- Ce este preeclampsia?
- Cum se poate preveni preeclampsia?
- De ce apare preeclampsia după naștere?
- Preeclampsia după operația cezariană
- Preeclampsia după nașterea naturală
- Când apare preeclampsia după naștere?
- Cauzele preeclampsiei după naștere
- Simptome preeclampsia după naștere
- Tratament pentru preeclampsia după naștere
Ce este preeclampsia?
Preeclampsia reprezintă o complicație a sarcinii caracterizată prin valori tensionale sistemice crescute și semne ale afectării altor organe, de cele mai multe ori fiind vorba de afectare la nivel renal sau hepatic. Preeclampsia apare la femeia gravidă cu valori tensionale normale anterior sarcinii, iar debutul tipic este dupa 20 săptămâni de sarcină. Dacă nu este tratată, preeclampsia poate avea consecințe nefaste atât asupra mamei, cât și a fătului.
Termenul de preeclampsie trebuie diferențiat de cel al altor tulburări ale valorilor tensionale:
-
hipertensiune indusă de sarcină care semnifică valori tensionale crescute fără semne de afectare ale altor organe sau proteinurie (exces de proteine în urină) prezentă;
-
hipertensiune cronică, semnificând valori tensionale crescute debutate înaintea sarcinii sau înainte de 20 săptămâni de sarcină.
Cum se poate preveni preeclampsia?
Gravidele cu risc crescut de a dezvolta preeclampsie sunt cele care suferă de diabet zaharat sau de hipertensiune arterială cronică, cele care sunt diagnosticate cu boli autoimune precum lupus eritematos sau sindrom antifosfolipidic sau cele care sunt sub tratament pentru boală renală cronică. Acestor gravide le sunt recomandate 75-150mg Aspirină pe zi, începând cu 12 săptămâni de sarcină și până la naștere.
Pacientele cu risc moderat de a dezvolta preeclampsie sunt cele care:
- se află la prima sarcină;
- au vârsta de 40 sau peste 40 ani;
- intervalul între sarcini este mai mare de 10 ani;
- indicele de masă corporală peste 35 kg/m2 la prima vizită antenatală;
- antecedente heredo-colaterale de preeclampsie.
În ceea ce privește efortul fizic, gravidelor diagnosticate cu hipertensiune indusă de sarcină sau a celor la risc de a dezvolta această patologie, li se recomandă efortul fizic moderat, asemenea gravidelor cu sarcină necomplicată.
Suplimentarea dietei cu acid folic, magneziu, vitaminele C sau E sau consumul de ulei de pește sau de usturoi nu sunt recomandate ca fiind singura opțiune în prevenirea afecțiunilor hipertensive.
De ce apare preeclampsia după naștere?
Pe lângă preeclampsia care poate apărea în timpul sarcinii, după naștere poate apărea o complicație denumită preeclampsie postpartum. Aceasta se caracterizează prin valori tensionale crescute care se mențin după naștere și sunt însoțite de proteinurie (prezența de proteine în exces în urină). Întrebarea va fi de ce apare preclampsia după naștere. Din păcate, cauzele acestei complicații nu au fost pe deplin elucidate, însă au fost identificați factori de risc care pot declanșa apariția preeclampsiei postpartum:
- Valori tensionale crescute pe parcursul sarcinii, aici fiind inclusă hipertensiunea arterială indusă de sarcină, dezvoltată după 20 săptămâni de sarcină;
- Indice de masa corporală crescut, obezitate;
- Sarcinile multiple: sarcinile gemelare sau cu tripleți;
- Hipertensiune arterială cronică, valorile tensionale crescute înainte de 20 săptămâni de sarcină sau chiar îniante de sarcină;
- Diabet, incluzând diabetul de tip 1, 2 preexistent sarcinii sau diabetul gestational.
Preeclampsia după operația cezariană
O complicație precum preeclampsia postpartum poate apărea indiferent de modul nașterii, fie că ne referim la nașterea prin operație cezariană sau la nașterea vaginală. Pot apărea nenumărate complicații, de aceea preeclampsia după naștere reprezintă o patologie nicidecum de neglijat.
- Eclampsia postpartum – reprezintă asocierea dintre preeclampsia după naștere și convulsii, o complicație gravă care poate afecta pe termen lung organe precum creierul, ochii, ficatul sau rinichii;
- Edemul pulmonar – reprezintă o complicație extrem de gravă care poate fi amenințătoare de viață și care este caracterizată prin acumularea de lichid la nivelul plămânilor;
- Tromboembolism – reprezintă o urgență medicală în care un cheag de sânge blochează un vas de sânge.
Preeclampsia după nașterea naturală
Nașterea naturală denumită și naștere vaginală se poate complica prin preeclampsie postpartum. Noua mămică poate dezvolta ceea ce se numește sindrom HELLP indus de preeclampsie, adică asocierea dintre hemoliză, distrugerea celulelor roșii ale sângelui, valori ridicate ale enzimelor hepatice precum TGO și TGP și valori scăzute ale trombocitelor.
Când apare preeclampsia după naștere?
Majoritatea semnelor de preeclampsie postpartum pot apărea în primele 48 ore de la naștere, însă se poate întâlni și varianta unei preeclampsii postpartum tardive, adică preeclampsia după naștere care poate apărea până la șase săptămâni sau chiar mai târziu de la momentul nașterii.
Cauzele preeclampsiei după naștere
Preeclampsia după naștere, incomplet elucidată, poate fi consecința unei diete deficitare sau a unor boli ale sistemului imunitar sau apare chiar prin afectarea vaselor de sânge. Fcatorii de risc asociați sunt:
- hipertensiunea gestațională - riscul de preeclampsie postpartum crește dacă a apărut hipertensiunea gestațională (după 20 săptămâni de sarcină);
- obezitatea;
- sarcinile cu gemeni/ tripleți;
- diabet zaharat
Simptome preeclampsia după naștere
Proaspetele mămici sunt încurajate să se prezinte de urgență la medic dacă, după naștere, dezvoltă:
-
dureri puternice de cap,
-
tulburări de vedere,
-
dureri puternice subcostale, mai ales în partea dreaptă,
-
greață și vărsături sau
-
edeme la nivelul membrelor superioare sau inferioare.
Tratament pentru preeclampsia după naștere
Tuturor mămicilor care dezvoltă preeclampsie după naștere le sunt recoamndate:
- medicamente antihipertensive,
- un set complet de analize, repetat periodic, precum și
- un consult cardiologic de specialitate care va stabili tratamentul optim menținerii valorilor tensionale normale.
De asemenea, sunt recomandate:
- scăderea în greutate;
- exercițiile fizice;
- dieta echilibrată;
- consumul moderat de sare.
Preeclampsia după naștere reprezintă o complicație rară, însă cu potential grav asupra proaspetei mămici. Preeclampsia postpartum nu este de neglijat, datorită numeroaselor complicații pe care le poate antrena ca într-un efect de domino.
Recomandarea este ca orice mic simptom dezvoltat în perioada de lehuzie să fie bine documentat de medicul specialist. Un tratament corect administrat poate duce la menținerea valorilor tensionale în limite normale și la evitarea complicațiilor.
Sursa: nice.org.uk/guidance/ng133/resources/hypertension-in-pregnancy-diagnosis-and-management
reginamaria.ro/articole-medicale/preeclampsia
Surse foto: pixabay