Ce este acidul folic?
Până când vei înțelege de ce acidul folic ar trebui să se administreze și înainte de sarcină, raportează-te și la rolul acestuia în organism. Acidul folic este o formă sintetică a uneia dintre vitaminele din complexul vitaminelor B hidrosolubile, B9. El nu este conținut în alimente, regăsindu-se într-un supliment alimentar. În schimb, forma naturală a vitaminei B9 poartă numele de folat. Odată ce acidul folic ajunge în corp, pentru ca acesta să poată fi asimilat, va fi convertit în vitamina B9.
Întrucât are efecte pozitive asupra sănătății fizice și psihice, prezența acidului folic nu este binevenită doar înainte de sarcină și pe parcursul acesteia (în contextul în care scade riscul apariției, la făt, a malformațiilor congenitale de la nivelul creierului, al măduvei osoase, al coloanei vertebrale etc.), ci permanent. Printre cele mai cunoscute roluri pe care le are se numără:
- Participă la producerea și sinteza de ADN
- Favorizează crearea de celule noi (globulele roșii) și este implicat în repararea acestora
- Sprijină metabolismul energetic (asigură energie organismului întrucât contribuie la metabolizarea carbohidraților, a proteinelor și a lipidelor) și absorbția nutrienților din alimente
- Reglează nivelul homocisteinei- Homocisteina este un aminoacid ce se regăsește în sânge, iar cu ajutorul vitaminelor B6, B9 și B12 aceasta este descompusă în substanțe de care organismul are nevoie. Practic, odată ce interacționează cu aceste vitamine, homocisteina este convertită în: metionină (reprezintă un aminoacid ce ajută la sintetizarea proteinelor) și cisteină (un aminoacid care asigură diminuarea inflamației, îmbunătățind comunicarea dintre celulele sistemului imunitar, dar și sănătatea ficatului). În cazul în care există un deficit al oricărei dintre vitaminele B menționate, nivelul homocisteinei va crește, ceea ce va favoriza creșterea riscului pentru probleme de sănătate ca de exemplu maladii cardiovasculare (infarct, accident vascular cerebral, ateroscleroză, tromboză venoasă) sau depresie
- Promovează buna funcționare a sistemului imunitar- O sinteză de studii, care s-a bazat pe mai multe studii efectuate în perioada 2009-2015, a subliniat rolul pe care îl are vitamina B9 în funcționarea sistemului imunitar. Astfel, în cazul unui deficit al vitaminei B9, va fi inhibată activitatea unor celule din structura sistemului imunitar și se va reduce din răspunsul limfocitelor și al celulelor natural killer, ceea ce va avea impact negativ asupra acțiunii sistemului imunitar în caz de infecții. Având în vedere asemenea efecte, suplimentele cu acid folic pot asigura doza optimă necesară și pentru funcționarea corectă a sistemului imunitar
- Te ține departe de anemia megaloblastică- Un alt motiv foarte important pentru care sunt recomandate suplimente cu acid folic nu doar înainte de o sarcină sau în timpul acesteia (pe fondul nevoii crescânde a organismului de vitamina B9) este că un deficit al acesteia este asociat cu apariția anemiei megaloblastice. Aceasta este determinată de un defect de sinteză a ADN-ului și presupune modificări morfologice ale globulelor roșii. Anemiile megaloblastice sunt însoțite de mărirea predispoziției spre infecții sau spre apariția de vânătăi (din cauza trombocitopeniei- scăderea numărului de trombocite)
- Are grijă de sănătatea sistemului nervos- Din acest punct de vedere, un studiu recent (de anul trecut) a ajuns la concluzia că un deficit al vitaminei B9 și al vitaminei B12 este asociat cu creșterea riscului pentru declin cognitiv și chiar pentru demență în cazul adulților vârstnici. În același timp, alt studiu a subliniat relația dintre deficitul acestei vitamine și creșterea nivelului metioninei. Când se întâmplă așa, inclusiv semnalele neuronale responsabile cu învățarea, cu memoria, dar și cu reglarea dispoziției sunt afectate (va crește riscul de apariție a depresiei), pe când un nivel optim al acidului folic contează foarte mult pentru a nu se ajunge la tulburări care țin de dezvoltarea neurologică sau a celor emoționale
- Scade riscul de apariție a depresiei- Pentru a nu fi predispusă spre depresie, un nivel normal al vitaminei B9 în organism este fundamental. De aceea, dacă îți vor fi recomandate suplimente alimentare pe bază de acid folic nu doar înainte de sarcină, ci oricând, ar trebui să urmezi întocmai tratamentul recomandat de medic. Explicația pentru care vitamina B9 contribuie la prevenirea depresiei este aceasta: ajută la sinteza norepinefrinei, a dopaminei și a serotoninei. Pornindu-se de la acest aspect, specialiștii în domeniu recomandă suplimentele cu acid folic în completarea terapiilor utilizate în cazul unei depresii
Acidul folic 5 mg înainte de sarcină: de ce este bine să iei?
