuit!
    Copiii din România pot beneficia de consiliere psihologică și psihoterapie în mod gratuit!

    Vești bune pentru copiii din România. Din 25 noiembrie 2022, aceștia pot beneficia de consiliere și terapie gratuită. Este o premieră mult așteptată și mai mult decât...

    „Părinți, vă rog să vorbiți cu copiii voștri!” - apelul Ministrului Justiției către părinții din România
    „Părinți, vă rog să vorbiți cu copiii voștri!” - apelul Ministrului Justiției către părinții din România

    Bullyingul online a atins cote alarmante! Speriați, amenințați, șantajați, copiii și adolescenții nu discută cu părinții despre agresiunile din mediul online la care sunt supuși,...

    © 2025 Qbebe