Scoala, performanta si activitate
Anxietatea poate face copilul sa nu participe activ la orele de la scoala. Chiar si cand stie ce ar trebui sa spuna, el nu se implica. Prin acest comportament se autoexlude. Cand vine vorba de performante, copilul anxios nu poate sa exceleze, pentru ca sufera blocaje - uita sau greseste, nu termina ce a inceput. Devine marginalizat de colegi si profesori si, evident, nu se poate simti bine la scoala.
Ritmul biologic si relatiile cu alti copii
Copilul anxios este agitat. Doarme fie prea mult, fie prea putin si nu se poate trezi dimineata sau adoarme foarte greu. Ii este afectata pofta de mancare si, implicit, are variatii in greutate. Fiind deja afectat in ritmul sau biologic de anxietate, el nu poate sa-si faca prieteni, sa se joace cu cei de varsta lui sau sa efectueze sarcini corespunzatoare varstei (lucruri marunte in general).
Starea afectiva a copilului anxios
Copilul anxios nu se bucura de viata sa si de varsta pe care o are. El sufera adesea in tacere si starea lui generala este una neplacuta. Emotiile sunt majoritar negative. Daca ar avea limbajul suficient de dezvoltat si o mai buna capacitate de analiza ti-ar spune ca el traieste de fapt un cosmar. Vrea sa iasa din el dar nu poate fara ajutor. Este datoria parintelui sa evalueze corect situatia copilului si sa ceara ajutor de specialitate pentru el.
Ce e bine sa stii ca parinte despre anxietatea copilului
Tulburarile anxioase persistente nu trec de la sine.
32% dintre copiii pana in 14 ani sufera de o tulburare anxioasa
1 din 5-6 copii au o tulburare mentala
Ce inseamna asta? Inseamna ca cel mic nu se poate descurca singur cu problema pe care o are. Mergi la medicul de familie si spune-i situatia si obtine o trimitere la psihiatru pentru copil.
Surse foto: freepik.com