Medicii susțin administrarea de acid folic înainte de sarcină, dar și pe parcursul acestei perioade, întrucât acesta scade riscul defectelor de tub neural la făt. Printre cele mai cunoscute defecte de tub neural sunt spina bifida (un defect de naștere ce presupune ca arcul coloanei vertebrale să nu fie sudat complet, ceea ce va duce la o dezvoltare incompletă a tubului neural din zona lombară sau sacrală) și anencefalia (oasele craniului și creierul nu se dezvoltă complet în timpul vieții intrauterine).
De cele mai multe ori, doza zilnică recomandată de acid folic înainte de sarcină și în timpul primului trimestru este de 400 mcg (micrograme) pe zi. Cu toate acestea, dacă medicul va considera că prezinți un risc ridicat de a avea un copil cu defect de tub neural, vei avea parte de un tratament care va include câte 5 mg de acid folic sau chiar mai mult până în săptămâna a 12-a de sarcină. Studiile au arătat că printre factorii de risc pentru defectele de tub neural se numără:
- Tu sau tatăl copilului aveți un defect de tub neural
- Ai mai avut o sarcină afectată de un defect de tub neural
- Tu sau tatăl copilului aveți un „istoric” în familie în ceea ce privește defectele de tub neural
- Suferi de epilepsie, de diabet sau de maladii care interferează cu absorbția corectă de vitamina B9 (cum ar fi boli inflamatorii intestinale, boala celiacă, o maladie renală severă, o afecțiune gravă a ficatului etc.)
- Urmezi un tratament pentru anumite afecțiuni (spre exemplu, pentru epilepsie, pentru diabet de tip 2, pentru poliartrită reumatoidă, pentru lupus, pentru cancer, pentru psoriazis, astm)
- Ești supraponderală/obeză
Ținându-se cont de acești factori de risc, medicii precizează că este preferabil ca suplimentele cu acid folic în doze de 5 mg să fie administrate atât înainte de sarcină (cam cu 2 luni înainte de concepție), cât și până la finalul primului trimestru.
Alte beneficii demne de luat în seamă pentru administrarea acidului folic înainte de sarcină și în timpul acesteia sunt:
- Reducerea riscului de avort spontan, de o dezvoltare insuficientă a fătului, de malformații cardiace, dar și de naștere prematură
- Diminuarea posibilității ca bebelușul să aibă o greutate mai redusă decât ar fi normal la naștere
- Reducerea pericolului de malformații precum palatoschizis (presupune o despicătură de la nivelului palatin) sau „buza de iepure” (cheiloschizis)
Când se ia acidul folic: dimineața sau seara?
În ceea ce privește cantitatea necesară de acid folic înainte de sarcină și în perioada acesteia, este necesar să se țină cont și de riscul pentru apariția defectelor de tub neural. De aceea, doza necesară zilnică de acid folic este de 500-600 mcg. Pentru perioada alăptării, doza necesară este de 500 mcg.
În funcție de vârstă, doza zilnică recomandată de acid folic este:
- Pentru bebelușii de până la 6 luni- 65 mcg
- Pentru bebelușii ce au între 7 și 12 ani- 80 mcg
- Pentru copiii între 1 și 3 ani- 150 mcg
- Pentru copiii între 4 și 8 ani- 200 mcg
- Pentru copiii între 9 și 13 ani- 300 mcg
- Pentru persoanele cu vârsta de peste 14 ani- 400 mcg
Totodată, în privința administrării de acid folic, trebuie să se ia în considerare și următorul aspect: persoanele care se confruntă cu diferite probleme de sănătate ( boli renale severe ce implică și efectuarea dializei, anemii, boli inflamatorii intestinale, maladii hepatice severe, diaree cronică, febră prelungită etc.) sunt expuse deficitului de vitamina B9 întrucât există o absorbție insuficientă a acesteia și au nevoie de o cantitate ridicată de acid folic. Aceeași necesitate este valabilă și pentru cei care se află sub diverse tratamente (cu medicamente destinate tratării epilepsiei, cancerului, poliartritei reumatoide etc.), care sunt expuse stresului intens, care se confruntă cu alcoolismul sau care fumează. Medicul este cel care va decide care este doza zilnică necesară cea mai potrivită în funcție de starea pacientului.
