Update: Trend ascendent al cazurilor de infectare printre elevi. Ce spune Ministrul Educației
Numărul elevilor infectați COVID-19 a crescut în ultimele zile, conform ultimului raport publicat pe site-ul Ministerului Educației. Sorin Cîmpeanu a afirmat că sunt 2.326 de clase la nivel naţional care funcţionează în sistem online, după ce au fost depistate cazuri de coronavirus în rândul profesorilor și elevilor, dintr-un total de 136.000 de clase. Acesta mai spune că se observă un trend ascendent în ceea ce privește rată de infectare și precizează că odată cu intrarea în scenariul roșu, elevii nu vor mai putea merge la școală.
„Sunt 2.326 de clase care funcţionează în online dintr-un total de 136.000 de clase. Şcolile funcţionează după scenariul localităţii, nu după scenariul judeţului. Este un element important. Într-adevăr au fost introduse focarele în rată de infectare, însă nu sunt influenţe majore în oraşele mari şi de talie medie, sunt influenţe majore în localităţile cu un număr redus de locuitori.
Din păcate vedem un trend ascendent al ratei de infectare, lucru care sigur că este îngrijorător dar, din perspectiva educaţiei, ne gândim îndeosebi la acele şcoli care acum funcţionează în scenariul galben, în care elevii claselor a VIII-a şi a XII-a pot merge la şcoală şi, odată cu intrarea în şcenariul roşu, peste trei la mie rata de infectare, nu vor mai putea merge conform regulilor actuale la şcoală”, a declarat Sorin Cîmpeanu, potrivit realitatea.net.
Situația epidemiologică școli în perioada 8 - 19 februarie 2021
Numărul total de cazuri la nivel național înregistrate în unități de învățământ, în perioada 8 - 19 februarie 2021 (ora 18:00), potrivit Ministerului Educației:
- Clase cu activitate suspendată în perioada 8 - 19 februarie 2021: 730;
- Elevi confirmați în perioada 8 - 19 februarie 2021: 809;
- Angajați confirmați în perioada 8 - 19 februarie 2021: 638.
Rata de infectare la copii a crescut după redeschiderea școlilor
Începând cu data de 15 februarie, la 7 zile de la redeschiderea școlilor, ratele de incidență săptămânală au crescut majoritar în grupa de vârsta 0-19 de ani și în grupa de vârsta 20-39 de ani. Urmărind evoluția ratelor de incidență din grupele de vârsta 0-4 ani, 5-9 ani, 10-14 ani și 15-19 ani se observă că acestea au o creștere mai accelerată decât cursul general al epidemiei.
La o analiză mai fină a grupelor de vârstă putem observa că s-au înregistrat creșteri în toate grupele sub 19 ani (0-4 ani, 5-9 ani, 10-14 ani si 15-19 ani), iar in cadrul grupei de vârstă 20-39 de ani doar în subgrupele 30-34 ani si 35-39 ani.
Creșterea numărului de cazuri în grupa 0-19 ani nu este uniformă la nivel național, creșteri mai accentuate fiind înregistrate în 18 județe (Sibiu, Argeș, Alba, Sălaj, Dolj, Gorj, Bacău, Brăila, Satu Mare, Giurgiu, Caraș Severin, Călărași, Mehedinți, Brașov, Ialomița, Timiș, Harghita, Olt) și Municipiul București.
INSP spune că această creștere a numărului de cazuri nu poate fi pusă pe seama răspândirii în comunitate a tulpinii de coronavirus depistată în Marea Britanie.
Principallii factori care afectează situația epidemiologică sunt redeschiderea școlilor, care a adus și un nivel sporit de mobilitate și interacțiune suplimentară în cadrul comunităților. La acestea se adaugă și redeschiderea restaurantelor și cafenelelor, a sălilor de joc, a centrelor culturale, precum și relaxarea la nivel individuală în ceea ce privește respectarea măsurilor de protecție și a distanțării sociale, datorată „oboselii pandemice”.
97% din cazurile din grupa 0-19 ani sunt izolate la domiciliu
Cu toate acestea, în ciuda creșterii numărului de cazuri de COVID-19 în rândul copiilor, impactul direct asupra sistemului sanitar este redus. La data de 23 februarie, din totalul cazurilor confirmate (în perioada 8–21 februarie) în grupa de vârsta 0-19 ani, 2.9% erau internați în secții (din care 44.7% cu forme ușoare sau asimptomatici) și 0.2% erau internați în secții de ATI.
Este posibil ca în perioada următoare să se observe un impact indirect datorat faptului că 97% din cazurile din grupa 0-19 ani sunt izolate la domiciliu, precizează INSP. Sunt șanse ca aceste cazuri să transmită infecția la persoanele adulte din aceeași locuință, iar acestea, în funcție de vârstă și comorbidități, să prezinte forme de boală care să necesite spitalizare.
Posibile scenarii de evoluție a situației epidemiologice
Începând cu data de 14 februarie 2021 (la 7 zile de la deschiderea școlilor) se urmăresc 3 scenarii ipotetice de posibilă creștere a numărului de cazuri de infecție:
- Creștere constantă cu 1%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 3.300 de cazuri zilnice la data de 20 martie;
- Creștere constantă cu 2%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 4.600 de cazuri zilnice la data de 20 martie;
- Creștere constantă cu 4%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 8.900 de cazuri zilnice la data de 20 martie.
Începând cu data de 17 februarie se înregistrează o creștere susținuta a mediei cazurilor confirmate pe parcursul ultimelor 7 zile consecutive, evoluția îndreptându-se spre scenariul 2.
Notă: acestea nu sunt modele matematice de evoluție, ci ipoteze de lucru.
- Sursă: cnscbt.ro
- Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com