Zeci de copii au suferit complicații după infecția cu COVID-19
Potrivit news.ro, din ianuarie, peste 30 de copii de la „Grigore Alexandrescu” au fost tratați pentru complicații după infecția cu coronavirus. Cei mai mulți au dezvoltat inițial forme asimptomatice ale bolii și au ajuns la spital la câteva săptămâni după ce au avut infecţia COVID-19.
„Încă nu ştim care sunt efectele pe termen lung ale acestei infecţii. Însă începem să vedem destul de des cazurile de sindrom inflamator multisistemic postinfecţie cu virusul SARS-CoV-2. Din ianuarie şi până acum am avut peste 30 astfel de cazuri pe care le-am tratat fie în secţia de ATI COVID a spitalului, fie pe secţiile de pediatrie”, a spus Raluca Alexandru.
Părinții sunt sfătuiți să fie atenţi la starea generală a copilului
În cazul sindromului inflamator multisistemic, pot fi afectate mai multe organe. Boală poate da manifestări neurologice, cardiace, pulmonare, renale, dermatologice hepatice, motiv pentru care părinții sunt sfătuiți să solicite ajutor medical dacă observă că starea micuților se degradează.
„Că în cazul oricăror infecţii virale, părinţii trebuie să fie atenţi la starea generală a copilului, e semnal de alarmă dacă este una proastă, să fie atenţi la temperatură, la semnele de viroză respiratorie şi digestivă. Să se adreseze în primă instanţă medicului de familie, să-l anunţe dacă a fost testat pozitiv la COVID”, avertizează medicul, potrivit news.ro.
Aceasta mai spune că un copil poate să nu dezvolte simptome notabile încă de la debutul bolii și poate fi inclusiv asimptomatic. Uneori, copiii se negativează, apoi, la 3-4 săptămâni, pot apărea complicațiile de tipul sindromului inflamator multisistemic
Formele grave de COVID-19 sunt foarte rare la copii
Medicul îi liniștește totuși pe părinți și precizează că formele grave de COVID-19, care necesită oxigenoterapie sau intubare, sunt foarte rare în cazul celor mici şi sunt de obicei cazuri de copii care au şi alte boli cronice.
Raluca Alexandru a explicat şi cum se poate manifesta boală în cazul copiilor. Aceasta spune că simptomatologia este variată și că majoritatea celor mici prezintă simptome ușoare:
„Simptomatologia infecţiei în rândul copiilor este variată: sunt copii total asimptomatici, la care depistarea infecţiei este pur întâmplătoare, aceştia fiind testaţi în scop de screening, fiind pacienţi cu afecţiuni cronice, programaţi pentru reevaluare sau pentru diferite intervenţîi chirurgicale. Majoritatea copiilor prezintă simptomatologie uşoară spre medie: unii doar febră, iar alţii asociază simptomatologie digestivă - scaune semilegate sau diareice, dureri abdominale, lipsa apetitului alimentar sau simptomatologie că de viroză respiratorie, cu nas înfundat, rinoree, uşoară tuse”, a explicat medicul Raluca Alexandru, pentru news.ro.
Valul 3 al pandemiei va afecta mai mult copiii și tinerii
Tot mai mulți experți în sănătate sunt de părere că valul 3 al pandemiei de coronavirus va afecta mai mult copiii și tinerii. Potrivit unui grafic realizat de graphs.ro, care arată evoluţia cazurilor de COVID-19 în raport cu rată de incidenţă pe grupe de vârstă, la grupele 0-9 ani şi 10-19 ani s-a înregistrat o creştere bruscă, odată cu începerea şcolii pe 8 februarie.
Foto: grahps.ro
INSP spune că această creștere a numărului de cazuri nu poate fi pusă pe seama răspândirii în comunitate a tulpinii de coronavirus depistată în Marea Britanie. Principallii factori care afectează situația epidemiologică sunt redeschiderea școlilor, care a adus și un nivel sporit de mobilitate și interacțiune suplimentară în cadrul comunităților.
Citește și: Cifre oficiale: a crescut rata de infectare Covid-19 la copii. Cei de la grădiniță sunt cei mai afectați
- Surse: news.ro, libertatea.ro, edu.ro, graphs.ro
- Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com