Tot de sfatul medicului va trebui să ții cont și în privința administrării de acid folic înainte de sarcină și pe parcursul acesteia. Astfel, este posibil să ți se spună că va trebui să iei suplimente care să îl conțină până în săptămâna 13 de sarcină și că după aceea poți renunța la ele sau vei fi sfătuită să iei în continuare vitamine prenatale în care se află și acidul folic.
Pentru a avea parte de rezultatele așteptate datorită administrării acidului folic, nu vei neglija nici aceste sfaturi:
- Părerile specialiștilor sunt împărțite în legătură cu momentul din zi în care ar trebui să fie luat acidul folic- De pildă, există voci care insistă asupra faptului că acidul folic ar trebui să fie luat dimineața, înainte de micul dejun, întrucât procesele de digestie se desfășoară mai lent pe timpul nopții, iar dacă îți vei lua vitaminele dimineața vei avea parte de o absorbție mai bună a acestora. Despre administrarea de acid folic seara, se aduc următoarele explicații: întrucât vitamina B9 are impact asupra metabolismului energetic și asupra funcționării creierului, poate interfera cu capacitatea de a adormi. De cealaltă parte, se susține administrarea acidului folic atât dimineața, cât și seara, alături de un aliment sau nu, considerându-se important să se respecte o anumită oră din zi pentru a nu sări peste doza din ziua respectivă
- Ca să beneficiezi de o absorbție cât mai bună a acidului folic, îl vei lua cu apă- Ar trebui să procedezi așa întrucât vitamina B9 este o vitamină hidrosolubilă
- Dacă ai uitat să iei o doză de acid folic, fie că acesta este administrat înainte de sarcină, fie că este administrat în timpul acesteia sau în orice altă perioadă a vieții, vei lua următoarea doză cât mai curând posibil pentru a nu întrerupe tratamentul
Consultă-te neapărat cu un medic pentru a vedea care este doza optimă de acid folic pentru tine, întrucât așa vei ține la distanță și deficitul de acid folic, periculos nu doar înainte de sarcină, ci oricând. În general, manifestările ce însoțesc un deficit de acid folic nu survin brusc, dar se pot agrava treptat. Iată ce ar trebui să te îngrijoreze:
- Stări constante de oboseală
- Slăbiciunea musculară
- Persistența stărilor depresive (din cauza nivelului ridicat al homocisteinei)
- O respirație sacadată
- Tulburările de memorie
- Iritabilitatea
- Frecvența alergiilor
Acidul folic face parte dintre nutrienții hidrosolubili (nu rămâne stocat în grăsimea celulelor, ci se va dizolva odată ce ajunge în corp), ceea ce înseamnă că în organism nu se poate forma o rezervă și va fi nevoie de un aport permanent, cu atât mai mult cu cât există numeroase cauze responsabile de apariția unui deficit. Printre acestea se regăsesc:
- Prezența unor maladii (cum ar fi anemii, boala Crohn, boala celiacă, boli renale și hepatice severe etc.)
- O alimentație care nu este echilibrată- Mai exact, este vorba despre dieta din care lipsesc alimente ce sunt sursă de folați (de vitamina B9), ca de exemplu: ouă- în special gălbenușul de ou este sursă de vitamina B9; ficat; carne roșie; avocado; anghinare; citrice; fasole; spanac; mazăre; năut; broccoli; conopidă; sparanghel; varză; varză de Bruxelles; semințe de floarea-soarelui. În același timp, din dietă nu ar trebui să lipsească nici alimentele care sunt fortificate cu acid folic (precum orezul, mălaiul, făina, batoanele proteice, cerealele, pâinea). Acestea ar trebui consumate în mod constant, mai ales înainte de sarcină și în perioada acesteia. Pentru ca alimentele să nu piardă din conținutul de vitamina B9, grija ta va trebui să fie să nu le gătești excesiv
- Diferite medicamente (ca de exemplu cele pentru tratarea unor boli autoimune, a epilepsiei, a cancerului)
- Consumul excesiv de alcool și/sau fumatul
Dacă există un deficit de acid folic, vei fi mai supusă pericolului de a dezvolta o anemie megaloblastică (aceasta apare în urma deficitului de globule roșii și poate fi recunoscută după simptome precum: oboseală, slăbiciune, amețeli, diaree, stări de leșin, cefalee, diminuarea apetitului).
