Studiu israelian despre legătura dintre rata de vaccinare dintr-o comunitate și rata de infectare cu SARS-CoV-2
Recent, din Israel au venit noi date cu privire la modul în care o rată ridicată de vaccinare cu vaccinul împotriva noului coronavirus contribuie la diminuarea ratei de infectare în comunitățile din care fac parte, mai ales în rândul copiilor. Primele date ale studiului au fost publicate în „medRvix”.
Pentru a se putea realiza, au fost colectate date (privitoare la vaccinări și la testele care țin de detectarea noului coronavirus) provenite de la membrii „Maccabi Healthcare Services” (este cea de-a doua organizație, ca mărime, din Israel, în domeniul menținerii sănătății). Până la 30 ianuarie, primiseră o singură doză din vaccinul Pfizer 644.609 membri (dintr-un total de 1,95 milioane) ai organizației menționate, ce locuiau în 279 de comunități de pe teritoriul Israelului.
După ce datele au fost puse la dispoziția oamenilor de știință, a fost analizată situația din 223 de comunități în privința ratei de vaccinare și a ratei de infectare cu noul coronavirus. Concluziile au fost următoarele:
- Rata de vaccinare a adulților este strâns legată de un declin al cazurilor de infectare în rândul populației cu vârsta mai mică de 16 ani (care nu a fost vaccinată), specialiștii afirmând că vaccinul nu îi protejează doar pe cei vaccinați, ci și pe cei din preajma lor
- Cu cât numărul de adulți vaccinați dintr-o comunitate este mai mare, cu atât vor fi mai protejați în fața bolii inclusiv adulții cu un sistem imunitar slăbit
- Acolo unde au existat cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în rândul celor care au fost vaccinați, încărcătura lor virală a fost mai redusă decât în cazul celor ce nu fuseseră vaccinați
Cei care au realizat studiul au precizat că acesta are însă câteva limitări. De exemplu, s-a afirmat că, alături de imunitatea dăruită prin vaccin, imunitatea celor nevaccinați este influențată de imunitatea naturală. În același timp, coordonatorii studiului au adus în discuție și alți factori care nu trebuie neglijați, mai exact comportamentele individuale și politicile publice, toate acestea fiind legate de rata de vaccinare, având impact asupra celor ce nu au fost vaccinați. Nu în ultimul rând, nu ar trebui omis următorul aspect: rata de măsurare a testelor pozitive și ratele actuale ale infecției variază nu numai în comunitate, ci și în timp.
Potrivit „Reuters”, rezultatele acestui studiu i-au determinat pe oamenii de știință din Israel să afirme că, în ciuda „rezultatelor încurajatoare” în ceea ce privește modul în care vaccinul poate proteja și persoanele nevaccinate, „viitoarele studii se impun pentru a înțelege dacă și cum ar putea susține perspectiva imunității colectivităților și eradicarea bolii.”
De ce Israel este considerat un model de succes în privința campaniei de vaccinare
În această țară, campania de vaccinare cu împotriva noului coronavirus a debutat la 20 decembrie 2020. Primii reprezentanți ai personalului medical au beneficiat de prima doză a vaccinului Pfizer la Centrul Medical „Souraski” din Tel Aviv.
Conform „The Wall Street Journal”, Israel este considerată țara cu cea mai mare rată a vaccinării din lume, cu cea mai rapidă campanie de vaccinare, până în prezent aproximativ 60% din populație primind cel puțin o doză a vaccinului.
Ministrul Sănătăți din Israel a anunțat (la finalul lunii trecute), pentru „Times of Israel”, că 50,7% din populație primise și cea de-a doua doză a vaccinului Pfizer. Acesta a declarat că: „Am trecut de 50% în ceea ce privește cetățenii israelieni vaccinați cu cea de-a doua doză. Datorită lor, Israel învinge noul coronavirus. Tot ceea ce trebuie să facem este să urmăm regulile pentru ca virusul să nu revină.”
Surse: financialintelligence.ro, medrvix.com, reuters.com, technologyreview.com, timesofisrael.com, wsj.com
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com