Dr. Mihai Craiu vine cu vești bune pentru părinți, în contextul pandemiei de Covid-19. Una dintre principalele efecte ale infectării cu acest virus asupra copiilor este apariția MIS-C (Sindromul Inflamator Multisistemic), care aduce motive majore de îngrijorare, mai ales în condițiile apariției tulpinii Delta. Dr. Craiu aduce în atenția părinților un articol din Pediatrics care relatează concluziile unui studiu ce a analizat evoluția în timp a 45 de copii internați cu MIS-C la spitalul Presbyterian din New York. ”Aceștia au fost urmăriți mai multe luni și doar unul singur a continuat să prezinte disfuncție ventriculară la mai mult de 4 luni de la debutul bolii. Această evoluție favorabilă trebuie privită în contextul incertitudinilor de tratament de la acel moment și prin severitatea mare a pacienților incluși în studiu.
Acum știm cum poate fi tratat MIS-C la copil! Un nou studiu similar ar arăta probabil rezultate și mai bune.
CONCLUZIE - Dracul nu este atât de negru! Iar copiii trebuie să meargă la școală!”, scrie Dr. Mihai Craiu într-o postare pe Facebook.
”Trebuie doar să avem așteptări rezonabile, să ne protejăm corespunzător locului unde ne aflăm și situației epidemiologice din acel loc și să ascultăm specialiștii.”
Dr. Craiu insistă că școala nu este un mediu care poate pune în pericol sănătatea copiilor, dacă adulții sunt vaccinați și se respectă regulile impuse de contextul epidemiologic.
”La copii, la tineri și mai ales la băieți, există o incidență foarte rară, un aspect inflamator al inimii care se numește miocardită. Problema nu se pune: nu vaccinez copilul, nu face miocardită, pentru că e greșit. Dacă acel copil se va duce la Untold, la școală sau cu mijloacele de transport în comun într-un oraș în care noi adulții am ales să nu ne vaccinăm cum trebuie, acel copil perfect sănătos poate să facă infecție Covid, unde miocardita e mult mai frecventă decât miocardita post-vaccinare. Unii copii nici nu știu că au avut infecție clinic și la un interval de timp, 4-6 săpt în medie, apare o afecțiune febrilă care afectează cel puțin două sisteme diferite, de aceea se numește sindrom inflamator, că are febră și multisistemic, că sunt cel puțin două. Cel mai des este afectat aparatul cardiovascular și cam unul din 10 fac și miocardită. Deci nu asum risc 0 că nu fac vaccinul ci asum riscul unei posobile infecții din comunitate. Cifrele sunt așa: în SUA, la 3 milioane de copii bolnavi, sunt 4200 de cazuri de sindrom inflamator multisistemic, din care 37 de decese. După miocardita de la vaccin, în tot tineretul israelian vaccinat au fost câteva spitalizări, toate au plecat acasă.
Părintele trebuie să știe că, dacă își dorește ca al lui copil să meargă în siguranță la școală, singura strategie rezonabilă existentă acum în România este să se vaccineze și să poarte în continuare înăuntru mască și să respecte igiena mâinilor.”, declară Dr. Craiu pentru TVR.
Surse foto: Captura video