În afară de riscul de avort spontan, de apariție a malformațiilor congenitale la făt, de naștere înainte de termen, deficitul de acid folic reprezintă un factor de risc pentru bolile cardiace (nivelul ridicat de homocisteină crește riscul de infarct), dar ar putea fi un factor de risc și pentru afecțiuni oncologice. Spre exemplu, în cadrul „British Medical Bulletin” s-a precizat că studii epidemiologice au sugerat că nivelurile reduse de folat din corp se leagă de creșterea riscului pentru dezvoltarea unor celule epiteliale specifice anumitor tipuri de cancer (cum ar fi cel la nivel digestiv, cu precădere la nivel colorectal sau la nivelul stomacului), dat fiind faptul că folatul este responsabil și de stabilitatea ADN-ului celular (în cazul unui deficit de folat, ADN-ul devine instabil și există o posibilitate mai mare de apariție a celulelor maligne).
Excesul de acid folic: riscuri pentru gravidă și făt
Cât privește sarcina și alăptarea, acestea sunt și ele perioade în care organismul are nevoie de cantități mai mari de vitamina B9, dar și de acid folic.
Dacă te vei raporta la administrarea de acid folic atât înainte de sarcină, cât și pe parcursul acesteia, nu ar trebui să omiți nici acest risc: acela de a se ajunge la excese. Ca să îți poți da seama cum se ajunge într-o asemenea situație, gândește-te la următoarele detalii: corpul absoarbe într-un mod diferit folații și acidul folic. De pildă, aproape toți folații pe care îi primești din alimente sunt descompuși, apoi convertiți în forma lor activă la nivel intestinal, ulterior ajungând în fluxul sanguin. În schimb, un procent mult mai mic de acid folic provenit din suplimentele alimentare sau din alimentele fortificate este convertit în forma sa activă în intestine. Restul cantității de acid folic va avea nevoie de ficat și de alte țesuturi din corp pentru a fi metabolizat, dar chiar și așa demersul este lent, iar acidul folic nemetabolizat se va depozita în sânge.
Excesul de acid folic înainte de sarcină și pe parcursul acesteia- riscuri pentru mamă
Specialiștii insistă asupra următorului fapt: se poate vorbi de un exces de acid folic, atât înainte de sarcină, cât și în timpul sarcinii dacă se administrează doze mai mari de 600 mcg, cu excepția situațiilor în care un medic a făcut o asemenea recomandare. Printre manifestările neplăcute cu care te-ai putea confrunta în cazul unui asemenea exces se numără: diaree, greață, crampe abdominale, confuzie, iritabilitate, pierderea apetitului, apariția tulburărilor de somn, reacții alergice (acestea se întâlnesc mai ales în cazul persoanelor care sunt alergice și se referă la: erupții pe piele, roșeață, mâncărimi, dificultăți în respirație).
Unul dintre cele mai cunoscute efecte adverse generate de excesul de acid folic este acesta: mascarea unei carențe de vitamina B12. Aceasta din urmă este esențială pentru producerea globulelor roșii, dar și pentru menținerea funcționării corecte a sistemului nervos, a creierului și a inimii. În cazul în care deficitul de vitamina B12 nu este descoperit la timp și nu este tratat, funcționarea creierului va fi afectată, iar sistemul nervos poate fi afectat permanent (întrucât se produc leziuni ale nervilor). De asemenea, cercetările au arătat că administrarea suplimentelor cu acid folic poate ascunde și prezența unei anemii megaloblastice.
Organismul folosește vitaminele B9 și B12 în mod foarte asemănător, ceea ce presupune ca un deficit al oricăreia dintre ele poate genera simptome similare. Acesta este motivul pentru care specialiștii recomandă prezentarea la medic, pentru efectuarea unor analize care să verifice nivelul folaților serici și al vitaminei B12 în situația în care te confrunți cu simptome precum stări persistente de oboseală, dificultăți de concentrare și scurtarea respirației.
Excesul de acid folic înainte de sarcină și în timpul acesteia- există riscuri pentru făt?
