Rețetă mucilagiu de orez
Ingrediente
- 1 litru de apă
- 3 linguri orez cu bob lung
- Un vârf de sare
Mod de preparare
- Spală orezul până când apa devine limpede
- Pune apa la fier, iar când fierbe, adaugă orezul și sarea
- Lasă la fiert până când orezul înflorește, iar apa are o textură gelatinoasă
- Strecoară și pasează orezul ușor. Pune lichidul rămas în oală, completează cu încă 1 litru de apă și fierbe din nou
- Poți să păstrezi la frigider pentru o durată de 24 de ore.
În cazul în care vrei să prepari apă/zeamă de orez în loc de mucilagiu, nu mai trece orezul prin sită după fierbere. Dacă mucilagiul nu se dovedește util în tratarea diareei, trebuie să mergi de urgență cu copilul la medic; bebelușii în special sunt expuși unui pericol mare de deshidratare.
Apă de orez pentru colici
Apa de orez reprezintă amidonul suspendat obținut în urma fierberii orezului. Gătirea orezului până când devine moale sau până la dizolvarea sa completă în apă eliberează amidonul. Apa de orez reprezintă una dintre cele mai vechi alimente pentru diversificarea bebelușilor datorită preparării ușoare și disponibilității.
De asemenea, este eficientă în tratarea diareei la bebeluși; reduce tranzitul intestinal și leagă scaunul. Conține mai multe calorii decât soluțiile de rehidratare orală și eliberarea de carbohidrați are loc lent la nivel intestinal. Apa de orez se mai dovedește utilă și în cazul bebelușilor constipați, atunci când este consumată din abundență.
Există o serie de studii științifice care demonstrează eficacitatea apei de orez în cazul gastroenteritei infantile. Poate fi folosită ca alternativă posibilă pentru soluțiile de rehidratare orală, fiind recomandată alături de alte alimente solide în faza de menținere (post hidratare cu soluții de hidratare orală) în cazul deshidratării ușoare spre moderate. Apa de orez nu trebuie însă folosită ca soluție de rehidratare de sine stătătoare.
Banană cu orez fiert
Prapararea orezului fiert
- 1 cană de orez
- 4 căni de apă
Mod de preparare:
- Umple o oală cu apă și adaugă orezul. Acesta ar trebui acoperit de apă (proporția să fie de 1:4). Adaugă puțină sare și amestecă bine
- Adu orezul la temperatură ridicată de fierbere și apoi lasă să fiarbă înnăbușit. Așteaptă până când orezul dobândește o consistență fragedă; orezul alb se gătește în 10-15 minute, în vreme ce orezul brun în 20-30 minute. Amestecă de câteva ori ca să nu se lipească și gustă la final ca să verifici bobul; dacă este moale și nu mai are textură dură, este gata
- Scurge orezul cu ajutorul unei site. Poți păstra apa de orez, dacă ai nevoie să o oferi copilului
- Imediat după strecurarea orezului, cât este fierbinte și aburind, transferă orezul înapoi în oală și acoperă cu un capac. Lasă să se răcească 10-15 minute; aburul fierbinte va finaliza procesul de gătire și îi va conferi textura perfectă
Preparare orez cu banane
Ingrediente:
- 2 linguri orez fiert/pudră de orez
- 1 cană apă
- 1 banană mică
Mod de preparare
- cojește banana și taie-o în cubulețe.
- fierbe o cană de apă și adaugă orezul sau pudra de orez, amestecând bine pentru a nu se forma cocoloașe
- ține pe foc mic 5-8 minute, lasă să se răcească și pune compoziția în blender alături de banană
- amestecă până obții un piure moale, apoi servește într-un castron bebelușului tău.
Este bună apa de orez pentru stomac
Apa de orez s-a demonstrat a reduce simptomele unui stomac deranjat și a scădea numărul de scaune. Asigură-te că orezul folosit pentru a prepara apa de orez este alb. Cel sălbatic sau brun, deși sunt mai sănătoase, sunt și mai dificil de digerat, mai ales când există o tulburare a tranzitului intestinal. Alimentele cu amidon și puține fibre ca orezul alb pot să întărească scaunul și să oprească diareea. Se consumă caldă sau rece și, deși conține doar câteva vitamine și minerale, este de preferat față de apa simplă în scop de înlocuire a electroliților pierduți.
Apa de orez mai ajută și la calmarea stării de greață și a vărsăturilor, fiind extrem de ușor de preparat.
Orezul crud este bun pentru diaree?
Deși multe persoane cunosc și au aplicat practica consumului de orez crud când s-au confruntat cu diaree, adevărul este că specialiștii nu recomandă. Există un risc crescut de toxiinfecție alimentară asociată deoarece orezul poate să ascundă bacterii nocive, precum Bacillus cereus; aceste bacterii se găsesc în sol și pot contamina orezu crud. Nu reprezintă însă o problemă când orezul este gătit pentru că temperaturile ridicate îi pot minimiza dezvoltarea. Simptomele unei intoxicații cu această bacterii poate conduce la greață, vărsături, crampe stomacale sau diaree în decurs de 15-30 minute de la consum. O altă problemă care poate apărea în urma consumului de orez crud vizează lectina, o proteină care este un insecticid natural, aflată pe orezul și leguminoasele nepreaparate termic; poate cauza greață, vărsături și diaree când este consumată în exces. Nu în ultimul rând, învelișul de celuloză al bobului de orez rămâne intact când nu este gătit și este dificil de digerat de sistemul intestinal uman, conducând la o asimilare mai redusă a nutrimentelor.
Surse:www.cookforyourlife.org,www.happypreppers.com,www.momjunction.com, https://parenting.firstcry.com, https://gkfooddiary.com,www.simplyrecipes.com,www.healthline.com,www.livestrong.com/