Ghimbirul este membru de seamă al familiei plantelor medicinale, ale cărui rădăcini sunt comestibile. Este o plantă rădăcinoasă destul de săracă în grăsimi şi calorii, însă conţine suficiente cantităţi de nutrimente care te pot ajuta în sarcină.
Important! Ai aflat că ghimbirul îţi poate fi de ajutor în sarcină însă, trebuie să te consulţi cu medicul tău înainte să începi să-l consumi.
10 beneficii ale ghimbirului în sarcină
În timpul celor 9 luni de sarcină vei trece printr-o serie de schimbări fizice. Vei face cunoştinţă cu greţurile de dimineaţă, stările de ameţeală, senzaţia de aciditate şi inevitabilele gaze. Acestea pot deveni istorie cu ajutorul ghimbirului.
Calmează greţurile matinale. Ghimbirul funcţionează ca un agent calmant şi reduce senzaţiile de vomă de dimineaţă. Consumat sub formă de ceai, a devenit cel mai folosit remediu contra grețurilor, în timpul sarcinii.
Ajută în absorbţia nutrimentelor. În timpul sarcinii, principalul obiectiv este colectarea substanţelor nutritive necesare dezvoltării bebeluşului. Ghimbirul stimulează absorbţia acestor substanţe pentru ca sarcina ta să decurgă normal.
Controlează nivelul de glucoză. Ceaiul de ghimbir în sarcină poate menţine sub control glucoza din sânge. De asemenea, ajută la conservarea resurselor de energie, pentru a nu avea parte de stări de epuizare fizică.
Reduce inflamaţia. Prin natura sa, ghimbirul este un bun antiinflamator, având în compoziţia sa 12 antioxidanţi. Astfel, consumul de ghimbir ajută la prevenirea inflamaţiei şi reduce umflăturile specifice sarcinii.
Reduce senzaţia de arsură din stomac. Sarcina aduce de obicei şi senzaţii neplăcute, alături de cele frumoase şi emoţionante. Printre acestea se numără şi senzaţia de arsură din stomac. Proprietăţile ghimbirului pot anula excesul de acid, care apar de regulă în timpul nopţii. Astfel, consumul unei doze de ghimbir recomandată de medicul tău, la cină, îţi poate asigura un somn liniştit.
Ameliorează gazele. Există câteva lucruri neplăcute în sarcină despre care nu te avertizează prietenele tale, cum ar fi gazele. Aici intervine din nou ghimbirul. Fiind un bun ajutor în digestie, acesta va neutraliza acele gaze îngrozitoare care îţi dau mari bătăi de cap. Astfel, consumă cantitatea recomandată de ghimbir la masa de seară şi te vei bucura de o noapte liniştită.
Ameliorează durerile. Conform cercetărilor, ghimbirul lucrează foarte bine la nivel hormonal. Acest fapt, împreună cu proprietatea de antiinflamator pot calma durerile de orice natură. Astfel, o doză de ghimbir la începutul zilei, îţi poate asigura o zi liniştită.
Creşte apetitul sexual. Este cunoscut faptul că în sarcină, viitoarele mămici nu sunt cele mai dornice de a întreţine relaţii sexuale. Ce poate nu au aflat încă, este că ghimbirul poate îmbunătăţi sistemul circulator, ceea ce duce către o vascularizare mai puternică a organelor feminine. De aici, apare şi excitaţia şi un apetit sexual mai mare.
Întăreşte imunitatea. Ultimul lucru pe care ţi-l doreşti este să ai parte de o răceală în timpul sarcinii. Ghimbirul te poate ajuta în prevenirea bolilor, prin consolidarea sistemului imunitar.
Relaxează muşchii obosiţi. Durerile de spate şi de picioare nu vor fi niciodată mai deranjante ca în perioada celor 9 luni de sarcină. Trebuie să ştii că ghimbirul ajută la ameliorarea acestor dureri şi la relaxarea muşchilor solicitaţi.
Atenţie! Indiferent de problemele pe care le vei întâmpina în timpul sarcinii nu este indicat să începi tratarea lor fără acordul medicului. El este singurul care îţi poate da cele mai bune sfaturi pentru tine şi bebeluşul tău.
Sfaturi pentru mămici
Poţi folosi atât ghimbir proaspăt, cât şi uscat, în ceai;
Foloseşte ghimbir proaspăt în bucătărie, peste cartofi copţi, legume fierte sau peşte la grătar;
Este recomandat să eviţi suplimentele alimentare pe baza de ghimbir. Acestea conţin o doză foarte concentrată din plantă şi ar putea pune în pericol sarcina;
Este indicat să consumi ghimbir pentru că acesta creşte depozitele de fier şi vitamina C, care sunt necesare pentru dezvoltatea sistemului imunitar al bebeluşului tău;
Când cumperi ceai de ghimbir, asigură-te că nu conţine şi alte plante pe care nu le cunoşti, sau care ştii că ţi-ar putea face rău.
Servește ceaiul de ghimbir cu lămâie. Gustul acrișor va neutraliza într-o oarecare măsură iuțeala plantei.
Surse: americanpregnancy.org, webmd.com, momjunction.com, livestrong.com, babycenter.com, thehealthyhoneys.com, sfatulmedicului.ro.