În ultimii ani, cercetătorii s-au străduit să studieze nu numai efectele deficitului de acid folic asupra fătului, ci și pe cele ale excesului. Până în prezent, s-au adus în discuție posibile efecte negative ale aportului excesiv de acid folic, precum o creștere a riscului de apariție a afecțiunilor care țin de metabolism, dar și o posibilă predispoziție spre tulburări de comportament. Aceste posibile consecințe au fost însă dezvăluite, până acum, mai ales datorită unor studii realizate prin implicarea șoarecilor. Un exemplu în acest sens este un studiu recent, publicat online în ianuarie 2021. Potrivit acestuia, au fost analizate nu doar efectele deficitului de acid folic al mamelor asupra puilor de șoareci, ci și cele ale unui exces. În ambele cazuri s-a observat că se produc modificări la nivelul cortexului cerebral (responsabil, în cazul oamenilor, de procesarea de la nivel cognitiv și emoțional, disfuncționalitățile de la nivelul său fiind legate de posibile tulburări psihiatrice, apărute încă din primii ani ai copilăriei).
Alt studiu similar, derulat tot prin implicarea șoarecilor, a evidențiat că administrarea excesivă de acid folic, în special în timpul sarcinii, ar putea să determine modificări în procesul de transmisie de la nivelul sinapselor creierului puilor, determinând un risc mai mare de a surveni convulsii. În același timp, s-a constatat că excesul de acid folic ar putea favoriza schimbări în activitatea genelor responsabile de modificările apărute la nivel cerebral, ceea ce ar conduce inclusiv la transformări observabile în comportament, precum mai multă anxietate și hiperactivitate. Cei care au coordonat acest studiu au precizat că pe viitor se va căuta să se găsească explicații legate de modalitatea în care acidul folic care nu a fost metabolizat de corpul mamei ar putea să afecteze dezvoltarea neuronală a fătului.
Referitor la posibilele efecte ale administrării în exces de acid folic înainte de sarcină și pe parcursul acesteia, în cazul oamenilor, pot fi menționate studii observaționale. De pildă, un studiu apărut în „Nutrition and Metabolism” a plecat de la ideea potrivit căreia în ultimele decenii s-au intensificat îngrijorările oamenilor de știință cu privire la utilizarea excesivă a suplimentelor pe bază de acid folic atât înainte de sarcină, cât și în timpul primului trimestru, în condițiile în care au fost aduse în discuție posibile legături între administrarea acestora și prezența alergiilor din copilărie sau a afecțiunilor metabolice. Pentru a se încerca să se confirme prezența unei asemenea legături, s-a recurs la mame însărcinate (condiția de participare la studiu a fost ca sarcina să nu aibă încă 16 săptămâni) și, din informațiile disponibile până acum, s-a ajuns la concluzia că excesul de acid folic ar putea avea consecințe negative asupra sănătății fătului, ca de exemplu o mai mare predispoziție spre rezistența la insulină. Cu toate acestea, specialiștii sunt conștienți de faptul că astfel de rezultate nu sunt consistente, cu atât mai mult cu cât există alte studii care nu au identificat nicio relație între acidul folic și riscul de apariție a alergiilor sau a afecțiunilor metabolice la copii.
Alte posibile consecințe ale excesului de acid folic
Dacă se administrează doze egale sau mai mari cu 1000 mcg, într-un interval îndelungat, cu excepția situațiilor în care un medic a făcut o asemenea recomandare, se poate ajunge la un exces de acid folic, în ciuda faptului că acesta este hidrosolubil și se va elimina prin urină. Astfel, deși nu vor interveni în mod frecvent, ar putea fi vizibile manifestări nedorite precum cele menționate mai sus sau, în cazuri rare, este posibil să crească riscul de apariție a unor probleme cum ar fi:
- Reducerea funcțiilor cerebrale și pericolul unui declin cognitiv- Din acest punct de vedere, un studiu a ajuns la concluzia că administrarea de suplimente alimentare cu acid folic nu sunt binevenite pentru starea mentală a persoanelor în vârstă ce au niveluri reduse de vitamina B12 în organism
- Impact negativ asupra bunei funcționări a sistemului imunitar- Un studiu publicat în „Journal of Nutritional Biochemistry” a comparat efectul excesului de acid folic asupra șoarecilor bătrâni și asupra populației vârstnice. Pornindu-se de la date privitoare la reacțiile sistemului imunitar sesizate la femei în vârstă de peste 60 de ani după ce acestea au primit pentru o perioadă lungă de timp suplimente alimentare cu acid folic și la modul în care au reacționat șoarecii care au primit acid folic, s-a putut constata că organismul uman nu metabolizează excesul de acidul folic la fel de eficient precum aceștia. În aceste condiții, depozitele de acid folic din sângele uman ar putea să scadă capacitatea celulelor natural killer de a lupta eficient contra infecțiilor și a celulelor canceroase. Coordonatorii studiului au precizat că acesta este un punct de plecare pentru a vedea în ce măsură o cantitate prea mare de acid folic în corp afectează funcționarea sistemului imunitar și crește predispoziția spre infecții sau chiar spre un risc mai mare pentru dezvoltarea unor forme de cancer, în special la persoanele ce au un „istoric” în privința acestei maladii (precum ar fi cel de prostată sau pulmonar de exemplu)
- Posibilitatea ca excesul de acid folic să fie factor de risc pentru un infarct în cazul persoanelor ce suferă de maladii cardiovasculare- Deși un deficit al vitaminei B9 este responsabil și de creșterea periculoasă a nivelului homocisteinei, un studiu a atras atenția asupra următorului aspect: nu se poate vorbi despre o scădere a riscului de apariție a evenimentelor cardiovasculare (infarct sau accident vascular) în cazul persoanelor ce s-au mai confruntat cu astfel de probleme indiferent dacă s-a administrat acid folic în dozele recomandate sau dacă s-a ajuns la un exces al acestuia. Studiul nu a insistat asupra ideii că un exces de acid folic ar favoriza o creștere a probabilității unui infarct miocardic, dar a sugerat că ar putea fi un factor de risc din acest punct de vedere
Care este cel mai bun acid folic?
Fie că este vorba despre administrarea acidului folic înainte de sarcină, fie că este vorba despre administrarea sa în timpul sarcinii, înainte să începi să îl folosești este necesar să ai în vedere atât precauții, cât și posibile efecte secundare. De pildă, așa cum s-a precizat anterior, administrarea de acid folic poate ascunde o anemie. Pentru a evita să se întâmple așa, trebuie să consulți un medic de îndată ce sesizezi simptome specifice unei anemii (cum ar fi stările de oboseală, de slăbiciune, amețeli, paloare, palpitații, dureri de cap etc.), în condițiile în care aceasta poate fi provocată de un deficit al unor nutrienți precum fierul sau vitamina B12. În același timp, nu vei omite nici posibilitatea de a te confrunta cu diverse manifestări neplăcute (cum ar fi greața, diareea, crampe abdominale, stări de confuzie, tulburări de somn) mai ales în cazul iei prea mult acid folic pentru o perioadă îndelungată sau dacă ești alergică.
Pentru a nu te regăsi într-o asemenea situație consultă-te neapărat cu un medic înainte de a lua suplimente alimentare pe bază de acid folic înainte de sarcină sau pe durata acesteia. Numai acesta îți poate recomanda cel mai bun acid folic pentru tine, în funcție de problemele și de nevoile organismului tău, în contextul în care fiecare sarcină este unică. În plus, având parte de indicațiile unui medic, vei afla care este doza zilnică benefică pentru tine, cum îl vei administra, dar vei preveni și producerea interacțiunii dintre acid folic și diverse medicamente. Printre cele mai cunoscute interacțiuni sunt cele cu medicamente utilizate pentru tratarea convulsiilor sau cu cele pe bază de pirimetamină (cum este Daraprim de exemplu, utilizat pentru tratarea toxoplasmozei și prevenția malariei).
Foarte important va fi, ca să te asiguri că vei avea parte de doza zilnică necesară de acid folic, să te uiți pe ambalajul suplimentului alimentar pentru a vedea dacă acesta conține cel puțin 400 mcg. De asemenea, ține seama și de acest aspect: dacă ți s-au indicat vitamine prenatale care includ acid folic, dar și fier, ia în calcul și posibilitatea să te confrunți cu apariția constipației. Aceasta survine uneori în urma prezenței fierului, dar o vei putea preveni dacă îți vei mări aportul de lichide, dacă vei consuma în mod constant alimente cu fibre și dacă vei face mișcare.
Cercetările din ultimele decenii au ajuns la concluzia că suplimentele obișnuite pe bază de acid folic nu sunt întotdeauna cele mai eficiente pentru a fi administrate înainte de sarcină și în primele trei luni ale acesteia. Explicațiile date de specialiști sunt următoarele: acidul folic nu este activ biologic, având nevoie să fie metabolizat în mai multe etape, în care este implicată o enzimă specială (pentru a se converti în metilfolat). La unele persoane, există însă posibilitatea ca, din cauza unei mutații genetice, aceasta să fie insuficientă sau să nu funcționeze corespunzător, ceea ce va antrena menținerea unor niveluri ridicate ale homocisteinei. Când se întâmplă așa, va exista un risc mai ridicat pentru avortul spontan, pentru preeclampsie sau pentru naștere înainte de termen întrucât nivelul mare de homocisteină predispune și la hipercoagularea sângelui. De altfel, studiile au arătat că un nivel ridicat al homocisteinei, cumulat cu un conținut scăzut de folați în sânge, este un factor de risc pentru pierderea timpurie a sarcinii.
Pentru a elimina un asemenea risc, medicul ți-ar putea indica, în loc de acidul folic obișnuit, să iei suplimente alimentare sau vitamine prenatale care să conțină metilfolat (forma activă a acidului folic) din următorul motiv: se va absorbi mai bine în organism și va genera o creștere mai eficientă a nivelului de folat. Spre exemplu, printr-un studiu au fost observate, pe tot parcursul sarcinii, două grupuri de femei: un grup a primit suplimente cu acid folic, iar celălalt a primit unele pe bază de L-metilfolat. La finalul celui de-al doilea trimestru de sarcină, dar și la naștere, femeile care au avut parte de suplimente cu L-metilfolat aveau un nivel mai bun al hemoglobinei, dar și un nivel mai bun al concentrației de folat din plasmă.
De aceea, oamenii de știință au subliniat efectele pozitive pe care le are administrarea de suplimente alimentare cu metilfolat, atât înainte de sarcină, cât și pe parcursul acesteia, întrucât acestea contribuie la diminuarea riscului de apariție a defectelor de tub neural, a anemiei și la menținerea unui nivel redus al homocisteinei (asociată și cu un risc crescut pentru maladii cardiace).
Acid folic înainte de sarcină forum: ce spun mămicile care l-au luat?
Viitoare mămici de pretutindeni sunt interesate să afle cât mai multe informații care țin de administrarea de acid folic atât înainte de sarcină, cât și pe parcursul acesteia. În acest scop, se apelează inclusiv la forumuri, ce furnizează, de exemplu, informații legate de cantitatea de acid folic necesară în sarcină sau înainte, de durata unui tratament cu acid folic, de rolul acestuia etc..
„Ați luat acid folic înainte de a rămâne însărcinate? Medicul ginecolog mi-a recomandat să iau acid folic, dar nu mi-a zis și în ce concentrație. Trebui să îl sun și să-l întreb întrucât la farmacie mi s-a spus că sunt mai multe concentrații, de 1 mg și de 5 parcă.”
Răspunsuri primite din partea altor mame:
- „Da, am luat. 400 micrograme este doza recomandată”
- „Acidul folic este recomandat să fie luat cu trei luni înainte de sarcină și pe parcursul sarcinii în primele trei luni. Eu am luat 4 mg zilnic și nu se întâmplă nimic dacă ai uitat să iei o zi”
- „Eu sunt acum însărcinată cu al doilea copil și, atât la primul, cât și la al doilea, am luat acid folic înainte de a rămâne gravidă. Este foarte indicat de luat trei luni înainte de sarcină și trei luni după ce ai rămas însărcinată”
Sursă: forum.7p.ro
„Am văzut că medicii au păreri împărțite în legătură cu perioada de dinaintea sarcinii în care ar trebui să luăm acid folic. Până acum am primit următoarele indicații: „cel puțin 6 luni”, „cel puțin 3 luni”, „o lună e suficient”...Voi cu cât timp înainte de sarcină ați luat?”
Răspunsuri primite de la alte mame:
- „Mie mi-a recomandat medicul ginecolog să iau acid folic cu trei luni înainte de a ne apuca să încercăm să avem un bebe. Nu am luat decât o lună și deja ne-am apucat, nu mai aveam răbdare...”
- „Eu abia am aflat că sunt însărcinată (cu ajutorul unui test, după 2 zile de întârziere) și până la vizita medicală mai am de așteptat câteva săptămâni. Am comunicat cu medicul și nu mi-a recomandat să iau acid folic, ci vitamine prenatale care au și acid folic, dar numai 1 mg”
- „Medicul mi-a recomandat să iau acid folic cu cel puțin 3 luni înainte de sarcină dar, neștiind când o să rămân gravidă- fiind deja a treia lună de când iau- voi continua. Nu cred că îmi pot face vreun rău... așa că: de ce nu?”
Sursă: forum.desprecopii.com
„Bună, mă întreb dacă vreo mămică a luat acid folic și de ce? Mă întreb și ce părere aveți despre a lua multivitamine și acid folic înainte de sarcină și în timpul acesteia. În cazul în care nu le-ați luat, bebelușul vostru nu a fost perfect sănătos? Vă mulțumesc!”
Răspunsuri primite de la alte mame:
- „Eu am avut hiperemeză gravidică și îmi era rău de trei ori pe zi în primele 20 de săptămâni, așa că am luat și am început să îmi revin”
- „Am luat acid folic numai câteva săptămâni la fiecare dintre cele trei sarcini. Toți trei copiii s-au născut sănătoși”
- „Am încercat să iau acid folic și suplimente prenatale, dar aveam grețuri matinale groaznice. Am început să le iau pe când eram însărcinată în 4 săptămâni, am continuat până la 10 săptămâni, dar după aceea nu am mai putut suporta. Aș fi continuat dacă m-aș fi simțit mai bine. Cu toate acestea, copilul meu a fost și este perfect sănătos”
Sursă: netmums.com
„Intenționez să încerc să rămân însărcinată cât mai curând. Știu că se spune că ar trebui să iei acid folic înainte de sarcină și în perioada acesteia. Se recomandă să fie administrat mai ales în sarcina timpurie. Dar cu cât timp înainte de a încerca să rămâi însărcinată ar trebui luat? Am început să îl iau iar săptămâna trecută, dar nu știu cât ar trebui să realizez acest demers până când voi rămâne însărcinată. Vă mulțumesc!”
Răspunsuri venite din partea unor mame:
- „Am început să iau vitamine prenatale care conțineau și acid folic cam din săptămâna 21 a sarcinii, în condițiile în care medicul mi le-a indicat și pentru că mă ajutau să trec mai ușor peste manifestările neplăcute ale unei mononucleoze. Cu toate acestea, eu începusem să iau acid folic cam de 1 an pentru a mă asigura că voi avea un nivel bun de acid folic în organism înainte să rămân însărcinată. Este o vitamină și nu îți va face rău, așa că poți începe să o iei de când vrei tu, dar ar fi cazul să fie cu cel puțin o lună înainte de a încerca să rămâi însărcinată.”
- „Am auzit că acidul folic ar trebui luat cu 3-6 luni înainte de a rămâne însărcinată. Eu l-am luat cu trei luni înainte de a rămâne însărcinată prima dată. De data aceasta, îl voi lua cu două luni înainte să rămân însărcinată. Sunt convinsă că îți va prinde să îl iei așa cum ai început tu.”
Sursă: community.whattoexpect.com
Vitamina B9 face parte dintre vitaminele cu rol esențial în funcționarea optimă a organismului, din acest motiv fiind necesar să te preocupe să-ți asiguri doza zilnică necesară atât prin alimentație, cât și prin administrarea de suplimente alimentare pe bază de acid folic (dacă ai o recomandare de la un medic). Procedând astfel, vei avea parte de beneficii semnificative pentru sănătate și vei fi mai ferită de un deficit al acestui nutrient și de problemele ce pot surveni în această situație.
În privința administrării de acid folic înainte de sarcină și pe parcursul acesteia, nu este indicat să începi să iei suplimente în care se regăsește fără a consulta un medic. Numai acesta îți va spune care este cel mai bun acid folic pentru tine, pentru o dezvoltare armonioasă a fătului. Mai mult decât atât, pentru a se asigura că îți va face o recomandare adecvată în acest sens, medicul îți poate recomanda analize menite să indice nivelul folaților din globulele roșii pentru a vedea dacă nu cumva te confrunți cu un deficit al acestora și pentru a elimina riscul de a se ajunge la un exces de acid folic.
Surse: academic.oup.com, americanpregnancy.org, bioclinica.ro, bmjopen.bmj.com, community.whattoexpect.com, forum.desprecopii.com, forum.7p.ro, healthline.com, health.navigator.org.nz, journals.lww.com, mayoclinic.org, medicalnewstoday.com, my.healthclevelandclinic.org, ncbi.nlm.nih.gov, netmums.com, news-medical.net, patient.info, pediatrics.aappublications.org, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, researchgate.net, romedic.ro, sanador.ro, sciencedaily.com, tommys.org, todaysparent.com, vitaminforlife.org, webmd.com, womenshealth.gov
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com, youtube.com